InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

SENTINTA CIVILA Nr. 354

(Hotarare nr. 354 din data de 10.03.2011 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat

Dosar nr. 3228/201/2010                                                                        fond funciar

R O M A N I A

JUDECATORIA CALAFAT JUDETUL DOLJ

SENTINTA CIVILA Nr. 354/2011
Sedinta publica de la 10 Martie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE Dorina Stoenescu
Grefier Marinela Zglimbea

* Pe rol , solutionarea actiunii formulata de reclamanta PS, impotriva paratelor Agentia Domeniilor Statului  , Agentia Domeniilor Statului,Oficiul pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara Dolj, Comisia locala Cetate si Comisia Judeteana Dolj de aplicare a legilor fondului funciar.
La apelul nominal facut in sedinta publica  nu au raspuns partile, reclamanta fiind reprezentata de avocat CR.
Procedura completa.
S-a facut referatul oral al  cauzei de grefierul de sedinta dupa care, apreciindu-se cauza in stare de judecata, s-a acordat cuvantul in fond.
Avocat  CR, pentru reclamanta, a solicitat sa se admisa actiunea asa cum a fost formulata, sa fie obligata Comisia Judeteana sa solicite  identificarea terenului, delimitarea lui si sa puna in posesie pe reclamanta cu terenul, Comisia locala sa realizeze punerea in posesie sub sanctiunea daunelor cominatorii precizand ca atat ADS cat si OCOI au calitate procesuala pasiva.

