InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

CONDAMNARE VIOL

(Hotarare nr. 3 din data de 27.06.2014 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Viol | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

CONDAMNARE VIOL Asupra prezentului proces penal:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau cu nr. _/P/2014 din data de 12.05.2014 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului FI, pentru savarsirea infractiunilor de viol si port fara drept de obiecte periculoase , prev. de art. 218 al. 1 C.p. si art. 372 al. 2 C.p. , cu aplic. art. 38 C.p.si art. 41 al. 1 C.p.
Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut faptul ca, in dupa amiaza zilei de 18.04.2014 , in timp ce se afla pe o alee situata in jurul lacului din Parcul Crang, in mun. Buzau, profitand de faptul ca in zona nu se aflau alte persoane, a lovit-o din spate cu pumnul in zona capului pe FA, i-a pus acesteia mana la gura pentru a nu tipa si sub amenintarea unui cutit pe care il avea asupra sa, a condus-o la cateva zeci de metri distanta de alee, in interiorul padurii, unde a constrans-o, prin exercitarea de violente (lovituri cu pumnul in zona fetei) si amenintari cu cutitul sa intretina un raport sexual normal si un act sexual oral neprotejate, fara finalizare.
Persoana vatamata a aratat ca intelege sa-si mentina plangerea formulata si ca doreste tragerea la raspundere a acestuia, precum si faptul ca intelege sa se constituie parte civila in prezenta cauza.
A fost audiat inculpatul care a aratat ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in sarcina sa astfel cum a fost retinuta in actul de sesizare al instantei, solicitand judecarea sa in baza disp,. art. 396 alin. 10 C. pr. pen.
Apreciind ca sunt intrunite in mod cumulativ conditiile prevazute de lege, instanta a admis cererea formulata de catre inculpat de a se judeca in baza disp. art. 396 alin. 10 C. pr. pen.
Analizand intregul material probator administrat in cauza, respectiv declaratiile inculpatului, declaratiile persoanei vatamate, declaratiile martorilor, procesul verbal de constatare a infractiunii flagrante, procesul verbal de cercetare la fata locului, planse fotografice, fisa de constatari preliminare, bilet iesire din spital, fisa de urgenta, proces verbal de identificare a unei persoane, raport de expertiza medico-legala nr. _/2014, proces verbal de depistare, proces verbal de perchezitie corporala, raport de expertiza medico-legala nr. _/2014, mijloace materiale de proba, alte inscrisuri, instanta va retine urmatoarele:
Inculpatul  FI ( 56  ani) are domiciliul in _
Persoana vatamata FA (43 ani) are domiciliul in mun. _
In data de 18.04.2014 persoana vatamata se afla in parcul Crang din mun. Buzau, unde se plimba, avand in vedere ca sufera de o afectiune cardiaca, astfel incat, pentru tinerea sub control a acestei afectiuni, se plimba zilnic, pentru aproximativ 30 de minute, pe jos, prin parc, traseul fiind de la intrare, pe aleea principala, in jurul helesteului si din nou pe aleea principala,catre iesire.
In data de 18.04.2014 inculpatul FI a venit in mun. Buzau, cu trenul, a cumparat o sticla de 2 litri de vin, pe care a consumat-o in totalitate, apoi a mers in parcul Crang, urmand a-l suna pe prietenul sau, martorul DM, pentru a se intalni cu acesta.
In jurul orei 13.30, in timp ce se plimba prin parc, dupa ce a trecut de restaurantul "Conacul Trandafirilor" si a ajuns in zona castelului de apa, fara sa intoarca privirea, persoana vatamata a simtit ca in spatele sau se afla o persoana care mergea in acelasi ritm cu ea iar in momentul in care a incetinit, respectiva persoana a facut acelasi lucru.
Continuandu-si deplasarea si ajungand in zona unei banci pe care se aflau doi tineri, persoana vatamata si-a intors privirea si l-a observat in spatele sau pe inculpat, caruia i-a sunat telefonul mobil in acel moment.
