InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

SENTINTA PENALA Nr. 113

(Sentinta penala nr. 113 din data de 24.06.2011 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Accize | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat


Dosar nr. 1658/201/2011                                                                   LEGEA 571/2003

R O M A N I A
JUDECATORIA CALAFAT JUDETUL DOLJ
SENTINTA PENALA  Nr. 113
Sedinta publica de la 24 Iunie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE Cosmin Nicusor Marin
Grefier Tirna Alina Mariana
      *
     Ministerul Public reprezentat de procuror Chilom Vasilica
Procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Calafat

            Pe rol,  solutionarea actiunii penale pusa in miscare impotriva inculpatului DMC pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 296 indice 1 alin. 1 lit. l din Legea 571/2003.
      Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data 17.06.2011, fiind consemnate in incheiere, parte integranta a acestei sentinte penale, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a examina probele administrate in cauza, cat si pentru a delibera, a amanat pronuntarea rezultatului dezbaterilor la 24.06.2011.

JUDECATA:

      Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Calafat din 09.05.2011 din dosar nr. 195/P/2011, a fost trimis in judecata penala inculpatul DMC pentru savarsirea infractiunii de art. 296 indice 1 alin. 1 lit. l din Legea 571/2003.
In fapt s-a retinut ca in dupa-amiaza zilei de 08.02.2011 orele 14, fiind in exercitarea atributiilor deserviciu, politistii de frontiera au oprit pentru un control obisnuit la intrarea in Municipiul Calafat autoturismul marca Peugeot 405 cu numarul de inmatriculare M 6363 AT care circula dinspre Craiova, pe DN 56.
Cu aceasta ocazie s-a constatat ca autoturismul era condus de catre invinuitul DMC si procedandu-se la verificarea mijlocului de transport s-a constatat ca pe bancheta din spate si in portbagaj se aflau 4 cutii de carton ce contineau pachete de tigari marca Winston avand aplicate timbre cu marcaj fiscal emise de Republica Moldova.
In urma inventarierii bunurilor susmentionate in prezenta martorului asistent BFM s-a constatat ca invinuitul transporta 2000 pachete tigari a 20 tigarete fiecare ce au fost retinute pe baza dovezii din 08.02.2011.
Fiind audiat cu privire la aceste bunuri, invinuitul a precizat ca le-a cumparat de la o persoana necunoscuta din Craiova,pentru consum propriu insa cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala a adaugat ca le-a cumparat si in scop de comercializare.
Asa cum rezulta din adresele Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Craiova nr. 8247/2011 si 7669/2011, valoarea in vama a tigarilor detinute de catre invinuit este de 3100 lei iar accizele  care ar fi trebuit achitate sunt de 12895,07 RON.
A nu reprima astfel de fapte inseamna a incuraja contrabanda, concurenta neloiala, evaziunea fiscala, a afecta mediul de afaceri si a ignora scopul pentru care astfel de actiuni au fost incriminate. Traficul ilicit cu tigari are doua consecinte imediate, si anume lezarea intereselor legale ale producatorilor si comerciantilor cinstiti, platitori de taxe si impozite dar si pierderea unor venituri importante ale Statului, ceea ce imprima acestor activitati un pericol deosebit.
Invinuitul a recunoscut savarsirea faptei si este infractor primar insa nu a achitat nici o suma de bani bugetului de stat.
      Analizand actele si lucrarile dosarului se constata ca starea de fapt si de drept descrisa in rechizitoriu cu privire la savarsirea infractiunii prev. de art. 296 indice 1 alin. 1 lit. l din Legea 571/2003, este corecta, fiind dovedita cu probatoriul administrat in cauza si astfel instanta o va retine ca atare.
      Asadar, instanta constata ca fapta inculpatului de a detine in afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcarii peste limita a 10.000 de tigari intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de 296 indice 1 alin. 1 lit. l din Legea 571/2003.
      Prin urmare instanta constatand ca inculpatul se face vinovat de savarsirea infractiunii de prev. de art. 296 indice 1 alin. 1 lit. l din Legea 571/2003 pentru care a fost trimis in judecata urmeaza a-l condamna pe acesta.