JUDECATA

Prin cererea adresata instantei, reclamanta PS a chemat in judecata paratele ADS Bucuresti, ADS Dolj, OCVPI Dolj, Comisia Judeteana Dolj si Comisia Locala Cetate pentru aplicarea legilor fondului funciar, solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa fie obligate Agentia Domeniului Statului Bucuresti, Agentia Domeniului Statului Dolj si OCPI Dolj sa identifice si sa delimiteze terenul in suprafata de 48 ha pe raza localitatii Calafat detinut de ADS si obligarea lor la daune cominatorii in cuantum de 100 de lei pentru fiecare zi de intarziere in indeplinirea acestei obligatii; obligarea ADS  Bucuresti, ADS Dolj si Comisie locale Cetate pentru aplicarea legilor fondului funciar la incheierea si semnarea protocolului de predare - primire a suprafetei de 48 ha teren situata in extravilanul localitatii Calafat, astfel cum a fost identificata aceasta suprafata in documentatia topografica si cadastrala incheiata cu OCPI Dolj, si obligarea la daune cominatorii in suma de 100 lei pentru fiecare zi de intarziere a acestei obligatii; obligarea Comisei locale Cetate si Comisiei Judetene Dolj pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor la punerea in posesie a reclamantei cu suprafata de 48 ha teren in extravilanul localitatii Calafat care a fost pusa la dispozitia domeniului privat al comunei Cetate potrivit Hotararii 607/19.08.2010 a Comisiei Judetene Dolj, asa cum va fi identificat terenul prin documentatie topografica si cadastrala incheiata de fosta detinatoare cu OCPI Dolj; obligarea Comisiei Judetene Dolj pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor la emiterea titlului de proprietate pentru suprafata de 48 ha teren in favoarea reclamantei, si obligarea la plata daunelor cominatorii de 100 lei pentru fiecare zi de intarziere.
In motivarea actiunii s-a sustinut ca reclamanta PS are calitate de persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului agricol in suprafata de 48 ha situat la data preluarii abuzive de catre autoritatile regimului comunist pe raza administrativa a comunei Cetate, iar in prezent pe raza localitatii Calafat, ca succesoare a fostului proprietar PI.
Desi dreptul reclamantei a fost recunoscut, nu s-a putut restitui terenul pe vechiul amplasament intrucat localitatea Cetate nu mai are teren care sa fie atribuit proprietarilor.
In 2010 ADS a formulat propunerea de preluare de catre Comisia Locala Cetate a suprafetei de 48 ha extravilan situata actualmente pe raza teritoriala administrativa a localitatii Calafat in vederea reconstituirii dreptului de proprietate in favoarea persoanelor indreptatite si validate in Anexa 30 in conformitate cu HCJ 634/20.07.2009,  urmand ca delimitarea terenului sa poata fi realizata dupa ce  ADS Dolj si OCPI Dolj vor identifica terenul si vor intocmi schitele si plansele parcelare.
Prin Hotararea 607/19.08.2010, Comisia Judeteana Dolj a admis propunerea ADS de preluare de catre Comisia locala Cetate a suprafetei de 48 ha teren extravilan.
Prin aceeasi hotarare s-a constatat trecerea suprafetei de 48 ha situata in extravilanul localitatii Calafat in domeniul privat la comunei Cetate.
In drept, s-au invocat prevederile Legii 18/1991 si Legii 1/2000.
La 22.12.2010, ADSD cu sediul in Bucuresti a formulat intampinare solicitand respingerea actiunii formulata de reclamanta, ca neintemeiata.
S-a invocat exceptia lipsei calitatii  procesuale active a reclamantei in ceea ce priveste capatul de cerere prin care se solicita obligarea ADS la predarea catre parata Comisia Locala Cetate a suprafetei de 48 ha teren.
Reclamanta nu poate solicita predarea unui teren cu destinatie agricola din patrimoniul ADS catre Comisia locala de fond funciar.
Potrivit art. 3 alin.3 din Legea 268/2001, terenurile care urmeaza sa fie retrocedate in conformitate cu prevederile Legii 18/1991 si Legii 1/2000, se transmit la cererea comisiilor judetene, catre comisiile locale.
S-a mai invocat exceptia prematuritatii actiunii in ceea ce priveste obligarea ADS la predarea suprafetei de 48 ha teren.
Potrivit art. 9 din HG 626/2001, terenurile cu destinatie agricola ce se solicita a fi retrocedate se transmit de catre ASDS comisiilor locale pe baza de protocol la cererea comisiilor judetene, conform modelului aprobat de Consiliului de Administratie al ADS, iar anterior incheierii protocolului se parcurg anumite etape si anume, prezentarea catre ADS a cererii comisiei judetene, impreuna cu actele ce stau la baza acesteia, precum si a documentatiei de predare a terenurilor cu destinatie agricola, si verificarea de catre directiile  de specialitate din cadrul ADS a legalitatii documentatiei prezentate.
In consecinta, ADS preda terenul numai dupa primirea cererii de la comisia judeteana, insotita de documentatia doveditoare aferenta si dupa verificarea in privinta legalitatii a acestei documentatii.
Pe fond, s-a mai sustinut ca ADS nu are atributii in raport de stabilirea modalitatii de reconstituire a dreptului de proprietate la punerea in posesie si eliberarea titlurilor de proprietate, acestea fiind atribute exclusive are comisiei locale si comisiei judetene.
S-a depus la dosar Normele privind incheierea protocoalelor de predare-preluare a terenurilor cu destinatie agricola intre ADS si comisiile locale.
La 12.01.2011, OCPI Dolj a formulat intampinare, in care a sustinut ca  OCPI Dolj nu are calitate procesuala pasiva.
Reclamanta a depus la dosar fisa gospodariei de stat a lui IIP, acte de filiatie, testamentul autentificat la nr. 2760/2006, Hotararea nr. 607/19.08.2010 a Comisiei Judetene Dolj de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, dosarul de reconstituire a dreptului de proprietate privind pe PS si adresa 3435/8.03.2011 a Comisiei Locale Cetate pentru aplicarea legilor fondului funciar.
