InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

Masura educativa pe Vechiul Cod penal

(Hotarare nr. 2 din data de 07.12.2013 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Masuri de siguranta si educative | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau


Masura educativa pe Vechiul Cod penal

         Prin rechizitoriul  Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau cu nr. _/P/2013 din 03.10.2013 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului KK, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat in forma continuata (doua acte materiale), prev. de art. 208 alin. 1 - art. 209 alin. 1 lit. i) Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si art. 99 si urm. Cod penal.
          Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut faptul ca  inculpatul in perioada 03.07.-04.07.20013, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, a patruns, prin efractie, in locuintele partilor vatamate JJ, ambele situate in mun.Buzau, la parterul blocurilor, de unde a sustras bijuterii, bani si un telefon mobil, cauzand un prejudiciu estimat de partile vatamate la suma totala de 32.200 lei, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat in forma continuata (doua acte materiale), prev. de art. 208 alin. 1 - art. 209 alin. 1 lit.i) Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si art. 99 si urm. Cod penal.
            Inculpatul s-a prevalat , de dispozitiile art.320/1 Cod procedura penala, recunoscand in totalitate faptele  retinute in sarcina sa, solicitand ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala,pe care le cunoaste si le-a insusit.
         Analizand intregul material probator administrat in cauza in cursul urmaririi penale, respectiv: declaratiile inculpatului, declaratiile partilor vatamate, declaratiile martorilor ..,procese-verbale de cercetare la fata locului insotite de planse foto ,  dovezi de predare-primire bunuri , declaratii martori , proces-verbal de conducere in teren insotit de plansa foto , raport de constatare tehnico-stiintifica dactiloscopica nr__. din 01.08.2013, intocmit de Serviciul Criminalistic al IPJ Buzau ,raport de expertiza medico-legala psihiatrica nr.A1 _./30.07.2013 intocmit la data de 19.08.2017 si inaintat la data de 21.08.2012 de catre Serviciul Judetean de Medicina Legala Buzau , instanta va retine urmatoarele:
            Inculpatul  KK ( 16 ani) are domiciliul in   orasul .. judetul Constanta, dar locuieste fara forme legale in orasul Babadag, judetul Tulcea , dar in prezent se afla  intr-un centru de reeducare, masura dispusa prin sentinta penala nr. ../08.10.2013 a Judecatoriei Buzau. Pentru prezenta cauza a fost transferat in Penitenciarul Focsani.
 KK provine dintr-o familie dezorganizata,  parintii sai fiind despartiti de 13 ani, dupa o relatie de concubinaj care a durat 4 ani. Fiecare dintre parintii sai si-au refacut vietile cu alti parteneri , tatal fiind plecat in Portugalia, iar mama sa are o relatie de concubinaj undeva in orasul Medgidia.
Avand in vedere situatia sa sociala, inculpatul  minor isi petrecea timpul cu familia numitei H, concubina fratelui sau, numitul JJ, acesta din urma fiind in prezent in penitenciar, unde ispaseste o pedeapsa privativa de libertate tot pentru comiterea unor infractiuni de furt calificat, din locuinte.
Astfel, inculpatul  obisnuia sa-si castige traiul zilnic din comiterea de infractiuni, doar pe raza mun. Buzau comitand patru fapte de furt calificat din locuinte (pentru care a fost cercetat atat in prezentul dosar penal, cat si in dosarul penal ../P/2013), insa este cunoscut si pe raza mun. Slobozia, Constanta si Calarasi ca autor al unor fapte de acest gen, cu acelasi mod de operare, ca si in mun.Buzau _).  
  La data de 03.07.2013, inculpatul  KK a venit in mun. Buzau, singur, pentru a comite infractiuni de furt din interiorul locuintelor, intrucat auzise ca persoanele din acest oras obisnuiesc sa plece pe Litoralul Marii Negre, in vacanta. 