Persoana vatamata si-a continuat deplasarea catre marginea lacului, vorbind la telefon cu fiul sau, iar dupa ce a mai parcurs aproximativ 100 m catre Obelisc, fara sa se intalneasca cu vreo persoana in tot acest interval, a fost lovita din spate cu pumnul in zona capului, fiind in acelasi timp prinsa cu ambele brate de inculpat care i-a pus una dintre maini la gura si la nas, astfel ca nu mai putea respira.
In acelasi timp inculpatul a tras-o pe persoana vatamata in partea stanga, catre padure, concomitent injurand-o si amenintand-o ca are un cutit asupra sa si ca “ii va lua gatul daca tipa".
In timp ce era tarata prin vegetatie, zbatandu-se, FA a reusit sa isi elibereze gura si sa tipe, moment in care a reusit si sa il zgarie pe fata pe inculpat. Imediat dupa aceea insa a fost lovita de acesta cu pumnul in zona plexului si a cazut pe sol, cu fata in jos, iar agresorul s-a urcat peste ea si dintr-un buzunar a scos un cutit pe care i l-a lipit de pometele drept, in apropierea ochiului.
Cu lama cutitului lipita de pomete, inculpatul a ridicat-o de par pe persoana vatamata si a tras-o in continuare in interiorul padurii. In aceste imprejurari, persoanei vatamate i-a cazut in iarba elasticul cu care avea prins parul.
La un moment dat, inculpatul s-a oprit, s-a dezbracat de bluzele cu care era imbracat, le-a asezat pe iarba si i-a cerut persoanei vatamate sa se aseze in genunchi pe acestea. La randul sau, inculpatul s-a asezat pe cele doua bluze, s-a descheiat la pantaloni si i-a lasat in jos pana la jumatatea coapselor, moment in care persoana vatamata a observat ca acesta avea penisul in semi-erectie.
Tinand-o de par si punandu-i cutitul in zona capului, inculpatul a fortat-o pe persoana vatamata sa intretina un raport sexual oral apoi a dezbracat-o de blugi si de lenjeria intima pana la nivelul coapselor.
Intrucat inculpatul se mai calmase, persoana vatamata a reusit sa poarte un dialog cu acesta, ocazie cu care i-a spus ca sufera de probleme cardiace, ca este casatorita si ca are un copil. Fiind intrebata cu ce se ocupa ea si sotul sau, persoana vatamata i-a oferit date nereale agresorului, spunandu-i acestuia ca este invatatoare iar sotul este ofiter.
Dupa acest dialog, inculpatul a infipt in pamant cutitul pe care il avea asupra sa si i-a cerut persoanei vatamate sa se dezbrace, intreband-o daca prefera sa faca sex normal sau sex anal. Intrucat persoana vatamata i-a spus ca nu vrea sa intretina raporturi sexuale anale, inculpatul s-a urcat peste ea, i-a desfacut picioarele cu genunchii si a intretinut cu aceasta un raport sexual normal, neprotejat.
La un moment dat, persoana vatamata a fost sunata de fiul sau, a reusit sa raspunda, ocazie cu care i-a spus inculpatului ca cel cu care vorbeste este sotul sau, care este gelos si o cauta. La indicatiile inculpatului, persoana vatamata i-a spus fiului sau (pretinsului sot) ca si-a pierdut telefonul si i-a cerut acestuia sa nu se supere si sa o astepte la intrarea in Crang. Realizand ca s-a intamplat ceva cu mama sa, martorul FA a continuat sa o apeleze telefonic pe aceasta.
Castigandu-i increderea inculpatului, prin aceea ca i-a ascultat indicatiile in timpul convorbirii telefonice cu fiul sau si pentru ca oricum nu mai avea erectie, acesta a lasat-o pe persoana vatamata sa plece, indicandu-i directia in care sa se deplaseze.
In timp ce se indeparta de agresor, persoana vatamata a discutat din nou la telefon cu fiul sau, caruia i-a spus ca este in Crang si ca a fost violata,  cerandu-i sa sune la politie. Intrucat reusise sa ii vada fata agresorului, observand ca era aceeasi persoana pe care o vazuse in spatele sau in zona castelului de apa, persoana vatamata i-a comunicat telefonic fiului sau semnalmentele agresorului.
