InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

PENAL. CONDAMNARE INCULPAT MINOR PENTRU INFRACTIUNI LEGATE DE UTILIZAREA IN PUBLIC A SIMBOLURILOR FASCISTE. ACHITARE PENTRU INFRACTIUNEA DE SPRIJINIRE A UNEI ORGANIZATII FASCISTE ( OUG nr. 31/2002)

(Sentinta penala nr. din data de 10.02.2009 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

     
    
     
     Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau, inregistrat pe rolul acestei instanta,  s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului TZM pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.4, alin.2 din OUG nr.31/2002 cu aplicarea art. 99 si urmatoarele, Cod penal.
     Prin actul de sesizare a instantei se retine ca inculpatul  in ziua de 20.10.2004 a utilizat, in public, simboluri fasciste, purtand in mod vizibil tatuajul reprezentand insemnele trupelor naziste SS.
     Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau, inregistrat pe rolul acestei instante,  s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului TZM pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 3, alin.2, art.4, alin. 1 si 2  si art. 5, din OUG nr.31/2002 cu aplicarea art. 41, alin.2, art. 99 si urmatoarele si art. 33, lit.a, Cod penal.
     Prin actul de sesizare a instantei se retine ca inculpatul in perioada 2004-ianuarie 2005 a sprijinit organizatia fascista Gebeleizis, a raspandit si utilizat in public simboluri fasciste si a promovat ideologia fascista si rasista.
     Prin incheierea din 14.07.2005, pronuntata in dosarul _ , in temeiul art. 34, lit. d, Cod procedura penala, instanta a dispus conexarea dosarului _ la dosarul _.
     Partile vatamate CKS si GEA, desi legal citate, nu s-au prezentat pentru a fi audiate.
Audiat in cauza, inculpatul a recunoscut in parte  savarsirea faptelor pentru care este trimis in judecata in sensul ca a purtat in public, un tatuaj pe gat, dar acesta reprezenta doua rune iar cu privire la celelalte infractiuni a precizat ca
nu a savarsit acele fapte ca el a accesat acele site-uri pentru documentarea sa si calculatorul le-a stocat automat in memoria lui. Nu a recunoscut faptul ca a publicat pe internet fotografiile celor doua parti vatamate.
In cauza au fost audiati martorii BLI, SFC, CAC si DAI iar potrivit art. 327, alin.3, a fost citita declaratia martorului ML.
Analizand intregul material probator administrat in cauza, respectiv      declaratiile inculpatului date in cauza, declaratiile martorilor date in faza de urmarire penala si in faza de cercetare judecatoreasca, fotografiile aflate la dosarul cauzei si rezultatele perchezitiei informatice consemnate in procesul verbal incheiat cu aceasta ocazie, instanta retine urmatoarele:
In data de 20.10.2004 inculpatul s-a deplasat pe strada Al.Marghiloman din municipiul B unde, intalnind martorul SFC, s-a interesat cum poate ajunge la Sinagoga evreiasca. Deoarece martorul a sesizat tatuajul  cu insemnele trupelor naziste SS de pe gatul inculpatului nu i-a furnizat acestuia informatia solicitata. Ulterior inculpatul s-a deplasat la sinagoga , a intrat in curtea acesteia, unde a avut o discutie contradictorie cu martorul BLI, care la randul sau a sesizat tatuajul  cu insemnele trupelor naziste SS de pe gatul inculpatului si i-a cerut acestuia sa paraseasca curtea sinagogii si a anuntat organele de politie.
La data de 12.01.2005 organele de politie au fost sesizate  ca prin internet este difuzat un  site   profund antisemit, prin care se instiga la ura si violenta impotriva partilor vatamate CKS si GEA si a mamei lor ZC. Din cercetarile efectuate a rezultat ca inculpatul a configurat un site Combat 18 Romania prin care a transmis fotografia celor doua parti vatamate, adresa lor precum si indemnuri la violenta impotriva celor doi. Acelasi site continea o serie de imagini care cuprindeau simboluri cu caracter fascist (zvastica) si de asemenea mai multe indemnuri  cu caracter rasist, reguli cu privire la comportamentul celor care impartasesc opiniile inculpatului difuzate prin asemenea mijloace.
Textele difuzate pe site-ul respectiv sustin suprematia rasei ariene si necesitatea exterminarii  tiganilor difuzand  deviza "bloodanahonour-sange si onoare" precum si  regulile ideologiei national-socialiste.
In data de 25.12.2004 inculpatul a publicat pe site-ul pe care il administra un articol publicat  in ziarul Evenimentul zilei in legatura cu ritualurile pagane  petrecute in Cetatea de la Costesti. Cu aceeasi ocazie inculpatul transmitea mai multe mesaje prin care arata ca va sustine voluntar din toate punctele de vedere Societatea Gebeleizis si de asemenea indemna  la sustinerea societatii respective.
