InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Barlad

Lovirea

(Sentinta penala nr. 386 din data de 30.08.2011 pronuntata de Judecatoria Barlad)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Barlad | Jurisprudenta Judecatoria Barlad


INSTANTA

               La data de 07.05.2009 cu nr. 1752 s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. 2100/P/2008 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatilor: S D L , cercetat pentru savarsirea infractiunilor prev. de art.180 alin.2  Cod penal, art. 321 alin.1 Cod penal si art.1 ind.1 pct.1 din Legea nr. 61/1991 , toate cu aplic. art.33 lit. a Cod penal ; B G V , cercetat pentru savarsirea infractiunilor prev. de art.180 alin.2 Cod penal si art.321 alin.1 Cod penal cu aplic. art.33 lit.a Cod penal si O P cercetat pentru savarsirea infractiunii prev. de  art.1 ind.1 pct.1 din Legea nr. 61/1991.
              In actul de sesizare al instantei se retine ca la data de 29.05.2008, in timp ce se afla intr-un loc public din Mun. B impreuna cu inculpatul O P,  inculpatul S D L s-a certat cu partea vatamata B G V apoi  l-a lovit cu pumnii si picioarele in fata mai multor persoane.
              Inculpatul avea asupra sa un cater.
              In aceleasi imprejurari inculpatul  B G V , fiind insotit de mai multi prieteni s-a certat  si apoi l-a lovit cu pumnii si picioarele pe partea vatamata  S D L.
              Pentru a-i tine la distanta pe prietenii inculpatului- parte vatamata B G V, inculpatul O P a scos din buzunar un cutit, fara a-l folosi insa.
              Din probatoriul administrat in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt.
  La data de 29.05.2008, B G-V se intorcea de la piata insotit de un grup de persoane format din martorii X, s.a.
              Cand au ajuns in dreptul CEC-ului B , s-au intalnit cu S D-L care era insotit de O P.
               B Ghe.V. si S  D-L se cunosteau fin in relatii amicale .
                Primul a inceput sa-l ironizeze pe cel de-al doilea si in final s-au luat la cearta , cei doi incercand sa se loveasca reciproc , dar fiind mai inalt, S D-L l-a luat pe B G-V de picioare si de cap si l-a  trantit  intr-un ghiveci de flori aflat pe marginea trotuarului.
               Pentru a-i tine la distanta pe insotitorii numitului B G-V, O P a scos din buzunar un cutit.
  Conflictului dintre cei doi  din fata CEC-ului a continuat pana in fata Primariei Mun. B, deoarece B si prietenii sai l-au  alergat, au strigat si tipat dupa S .
              Ajunsi  pe scarile din  fata Primariei ,  S D-L si B G-V   s-au luat la bataie, inconjurati fiind de mai multe persoane venite in ajutorul lui B G-V.
              B G V  l-a alergat pe scarile Primariei pe S D-L, l-a prins, l-a tras de tricou, dupa care l-a trantit si l-a lovit cu pumnul si picioarele.
              S D-L l-a lovit si el pe B G-V;
              La un moment dat,  S D-L a scos din buzunar un cuter cu care l-a lovit pe B G-V.
   In timp ce partile se bateau, pe trotuarul din fata Primariei, a trecut un politist care a perceput bataia dintre cei doi si a intervenit, incercand sa aplaneze conflictul.
               Politistul respectiv s-a asezat intre cei doi, spunandu-le ca este de la politie, dar fara a avea timp sa se legitimeze si atragandu-le atentia sa se linisteasca, dupa care a intrat in Primaria Mun. B  pentru a ruga un functionar sa sune la Politie.
   In acest timp, cei doi au inceput din nou sa se certe, tipand unul la celalalt.
               Politistul s-a asezat din nou intre ei, S D-L intentionand sa-l loveasca cu pumnul pe B G-V, dar fiind impiedicat de politist.
    S-a solicitat de catre politistul in cauza, ajutorul gardianului D M din cadrul Primariei Mun. B, care l-a luat pe  S D-L in interiorul Primariei, dar acesta a fost urmarit de  B G-V impreuna cu cateva persoane din grupul sau, incercand sa intre dupa acesta,  fiind insa impiedicati de politist.
    In timp ce partile s-au batut in fata Primariei, au mai intervenit si prietenii lui B G-V, tipand, lovind sau injurand, dar deoarece nu se pot determina exact persoanele respective, in cauza se va dispune neinceperea urmaririi penale in speta fiind vorba de un dubiu care le profita.
     In timpul conflictului, circulatia pietonala si rutiera din zona a fost intrerupta o perioada de timp, iar apoi a fost ingreunata.
     Bataia desfasurata in fata CEC-ului B, intre  S D-L si B G-V a fost perceputa de functionarii de la CEC (f. 36,37, 38, 39), iar cea din fata Primariei a fost vazuta de functionarii si gardienii de la Primaria Mun. B, acestia dand concursul pentru ajutarea organelor de politie in aplanarea organelor de politie.