Prin cererea inregistrata la nr. 70/2005 la Comisia locala Cetate de aplicare a Legii 247/2005, PS, prin mandatarul sau, a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 50 ha teren din care 3,50 ha paduri , ca mostenitoare a defunctului PI.
Comisia locala Cetate, prin hotararea nr. 71/16.01.2006, aflata la fila 89 din dosar, a aprobat cererea numitei PS de retrocedare a 3,5 ha padure si inscrierea in Anexa 23 penru acordarea despagubirilor echivalente a 44,5 ha extravilan.
Prin hotararea nr. 2002/14.07.2006, s-a respins contestatia formulata de PS care solicita acordarea de teren, cu motivarea ca a fost validata in Anexa 23, ca pe raza localitatii Cetate nu exista padure si nu poate fi respectat vechiul amplasament.
Ulterior, prin hotararea nr. 634/20.07.2009, Comisia Judeteana Dolj pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, admite solicitarea formulata de Comisia Locala Cetate privind invalidarea doamnei PS, autor PI, cu suprafata de 48 ha in anexa n r. 23-42,  pozitia 11 la Legea nr. 247/2005 si admite solicitarea formulata de Comisia Locala Cetate privind validarea doamnei PS cu suprafata de 48 ha in anexa nr. 30 pozitia 1     (fila 97 din dosar).
Prin adresa nr. 4300/8.04.2010, Primaria Comunei Cetate aduce la cunostinta ADS Dolj ca nu mai dispune de teren pentru a pune in posesie conform legilor fondului funciar pe mai multi proprietari de teren, printre care si pe reclamanta PS. Totodata, face cunoscut acelasi lucru si Comisiei Judetene Dolj conform adresei 5141/31.05.2010.
Cu adresa nr. 6445/9.08.2010, Primaria Comunei Cetate incunostinta pe reclamanta ca ADS  Dolj ii ofera teren agricol pe teritoriul Municipiului Calafat.
Prin Hotararea Comisiei Judetene Dolj nr. 607/19.08.2010 s-a admis propunerea ADS si s-a constatat trecerea suprafetei de 48 ha teren aflate in administrarea ADS Dolj pe teritoriul administrativ Calafat in domeniul privat al localitatii Cetate si punerea sa la dispozitie Comisiei locale de fond funciar. Prin aceeasi hotarare s-a stabilit ca vor fi demarate procedurile de verificare si delimitare a terenului.
Cu toate acestea, pana in prezent reclamanta nu a fost pusa in posesia terenului si nici nu i s-a eliberat titlul de proprietate.
Potrivit Legii 268/2001 si HG 626/2001, ADS nu are atributii in raport de stabilirea modalitatii de reconstituire a dreptului de proprietate, acesta fiind un atribut exclusiv al Comisiei locale si Comisiei judetene de aplicare a legilor fondului funciar,  iar reconstituirea dreptului de proprietate persoanelor indreptatite, nu implica si predarea terenului, prin Protocol de catre ADS catre Comisia locala de aplicare a legilor fondului funciar.
Potrivit art. 9 din HG 626/2001, terenurilor cu destinatie agricola a caror retrocedare se solicita in conformitate cu prevederile legilor fondului funciar, se transmit de catre ATS comisiilor locale pe baza de protocol, la cererea comisiilor judetene, conform modelului cadru aprobat de Consiliul de Administratie al ADS.
Anterior incheierii Protocolului, vor fi parcurse urmatoarele etape: prezentarea catre ADS a cererii Comisiei judetene de aplicare a legii fondului funciar, impreuna cu actele ce stau sa baza acesteia, precum si a documentatiei de predare a terenurilor cu destinatie agricola stabilita de Consiliul de Administratie al ADS; verificarea de catre directiile de specialitate din cadrul ADS a legalitatii documentatiei prezentate.
Asa fiind, instanta urmeaza sa respinga actiunea formulata impotriva paratelor ADS Bucuresti si ADS Dolj, retinand ca nu s-au indeplinit cerintele legii pentru ca ADS sa incheie protocolul de predare-primire.
Cat priveste OCPI Dolj, acesta nu are atributiuni  in punerea in posesie a proprietarilor si eliberarea titlurilor de proprietate, astfel incat instanta va respinge actiunea si fata de acest parat.
Avand in vedere prevederile  Legii 268/2001 si ale HG 626/2001 instanta urmeaza sa admita actiunea formulata impotriva Comisiei Judetene Dolj de aplicare a legilor fondului funciar si sa oblige Comisia Judeteana sa inainteze documentatia necesara catre ADS pentru ca aceasta din urma sa poata predat terenul Comisiei Locale Cetate.
Totodata va fi obligata Comisia judeteana sa emita reclamantei titlul de proprietate in conformitate cu HCJ 634/20.07.2009.
Intrucat la nivelul comunei Cetate nu exista teren pentru ca reclamanta sa fie pusa in posesie, instanta nu poate retine ca primarul localitatii a refuzat nejustificat sa o puna in posesie pe reclamanta, asa incat, avand in vedere prev. art. 64 din Lg. 18/1991, nu poate fi obligata Comisia sau Primarul la plata daunelor cominatorii.
Comisia Locala Cetate va fi obligata sa puna in posesie pe reclamanta cu suprafata de 48 ha teren  in momentul in care acest teren ii va fi transmis prin Procol.
 

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge actiunea formulata de reclamanta PS, impotriva paratelor Agentia Domeniilor Statului  , Agentia Domeniilor Statului cu sediul in Craiova, Oficiul pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara Dolj.
Admite actiunea formulata impotriva Comisiei Judetene Dolj de aplicarea legilor fondului funciar si  obliga comisia judeteana sa inainteze  documentatia necesara predarii terenului catre Comisia Locala Cetate, de catre A.D.S.
Obliga Comisia Judeteana Dolj de aplicare a legilor fondului funciar sa emita titlul de proprietate reclamantei, conform H.C.J. 634/20.07.2009.
Admite in parte actiunea formulata impotriva Comisiei Locale Cetate de aplicare a legilor fondului funciar si in consecinta, obliga pe parata sa puna in posesie pe reclamanta cu suprafata de 48 ha teren conform H.C.J. 634/20.07.2009.
  Sentinta cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica de la 10 Martie 2011. PRESEDINTE,                                                              Grefier,

Dorina Stoenescu                                                        Marinela Zglimbea
D.S./VP/8 ex.
14 Martie 2011
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010