InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Braila

Raspunderea penala in cazul inculpatului minor.

(Sentinta penala nr. 1983 din data de 12.10.2011 pronuntata de Judecatoria Braila)

Domeniu Individualizare | Dosare Judecatoria Braila | Jurisprudenta Judecatoria Braila

Raspunderea penala in cazul inculpatului minor.
      Prin sentinta penala nr. 1983/12.10.2011 a Judecatoriei Braila, in temeiul 211 al.1, al. 2 lit. c) C.pen., cu aplicarea art. 99 al.3 C.pen., art. 109 C.pen., cu aplicarea art.320/1 al. 7 C.pr.pen., a fost condamnat inculpatul B. I. la pedeapsa de 1(un) an si 8(opt) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie.
      In baza art. 71 C.pen. s-a interzis inculpatului ca pedeapsa accesorie, pe perioada executarii pedepsei, drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a-II-a si lit. b C.pen.( dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice; respectiv dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat), dupa implinirea varstei de 18 ani.
      In temeiul art. 110 C.pen. raportat la art. 81 C.pen. s-a suspendat conditionat executarea pedepsei pentru o perioada de 3 ani si 8 luni ce constituie termen de incercare conform dispozitiilor art. 110 C.pen..
      In baza art. 71 alin. 5 C.pen. s-a suspendat executarea pedepsei accesorii constand in interzicerea drepturilor prevazute la 64 alin. 1 lit. a teza a-II-a si lit. b C.pen pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
      In conformitate cu dispozitiile art. 359 Cod procedura penala s-a atras atentia inculpatului B. I. asupra dispozitiilor art. 83 C.pen. privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul savarsirii unei infractiuni pe parcursul termenului de incercare.
      Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta a retinut urmatoarele
      In fapt, la data de _, in jurul orei 18,00, in timp ce se deplasa pe bd. I., inculpatul B. I. a ajuns in zona liceului " C. B." (fostul Liceu F.), unde a observat-o pe partea vatamata S. I. care purta la gat un lantisor din aur cu pandantiv in forma de inima.
      Intrucat avea nevoie de bani pentru a reveni la domiciliul sau din com. V., jud. B, inculpatul B. I. a luat hotararea de a o deposeda de bijuterie pe partea vatamata, astfel ca inculpatul s-a apropiat de aceasta si i-a smuls pandantivul de la gat.
      In acest context, inculpatul B. I. a reusit sa o deposedeze pe partea vatamata S. I. de pandantiv si de un fragment de circa 10-12 cm din lantisorul care s-a rupt in urma smulgerii violente a bunului.
      In continuare, inculpatul B. I. a parasit in fuga locul faptei cu bunurile sustrase si la scurt timp dupa comiterea faptei, inculpatul s-a deplasat la locuinta martorei D. G. careia i-a vandut in schimbul sumei de 60 lei pandantivul din aur.
      Acelasi inculpat s-a mai deplasat si la bijuteria "G. F"  situata in B, str. M. E., unde in fata unitatii respective a gasit-o pe martora R. C., careia i-a oferit spre vanzare fragmentul de lantisor, fara a-i indica provenienta infractionala a bunului.
      Astfel, martora R. C. a cumparat fragmentul de lantisor de la inculpatul B. I., in schimbul sumei de 70 lei.
      Martora R. C. a confirmat faptul ca, la data de _, in jurul orelor 19,30 a achizitionat fragmentul de lantisor din aur, insa aceasta a precizat ca l-a vandut dupa circa 3 luni unei persoane necunoscute din mun. B.
      Totodata, martora D. G. a confirmat faptul ca a cumparat pandantivul din aur de la inculpatul B. I. si a sustinut ca ulterior, l-a amanetat la societatea S.C. V. D. S.R.L..
      Lucratorii de politie au ridicat pandantivul de la societatea S.C. V. D. S.R.L. si l-au predat ulterior partii vatamate.
      Prin procesul-verbal de pretuire din data de _ s-a stabilit ca, la data de _, un gram de aur (14 K) se comercializa cu suma de 100 lei.
      Potrivit mentiunilor din procesul-verbal din data de _ intocmit de catre organul de cercetare penala, pandantivul din aur de 14K cantarea 3,34 g.
      Cu ocazia audierii, inculpatul B. I. a precizat ca fragmentul de lantisor din aur cantarea 1,5 g.
      Imprejurarile de fapt expuse mai sus rezulta din declaratiile inculpatului B. I. din faza de urmarire penala (care a recunoscut comiterea faptei si a descris modalitate de savarsire a acesteia), care se coroboreaza cu celelalte mijloace de proba administrate in faza de urmarire penala, respectiv declaratiile partii vatamate S. I., adresa nr_/.2011 emisa de S.C. V. D. S.R.L., procesul-verbal din _ intocmit de organul de cercetare penala, plansele fotografice, declaratiile martorilor E. M., D. G., R. C., procesul-verbal din data de _ intocmit de catre organul de cercetare penala, dovada de predare-primire din data de _, copie de pe contractul de amanet nr_/.2011, procesul-verbal de pretuire din data de _, plansele fotografice privind examinarea inculpatului.
      In raport de situatia de fapt retinuta, in drept, fapta inculpatului B.I., care la data de_, in loc public, a deposedat-o pe partea vatamata S. I. de un pandantiv si un fragment de lantisor (ambele din aur, in greutate totala de circa 4,84 g si valoare de 484 lei), pe care i le-a smuls de la gat partii vatamate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie prev. de art. 211 al.1, al. 2 lit. c C.pen., cu aplicarea art. 99 al. 3 C.pen.
      In fata instantei, inculpatul minor B. I. a recunoscut fapta retinuta in actul de sesizare, a fost de acord ca judecata sa se faca pe baza probelor administrate la urmarirea penala si nu a dorit administrarea de noi probe in fata instantei de judecata.
