InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Beius

fond funciar, rectificare CF, anulare act

(Sentinta civila nr. 834 din data de 04.06.2013 pronuntata de Judecatoria Beius)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Beius | Jurisprudenta Judecatoria Beius

Pe rol pentru azi fiind judecarea cauzei civile formulata de catre reclamanta E. R. U. C. R. G. C. O. impotriva paratilor C. L. F. F. H. PRIN P., C. J. B. PRIN P., T. I., SC F. SRL PRIN ADMINISTRATOR N. D., avand ca obiect fond funciar, rectificare CF, anulare act.
La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza instantei ca atat mersul dezbaterilor cat si concluziile partilor au fost consemnate in incheierea de sedinta publica din data de 14 mai 2013, care face parte integranta din prezenta, iar in vederea deliberarii s-a amanat pronuntarea cauzei la data de 21 mai 2013, 28 mai 2013, 4 iunie 2013, cand:

INSTANTA

Deliberand asupra cererii de fata, 
In baza actelor de la dosar, constata urmatoarele:
1.1. Pozitia procesuala a reclamantei:
Prin actiunea civila inregistrata la aceasta instanta la data de ___, reclamanta E. R. U. C. R. G. C. O. a chemat in judecata paratii C. L. F. F. H. PRIN P., C. J. B. PRIN P., T. I., SC F. SRL PRIN ADMINISTRATOR N. D. solicitand ca instanta sa pronunte o hotarare prin care:
1. sa dispuna anularea partiala a titlului de proprietate nr. _../__. eliberat pe seama paratului T. I. privitor la cota de 5200/54.473 parti din parcela nr. top. 291/2 din CF _. H., dispunand totodata anularea incheierii de intabulare nr. _./__ ?i a tuturor inscriptiilor de CF de sub B14 din CF _ H., ca fiind lovite de nulitate absoluta si drept urmare sa dispuna rectificarea si restabilirea situatiei anterioare de CF in privinta cotei de 5200/54473 parti din parcela nr. top. 291/2 ca reprezentand proprietatea reclamantei;
2. anularea contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. _../__ la BNP " I. T." privitor la cota de 1100/54473 parti din parcela nr. top. 291/2, dispunand totodata anularea incheierii de intabulare nr. _../__, cu rectificarea si restabilirea situatiei anterioare de CF, toate actele si operatiunile de CF in cauza fiind lovite de nulitate absoluta si incheiate in evidenta coniventa si cu fraudarea legii;
3. sa dispuna anularea partiala a incheierii de intabulare nr. __/__, concomitent cu anularea inscriptiilor de CF de sub B16 din CF _. H., precum si a celor inregistrate in CF _ NDF H. pe seama paratei SC F. SRL, privitor la cota de 1100/54473 parti aferenta nr. cadastral 35 H., autorizand rectificarea si restabilirea situatiei anterioare de CF in favoarea reclamantei;
4. sa dispuna completarea titlului de proprietate nr. __/__ eliberat in favoarea reclamantei, cu inscrierea corespunzatoare si a cotei de 5200/54473 parti aferenta parcelei nr. top. 291/2 si in acest sens obligarea celor doua Comisii de fond funciar sa procedeze la intocmirea documentatiei corespunzatoare si eliberarea titlului de proprietate corectat cu cota de mai sus;
5.   cu cheltuieli de judecata in caz de opunere. 
In motivarea in fapt a actiunii, reclamanta arata ca astfel cum rezulta din datele de CF inregistrate in coala _ H. la pozitia B14, paratul T. I. a beneficiat ilegal de reconstituirea unui drept de proprietate pentru o cota totala de 5200/54473 parti din parcela cu nr. top. 291/2 proprietatea E. G.-C. O., pe seama careia a fost titlul de proprietate nr. _./_.., intabulat sub B20, insa numai asupra cotei de 32773 parti din nr. top. 291/2.
Arata ca peste dreptul originar al reclamantei, paratul T. I. nu poate opune si prezenta vreun alt act legal care sa-l fi indreptatit la reconstituirea pe seama sa a unui drept de proprietate din parcela nr. top. 291/2 identificata initial cu sola 76 si nr. top. 925/1 la scara 1:10000, echivalata ulterior la scara 1:2880 in care ii corespunde parcela nr. top. 291/2.