    Martorul M (f. 36) a declarat ca in jurul orei 14.00, l-a vazut in fata CEC-ului pe B G-V cum era alergat de catre doi indivizi, unul din ei avand un  cutit in mana;
                Martora X - lucrator la CEC - a declarat ca a vazut mai multe persoane "cum se bateau efectiv si se fugareau", aceleasi declaratii dand  si martorii X.
                  Functionarii Primariei mun. B au precizat ca in ziua respectiva au vazut pe scarile Primariei cum se batea o persoana blonda (S D-L) cu una bruneta (B G-V);
                  In sensul celor de mai sus, martorii X, s.a. au precizat ca pe scarile Primariei s-au batut persoanele implicate , iar in momentul conflictului, circulatia din fata Primariei a fost blocata, in jur adunandu-se mai multi privitori.
      B G-V a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile ingrijiri medicale, iar S D-L a avut nevoie de acelasi numar de zile de ingrijiri medicale.
                   Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba: procesul-verbal de constatare a infractiunii flagrante prin care Agent sef adj. C D a surprins momentul comiterii infractiunilor; plangerea numitului S D-L formulata impotriva numitilor B G-V, B, P M; proces-verbal de cercetare la fata locului ; plansele  foto ; raport de expertiza medico-legala privind pe S D-L ; raport de expertiza medico-legala privind pe B G-V  declaratiile martorilor X ; X ; proces-verbal de confruntare intre invinuiti,  proces-verbal de depistare ; declaratie B G-V , proces-verbal; dovada ; proces-verbal de control corporal al lui S D-L ; proces-verbal de perchezitie corporala la O P .
                Faptele inculpatului S D L de a-l lovi pe partea vatamata B G-V, in data de 29.05.2008 cu pumnii si picioarele, provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile ingrijiri medicale , in timp ce se aflau in locuri publice din Mun. B, de fata fiind mai multe persoane, tipand si strigand , tulburand astfel ordinea si linistea publica , intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de lovire prev. de art. 180 alin.2 Cod penal si art. 321 alin.1 Cod penal.
              Fapta aceluiasi inculpat de a avea asupra sa , in imprejurarile mai sus descrise si de folosi un cuter, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 1 ind.1 pct.1 ( in prezent art. 2 alin.1 pct.1) din Legea nr. 61/1991 modificata si  republicata.
              Faptele inculpatului B G-V, de a-l lovi pe partea vatamata S D L,  in data de 29.05.2008,  cu pumnii si picioarele, provocandu-I leziuni care au necesitat pentru vindecare7-8 zile ingrijiri medicale , in timp ce se aflau in locuri publice din Mun. B, de fata fiind mai multe persoane, tipand si strigand , tulburand astfel ordinea si linistea publica , intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de lovire prev. de art. 180 alin.2 Cod penal si art. 321 alin.1 Cod penal.
             Fapta inculpatului O P de a avea asupra sa , in imprejurarile mai sus descrise  un cutit, fara insa a-l utilize, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 1 ind.1 pct.1 ( in prezent art. 2 alin.1 pct.1) din Legea nr. 61/1991 modificata si  republicata.
               In cursul procesului penal B G V si S D L au declarat ca s-au impacat cu privire la faptele de lovire.
               In aceasta situatie instanta urmeaza ca in baza art. 11 pct 2 lit b Cod proc. pen. cu referire la art. 10 lit.h Cod proc. pen.sa dispuna incetarea procesului penal pornit la plangerea prealabila a partii vatamate B G  V, impotriva inculpatului S D L, pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 alin.2 Cod penal, ca urmare a impacarii partilor.
              In baza art. 11 pct 2 lit b Cod proc. pen. cu referire la art. 10 lit.h Cod proc. pen. ,va  inceta si procesul penal pornit la plangerea prealabila a partii vatamate S D L , impotriva inculpatului B G  V, pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 alin.2 Cod penal, ca urmare a impacarii partilor.,
              In temeiul art .321 alin.1 Cod penal si art. 2 alin.1 pct.1 din Legea nr. 61/1991 modificata si republicata , instanta urmeaza sa aplice inculpatului S D L , cite o pedeapsa pentru fiecare fapta savarsita la individualizarea caroar va retine disp. art. 52 si 72 Cod penal.
               Inculpatul este cunoscut cu antecedente penale , dar acestea nu atrag asupra sa starea de recidiva fiind aplicabile disp. art. 38 Cod penal.
                Cuantumul pedepsei pentru infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri va fi orientat spre limita minima prev. de lege , iar pentru infractiunea de port ilegal de obiecte confectionate pentru taiere sau impungere prev. de art. 2 alin.1 pct 1 din Legea nr. 61/1991 , avand in vedere bunul folosit, instanta va aplica inculpatului o amenda penala orientata spre limita minima prev. de art. 63 Cod penal.
                In baza art. 33 lita Cod penal si art. 34 lit.d Cod penal inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea.
              Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lita, teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.
              Potrivit art. 88 Cod penal se va deduce din pedeapsa retinerea inculpatului din data de 29.05.2008.