Acesta a alertat o patrula de politie care se afla in apropierea intrarii in parc, iar pe baza semnalmentelor oferite de persoana vatamata, un echipaj din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi a identificat in jurul orelor 14:45, pe o alee, la aproximativ 30 metri de Obelisc, un barbat, identificat ca fiind FI. Articolele vestimentare purtate de acesta prezentau depuneri de culoare verzuie, asemanatoare vegetatiei.
Cu ocazia prezentarii pentru recunoasterea de pe plansa foto, FA l-a recunoscut fara nici un dubiu pe FI ca fiind cel care a obligat-o in data de 18.04.2012 sa intretina relatii sexuale cu el prin exercitarea de violente.
Declaratia persoanei vatamate se coroboreaza cu declaratia martorului FA si cu procesul verbal de cercetare la fata locului, din care rezulta ca in locul in care a avut loc raportul sexual au fost identificate mai multe urme de tarare dinspre aleea betonata catre interiorul padurii. De asemenea, a fost identificat un loc in care vegetatia era culcata la pamant, in acel loc fiind gasit si un smoc de par de culoare saten, cu lungimea de aproximativ 16 cm precum si un elastic pentru prins parul. Totodata, la fata locului a fost identificata si o lama de cutit infipta in sol precum si mai multe urme de incaltaminte tip sport.
La examinarea articolelor vestimentare ale persoanei vatamate s-a constatat ca acestea prezinta depuneri de culoare verde, cu aspect de iarba si depuneri de culoare bruna, cu aspect de pamant. Pe gulerul hainei persoanei vatamate au fost identificate depuneri de culoare brun-roscata, cu aspect de sange.
La ora 15:56 FI a fost testat cu aparatul alcooltest Drager, ocazie cu care a rezultat ca acesta avea o alcoolemie de 0,19 mg/l alcool pur in aerul expirat , aspect care confirma faptul ca inculpatul consumase bauturi alcoolice anterior intretinerii raportului sexual, asa cum acesta a si afirmat.
Cu ocazia perchezitiei corporale, asupra inculpatului au fost identificate, pe langa alte bunuri, cinci folii cu prezervative si un bilet CFR pe ruta Bucuresti Nord - Buzau (cu plecare in data de 18.04.2014 ora 05:45 si cu sosire la ora 07:33).
Potrivit raportului de expertiza medico-legala cu examinarea persoanei nr. 53 din 18.04.2014, "FI prezinta leziuni traumatice ce s-au putut produce :
- cu un corp taietor (posibil lama de ras) pentru escoriatiile faciale descrise, ce pot data din data de 17.04.2014 (autoproduse)
- prin lovire cu sau de corpuri dure (posibil si prin compresie a fetei pe membrul superior), pentru echimoza zigomatica dreapta ce poate data din data de 18.04.2014"
Din fisa de constatari preliminare nr. _./18.04.2014 rezulta ca persoana vatamata FA "1.Prezinta leziuni traumatice ce s-au putut produce prin lovire cu si de corpuri si planuri dure;pot data din 18.04.2014 si necesita 4-5 zile de ingrijiri medicale, sub rezerva investigatiilor paraclinice recomandate. 2. Prezinta leziuni traumatice la nivelul regiunii pelvo-genitale, ce s-au putut produce posibil in cadrul unui raport sexual recent, ce poate data din 18.04.2014".
Conform Raportului de expertiza medico-legala nr. _/2014 din 18.04.2014, "FA prezinta leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, pot data din 18.04.2014 si necesita 4-5 zile de ingrijiri medicale.