  Pana in aceasta localitate, inculpatul s-a deplasat cu mijloace de transport in comun (tren sau autobuz), pe ruta Babadag - Constanta - Bucuresti - Buzau, unde  a ajuns in jurul orelor 14.00. Dupa ce s-a deplasat prin oras, fara o directie anume, a ajuns la blocul turn nr. 50 situat pe b-dul Stadionului; patrunzand in interiorul scarii de bloc, a mers in spatiul dintre cele doua scari de bloc, observand un geam inchis, ce s-a dovedit a fi de la baia apartamentului unde locuieste partea vatamata H.
         Pentru a se asigura ca proprietarii nu sunt acasa,  inculpatul K a batut de mai multe ori atat la usa cat si la geamul de la baie. Apoi, a fortat geamul cu o surubelnita pe care o avea asupra sa, si a patruns in interior. A ravasit mai multe lucruri din casa, atat din sufragerie cat si din dormitor, cu scopul de a identifica bunuri de valoare pe care sa le sustraga. Din sufragerie (incapere comuna cu bucataria)  inculpatul K a sustras dintr-un portofel de culoare maro  cu fermoar, ce se afla pe blatul chiuvetei, suma de 2.500 euro. Tot in acelasi loc se afla o cutie cu bijuterii din aur, in care inculpatul a cautat pentru a verifica daca bunurile sunt din metal pretios, sa le sustraga. De aici, dar si din sufragerie, dintr-o cutie tip cufar,  inculpatul a sustras mai multe bijuterii din aur, dupa cum urmeaza:bratara barbateasca din aur galben, de aprox. 40 grame;.lant din aur alb cu cruciulita, de aprox. 4 grame;patru inele de dama din aur galben;inel tip verigheta cu pietricele.
         In dormitor se afla si un telefon mobil marca I-Phone de culoare alba, pe care  inculpatul K l-a gasit pe un dulapior de langa pat, insa a hotarat sa nu il sustraga, lasandu-l pe pat, unde a fost gasit de partea vatamata si de catre organele de politie la efectuarea cercetarii la fata locului.
        Dupa ce a sustras aceste bunuri,  inculpatul a parasit apartamentul partii vatamate. Conform sustinerilor sale, s-a deplasat pe strazi, gasind casa de schimb valutar “Km 0", unde, cu ajutorul unei persoane necunoscute, a schimbat o parte din bani, respectiv suma de 150 euro. Persoanei in cauza i-a dat 10 lei pentru ajutorul acordat. In seara respectiva,  inculpatul a dormit pe banci intr-unul dintre parcurile din oras, fara a putea indica locatia exacta. Suma de bani obtinuta a sustinut ca a cheltuit-o pe mancare.
        In urma verificarilor la  casa de schimb valutar indicata, s-a constatat faptul ca in ziua respectiva a fost efectuata o singura operatiune de schimb valutar a sumei de 150 euro, beneficiar fiind numitul _, din com. Vintila Voda, jud. Buzau. Acesta a sustinut, cu ocazia audierii, faptul ca suma de 150 euro provenea din strainatate de la sora sa si nu de la persoane necunoscute, totodata, precizand ca nu il cunoaste pe K.  
         In ceea ce priveste bunurile sustrase, initial, partea vatamata H a sesizat furtul mai multor bijuterii (in plus fata de cele mentionate mai sus) pentru care a indicat un prejudiciu de 26.000 lei, suma cu care s-a constituit parte civila in procesul penal, insa, ulterior, dupa verificarea atenta a interiorului casei, partea vatamata a revenit asupra declaratiei sale si a precizat ca bunurile sustrase sunt doar cele enumerate mai sus, iar in ceea ce priveste cuantumul pagubei, aceasta nu a precizat suma finala la care evalueaza bunurile efectiv sustrase. Cu toate ca partea vatamata fost invitata de mai multe ori la sediul Politiei Municipiului Buzau in vederea audierii, aceasta nu s-a prezentat, precizand ca este plecata din localitate, in mun. Constanta, de unde va reveni la sfarsitul lunii septembrie si urmeaza sa se prezinte in fata instantei de judecata pentru sustinerea plangerii formulate .
         Fiind audiat in cursul urmaririi penale,  inculpatul K a avut o atitudine partial sincera, recunoscand ca a patruns in locuinta partii vatamate, prin fortarea geamului respectiv, in modalitatea descrisa anterior, insa negand sustragerea bijuteriilor, iar in ceea ce priveste suma de bani, sustinand ca a sustras din portofel suma de 150 euro si nu 2.500 euro cum a reclamat partea vatamata. 