            La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptelor, imprejurarile si modalitatile savarsirii acestora, precum si persoana inculpatului, care a recunoscut savarsirea faptei.
Instanta va retine in favoarea inculpatului DMC circumstantele atenuante prev. de art. 74 lit. a si c CP avand in vedere faptul ca aceasta nu are antecedente penale si a recunoscut savarsirea faptelor, astfel incat la individualizarea pedepsei se vor avea in vedere si disp. art.76 lit. e teza I-a CP.
      Instanta va face aplicarea in favoarea inculpatului si a dispozitiilor art. 320 indice 1 CPP, avand in vedere faptul ca inculpatul a declarat ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, si la individualizarea pedepsei va avea in vedere limitele speciale ale pedepsei inchisorii reduse cu o treime.
      Prin urmare instanta apreciaza ca aplicarea fata de inculpat a unei pedepse de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 296 indice 1 alin. 1 lit. l din Legea 571/2003 este indestulatoare pentru ca rolul educativ si preventiv al acesteia sa poata fi atins.
      In baza art. 81-82 CP va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de  2 ani si 6 luni.
      In baza art. 359 CPP va atrage atentia inculpatului  asupra prevederilor art. 83 Cp.
      In baza art. 71 CP va aplica pedeapsa accesorie a interzicerii  exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 alin 1 lit. a teza a doua si  lit. b CP , iar in baza art. 71 alin 5 CP va  dispune  suspendarea   executarii pedepsei accesorii  pe durata termenului de incercare.
      In baza art. 118 lit. f CP va dispune confiscarea cantitatii de 2000 pachete de tigari marca " Winston " retinute de organele de politie din cadrul IJPF Dolj de la inculpat in data de 08.02.2011.
      In baza art. 191 alin 1 CPP va obliga inculpatul la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare catre stat.
      In ceea ce priveste cererea de constituire parte civila formulata de Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala-Autoritatea Nationala a Vamilor - Directia Regionala Pentru Accize si Operatiuni Vamale Craiova, avand in vedere ca aceasta a fost depusa la dosarul cauzei in data de 23.06.2011, dupa inchiderea dezbaterilor din data de 17.06.2011, dezbateri care au fost consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii intocmita la acea data, instanta nu o poate avea in vedere la pronuntarea solutiei, chiar daca a fost depusa la dosar inainte de pronuntarea solutiei, intrucat aceasta nu a fost pusa in discutia partilor ( dezbaterile avand loc la 17.06.2011 ), acestea neavand cunostinta de cuprinsul acesteia si neputand formula concluzii cu privire la ceasta cerere.
      Prin incheierea din 17.06.2011, instanta,  analizand cererea de amanare formulata de Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala-Autoritatea Nationala a Vamilor - Directia Regionala Pentru Accize si Operatiuni Vamale Craiova, a constatat ca aceasta este neintemeiata si a dispus respingerea ei, avand in vedere ca in conformitate cu disp. art. 15 al.2 din Codul de procedura penala, constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale precum si in fata instantei de judecata, pana la citirea actului de sesizare. Avand in vedere ca la termenul din 17.06.2011 s-a citit actul de sesizare al instantei si s-a luat interogatoriu inculpatului acesta declarand ca recunoaste savarsirea faptei asa cum a fost descrisa in rechizitoriu si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala si disp. Lg. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, instanta considera ca in cauza nu s-a formulat nici o cerere de constituire parte civila si respinge cererea de amanare, avand in vedere ca partea civila Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala-Autoritatea Nationala a Vamilor - Directia Regionala Pentru Accize si Operatiuni Vamale Craiova nu a respectat termenul procedural de constituire parte civila prev. de art. 15 din C.p.p., aceasta avand posibilitatea sa introduca o actiune separata in cazul in care considera ca a suferit un prejudiciu. Prin aceeasi incheiere s-a dispus amanarea pronuntarii la data de 24.06.2011.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E:

