InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bicaz

Ordonanta presedintiala, avand ca obiect incredintare minor.

(Sentinta civila nr. 1126 din data de 29.10.2009 pronuntata de Judecatoria Bicaz)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Bicaz | Jurisprudenta Judecatoria Bicaz

SENTINTA CIVILA NR. 1126 din 29.10.2009 In materia Minori si familie
Ordonanta presedintiala, avand ca obiect incredintare minor.

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Bicaz reclamanta BP a solicitat, pe cale de ordonanta presedintiala, in contradictoriu cu paratul BI, incredintarea temporara, spre crestere si educare a minorului B.Tudor Adrian, nascut la data de 04.05.2006.
In motivare a aratat, in esenta, ca in prezent este in proces de divort de sotul sau, iar de la data la care a parasit fostul domiciliu comun, fortata de violentele exercitate de sot asupra-i, nu a mai putut lua legatura cu fiul sau. Precizeaza ca nu a formulat aceasta cerere anterior intrucat nu avea un spatiu propriu cresterii fiului lor, neavand posibilitatea inchirierii unui apartament; in prezent insa are un loc de munca si un spatiu corespunzator cresterii minorului, iar programul de lucru ii permite sa aiba grija de copil si chiar de a-l lua cu ea la locul de munca unde exista un spatiu special amenajat pentru copii.
In drept au fost invocate dispozitiile art. 613 ind. 2 Cod procedura civila.
Cererea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru in cuantum de 10 lei si timbru judiciar de 0,3 lei.
Paratul a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea cererii, apreciind ca nu sunt indeplinite conditiile speciale prevazute de ordonanta presedintiala.
In motivare a aratat ca reclamanta nu a formulat cerere pentru incredintarea copilului decat la momentul la care i-a intentat actiune de divort, desi a parasit mult inainte domiciliul comun, lasandu-l impreuna cu fiul lor. Mentioneaza ca nu s-a interesat de copil, nu l-a vizitat si nu a contribuit cu nimic la cresterea si educarea sa, adresandu-se in acest sens si institutiilor pentru protectia copilului din Belgia.
In drept a invocat dispozitiile art. 115-118 Cod procedura civila.
Instanta a administrat, la solicitarea partilor, proba cu inscrisuri, efectuandu-se si ancheta sociala la domiciliul partilor din Belgia.
Analizand cererile deduse judecatii in raport cu inscrisurile depuse la dosar, retine urmatoarele:
Pe rolul Judecatoriei Bicaz exista inregistrat dosarul nr. 886/188/2008 in care paratul a solicitat desfacerea casatoriei incheiata intre el si reclamanta si incredintarea minorului Tudor Adrian; prin cerere reconventionala parata-reclamanta a solicitat incredintarea catre ea a copilului.
De la despartirea sotilor in fapt, minorul Tudor Adrian, nascut la data de 04.05.2006 locuieste la fostul domiciliu comun al sotilor, impreuna cu tatal sau si actuala lui iubita, o tanara de 19 ani, romanca.
Ordonanta presedintiala, prin esenta ei, astfel cum este reglementata, reprezinta o procedura speciala prin care legea ingaduie sa se dea o rezolvare vremelnica si fara prejudecarea fondului unor cazuri al caror caracter urgent nu ingaduie sa se astepte desfasurarea procedurii de drept comun. Dispozitiile art. 581 din Codul de procedura civila, invocate drept temei al cererilor de fata, prevad necesitatea indeplinirii cumulative a conditiilor privind urgenta masurii ce se solicita a fi luata de instanta, neprejudecarea fondului dreptului si caracterul vremelnic al masurii ordonate.
Potrivit dispozitiilor art. 613 ind.2 Cod procedura civila, pe timpul divortului, se pot lua, pe cale de ordonanta presedintiala, masuri vremelnice privind incredintarea minorilor, in acest caz, conditia urgentei prevazuta de art. 581 Cod procedura civila fiind prezumata chiar de lege.
Potrivit dispozitiile art. 2 alin. 3 din Legea nr. 272/2004 privind
protectia si promovarea drepturilor copilului, principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti referitoare la copii.
Stabilirea acestui interes se face prin examinarea tuturor criteriilor de apreciere, printre care varsta copilului, conditiile pe care parintele i le poate asigura pentru o buna dezvoltare morala, intelectuala si fizica, atasamentul acestuia fata de copil, precum si al copilului fata de parinte, profesia parintilor, profilul lor socio-moral, interesul si grija manifestata de parinti in timpul convietuirii si dupa despartirea in fapt si alte asemenea imprejurari, fara ca vreun criteriu de apreciere sa fie absolutizat, sau altul sa nu fie luat in seama.
Astfel cum rezulta din concluziile raportului de ancheta sociala efectuat de Serviciul de Probatiune din Belgia, la locuinta minorului, acesta locuieste in prezent cu tatal sau si actuala lui iubita, o romanca de 19 ani, de care este foarte atasat (" in timpul vizitei ..am vazut ca toate cele comunicate lui Tudor si cele comunicate de tata se faceau prin prietena"). La o varsta foarte frageda, de doar 4 ani, Tudor nu merge la gradinita, fiindu-i foarte greu sa se integreze intr-un colectiv de copii care nu vorbesc limba romana, singura limba pe care el o cunoaste. Din aceasta cauza Tudor nu are legaturi cu alti copii, stand mai mereu in preajma prietenei tatalui sau, cu aceasta putand comunica usor in limba materna.
Prin incredintarea minorului la mama, acesta ar fi fost scos din mediul afectiv in care a crescut, or, in cauza o asemenea masura nu este fundamentata sub aspect probator, iar in sensul neinstrainarii copilului de mediul familial afectiv cu care acesta s-a obisnuit, s-a pronuntat si Curtea Europeana de Drepturilor Omului in cauza Monory impotriva Ungariei si Romaniei.
Fiind o fire mai retrasa, lui Tudor i-ar fi foarte greu sa se acomodeze in prezenta unor persoane straine, mai ales daca acestea nu vorbesc limba romana, iar incredintarea catre mama ar presupune cu necesitate acest lucru - in perioada in care ea lucreaza baiatul ar trebui sa mearga ori la o gradinita, ori in spatiul special amenajata de la locul sau de munca, unde cu siguranta nu se vorbeste limba romana.
Este adevarat ca trebuie sa se reia legatura dintre Tudor si mama
sa, insa in interesul copilului este ca acest lucru sa se intample treptat, si nu printr-o schimbare, temporara si imediata, a locului sau de domiciliu; chiar si in concluziile anchetei sociale se sugereaza ca legatura dintre mama si copil sa fie reluata in mod treptat, incepand cu cateva ore pe saptamana. Totodata, instanta are in vedere si imprejurarea ca mama in prezent locuieste impreuna cu un cetatean belgian, DF, cu care minorul ar trebui sa convietuiasca, in conditiile in care nu cunoaste o alta limba decat cea romana.
In spiritul bunei credinte si al intelegerii, in interesul superior al copilului, principial ambii parinti trebuie sa manifeste o disponibilitate maxima si o cooperare deplina, astfel incat copilul sa se bucure de prezenta, afectiunea, de grija si de cresterea din partea ambilor parinti.
Astfel fiind in interesul superior al minorului ar fi ca apropierea dintre mama si copil sa se faca treptat, in cadrul unui program de vizitare, chiar la domiciliul mamei si in lipsa prezentei tatalui, iar nu prin incredintarea temporara a copilului la mama - cu care nemaipastrand legaturi de o perioada indelungata, exista chiar posibilitatea sa ii fie foarte grea reacomodarea.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010