         Partea vatamata nu s-a prezentat nici in fata instantei, dar inculpatul a aratat ca este de acord sa o despagubeasca cu suma ceruta, recunoscand intocmai fapta savarsita.
           Cu ocazia cercetarii la fata locului, in locuinta partii vatamate H au fost descoperite si ridicate mai multe urme papilare, iar, prin raportul de constatare tehnico-stiintifica de natura dactiloscopica nr_. din 01.08.2013, intocmit de Serviciul Criminalistic din cadrul I.P.J. Buzau, s-a concluzionat ca fragmentele de urme papilare ridicate de pe partea superioara   a cazii aflata sub fereastra de la baie, precum si de pe o cutie de bomboane gasita in sufragerie, au fost create de profilurile papilare ale palmei drepte, zona tenara, hipotenara, si digito-palmara, ale palmei stangi, zona digito-palmara si ale falangetei degetului inelar, de la mana stanga, toate ale  inculpatului K .

         A doua zi, respectiv in data de 04.07.2013, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul  K s-a plimbat din nou pe strazile orasului Buzau, ajungand in jurul orelor 13.00, in zona _ Aici, a observat apartamentul partii vatamate H, aflat ca si in primul caz, la parterul blocului. Procedand in acelasi mod,  inculpatul Ali Oltean a verificat daca in interiorul apartamentului se afla vreo persoana. Asigurandu-se ca nu exista vreo posibilitate sa fie prins,  inculpatul a observat ca geamul de la balcon (din balcon se face intrare direct in bucatarie) este lasat in pozitie oscilobatanta. Cu ajutorul aceleiasi surubelnite, a fortat geamul de la balconul apartamentului, dupa care a patruns in interior. De aici,  inculpatul a intrat in sufragerie, unde a ravasit mai multe lucruri din biblioteca si pe care le-a lasat pe pat. Dintr-o cutie din lemn, a sustras bijuterii din aur, ce se gaseau in doi saculeti din material textil de culoare rosie, dupa cum urmeaza: verigheta barbateasca simpla de aprox. 4 grame; inel barbatesc, de 3 grame; cercei de dama cu model gravat, de 5 grame;  lantisor cu zale, de 2 grame; lantisor cu pandantiv trifoi, de 8 grame; lantisor cu cruciulita, de 2 grame; doua inele de dama ce prezinta rupturi, de 4 grame; cercei de dama cu clips, de 3 grame; bratara de dama cu model tip bob de orez;  bratara de dama cu model spiralat.
       Ulterior, inculpatul  a mers si in dormitor, de unde, dupa ce a ravasit si aici mai multe lucruri, a luat de pe un raft al bibliotecii un telefon mobil marca “Sony Ericsson", cu carcasa de culoare alba.
       Inculpatul a plecat din locuinta partii vatamate cu bunurile asupra sa, iesind pe usa de acces in apartament pe care a lasat-o neasigurata dar inchisa, astfel  fiind gasita si de catre partea vatamata la revenirea sa acasa.
       In aceeasi zi,  inculpatul a plecat catre orasul Babadag, tot cu mijloace de transport in comun, toate bijuteriile sustrase inmanandu-i-le lui G, o ruda a sa, care s-a oferit sa ii dea suma de 1.500 de lei, insa la o data ulterioara. Acest fapt nu a mai avut loc, G spunandu-i  inculpatului K ca a pierdut bijuteriile date. Tot G a fost gasit si telefonul mobil, dat de  inculpat prin intermediul lui G (fratele lui G), bun ce a fost recuperat de organele de politie si restituit partii vatamate F
         In ceea ce priveste o parte din bijuterii, numitul J, impreuna cu H, membra a familiei sale, au incheiat mai multe contracte de imprumut la casa de amanet S.C Perfecta Invest IFN Constanta cu punctul de lucru in oras Babadag, obtinand diverse sume de bani (contractele nr. _., fil. nr.165-176).
