InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

CIVIL. Plangere formulata in baza Legii 247/2005. Teren preluat in mod abuziv de stat, fara titlu

(Sentinta civila nr. din data de 26.01.2009 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

    

Asupra prezentului proces penal  .
Prin rechizitoriul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Buzau inregistrat pe rolul acestei instante s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor TEM si TG pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art.8 din Legea nr.39/2003 cu ref. la art.323 al.1,2 C. penal cu aplic.art.75 lit. c C. penal; art.26 C. penal raportat la art.27 al.3 din Legea nr.365/2002 cu aplic.art.75 lit. c C.penal cu aplic.art.33 lit.a C.penal si respectiv pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art.8 din Legea nr.39/2003 cu ref.la art.323 al.1,2 C.penal si art.27 al.3 din Legea nr.365/2002 cu aplic.art.99 si urm. C.penal.
In sustinerea rechizitoriului s-a retinut in sarcina inculpatului TEM ca in perioada martie-septembrie.2007 s-a constituit impreuna cu celalalt inculpat intr-o asociere infractionala care viza obtinerea si transmiterea pe canale ilicite de date de identificare ale unor instrumente electronice de plata emise de banci din strainatate in vederea falsificarii acestora si utilizarii cardurilor clonate, la data de 15.04.2007 acceptand sa primeasca in baza intelegerii prealabile avute cu celalalt inculpat datele de identificare ale unui numar de 14 instrumente electronice de plata emise de banci din SUA fara acordul titularilor acestora, iar in sarcina inculpatului TG ca in perioada martie-sepetmbrie.2007 s-a constituit impreuna cu celalalt inculpat intr-o asociere infractionala care viza obtinerea si transmiterea pe canale ilicite de date de identificare ale unor instrumente electronice de plata emise de banci din strainatate in vederea falsificarii acestora si utilizarii cardurilor clonate, la data de 15.04.2007  transmitand pe E-mail celuilalt inculpat datele de identificare ale unui numar de 14 instrumente electronice de plata emise de banci din SUA fara acordul titularilor acestora.
Analizand intregul material probator administrat in cauza respectiv comunicarile pe E-mail ale inculpatului TEM, procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice legal interceptate ale acestuia, procesul verbal de stabilire a IP-ului calculatorului inculpatului TEM, datele de identificare a instrumentelor electronice de plata transmise de catre inculpatul TG inculpatului TE, declaratiile inculpatilor, declaratiile martorilor, extrasul din comunicarile pe Messenger, legal interceptate , ale inculpatului TEM, listing-ul convorbirilor telefonice pentru telefoanele apartinand martorului MDA inculpatului T G si MIC, procesele verbal de perchezitie domiciliara la domiciliile inculpatilor, declaratiile martorilor , extrasul din comunicarile pe Messenger purtate de inculpatul TG cu numitul VE, procesul verbal de identificare a bancilor emitente pentru cartile de credit ale caror date au fost transmise de inculpatul TG inculpatului TEM, instanta retine urmatoarele :
In cursul lunii martie 2007 inculpatii TEM si TG au hotarat sa obtina date despre numere de carti de credit emise de banci straine, din mediul informatic, pe care apoi sa le poata incredinta altor persoane in vederea retragerii de numerar banesc din ATM-uri bancare , urmand sa-si imparta beneficiile rezultate.
Aceasta idee le-a venit inculpatilor dupa relatarile aparute in mass-media in legatura cu criminalitatea informatica.
In realizarea acestei rezolutii infractionale inculpatul TEM l-a contactat telefonic la data de 29.03.2007 pe martorul MDA cerandu-i acestuia sa-i procure "carti de credit in alb", acesta din urma promitandu-i inculpatului ca il va pune in legatura cu o persoana aflata in acel moment in strainatate pentru a retrage in mod nelegal sume de bani de la ATM-uri bancare.
Ulterior, martorul MDA a realizat pericolul la care se expune si in momentul in care s-a intalnit cu inculpatul TEM l-a sfatuit pe acesta sa renunte la activitatea infractionala propusa.
La data de 15.04.2007 inculpatul TG i-a transmis inculpatului TEM, potrivit intelegerii incheiate, pe o adresa de E-mail creata special in acest scop  datele de identificare ale unui numar de 14 carti de credit bancare emise de banci din SUA , fara acordul titularilor respectivelor instrumente electronice de plata ( filele 64 - 69 si 199-203 dosar urmarire penala ) .
Veridicitatea acestor date de identificare a fost verificata  de catre organele de urmarire penala in baza de date VISA si MASTERCARD , fiind intocmit in acest sens procesul verbal din data de 10.07.2007.
