InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

INFRACTIUNI LA LEGEA CIRCULATIEI

(Hotarare nr. 5 din data de 07.11.2013 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

INFRACTIUNI LA LEGEA CIRCULATIEI
Asupra prezentului proces penal:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau cu nr_./P/2013 din data de 12.09.2013 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului MG pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand o imbibatie alcoolica in sange peste limita legala prevazuta de art.87 al.1 din O.U.G. nr.195/2002 republicata si pentru savarsirea infractiunii de conducere  pe  drumurile  publice  a  unui autovehicul   de catre o persoana al carei permis i-a fost anulat, prevazuta de art. 86 alin. 2 din OUG nr. 195/2002 rep..
Prin actul de sesizare al instantei s-a retinut faptul ca, inculpatul la  data de 23.02.2012, in jurul orelor 20,28  a condus pe traseul strada Dorobanti - Aleea Sporturilor autoturismului marca Opel cu nr. de inmatriculare _, avand permisul de conducere anulat, imprejurare pe care o cunostea, si in conditiile in care avea o alcoolemie de aproximativ 2,75 g/l.
           Inculpatul s-a prevalat de dispozitiile art.320/1 Cod procedura penala, recunoscand in totalitate faptele retinute in sarcina sa, solicitand ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala,pe care le cunoaste si le-a insusit.
           Analizand intregul material probator administrat in cauza in cursul urmaririi penale, respectiv declaratiile inculpatului ,  declaratiile martorului _, biletul Drager, procesul-verbal de constatare a infractiunii, procesul-verbal de prelevare a probelor biologice, buletinul de examinare clinica, buletinul de analiza toxicologica alcoolemie, instanta va retine urmatoarele:
Inculpatul MG( 34 ani) are domiciliul in comuna _,judetul Buzau .
            In data de 23.02.2012, orele 20.28, organele de politie din cadrul  Biroului Rutier Buzau   aflate in exercitarea atributiilor de serviciu pe Aleea Sporturilor din municipiul Buzau , au constatat ca dinspre strada Dorobanti catre Sala Sporturilor circula autoturismului marca Opel cu nr. de inmatriculare _., iar in dreptul imobilului cu nr. 21 acest autoturism a intrat in coliziune cu autovehiculul marca Volkswagen cu nr. _, care se afla parcat pe partea dreapta, iar ulterior a ricosat si s-a oprit pe sensul de circulatie.         
           La fata locului a ramas autovehiculul mentionat, stabilindu-se ca acesta  fusese condus de catre inculpat, care se afla si acesta   la locul savarsirii incidentului.          
            Inculpatul a fost testat cu aparatul alcooltest Drager, in urma testarii stabilindu-se ca inculpatul , la orele 20,30 se afla sub influenta bauturilor alcoolice, aparatul alcooltest indicand o valoare de 1,23 mg/l alcool pur in aerul expirat.
            Ulterior, inculpatul a fost condus la Spitalul   Judetean de Urgenta Buzau unde i s-au recoltat doua probe biologice de sange pentru stabilirea alcoolemiei, la prima proba recoltata la orele 20,45 rezultand o alcoolemie de 2,75 g%o, iar la cea de-a doua proba recoltata la orele 21,45 rezultand o alcoolemie de 2,60 g%o.
            De asemenea, in urma verificarilor efectuate in baza de date ale detinatorilor de permise de conducere, s-a stabilit ca permisul de conducere al inculpatului este anulat din data de 27.07.2007, in urma unei condamnari definitive pentru comiterea infractiunii prevazuta de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 rep.
            In drept, faptele  inculpatului MG constand in aceea ca a circulat pe drumurile publice cu autoturismul, avand o imbibatie alcoolica peste limita legala si cu permisul anulat,  intrunesc  elementele constitutive ale infractiunii prevazuta de art.87 al.1 din O.U.G. nr.195/2002 republicata si ale infractiunii prevazuta de art. 86 alin. 2 din O.U.G. nr.195/2002 republicata .
Retinand vinovatia inculpatului, care a fost dovedita cu titlu de certitudine ,instanta il va condamna in baza situatiei de fapt si a textelor incriminatorii, la stabilirea si dozarea pedepselor  avand in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 Cod penal si anume: imprejurarile savarsirii faptelor, gradul de pericol social concret al  acestora determinat de faptul ca inculpatul a generat o stare de nesiguranta pentru ceilalti participanti la trafic, in conditiile in care alcoolemia era  ridicata, limitele de pedeapsa prevazute de legea penala si persoana inculpatului, care se afla la prima incidenta cu legea penala si a avut o atitudine sincera pe toata desfasurarea procesului penal, recunoscand savarsirea infractiunilor retinute in sarcina sa .
            Limitele de pedeapsa pentru prima  infractiune retinuta in sarcina inculpatului sunt cuprinse intre 1 si 5 ani inchisoare, iar reduse conform art. 320/1 Cod procedura penala sunt cuprinse intre 8 luni  si   3 ani  si 4 luni inchisoare, iar pentru a doua infractiune sunt cuprinse intre 6 luni si 3 ani , iar reduse conform art. 320/1 Cod procedura penala sunt cuprinse intre 4 luni si 2 ani inchisoare,  astfel ca aceste din urma limite au fost avute in vedere la stabilirea pedepsei, tinand cont de toate criteriile de individualizare a pedepsei mentionate anterior.
            Asa fiind, in contextul elementelor de fapt si de drept retinute, instanta in baza art. 87 al.1 din O.U.G. nr. 195/2002 rep. in referire la art. 320/ Cod procedura penala va condamna inculpatul la o pedeapsa de 9 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala.
In baza art. 86 alin. 2 din OUG nr. 195/2002 rep. cu aplicarea art. 320/1 Cod procedura penala  condamna inculpatul  la o pedeapsa de 6 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de conducere  pe  drumurile  publice  a  unui autovehicul   de catre o persoana al carei permis i-a fost anulat .
In baza art. 33/b - 34/b Cod penal contopeste cele doua pedepse , inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 9  luni inchisoare.
            In baza art.71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit. a teza a II-a, b,  Cod penal cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la terminarea executarii pedepsei.
In ceea ce priveste pedepsele accesorii instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea in totalitate a dispozitiilor art.64 lit. a Cod penal , in conditiile in care dreptul de a alege este consfintit si prin art.3 din Protocolul nr.1 la CEDO, iar faptele savarsite de inculpat nu sunt de o gravitate deosebita astfel incat sa conduca la interzicerea acestui drept. La aplicarea pedepselor accesorii s-a tinut cont de criteriile de apreciere prevazute in art.71 al.3 Cod penal (Hotararea CEDO, Hirst Vs GB si Decizia I.C.C.J. nr. 74 din 5.11.2007).
In ceea ce priveste modalitate de executare a pedepsei instanta apreciaza ca scopul acesteia poate fi atins si fara executare in regim de detentie, avand in vedere atitudinea inculpatului atat inainte cat si dupa savarsirea faptei, astfel ca va face aplicarea dispozitiilor art. 81 Cod penal si va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe perioada unui termen de incercare de 2 ani si 9  luni ,  prevazut de art. 82  Cod penal .
In baza art.359 Cod procedura penala in referire la art.83 Cod penal va atrage atentia inculpatului ca daca in cursul termenului de incercare va savarsi din nou o infractiune pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
In baza art.71 al. ultim Cod penal va suspenda executarea pedepselor accesorii prevazute de art.64 lit. a , teza a -II- a, b, Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art. 191 Cod procedura penala va obliga inculpatul la 500 lei cheltuieli judiciare, din care 200 lei onorariu aparator oficiu.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010