        Partea vatamata J a recunoscut din fotografii ca apartinandu-i o verigheta (prima mentionata in lista de bijuterii sustrase) si o pereche de cercei  - nr. 3 (contract nr. _., debitor J), o bratara - nr. 9 (contract nr. .., debitor J) si un pandantiv in forma de trifoi - nr. 5 (contract nr. .., debitor K). Totodata, pe parcursul efectuarii cercetarilor in dosarul penal nr. ../P/2013, s-a ridicat din posesia numitei H bijuterii cu privire la care nu a putut justifica provenienta. Dintre aceste bijuterii, partea vatamata G a recunoscut ca apartinandu-i o bratara din aur, in greutate de 1,49 grame .
       Partea vatamata J a precizat ca valoarea telefonului sustras si recuperat este de 200 lei si in continuare se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 6.000 lei, reprezentand contravaloarea bijuteriilor sustrase si nerecuperate .
       Cu ocazia audierii numitului J, acesta a sustinut ca nu a primit nicio bijuterie de la K ci doar telefonul mobil marca “Sony Ericsson", prin intermediul lui G, fara a cunoaste provenienta bunului, aspect sustinut si de acesta din urma.
       Bunurile predate de fam. G la casa de amanet S.C Perfecta Invest IFN Constanta au fost lasate in custodia acestora, conform adresei nr. ../P/2013 din 31.07.2013, pana la solutionarea definitiva a cauzei .
        Bijuteriile ridicate de la numita J, pe baza procesului-verbal din data de 30.07.2013, in cadrul dosarului nr. ../P/2013, ce a fost inaintat in instanta prin rechizitoriul cu acelasi nr. din data de 29.08.2013, au fost predate catre Trezoreria Statului, conform inventarului ../21.08.2013.
        Inculpatul K a recunoscut si fapta comisa in dauna partii vatamate G, in final, precizand ca nu-si poate aminti cu exactitate ce bijuterii a sustras din apartamentul acesteia, aratand ca a luat “o jumatate de pumn de bijuterii".
        In cauza la data de 26.07.2013, organele de politie au procedat la efectuarea unei conduceri in teren, ocazie cu care inculpatul  K, in prezenta martorului asistent .. si a aparatorului desemnat din oficiu, a indicat locatiile blocurilor in care se afla apartamentele din care a sustras bunuri, totodata, a indicat si aceste apartamente, intocmindu-se proces-verbal si plansa fotografica .
         In drept, fapta inculpatului constand in aceea in perioada 03.07.-04.07.20013, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, a patruns, prin efractie, in locuintele partilor vatamate _, ambele situate in mun.Buzau, la parterul blocurilor, de unde a sustras bijuterii, bani si un telefon mobil, cauzand un prejudiciu estimat de partile vatamate la suma totala de 32.200 lei, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat in forma continuata (doua acte materiale), prev. de art. 208 alin. 1 - art. 209 alin. 1 lit.i) Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si art. 99 si urm. Cod penal.
           Retinand vinovatia inculpatului care a fost dovedita cu certitudine,  instanta  va lua fata de acesta o masura educativa, respectiv aceea  a internarii intr-un centru de reeducare pe o durata nedeterminata,   tinandu-se seama de gradul de pericol social al faptei savarsite  ( evidenta,  avand in vedere specificul  actiunilor ilicite intreprinse), de starea fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de comportarea lui, de conditiile in care a fost crescut si in care a trait.
         Din raportul de evaluare rezulta faptul ca inculpatul provine dintr-o familie dezorganizata, nici unul dintre parinti  nefiind alaturi de inculpatul minor.
        Asadar, in perioada internarii inculpatul minor va putea fi reeducat, asigurandu-i-se posibilitatea de a dobandi invatatura necesara si o pregatire profesionala potrivit cu aptitudinile sale.  
  Prin rechizitoriul nr_./P/2013 din data de 29.08.2013 al Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau, inculpatul  K a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea unei alte infractiuni de furt calificat in forma continuata, cele doua acte materiale componente fiind comise in perioada 15.07.-21.07.2013. In aceasta cauza s-a pronuntat sentinta penala nr. ../08.10.2013 a Judecatoriei Buzau, definitiva prin nerecurare, cauza fiind inregistrata pe rolul instantei sub nr. ../200/2013.