Prezinta leziuni traumatice in sfera organelor genitale care s-au putut produce prin manopere mecanice in contextul unui act sexual. Pot data din 18.04.2014"
Fiind audiat in calitate de suspect, FI a declarat ca a intretinut raporturi sexuale cu persoana vatamata insa a precizat ca acestea au fost consimtite. Ulterior, cu ocazia audierii in calitate de inculpat de catre procuror, de catre judecatorul de drepturi si libertati, de catre judecatorul de camera preliminara si de instanta, FI a recunoscut comiterea faptei in modalitatea descrisa de persoana vatamata.
La data de 01.02.2014 au intrat in vigoare Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala, astfel incat in cauza sunt incidente prevederile Noului Cod Penal.
In drept, fapta inculpatului FI, constand in aceea ca  in dupa amiaza zilei de 18.04.2014, in timp ce se afla pe o alee situata in jurul lacului din Parcul Crang, in mun. Buzau, profitand de faptul ca in zona nu se aflau alte persoane, a lovit-o din spate cu pumnul in zona capului pe FA, i-a pus acesteia mana la gura pentru a nu tipa si sub amenintarea unui cutit pe care il avea asupra sa, a condus-o la cateva zeci de metri distanta de alee, in interiorul padurii, unde a constrans-o, prin exercitarea de violente (lovituri cu pumnul in zona fetei) si amenintari cu cutitul sa intretina un raport sexual normal si un act sexual oral neprotejate, fara finalizare, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de viol si port fara drept de obiecte periculoase, prev. de art. 218 al. 1 C.p. si art. 372 al. 2 C.p. , cu aplic. art. 38 C.p..
Asadar, retinand vinovatia inculpatului, care a fost dovedita cu certitudine, cu privire la faptele deduse judecatii, instanta il va pe condamna pe acesta in baza situatiei de fapt si a textelor incriminatorii la cate o pedeapsa cu inchisoarea pentru fiecare fapta in parte, orientata catre maximul special prevazut de lege, redus conform disp.art. 390 alin. 10 C. pr. pen., la stabilirea si dozarea pedepselor avand in vedere criteriile generale de individualizare, prevazute de art. 74 Cod penal, respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, ( in timpul zilei, intr-un parc, in apropierea unui loc de joaca pentru copii, in Vinerea Mare), precum si mijloacele folosite ( prin violenta, cu amenintarea unui cutit), starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, (libertatea adusa vietii intime si integritatii fizice a unei persoane) natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit,  faptul ca inculpatul nu se afla la prima incidenta cu legea penala, fiind recidivist, suferind mai multe condamnari cu inchisoarea pentru infractiuni de furt calificat, talharie si viol ( cinci infractiuni, iar la numai doua saptamani de la eliberarea din penitenciar a savarsit o noua infractiune), conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
Asa fiind, in contextul elementelor de fapt si de drept retinute, instanta in baza art. 218 alin. 1 C.pen cu aplicarea disp.art. 41 alin. 1 C.pen si art. 374 alin. 4 raportat la art. 396 alin. 10 C. pr. Pen va condamna inculpatul FI la pedeapsa de 6 ani si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de viol, savarsit la data de 18.04.2014.
Va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 66 lit. a si b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat,  pe o perioada de 3 ani cu incepere dupa executarea pedepsei inchisorii.
In baza art. 65 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 66 lit. a si b Cod penal cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana cand pedeapsa a fost executata sau considerata ca executata.
Instanta, avand in vedere situatia de fapt si de drept retinuta, in baza disp. art. 372 alin. 2 C.pen cu aplicarea disp.art. 41 alin. 1 C.pen si art. 374 alin. 4 raportat la art. 396 alin. 10 C. pr. pen va condamna inculpatul FI la pedeapsa de 1 an inchisoare sub aspectul savarsirii infractiunii de port fara drept de obiecte periculoase, savarsita la data de 18.04.2014.
In baza art. 38 alin. 1 Cod penal, va constata ca cele doua infractiuni sunt concurente si in baza art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv pedeapsa de 6 ani si 6 luni, la care se va adauga un spor de o treime din pedeapsa de 1 an aplicata pentru infractiunea concurenta, inculpatul urmand sa execute pedeapsa de 6 ani si 10 luni inchisoare.