               Art. 81 Cod penal prevede ca: “ Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
                    a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;
                    b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;
                    c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.
                  Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 2 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c)."
               Instanta apreciaza ca inculpatul S D L , intruneste conditiile sus mentionate si in consecinta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate acestuia.
               Se vor aplica inculpatului disp. art. 82 Cod penal care prevede ca:" Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
              Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva."
              Se va atrage atentia inculpatului asupra disp. art 83 Cod penal care prevede ca :" Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
             Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.
             Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.
            La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva."
            In temeiul art. 71 alin. ultim Cod penal ca urmare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii.
           Referitor la inculpatul B G V,  in temeiul art .321 alin.1 Cod penal  , instanta urmeaza sa aplice  acestuia o pedeapsa pentru  fapta savarsita la individualizarea careia va retine disp. art. 52 si 72 Cod penal.
               Inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale .
               A sustinut , prin aparatorul sau,  ca s-a aflat in legitima aparare, dar probatoriul administrat in cauza dovedeste ca cel care a initiat conflictul care mai apoi a degenerat  ducand in final la tulburarea ordinii si linistii publice este el. Avand i vedere ca ambii inculpati nu au reusit sa stopeze din timp amplificarea conflictului pentru sanctionare impartiala instanta va aplica si acestuia aceeasi pedeapsa c inculpatului S D L.
             Cuantumul pedepsei cu inchisoarea  pentru infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri va fi orientat spre limita minima prev. de lege
            Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lita, teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.
              Potrivit art. 88 Cod penal se va deduce din pedeapsa retinerea inculpatului din data de 29.05.2008.
               Art. 81 Cod penal prevede ca: “ Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
                    a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;
                    b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;
                    c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.
                  Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 2 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c)."
               Instanta apreciaza ca inculpatul B G V , intruneste conditiile sus mentionate si in consecinta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate acestuia.
               Se vor aplica inculpatului disp. art. 82 Cod penal care prevede ca:" Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
              Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva."
              Se va atrage atentia inculpatului asupra disp. art 83 Cod penal care prevede ca :" Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
             Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.
             Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.
            La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva."
            In temeiul art. 71 alin. ultim Cod penal ca urmare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii.
           Inculpatul O P este fara ocupatie, necasatorit, are 1 copil minor si a savarsit fapta in stare de recidiva post condamnatorie prev. de art. 37 lit.a Cod penal deoarece era liberat conditionat ( la data de 10.03.2008) si se afla in intervalul de timp de 961 zile inchisoare ramase de executat din pedeapsa de de 7 ani si 10 luni inchisoare aplicata prin S.P. nr. 72/2004 a Trib. Vaslui.
           Prin S.P. nr. 28 /12.01.2010  a Judecatoriei B a fost condamnat pentru o fapta similara (fapta savarsita la data de 26.07.2008), la pedeapsa de 1 an inchisoare.
            Pentru fapta dedusa judecatii si avand in vedere modalitatea concreta de savarsire a acesteia, instanta ii va aplica aceeasi pedeapsa si in acelasi cuantum.
            Raportat datei savarsirii faptei deduse judecatii si celei pentru care a fost condamnat prin S.P. nr.28/2010, instanta constata ca cele doua fapte sunt concurente.
             Instanta va mentine revocarea liberarii conditionate pentru restul de pedeapsa de 961 zile ramase de executat din pedeapsa de 7 ani si 10 luni inchisoare aplicata prin S.P. nr. 72/2004 a Trib. Vaslui, dispusa prin S.P. nr. 28/2010 a Judec. B.
             Potrivit art. 33 lit.a Cod penal si 34 lit. b Cod penal va contopi pedeapsa de  1 an inchisoare aplicata prin S.P. nr. 28/2010 cu pedeapsa aplicata prin prezenta hotarare  si cu restul de 961 zile inchisoare , inculpatul urmand sa execute pedeapsa  cea mai grea .
            Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lit.a teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.
            Instanta va  dispune retragerea mandatului de executare a pedepsei inchisorii emis in baza S.P. nr. 28/2010 a Judecatoriei B  si emiterea altui mandat conform prezentei hotarari.
            Se va  dispune totodata si  retragerea Mandatului european de arestare emis pe numele inculpatului O P la data de 11.03.2010,  de Judecatoria B .
            In temeiul art. 118 Cod penal se va dispune confiscarea de la inculpatul O P a unui cutit cu lungimea totala de 20 cm. avand maner de plastic de culoare neagra in lungime de 11 cm. si lama de metal in lungime de 9 cm.( fila 120 verso dosar u.p.) pe care sunt gravate cuvintele "from Ricardson Sheffild", iar de la inculpatul S D L a unui cuter , bunuri aflate la Camera de corpuri delicte a Politiei Mun. B.
             In temeiul art. 191 si art.192 Cod proc. pen. ,instanta va obliga  pe inculpati si parti vatamate- inculpati, sa plateasca statului cheltuielile judiciare avansate in cauza din care sumele reprezentand  onorariu asistenta juridica din  oficiu la cercetarea judecatoreasca  si u.p.  vor fi virate din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati V .
5
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011