      Intrucat inculpatul B. I. era minor la data savarsirii faptei instanta va avea in vedere dispozitiile art. 100 al. 1 C.pen. care prevad ca, in situatia minorului care raspunde penal, la alegerea sanctiunii se tine seama de gradul de pericol social al faptei savarsite, de starea fizica, dezvoltarea intelectuala si morala, de comportarea lui, de conditiile in care a fost crescut si in care a trait si de alte elemente de natura sa caracterizeze persoana minorului.
      Or, raportat la infractiunea comisa de inculpatul B. I., respectiv infractiunea de talharie, precum si  fata de mentiunile cuprinse in referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Braila (filele _ d.i. nr_- unde, la punctul V - Perspectivele de reintegrare in societate - se mentioneaza in esenta ca, minorul B. I. nu se afla la prima abatere de la legea penala, munceste ocazional in localitate, iar pe viitor este interesat sa munceasca si este hotarat sa nu se mai lase influentat de anturajul deviant), instanta apreciaza ca pentru indreptarea inculpatului B. I. se impune a se aplica acestuia pentru infractiunea comisa o pedeapsa.
      La individualizarea cuantumului pedepsei, instanta va avea in vedere cauza legala de reducere a limitelor de pedeapsa, in sensul ca potrivit dispozitiilor art. 320/1 al. 7 C.pr.pen., limitele de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, se reduc cu o treime.
      La stabilirea pedepsei ce se va aplica inculpatului B. I., pentru infractiunea comisa, instanta va avea in vedere dispozitiile art. 109 C.pen.,  cauza legala de reducere a limitelor de pedeapsa prev. de art. 320/1 al. 7 C.pr.pen., precum si dispozitiile art. 72 C.p. privind criteriile generale de individualizare.
      Referitor la circumstantele reale de savarsire a infractiunii de catre inculpatul B. I., instanta retine ca acesta a comis infractiunea de talharie,  modalitatea concreta de savarsire- in loc public, pe timp de zi, prin smulgerea bunului de la gatul partii vatamate; inculpatul a avut o pozitie sincera; motivatia infractionala a inculpatului ce rezulta din declaratiile acestuia din faza de urmarire penala si care denota faptul ca inculpatul nu constientizeaza consecintele unei fapte penale.
      In privinta circumstantele personale ale inculpatului B. I., instanta retine ca acesta nu are antecedente penale, insa nu este la prima abatere de la legea penala(fisa de cazier judiciar - fila _ d.i nr. _), intrucat prin ordonanta nr. _din data de _ a Parchetului de pe langa Judecatoria Insuratei s-a aplicat o sanctiune administrativa pentru art.208 al.1-art. 209 al.1 lit. e,g,i C.p., art. 99 al. 2 C.p.; inculpatul este tanar, are un grad de instructie mediu(are 7 clase).
      Fata de considerentele expuse, in temeiul 211 al.1, al. 2 lit. c) C.pen., cu aplicarea art. 99 al.3 C.pen., art. 109 C.pen., cu aplicarea art.320/1 al. 7 C.pr.pen., instanta il va condamna pe inculpatul B. I. la pedeapsa de 1(un) an si 8(opt) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie.
      In ce priveste aplicarea pedepselor accesorii inculpatului B. I. aceasta trebuie realizata atat in baza art. 71 C.pen. si art. 64 C.pen., cat si prin prisma Conventiei Europene a Drepturilor Omului, a Protocoalelor aditionale si a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului. (cauza Hirst c. Marii Britanii (hotararea din 30 martie 2004),  instanta nu va aplica in mod automat, ope legis, pedepsele accesorii prev. de art. 64 C.pen., ci va analiza in ce masura, in prezenta cauza, care dintre acestea se impun fata de natura si gravitatea infractiunii savarsite sau comportamentul inculpatului.
      Fata de circumstantele personale ale inculpatului B. I., precum si fata de natura infractiunii savarsite si circumstantele producerii acesteia, determina instanta a aprecia ca se impune aplicarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit alin. 1 lit. a teza a-II-a si lit. b C.pen., motiv pentru care in baza art. 71 C.p., instanta ii va interzice inculpatului drepturile prev. de 64 alin. 1 lit. a teza a-II-a si lit. b C.pen.( dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice; respectiv dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat), pe durata executarii pedepsei principale, dupa implinirea varstei de 18 ani.
      In contextul celor deja mentionate mai sus (circumstantele reale si personale ale inculpatului B. I.), precum si mentiunile din referatul de evaluare intocmit de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Braila instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea pedepsei in regim de detentie. Astfel, ca modalitate de executare, instanta apreciaza ca fata de inculpatul B. I. sunt intrunite conditiile privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei si, in temeiul art. 110 C.pen. raportat la art. 81 C.pen. va suspenda conditionat executarea pedepsei pentru o perioada de 3 ani si 8 luni ce va constitui termen de incercare conform dispozitiilor art. 110 C.pen..
      Fata de modalitate de executare a pedepsei, instanta va face aplicarea dispozitiilor art. 71 alin. 5 C.pen. si va suspenda executarea pedepsei accesorii constand in interzicerea drepturilor prevazute la 64 alin. 1 lit. a teza a-II-a si lit. b C.pen pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
      In conformitate cu dispozitiile art. 359 Cod procedura penala va atrage atentia inculpatului B. I. asupra dispozitiilor art. 83 C.pen. privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul savarsirii unei infractiuni pe parcursul termenului de incercare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Individualizare