Arata ca nulitatea absoluta este prezenta si determina anularea partiala a titlului de proprietate nr. _./_..  eliberat pe seama paratului T. I. si in mod corelativ determina anularea incheierii de intabulare nr. _./_.., mai ales ca cererea de inscriere inregistrata sub acest numar nu cuprinde nici macar semnatura  acestuia si datele elementare de identificare, ceea ce ridica o seria de suspiciuni  in privinta respectivelor operatiuni de CF.
In drept reclamanta invoca art. III din Legea 169/1997 si disp. legii 1/2000. 
In probatiune reclamanta a depus la dosar in xerocopii, Titlul de proprietate nr. _.. eliberat pe seama E. R. U. cu R. G. C. O. la data de __.; CF nr. 515 H.; 428 H.; cerere de inscriere nr. _./_..; Titlul de proprietate nr. _. eliberat pe seama paratului T. I. la data de _.; Adeverinta nr. _./_..; incheierea nr. _../__; cererea de inscriere nr. _./__.; Contract de vanzare-cumparare autentificat de BNP I. T. prin incheierea de autentificare nr. _./_.; incheierea nr. _../_..; Cerere de inscriere nr. __/_.; declaratia data de N. D. autentificata de BNP G. . prin incheierea de autentificare nr. _./_; plan de amplasament si delimitare a corpului de proprietate ; Fisa corpului de proprietate _. H.; Memoriu inregistrat sub nr. _./_..; incheierea nr. _./_.. eliberata de OCPI Beius in dosarul _../_..; CF _ H..
             Capetele de cerere 2 si 3 au fost legal timbrate cu suma de 71 lei , potrivit chitantei seria _ __. BH din data de __.. (fila 75), in conditiile in care capetele de cerere 1 si patru sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru , potrivit prevederilor 25 din Legea nr. 146/1997 .
1.2 La data de _.., reclamanta a depus la dosar raspuns la intampinarea formulata de catre parata SC F. SRL.
In motivarea raspunsului la intampinare, reclamanta invoca nulitatea absoluta a actelor atacate, aratand ca potrivit practicii si literaturii de specialitate, efectul nulitatii actelor juridice se exprima in adagiul guod nullum est, nullum producit efectum concretizat in operarea a trei principii: nulitatea nu produce efecte numai pentru viitor, ci si pentru trecut, intorcandu-se pana in momentul incheierii actului; tot ce s-a executat in baza unui act nul trebuie restituit; nulitatea actului initial, primar, atrage nulitatea actului subsecvent datorita legaturii sale cu primul.
Invoca :
- Decizia civila nr. _./__. a Tribunalului Timis potrivit careia "
 caracterul de ordine publica al nulitatii absolute ce sanctioneaza actele juridice incheiate cu incalcarea unor prevederi legale imperative trece inaintea principiului potrivit caruia nimeni nu poate sa invoce propria sa turpitudine, astfel incat exceptia referitoare la o atare nulitate va putea fi ridicata si de partea care, cu intentie si profitand de nestiinta celeilalte  parti a nesocotit astfel de dispozitii".
- Decizia civila nr. _../__ pronuntata de Fostul Tribunal Suprem
 potrivit caruia " in cazul nulitatii absolute , orice persoana interesata, chiar si aceea care a luat parte la incheierea actului are dreptul sa ceara constatarea ei, fara a se putea opune prescriptia".
- Decizia civila nr. _../_.. pronuntata de Curtea de Apel Brasov,
 potrivit caruia " o actiune in constatarea nulitatii absolute a unui act juridic care vizeaza restabilirea legalitatii infrante prin incalcarea unor norme imperative poate fi introdusa chiar daca partea respectiva nu are interes de a solicita si predarea in posesie , admisibilitatea ei fiind expres consacrata si prin disp. art. 2 din Decretul 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva-potrivit carora nulitatea unui act juridic poate fi invocata , fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie".