Inculpatul la intalnirile cu prietenii lui folosea salutul  hitlerist insotit de expresia "Heil Hitler" si sustinea suprematia rasei ariene si necesitatea exterminarii evreilor, negrilor si tiganilor.
Situatia de fapt astfel retinuta s-a stabilit de catre instanta  prin coroborarea declaratiilor martorilor audiati in cauza  (martorii BLI si SFC au vazut tatuajul continand insemnele SS pe gatul inculpatului iar martorii CAC, DAI si ML au fost salutati de acesta cu salutul hitlerist si au luat cunostinta direct de  ideile si sustinerile cu character fascist, rasist si xenofob ale inculpatului) cu extrasele  imprimate pe hartie a continutului site-ului administrat de inculpat si cu adresa Muzeului National de Istorie care arata ca cele doua fulgereconstituie insemnele purtate de trupele SS.
In drept:
- fapta inculpatului minor de a purta in mod vizibil, in public a unui tatuaj reprezentand insemnele trupelor naziste SS in data de 20.10.2004 intruneste elementele constitutive ale infractiunii de utilizare in public a simbolurilor fasciste prevazuta de art. 4, alin.2  din OUG nr. 31/2002, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele, Cod penal;
- fapta inculpatului minor de a difuza  imagini ce contin simboluri fasciste si rasiste de pe calculatorul sau prin intermediul site-ului administrat de acesta in mod repetat in perioada 2004- ianuarie 2005 intruneste elementele constitutive ale infractiunii de raspandire prin orice mijloace a simbolurilor fasciste prevazuta de art. 4, alin.1 din OUG nr. 31/2002, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele si  art. 41, alin 2, Cod penal
- fapta inculpatului minor de a folosi in public salutul  hitlerist insotit de expresia "Heil Hitler" in mod repetat in perioada 2004- ianuarie 2005 intruneste elementele constitutive ale infractiunii de raspandire prin orice mijloace a simbolurilor fasciste prevazuta de art. 4, alin.2 din OUG nr. 31/2002, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele si  art. 41, alin 2, Cod penal
- fapta inculpatului minor de a sustinea suprematia rasei ariene si necesitatea exterminarii evreilor, negrilor si tiganilor, de a difuza indemnuri si amenintari la adresa partilor vatamate, legate de nationalitatea acestora prin site-ul configurat si de a difuza prin acelasi mijloc a regulilor ideologiei national-socialiste in mod repetat in perioada 2004- ianuarie 2005 intruneste elementele constitutive ale infractiunii de promovare a ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe prin propaganda savarsita prin orice mijloc in public prevazuta de art. 5, alin.2 din OUG nr. 31/2002, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele si  art. 41, alin 2, Cod penal.
Fapta inculpatului de a declara  prin intermediul site-ului respectiv ca va sustine voluntar din toate punctele de vedere Societatea Gebeleizis si de asemenea indemnul acestuia  la sustinerea societatii respective nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de sprijinire sub orice forma a unei organizatii cu caracter fascist, rasist sau xenofob prevazute de art. 3, alin. 2 din OUG nr. 31/2002, deoarece nu este realizata latura obiectiva a infractiunii in conditiile in care la dosarul cauzei nu exista nici o proba care sa conduca indubitabil la concluzia ca Societatea Gebeleizis este o organizatie cu caracter fascist, rasist sau xenofob asa cum este ea definita de art. 2, lit. a din OUG nr. 31/2002.
Fata de situatia de fapt si de drept instanta, retinand vinovatia inculpatului 
- in baza art. 11, punctul 2, lit. a, cu referire la art. 10, alin. 1, lit. d, Cod procedura penala va achita inculpatul TZM  pentru infractiunea de sprijinire a unei organizatii fasciste, prevazuta de art. art. 3, alin.2  din OUG nr. 31/2002, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele si art.41, alin. 2, Cod penal, savarsita in perioada 2004-ianuarie 2005, deoarece faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii;
 - in baza art. 4, alin.2  din OUG nr. 31/2002, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele, Cod penal, va condamna acelasi inculpat la o pedeapsa de 4 luni  inchisoare pentru infractiunea de utilizare in public a simbolurilor fasciste, savarsita in data de 20.10.2004;
- in baza art. 4, alin.1  din OUG nr. 31/2002, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele si art. 41, alin.2, Cod penal, va condamna acelasi inculpat la o pedeapsa de 4 luni  inchisoare pentru infractiunea de raspandire  a simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe savarsita in perioada 2004- ianuarie 2005;
- in baza art. 4, alin.2  din OUG nr. 31/2002, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele si art. 41, alin.2, Cod penal, va condamna acelasi inculpat la o pedeapsa de 4 luni  inchisoare pentru infractiunea de utilizare in public a simbolurilor fasciste, savarsita in perioada 2004-ianuarie 2005;
- in baza art. 5 din OUG nr. 31/2002, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele si art. 41, alin.2, Cod penal, va condamna acelasi inculpat la o pedeapsa de 5 luni  inchisoare pentru infractiunea de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe prin propaganda savarsita prin orice mijloace, in public in perioada 2004- ianuarie 2005.