Dupa ce a primit aceste date inculpatul TEM le-a remis unei alte persoane pe nume EC F, pentru ca acesta sa le utilizeze la lansarea unor comenzi on-line in mediul informatic, la magazine virtuale ce vindeau produse in baza unor astfel de comenzi.
Din declaratia inculpatului TEM rezulta ca a cooperat cu inculpatul TG in vederea obtinerii unor instrumente electronice de plata false pentru retragerea de numerar banesc din ATM-uri bancare.
Cu privire la cele 5 cartele de metrou primite de catre inculpatul TEM de la numitul CD in prezenta martorului AC despre care se pretinde ca erau 5 carduri clonate si transmise ulterior numitului VE, nu se poate retine vreo activitate infractionala ii sarcina celor doi inculpati in lipsa acestor cartele care sa poata fi verificate daca intr-adevar pe banda electromagnetica a acestora erau introduse date de identificare ale unor carduri bancare.
In drept faptele inculpatului TEM de a se asocia cu inculpatul TG in scopul comiterii unor infractiuni la regimul instrumentelor electronice de plata, precum si de a primi la solicitarea sa  date de identificare ale unui numar de 14 instrumente electronice de plata emise de banci din SUA fara acordul titularilor acestora de la inculpatul TG intrunesc elementele constitutive ale  infractiunii prev. de art. 8 din Legea nr. 39/2003 cu referire la art. 323 al.1,2 Cod penal si art. 26 Cod penal rap. la art. 27 al.3 din Legea nr. 356/2002 cu aplicarea art. 75 lit.c Cod penal.
Forma complicitatii la savarsirea infractiunii prev. de art. 27 al.3 din Legea nr. 365/2002 a inculpatului TEM rezulta din faptul ca acesta , la solicitarea sa si in realizarea rezolutiei infractionale prevazute de art. 8 din Legea 39/2003, a primit de la inculpatul TG datele de identificare ale celor 14 instrumente electronice de plata, fara acordul titularilor acestora.
In drept faptele inculpatului TG de a se asocia cu inculpatul TEM in scopul comiterii unor infractiuni la regimul instrumentelor electronice de plata, precum si de a  transmite la solicitarea inculpatului TEM  date de identificare ale unui numar de 14 instrumente electronice de plata emise de banci din SUA fara acordul titularilor acestora intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prev. de art. 8 din Legea nr. 39/2003 cu referire la art. 323 al.1,2 Cod penal si art.  27 al.3 din Legea nr. 356/2002 cu aplicarea art. 99 si urm.  Cod penal.
Avand in vedere cele retinute mai sus instanta in baza art.334 C. pr. pen. urmeaza sa  schimbe incadrarea juridica a faptelor savarsite de inculpatul TG din infractiunea prevazuta de art.8 din Legea nr.39/2003 cu referire la art.323 al.1,2 C.pen. cu aplicarea art.99 si urmatoarele C.pen. in infractiunea prevazuta de art.8 din Legea nr.39/2003 cu referire la art.323 al.1,2 C.pen. .
      In baza art.334 C.pr.pen.  instanta urmeaza sa schimbe incadrarea juridica a faptelor savarsite de inculpatul TEM din infractiunea prevazuta de art.8 din Legea nr.39/2003 cu referire la art.323 al.1,2 C.pen. cu aplicarea art.75 lit.c C.pen. in infractiunea prevazuta de art.8 din Legea nr.39/2003 cu referire la art.323 al.1,2 C.pen. .
      Instanta in baza art.8 din Legea nr.39/2003 cu referire la art.323 al.1,2 C.pen., cu aplicarea art.74 al.1 lit.a,c, art.76 al.1 lit.c C.pen. urmeaza sa il condamne pe inculpatul TEM, la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup in vederea savarsirii de infractiuni, in perioada martie-septembrie 2007.
      In baza art.26 C.pen. raportat la art.27 al.3 din Legea nr.365/2002, cu aplicarea art.75 lit.c C.pen. cu referire la art.74 al.1 lit.a,c, art.76 al.1 lit.d C.pen. si art.80 C.pen., instanta urmeaza sa il  condamne pe inculpatul TEM la pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la transmiterea neautorizata de date de identificare ale unor instrumente electronice de plata, la data de 15.04.2007.
      La individualizarea pedepselor aplicate instanta a avut in vedere limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru aceste infractiuni, gradul de pericol social al faptelor savarsite de inculpat, atitudinea acestuia relativ sincera atat in faza de urmarire penala , cat si in faza de judecata, precum si faptul ca inculpatul nu are antecedente penale.