Trafic de droguri - Sentinta penala nr. SP43/2008 din data de 31.03.2009
Lovituri cauzatoare de moarte - Sentinta penala nr. SP230/2007 din data de 31.03.2009
Pericol social al faptei. Aplicarea art.18/1 cod penal. Criterii. - Decizie nr. 12 din data de 20.04.2004
Pericol social al faptei. Aplicarea art. 18/1 cod penal. Criterii de aplicare. - Decizie nr. 855 din data de 04.11.2004
Pericol social. Aplicarea art.18/1 cod penal. Criterii. - Decizie nr. 213/A din data de 08.06.2004
INDIVIDUALIZAREA JUDICIARA A PEDEPSEI. CRITERII - Decizie nr. 548 din data de 23.09.2009
INFRACTIUNEA DE TALHARIE. INCULPAT MINOR. IDIVIDUALIZAREA JUDICIARA GRESITA A MODALITATII DE EXECUTARE A PEDEPSEI - Decizie nr. 310 din data de 27.09.2005
INDIVIDUALIZARE A PEDEPSELOR. CRITERII - Decizie nr. 498/R din data de 08.09.2005
INDIVIDUALIZAREA PEDEPSEI. CIRCUMSTANTE ATENUANTE - Decizie nr. 25/A din data de 27.01.2004
FURT CALIFICAT.COMPLICITATE LA FURT CALIFICAT.DISTINCTIE.SUSPENDARE SUB SUPRAVEGHERE A EXECUTARII PEDEPSEI.CRITERII DE INDIVIDUALIZARE. - Sentinta penala nr. 535 din data de 23.11.2009
Lege penala mai favorabila. Aplicarea legii penale in timp - Sentinta penala nr. 580/R din data de 19.04.2011
Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. Instituirea in sarcina inculpatului a obligatiei „de a urma un program de consiliere individuala, focalizat pe dezvoltarea abilitatilor de anticipare a consecintelor propriilor actiuni, de evitare a i... - Sentinta penala nr. 152/A din data de 12.05.2011
Judecata in cazul recunoasterii vinovatiei. Disjungere - Sentinta penala nr. 334 din data de 11.04.2011
INDIVIDUALIZAREA JUDICIARA A PEDEPSEI.CRITERII. - art. 211, 197 c.p. - art. 56, 72 c.p. La individualizarea judiciara a pedepsei, instanta este tinuta a avea in vedere pericolul social al infractiunilor retinute in sarcina inculpatului, respec... - Sentinta penala nr. 1626 din data de 15.08.2007
Recurs. Individualizarea pedepselor, atat in ceea ce priveste durata acestora, cat si in ceea ce priveste modalitatea de executare. - Decizie nr. 2359 din data de 28.11.2011
Recurs. Individualizarea pedepselor, atat in ceea ce priveste durata acestora, cat si in ceea ce priveste modalitatea de executare. - Decizie nr. 2359 din data de 28.11.2011
Recurs privind individualizarea pedepsei din punct de vedere al modalitatii de executare. - Decizie nr. 883 din data de 21.04.2011
Individualizarea pedepselor. Anularea suspendarii pentru infractiunile savarsite anterior. Anularea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere. Pedeapsa si scopul ei. - Decizie nr. 34 din data de 04.02.2010
Prevederile art. 728 Cod civil, conform carora nimeni nu poate fi obligat a ramane in stare de indiviziune, nu-si au aplicare in ceea ce priveste coproprietatea fortata si perpetua, aflata dincolo de vointa coproprietarilor, are ca obiect bunuri c... - Decizie nr. 1261 din data de 16.10.2009
Exista indivizibilitate atunci cand la savarsirea unei infractiuni au participat mai multe persoane. - Decizie nr. 67 din data de 20.03.2009