   In conformitate cu disp. art. 99 alin.2 Cod penal, inculpatul  K a fost expertizat din punct de vedere psihiatric, de catre specialistii din cadrul Serviciului Judetean de Medicina Legala Buzau, iar, prin raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr. A1 _/30.07.2013, s-a concluzionat ca  inculpatul a avut capacitatea psihica de apreciere critica asupra faptei, fata de care discernamantul a fost pastrat. Comisia a recomandat internarea minorului intr-un centru de reeducare.
          Pe parcursul urmaririi penale,  inculpatul a avut o atitudine oscilanta, in final, recunoscand comiterea infractiunii retinute in sarcina sa, insa, in mod circumstantiat, in ceea ce priveste actul material comis in dauna partii vatamate Pavel Irina-Marinela.
          In fata instantei inculpatul a recunoscut intocmai faptele retinute in sarcina sa, prevalandu-se de dispozitiile art. 320/1 Cod procedura penala.           
          Inculpatul a fost retinut si arestat preventiv,  incepand cu data de 27.07.2013 si pana la 08.10.2013 in cauza cu nr. _./200/2013, in care s-a pronuntat sentinta penala nr. _/08.10.2013 a Judecatoriei Buzau, de la aceea data aflandu-se in centrul de reeducare .
         Asa fiind , in contextul elementelor de fapt si de drept retinute , instanta in baza art. 101, raportat la art. 104 si 106 Cod penal,  va lua fata de inculpatul minor  K , masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare pe o durata nedeterminata, fara a depasi varsta de 18 ani, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat in forma continuata , prevazuta de art. 208, alin.1 - art.209, alin.1, lit. i, Cod penal, cu aplicarea art. 41, alin.2 si art. 99 si urmatoarele, Cod penal in dauna partilor vatamate _.. perioada 03.07- 04.07.2013 .
Va constata ca infractiunea dedusa prezentei judecati este concurenta cu cea prevazuta de art. 208, alin.1 - art.209, alin.1, lit. a,i, Cod penal, cu aplicarea art. 41, alin.2 si art. 99 si urmatoarele, Cod penal pentru care s-a luat fata de inculpat masura educativa prevazuta de art. 104 si 106 Cod penal privind masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare  prin sentinta penala nr. _/08.10.2013 a Judecatoriei Buzau, pronuntata in dosarul nr. 14891/200/2013 definitiva prin nerecurare la data de 24.10.2013.
           Va contopi cele doua masuri educative, astfel ca inculpatul va executa o singura masura educativa , respectiv cea prevazuta de art. 104 in referire la art. 106 Cod penal, privind internarea intr-un centru de reeducare pe o durata nedeterminata, fara a depasi varsta de 18 ani .
In baza art. 108, alin. 2, Cod penal va atrage atentia inculpatului minor cu privire la conditiile revocarii masurii internarii in centru de reeducare.
          Va constata ca inculpatul a fost retinut si arestat preventiv,  incepand cu data de 27.07.2013 si pana la 08.10.2013 in cauza cu nr. _./200/2013 .
          Va deduce  perioada executata in baza sentintei penale nr. _/08.10.2013 a Judecatoriei Buzau respectiv 08.10.2013 la zi, va anul formele de executare emise in baza sentintei penale mentionate mai sus si va dispune emiterea de noi forme de executare in baza prezentei sentinte penale.
In latura civila , J s-a constituit parte civila cu suma de  26.000 lei despagubiri civile si .. cu suma de 6.000 lei cu acelasi titlu. Inculpatul a fost de acord sa despagubeasca partile vatamate cu sumele solicitate.
          Asa fiind, in baza art. 14, alin. 3, lit. b si alin. 5, Cod procedura penala  cu referire la art. 1349 si art. 1372,  Cod civil va obliga inculpatul minor in solidar cu partile responsabile civilmente _., la 26.000 lei despagubiri civile reprezentand daune materiale catre partea civila _ si suma de 6.000 lei catre partea civila  .. cu acelasi titlu.