     Intrucat inculpatul a savarsit doua infractiuni pana sa fie condamnat definitiv pentru vreuna din ele, instanta in baza art.33 lit.a,34 lit.b C.pen.  urmeaza sa contopeasca  pedepsele aplicate, acesta avand de executat in final pedeapsa cea mai grea si anume aceea de 1 an si 6 luni inchisoare.                
      Instanta apreciaza ca scopurile pedepsei rezultante aplicate pot fi atinse chiar si fara executarea acesteia in regim de detentie, astfel incat in baza art.861 C.pen. cu referire la art.862  C.pen. urmeaza sa dispuna suspendarea executarii, sub supraveghere, pe durata de 4 ani ce va constitui termen de incercare pentru inculpat.
      In baza art.863  C.pen. instanta  urmeaza sa il oblige pe inculpat pe durata termenului de incercare la urmatoarele masuri de supraveghere: sa se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Buzau; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.
      Instanta in baza art.359 C. pr. pen. urmeaza sa atraga atentia inculpatului asupra dispozitiilor a caror nerespectare are ca efect revocarea suspendarii respectiv asupra consecintelor savarsirii unei noi infractiuni in termenul de incercare sau neindeplinirii cu rea-credinta a masurilor de supraveghere.
     In baza art.71 C.pen.  instanta urmeaza sa interzica inculpatului drepturile prevazute de art.64 al.1 lit.a (teza a II-a) si b C.pen. .
      Instanta in baza art.71 al.5 C.pen. urmeaza sa dispuna ca  pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii, sa se suspende si executarea pedepselor accesorii.
      In baza art.8 din Legea nr.39/2003 cu referire la art.323 al.1,2 C.pen., cu aplicarea art.74 al.1 lit.a,c, art.76 al.1 lit.c C.pen.  instanta urmeaza sa il  condamne pe inculpatul TG, la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup in vederea savarsirii de infractiuni, in perioada martie-septembrie 2007.
      Instanta in baza art.27 al.3 din Legea nr.365/2002, cu aplicarea art.99 si urmatoarele C.pen. cu referire la art.74 al.1 lit.a,c, art.76 al.1 lit.e C.pen., urmeaza sa il  condamne pe inculpatul TG la pedeapsa de 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de transmitere neautorizata de date de identificare ale unor instrumente electronice de plata, la data de 15.04.2007.
La individualizarea pedepselor aplicate instanta a avut in vedere limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru aceste infractiuni, gradul de pericol social al faptelor savarsite de inculpat, atitudinea acestuia relativ sincera atat in faza de urmarire penala, cat si in faza de judecata, precum si faptul ca inculpatul nu are antecedente penale.
     Intrucat inculpatul a savarsit doua infractiuni pana sa fie condamnat definitiv pentru vreuna din ele, instanta in baza art.33 lit.a, 34 lit.b C.pen.  urmeaza sa contopeasca  pedepsele aplicate, inculpatul avand de executat in final pedeapsa cea mai grea si anume aceea de 1 an si 6 luni inchisoare.                
      Instanta apreciaza ca scopurile pedepsei rezultante aplicate pot fi atinse chiar si fara executarea acesteia in regim de detentie, astfel incat in baza art.861 C.pen. cu referire la art.862  C.pen.  urmeaza sa dispuna suspendarea executarii, sub supraveghere, pe durata de 4 ani ce  va constitui termen de incercare pentru inculpat.
      In baza art.863  C.pen.  instanta urmeaza sa il oblige pe inculpat pe durata termenului de incercare la urmatoarele masuri de supraveghere: sa se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Buzau; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.
      Instanta in baza art.359 C.pr.pen.  urmeaza sa atraga atentia inculpatului asupra dispozitiilor a caror nerespectare are ca efect revocarea suspendarii respectiv asupra consecintelor savarsirii unei noi infractiuni in termenul de incercare sau neindeplinirii cu rea-credinta a masurilor de supraveghere.
      In baza art.71 C.pen. instanta urmeaza sa interzica inculpatului drepturile prevazute de art.64 al.1 lit.a (teza a II-a) si b C.pen. .
      Instanta in baza art.71 al.5 C.pen urmeaza sa dispuna ca  pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii,  sa se suspende si executarea pedepselor accesorii.
      In baza art.191 al.2 C.pr.pen. instanta urmeaza sa-i oblige pe  inculpati la plata sumei de cate 380 lei  cu titlu de cheltuieli judiciare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010