Avand in vedere ca infractiunile de viol si port fara drept de obiecte periculoase  au fost savarsite de inculpat la data de 18.04.2014, in timpul liberarii conditionate dispuse de Judecatoria Braila prin Sentinta penala nr. _/24.03.2014 ( din pedeapsa de 3 ani si 1035 zile inchisoare dispusa prin Sentinta penala nr. _/2014 a Judecatoriei Braila), instanta constata ca in cauza sunt realizate conditiile recidivei prevazute de art. 41 alin. 1 C.pen.
Avand in vedere ca inculpatul mai avea de executat din pedeapsa anterioara un numar de 276 zile, instanta, in baza art. 43 alin 2 C.pen. va adauga pedeapsa rezultata de 6 ani si 10 luni la restul ramas de executat din pedeapsa anterioara de 276 zile, inculpatul urmand a executa pedeapsa de 6 ani, 10 luni si 276 zile.
In baza art. 104 alin. 2, ultima teza C.pen., instanta va revoca liberarea conditionata dispusa prin Sentinta penala nr. _/24.03.2014 a Judecatoriei Braila si va dispune executarea restului de pedeapsa de 276 zile, in conditiile aratate mai sus.
In baza art. 72 Cod penal scade din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive dispuse in cauza, de la 19.04.2014, la zi.
In baza art. 399 alin. 1 C.pr.pen. va mentine starea de arest preventiv a inculpatului conform MAP nr. _/_/19.04.2014 apreciind ca temeiurile care au determinat luarea masurii preventive a inculpatului se mentin, nu s-au modificat pana la acest moment procesual, si impun in continuare masura privativa de libertate mentionata.
In baza art. 4 in referire la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008, instanta va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat in vederea introducerii profilului genetic in Sistemului National de Date Genetice Judiciare.
In baza art. 112 alin. 1 lit. b C.pen. si art. 397 alin. 3 C.pr.pen dispune confiscarea bunurilor folosite la savarsirea faptei, urmand a i se restitui inculpatului telefonul mobil ridicat, apreciind ca restituirea acestuia nu impiedica justa solutionare a cauzei.
In latura civila, instanta va lua act ca persoana vatamata s-a constituit parte civila, cu suma de 50300 lei, din care 50.000 lei reprezentand daune morale si 300 lei reprezentand contravaloarea expertizei medico legale si a tratamentului efectuat.
In dovedirea cererii sale, partea vatamata a depus la dosarul cauzei, extras de cont din care reiese plata efectuat catre I.N.M.L. Mina Minovici, reteta medicala si bon fiscal, bilet de iesire din spital, certificat medico-legal.
Fata de solutia adoptata in latura penala a cauzei, instanta constata ca actiunea civila formulata de persoana vatamata este intemeiata in ceea ce priveste cheltuielile materiale efectuate.
In ceea ce priveste daunele morale, instanta retine ca partea vatamata a suferit un prejudiciu moral urmare a acestei infractiuni, ca a avut nevoie de un numar insemnat de zile de ingrijiri medicale, ca a ramas cu sechele atat fizice cat si morale urmare a evenimentului motiv pentru care apreciaza ca obligarea inculpatului, in aceleasi conditii, si la 50.000 lei despagubiri civile reprezentand daune morale este menita sa acopere prejudiciul invocat de persoana vatamata FA, fara ca aceasta reparatie morala sa constituie o imbogatire fara just temei pentru aceasta.
Mai mult instanta are in vedere si faptul ca inculpatul a fost de acord cu despagubirea acesteia, fara a se contesta suma solicitata.
In aceste conditii, instanta in baza art. 397 alin. 1 C.pr.pen. va admite actiunea civila formulata de persoana vatamata FA si va obliga inculpatul la plata sumei de 50000 lei daune morale si 300 lei daune materiale catre aceasta.
Fata de culpa infractionala a inculpatului, instanta, in baza art. 398 C.pr.pen. va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare in cuantum de 700 lei, urmand ca onorariul aparator oficiu in cuantum de 700 lei sa ramana in sarcina statului

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011