      In baza art. 296 indice 1 din Legea  571/2003, art. 320 indice 1 alin. 7 CPP, art. 74 lit. a si c  CP, art. 76 lit. e teza I-a  CP  condamna inculpatul DMC, cetatean roman, studii 10 clase, fara antecedente penale,  la pedeapsa de 6 luni inchisoare.
      In baza art. 81-82 Cp dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 6 luni.
      In baza art. 359 CPP atrage atentia inculpatului  asupra prevederilor art. 83 Cp.
      In baza art. 71 Cp  aplica pedeapsa accesorie a interzicerii  exercitiului drepturilor prev. de art. 64 alin 1 lit. a teza a doua si  lit. b Cp , iar in baza art. 71 alin. 5 Cp  dispune  suspendarea   executarii pedepsei accesorii  pe durata termenului de incercare.
      In baza art. 118 lit. f CP dispune confiscarea cantitatii de 2000 pachete de tigari marca " Winston " retinute de organele de politie din cadrul IJPF Dolj de la inculpat in data de 08.02.2011.
      In baza art. 191 alin 1 CPP  obliga inculpatul la plata sumei de 300 lei cheltuieli judiciare catre stat.
      Cu recurs in termen de 10 zile de  la pronuntare pentru procuror si inculpat si de la comunicare pentru partea civila..
      Pronuntata in sedinta publica, azi 24.06.2011.
     
      
                 PRESEDINTE                                                                        GREFIER
            Cosmin Nicusor Marin                                                        Tirna Alina Mariana

RED/CNM/TAM /2 ex. /14.07.2011 3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Accize

Regimul juridic al uleiurilor uzate, colectate in urma schimburilor de uleiuri, utilizate apoi ca si combustibil pentru incalzire. - Decizie nr. 4502 din data de 02.06.2014
Accize. Incadrare tarifara. Aplicare in timp a legii fiscale. - Decizie nr. 2485 din data de 30.09.2011
Scutire de plata accizelor. Nedepunerea in termen a situatiilor centralizatoare. - Decizie nr. 718 din data de 26.05.2009
HOTARAREA CONSILIULUI LOCAL. VALABILITATE. MODIFICAREA ORDINII DE ZI. - Decizie nr. 641 din data de 22.01.2006
Infractiuni la legi speciale - Legea nr. 571/2003 - Hotarare nr. 958 din data de 17.06.2015
HOTARAREA CONSILIULUI LOCAL. VALABILITATE. MODIFICAREA ORDINII DE ZI. - Decizie nr. 641 din data de 22.01.2006
- Hotarare nr. din data de 18.11.2009
- Hotarare nr. din data de 18.11.2009
Reincredintare minori - Sentinta civila nr. 4490 din data de 06.03.2009
Legea 112/1995 - Sentinta civila nr. 10801 din data de 19.06.2009
SENTINTA CIVILA Nr. 1006 - Sentinta civila nr. SENTINTA CIVILA Nr. 1006 din data de 14.06.2012
SENTINTA CIVILA Nr. 1159 - Sentinta civila nr. SENTINTA CIVILA Nr. 1159 din data de 22.06.2012
SENTINTA CIVILA Nr. 956 - Sentinta civila nr. SENTINTA CIVILA Nr. 956 din data de 07.06.2012
SENTINTA CIVILA Nr. 953 - Sentinta civila nr. SENTINTA CIVILA Nr. 953 din data de 07.06.2012
SENTINTA CIVILA Nr. 832 - Sentinta civila nr. SENTINTA CIVILA Nr. 832 din data de 28.05.2012
SENTINTA CIVILA Nr. 825 - Sentinta civila nr. SENTINTA CIVILA Nr. 825 din data de 24.05.2012
SENTINTA CIVILA NR.805 - Sentinta civila nr. SENTINTA CIVILA NR.805 din data de 22.05.2012
Sentinta penala Nr. 175/2012 - Sentinta penala nr. Sentinta penala Nr. 175/2012 din data de 30.08.2012
SENTINTA PENALA NR. 130 - Sentinta penala nr. SENTINTA PENALA NR. 130 din data de 24.05.2012
SENTINTA PENALA Nr. 128/2012 - Sentinta penala nr. SENTINTA PENALA Nr. 128/2012 din data de 24.05.2012