La capitolul doi din raspunsul la intampinare, depus la dosar de catre
 reclamanta, se arata ca nu se poate retine buna credinta a paratei l perfectarea actelor atacate de reclamanta, intrucat buna credinta reprezinta obligatia generala de conduita ce revine partilor la incheierea si executarea unei conventii.
Reclamanta arata ca in conformitate cu Decizia civila nr. _../_.. pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti " cauza actului juridic civil reprezinta un criteriu de apreciere al validitatii acestuia susceptibil sa conduca la anularea actului, daca prin scopul sau concret contravine ordinii publice si bunelor moravuri. In literatura de specialitate s-a precizat ca in ipoteza in care partile au incheiat un contract de vanzare-cumparare in cunostinta de cauza, stiind ca lucrul apartine in proprietatea altei persoane, vanzarea reprezinta o operatiune speculativa si este lovita de nulitate absoluta, avand o cauza ilicita".
De asemenea, prin Decizia pronuntata de Curtea de Apel Iasi nr. __/_.., s-a retinut ca " vanzarea facuta in frauda dreptului proprietarului este un caz de nulitate absoluta potrivit cunoscutului adagiu " frauda corupe totul", iar frauda vanzatorului si respectiv complicitatea la frauda a cumparatorului sunt imprejurari de fapt ce pot fi dovedite cu orice mijloc de proba" .
Arata ca sanctiunea pentru frauda de lege este nulitatea actului juridic astfel incheiat sau a actelor de executare astfel savarsite. Frauda de lege ar consta in operatiunea prin care partile unui raport juridic civil, uzand de anumite dispozitii legale, isi creeaza in mod voit conditii pentru a se sustrage unor dispozitii imperative. Frauda desemneaza o deturnare, cu intentie, a normelor de drept de la scopul lor firesc, pentru a obtine in acest fel un folos legitim, ea se face fara violenta, dar prin punerea in lucru a tuturor mijloacelor de drept.
1.3. La data de __.., reclamanta, a depus la dosar concluzii scrise, in cuprinsul carora a reiterat cele aratate in motivarea actiunii , precum si cele aratate in motivarea raspunsului la intampinare depus la dosar la data de __, filele 91-94.
-//-
2. Pozitia procesuala a paratei SC F. SRL
La data de _.., parata a depus la dosar intampinare , prin care a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata si obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea intampinarii, parata a aratat ca la data de __ a fost incheiat Contractul de vanzare-cumparare autentificat de BNP Toma Ioan prin incheierea de autentificare nr. _./_.. intre paratul T. I. in calitate de vanzator si societatea SC F. SRL, obiectul contractului reprezentand suprafata de _./__ parti din 5.200/54473 parti teren inscris sub B4 in CF _. H..
In urma incheierii acestui contract, neexistand nici o suspiciune la intabulare , a fost transferat dreptul de proprietate  societatii SC F. SRL, transferul facandu-se conform prevederilor legale in vigoare.
Parata arata ca dupa 8 ani de zile, reclamanta care cunostea circulatia juridica a terenului in litigiu,  a investitiilor facute de societate de ordinul sutelor de mii de euro cu sprijinul fondurilor europene accesate prin SAPARD, urmare carora au fost create locuri de munca intr-o zona in care acest lucru nu se intrevedea  pentru locuitorii din loc. H., reclamanta a introdus prezenta actiune prin care solicita anularea incheierii de intabulare, anularea contractului de vanzare-cumparare prin care societatea  SC F. SRL, a dobandit  cu titlu oneros , terenul in litigiu.
Arata ca atata timp cat contractul de vanzare-cumparare autentificat de BNP T. I. prin incheierea de autentificare nr. _/_. atacat, nu este prohibit de lege si nici contrar bunelor moravuri sau ordinii de drept, acesta nu este lovit de nulitate. Paratul T. I., se afla in proprietatea terenului la data incheierii contractului de vanzare-cumparare contestat, deci acest teren nu a fost dobandit in mod nelegal. De asemenea arata ca prezenta actiune este introdusa in afara termenului de 3 ani prevazut de Legea 7/1996, privitor la contestarea bunei-credinte, aceasta nu numai ca se prezuma , dar se bucura de o recunoastere pe plan juridic, in raport cu tertii.