In baza art. 118, alin.4, Cod penal va dispune confiscarea de la inculpat   a sumei de 5 lei reprezentand contravaloarea surubelnitei folosite la savarsirea faptelor.
In baza art. 191, alin.3, Cod procedura penala va obliga inculpatul  in solidar cu partile responsabile civilmente la 1200 lei  cheltuieli judiciare din care 600 lei onorariu aparator oficiu.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Masuri de siguranta si educative

Masuri - Decizie nr. 263 din data de 08.12.2016
Obligare la tratament medical. Neaducerea la cunostiinta inculpatului a acestor obligatii. Consecinte. - Decizie nr. 33 din data de 16.02.2010
Internare medicala - Sentinta penala nr. 47 din data de 18.03.2009
Potrivit art.70 alin.3 teza finala si art.73 alin.3 din Legea nr. 272/2004, instanta judecatoreasca se va pronunta cu privire la exercitarea drepturilor parintesti in cazul instituirii unei masuri speciale de protectie, respectiv cu privire la modificare - Sentinta civila nr. 10 din data de 01.02.2016
Incalcarea de catre o persoana condamnata a masurilor de supraveghere prev. de art. 86/3 al. 1 lit. a-d Cod penal. Consecinte. - Decizie nr. 55 din data de 22.03.2010
Legea nr. 272/2004. Plasament in regim de urgenta. cenzurarea masurii dupa luarea acesteia. Principiul interesului superior al copilului. - Decizie nr. 60 din data de 25.05.2009
Internare medicala. Sesizare formulata de procurorul care prin aceiasi ordonanta a dispus scoaterea de sub urmarire penala - Decizie nr. 138 din data de 06.03.2008
Masura provizorie a internarii medicale. Conditii de instituire. - Decizie nr. 67/A din data de 21.02.2006
Internarea medicala - Sentinta penala nr. 58 din data de 24.02.2011
Modul de interpretare si aplicare a dispozitiilor art.5 alin.1 lit.b din legea nr. 221/2009 privind obligatia statului de acordare a despagubirilor reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotararea de condamnare. - Decizie nr. 1368 din data de 12.10.2011
Inlocuirea masurii arestarii preventive a inculpatului cu masura obligarii de a nu parasi tara, care prezinta garantiile necesare pentru atingerea scopului urmarit prin aplicarea dispozitiilor art. 145/1 alin.2 Cod pr.penala raportat la art. 145 alin... - Decizie nr. 238 din data de 30.03.2009
CALEA DE ATAC IMPOTRIVA INCHEIERII PRONUNTATE DE INSTANTA PRIN CARE S-A RESPINS PLANGEREA FORMULATA DE INCULPAT IMPOTRIVA ORDONANTEI PROCURORULUI PRIN CARE S-A DISPUS PRELUNGIREA DURATEI MASURII PREVENTIVE A OBLIGARII DE A NU PARASI TARA. - Decizie nr. 552 din data de 25.09.2009
Plangere impotriva rezolutiilor procurorului prin care s-a dispus neinceperea urmariri penale fata de intimat pentru infr.prev.de art.182 al.2 C.p. - Sentinta penala nr. 339 din data de 02.02.2006
Masura de siguranta a internarii medicale nu se poate lua fata de faptuitorul care nu era iresponsabil ci doar prezenta tulburari de comportament ce constituie simple elemente de individualizare a pedepsei. - Sentinta penala nr. 914 din data de 09.12.2008
Internare medicala - Sentinta penala nr. 196 din data de 18.03.2010
- Sentinta penala nr. 827 din data de 27.10.2008
Punerea sub interdictie a paratului - Sentinta civila nr. 1716 din data de 11.10.2016
Solicitarea de inlocuire a amenzii penale cu sentinta penala - Sentinta penala nr. 300 din data de 13.06.2012
Avizul comisiei medicale competente sa avizeze internarea bolnavilor mintali sau toxicomani. Garantii ale drepturilor la aparare.. - Decizie nr. 134 din data de 23.01.2012
Masura preventiva.Pericol pentru ordinea publica. - Decizie nr. 650/r din data de 09.04.2004