     La dozarea pedepselor instanta a avut in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazute de art. 72, Cod penal  si anume: limitele de pedeapsa prevazute de textul de lege incriminator, prevederile codului penal  pentru infractiunile si pedepsele aplicate minorilor, imprejurarile savarsirii faptei, gradul de pericol social concret al faptei generat de persistenta si multitudinea mijloacelor prin care acesta isi duce la indeplinire rezolutiile infractionale, dar si persoana inculpatului care este  cunoscut cu antecedente penale si care nu recunoaste savarsirea infractiunilor respective.
Instanta constata ca cele patru infractiuni au fost savarsite  de inculpat inainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna din ele motiv pentru care in baza art. 33, lit. a, Cod penal cu aplicarea art. 34, alin. 1, lit. b, Cod penal  va contopi cele patru pedepse aplicate, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de 5 luni inchisoare.
Inculpatul  a fost condamnat anterior la o pedeapsa de 3 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei  pe durata unui termen de incercare de 1 an prin Sentinta penala a Judecatoriei Buzau, definitiva prin neapelare la data de 10.05.2004. Cum infractiunile pentru care a fost condamnat inculpatul prin prezenta sentinta, au fost savarsite de acesta  inauntrul termenului de incercare  aratat mai sus, instanta in baza art. 83, Cod penal, va dispune revocarea suspendarii  conditionate a executarii pedepsei de 3 luni aplicata aplicata inculpatului prin Sentinta penala a Judecatoriei Buzau, pedeapsa pe care o va executa alaturi de pedeapsa aplicata prin aceasta sentinta, in total  8 luni inchisoare.
  In baza art. 71, alin.2, Cod penal instanta va interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei drepturile prevazute de art. 64, alin.1, lit. a, b, c, Cod penal.
Instanta va lua act ca partile vatamate CKS si GEA nu s-au constituit parte civila.
In baza art. 191, Cod procedura penala, instanta retinand culpa infractionala a inculpatului il va obliga pe acesta la 400 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care 100 lei reprezinta onorariul aparatorului desemnat din oficiu.
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 46 din data de 22.04.2015
Trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Hotarare nr. 9 din data de 22.01.2014
Evaziune fiscala. Folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii in interesul propriu al administratorului - Sentinta penala nr. 47 din data de 31.12.2013
Trafic de persoane. Schimbarea incadrarii juridice. Inlaturare agravanta - Sentinta penala nr. 17 din data de 31.12.2013
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoana care are o inhibatie alcoolica peste 0,8g/l alcool pur in sange. Corecta apreciere a probelor privind determinarea valorii alcoolemiei . - Decizie nr. 70 din data de 23.02.2011
Evaziune fiscala ; Fals intelectual la legea contabilitatii ; Fals in inscrisuri sub semnatura privata ; Spalare de bani ; - Sentinta penala nr. 171 din data de 22.10.2008
Trafic de persoane . Schimbarea incadrarii juridice din forma simpla in forma continuata a infractiunii [legea 678 / 2001 ] - Sentinta penala nr. 40 din data de 19.02.2010
Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator piratate .Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere .Obligarea inculpatului la plata contravalorii drepturilor de autor - Sentinta penala nr. 166 din data de 08.09.2010
Plangere impotriva rezolutiei / ordonantei procurorului de netrimitere in judecata .Inexistenta faptei de reproducere fara drept a unui model industrial [ legea 129/1992 ] - Sentinta penala nr. 180 din data de 28.10.2009
Executare lucrari de construire fara autorizatie Suplimentarea probatoriului .Trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 169 din data de 10.05.2010
Repunerea inculpatului in termenul de apel Desfiintarea in apel a hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare pentru nelegala citare a inculpatului - Decizie nr. 237 din data de 27.09.2010
Contestatie la executare [art 461 cpp] Inadmisibilitatea invocarii viciilor de procedura pe calea contestatiei la executare .Respingerea in recurs, a contestatiei la executare - Decizie nr. 181 din data de 17.05.2010
Trafic de droguri [ legea nr 143 / 2000 ] . Gradul de pericol social al faptei luat in considerare la individualizarea judiciara a pedepsei - Sentinta penala nr. 108 din data de 14.05.2010
Infractiunea de conducere autovehicul neinmatriculat si infractiunea de conducere a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare . Concurs de infractiuni - Decizie nr. 155 din data de 21.05.2010
Taiere fara drept de arbori din fondul forestier si furt. Incadrare juridica in functie de R.I.L. 12 / 2008. Individualizarea pedepsei si latura civila - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Comert electronic . Legea 365/2002. Individualizare pedeapsa. - Decizie nr. 22 din data de 01.02.2010