Parata arata ca atata vreme cat nu a existat nici un impediment la incheierea contractului de vanzare-cumparare, atata vreme cat Primaria com. H. a eliberat  Adeverinta nr. _./_.. privitor la numarul topografic pentru care s-a emis in _.. Titlul de proprietate _.. pe seama lui T_. I_. cu titlu de reconstituire drept de proprietate, neexistand nici o opozitie la vanzarea terenului in litigiu si de peste 8 ani de zile, nici o persoana nu a reclamant vreun drept asupra acestuia iar societatea  se afla in posesia terenului de la data achitarii pretului, platesc taxele si impozitele aferente, nu exista nici un temei de drept care sa conduca la admiterea cererii formulata de reclamanta de a anula contractul de vanzare-cumparare.
Parata arata ca prin legea nr. 7/1996 legiuitorul a inteles sa protejeze anumite categorii de dobanditori de drepturi reale, precizandu-se ca " cuprinsul cartii funciare se considera exact in folosul acelei persoane care a dobandit, prin act juridic cu titlu oneros , un drept real", art. 33 potrivit caruia " daca in careta funciara s-a inscris un drept real in conditiile prezentei legi,in folosul unei persoane, se prezuma ca dreptul exista in folosul ei, daca a fost dobandit cu buna-credinta, iar reclamanta va trebui sa dovedeasca contrariul.
Arata ca cel mai echitabil ar fi, ca in situatia in care reclamanta ar face dovada ca ar fi fost indreptatita la terenul in litigiu, paratele sa rezolve amiabil problema si sa ofere pe alt amplasament sau despagubiri teren acesteia, in echivalent.
2.1. La data de _.., parata SC F. SRL, a depus la dosar concluzii scrise, in cuprinsul carora a reiterat cele aratate in motivarea intampinarii depusa la dosar la data de _.., filele 72-74.
-/-
3. Pozitia procesuala a paratului T. I.
In sedinta publica din data de _.., paratul T. I. a aratat ca se opune admiterii actiunii, pamantul a apartinut tatalui sau, apoi a fost cooperativizat, ulterior au fost construite hale pentru cresterea gastelor, hale ce exista si in prezent, iar in urma Legilor Fondului Funciar, i s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra 50 ari, care se afla sub aceste constructii.
I s-a prezentat contractul de vanzare-cumparare de la fila 18 dosar, autentificat in fata notarului, iar paratul a aratat ca acesta este contractul incheiat cu SC F. SRL, isi recunoaste semnatura de la rubrica vanzator, ca s-a prezentat la notarul public cu N. D., a semnat contractul, instrainand 11 ari teren contra sumei de 400 lei.
-/-
4. Paratii C. L. H. - PENTRU APLICAREA LEGII 18/1991, C.  J. B. - PENTRU APLICAREA LEGII 18/1991 desi legal citatii nu au formulat intampinare.
-/-
          Urmare a solicitarii instantei, C. L. H. a depus la dosar la data de _.., documentele care au stat la baza emiterii titlului de proprietate nr. _../_.. si a titlului de proprietate nr. _/_., respectiv: extras din Hotararea nr. ../_.. prin care au fost validate propunerile  de atribuire a dreptului  de proprietate asupra terenurilor in baza legii fondului funciar primite la C. L. H.; adresa nr. _./_..; adresa nr. _/_.; adresa emisa catre C. L. pentru aplicare a Legilor fondului funciar-C. H. la data de _.; declaratia data de administratorul imputernicit al E. G. C. O. la data de __; CF _. V., filele 31-42.
In sedinta publica din data de _.-fila 59, reclamanta, prin avocat, a depus la dosar nota de timbraj, precum si fotocopii, extras din Legea nr. 71/2011, CF _ H., CF _ H. si CF _ nedefinitiva H.. De asemenea reclamanta invoca incidenta art. 34, art. 35 si 36 din legea nr. 115/1938 si nu dispozitiile legii 7/1996.
Urmare a solicitarii instantei, C. J. B. a depus la dosar la data de _., un inscris , in cuprinsul caruia arata ca  nu detin acte cu privire la Titlul de Propriettae nr. _/_., acestea regasindu-se in arhiva Primariei Comunei H.. Arata ca au solicitat Comisiei comunale H. sa comunice instantei actele solicitate, motivat de faptul ca potrivit prev. art. 9 din Legea nr. 18/1991, republicata, cererea pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate se depun impreuna cu acte doveditoare la primaria localitatii in raza careia se afla terenul pentru care urmeaza sa se stabileasca dreptul de proprietate. Comisia Judeteana, valideaza sau invalideaza propunerile facute de Comisia Locala si emit o hotarare  care impreuna cu actele doveditoare sunt trimise la comisiile locale pentru pastrare si arhivare. In sustinerea celor aratate, C. J. B. a depus la dosar adresa   nr. _/_.. -filele 64-65.
Urmare a solicitarii instantei, C. L. H. a depus la dosar la data de _. un inscris (fila 66-71), prin care a comunicat instantei actele solicitate si prin care au aratat faptul ca procesul verbal de punere in posesie aferent titlului de proprietate din litigiu se gaseste in arhiva Oficiului de cadastru si publicitate imobiliara B..
In sedinta publica din data de _..-fila 81, reclamanta, prin avocat, a aratat ca isi intemeiaza cererea pe art. 34 pct. 1 din legea nr. 7/1996
Urmare a solicitarii instantei, O. de C. si P. I. B., a depus la dosar la data de _.. filele 87-88, respectiv _.. filele 106-108, copia certificata cu originalul a procesului verbal de punere in posesie care a stat la baza scrierii titlului de proprietar nr. _. din _., teritoriu administrativ H., proprietar T. I..
Urmare a solicitarii instantei, P. C. H. a depus la dosar la data de _., un inscris, prin care arata ca titlul de proprietate intocmit in favoarea paratului T. I. a fost intocmit in baza legilor fondului funciar si a inscrisurilor aflate in arhiva Primariei.
La data de _., BNP I. T., filele 116-118, urmare a solicitarilor instantei, a depus la dosar copiile actelor care au stat la baza intocmirii contractului de vanzare-cumparare autentificat cu nr. _./_..
La data de _., P. C. H. -fila 187, urmare a adresei emisa de catre instanta la data de _., a aratat ca cererea nr. _./_. nu a putut fi solutionata pentru E. R. U. cu R. G. C. din V., deoarece nu era constituita la acea vreme , nu a solicitat nici un fel de teren si nu a depus documente pentru teren cu mentiunea ca terenul ramane la dispozitia comisiei pana la constituirea unitatii de cult greco-catolic dupa caz. S-a aratat de asemenea ca la masurarea terenurilor din locul numit " Altal", specialistul topograf impreuna cu comisia, au constatat ca pe terenul numitului T. I. se afla  constructii ale fermei de porci , fapt pentru care a primit in compensare un alt teren alatura din aceeasi parcela, numitul T. I. inscriindu-se cu acest teren in CAP ca si cu intreaga suprafata detinuta. 
La termenul de judecata din _., parata SC F. SRL, a depus la dosar Contractul cadru nr. ... procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor nr. ../_., filele 188-194,  iar reclamanta a depus la dosar schita, CF nr. _ si nr. _ H., Sentinta civila nr_./_. pronuntata de catre J. B. in dosarul nr. _/187/_., filele 195-203
-/-
La termenul de judecata din _.,  in baza art.137 al.2 C.pr.civ., instanta a unit solutionarea exceptiei prescriptiei dreptului reclamantei la actiunea in rectificarea inscriptiilor de carte funciara ce face obiectul capetele 1, 2, 3 de cerere, invocata de parata SC F. SRL, cu fondul pricinii
-/-

In probatiune, instanta a incuviintat pentru reclamanta proba cu inscrisuri si cu interogatoriile paratilor de rd.1, 2 si 4 din actiune (raspunsurile fiind consemnate si depuse la dosar - filele 76-80; 124-128; 120 ; 179-180); in sedinta publica din data de _., filele 110-112, instanta a respins proba testimoniala formulata de catre reclamanta prin reprezentat si a incuviintat proba cu inscrisuri pentru parata SC F. SRL.
-//-
          Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt:
Din ansamblul inscrisurilor depuse in probatiune, instanta retine urmatoarea stare de fapt cu privire la imobilul din litigiu, astfel:
- din cercetarea cartii funciare depusa la dosarul cauzei la fila 8 rezulta ca:
- nr. top. 291/2 este inscris in sub A I-1 in cartea funciara _. H., ce in natura reprezinta "arator in Curatura", in suprafata de 50.073 mp, care la data de _. in baza declaratiei autentificata sub nr. _/_. de Notar Public G. C., a planului de amplasament si delimitare avizat de ONCGC cu nr. _./_., a fisei corpului de proprietate si a memoriului tehnic intocmite de inginer C. F., isi reduce suprafata cu 4400 mp, formand  nr. cadastral 35 ce se va transmite in CF _ NDF H., in favoarea SC F. SRL.
Situatia proprietatii acestui imobil , din prisma obiectului litigiului , se prezinta astfel:
- imobilul a fost adus din cartea funciara _. H. , proprietatea apartinand C.A.P. H. , potrivit inscrierii de sub B 1 .
- la data de _.. , sub nr_., s-a inscris dreptul de proprietate a paratului T. I. asupra cotei de 5200 mp , cu titlu de reconstituire
- la data de _. , sub nr. _, s-a inscris  dreptul de proprietate al paratei S.C. F. S.R.L.  asupra cotei de 1100 mp din cota de proprietate a paratului T. I., cu titlu de cumparare potrivit contractului de vanzare-cumparare autentificat de BNP I. T. prin incheierea de autentificare nr. _/_.-fila 18, pretul de 400 lei fiind achitat integral la acea data;  
- la data de _.. , sub nr. _.., se noteaza reducerea suprafetei numarului topografic 291/2, cu 4400 mp formandu-se numarul cadastral 35.
- sub B18 , la data de _.. , sub nr. _. s-a notat pronuntarea sentintei civile nr. _/_. , prin care se anuleaza incheierea de intabulare de sub B1 , cu revenire la situatia anterioara de carte funciara in favoarea E. U. cu R.- G.-C. O..
- la data de _. , sub nr. _..  , s-a inscris  dreptul de proprietate al reclamantei   asupra cotei de 32773 /50073 , cu titlu de reconstituire.
- din cercetarea cartii funciare depusa la dosarul cauzei la fila 11  rezulta ca:
- nr. top. 291/2 este inscris sub foaia A la pozitia 37 in cartea funciara _ H., ce in natura reprezinta "arator in Curatura", in suprafata de 58873 mp, care la data de __  in baza incheierii nr. _.., de sub B7 a fost transnotat in CF _. H. cu situatia tabulara nemodificata.
- in ceea ce priveste situatia proprietatii , instanta retine ca sub B1 a fost intabulata P. R. C. O. in anul _. , mai apoi in anul _. , terenul a fost cooperativizat in favoarea C.A.P. H. , potrivit inscrierii de sub B2 , iar in anul _. , in temeiul sentintei civile nr. _/_. , de sub B8 , s- a anulat incheierea de intabulare de sub B2 , cu revenire la situatia anterioara de carte funciara, iar mai apoi sub B9 s-a inscris dreptul de proprietate al reclamntei cu titlu de reconstituire.
- din cercetarea cartii funciare depusa la dosarul cauzei la fila 26 rezulta ca:
-  nr. cadastral 35 este inscris in sub A I-1 in cartea funciara _ H., ce in natura reprezinta "teren in intravilan, in postata Curatura", in suprafata de 4400 mp,  dreptul de proprietate cu titlu de cumparare in seria rangului incheierii nr. _./_. si _./_. , apartinand SC F. SRL.
        - Din titlul de proprietate nr_./_. emis pe seama reclamantei E. R. U. cu R. G.-C. O. -fila 7, se retine ca acesteia i s-a reconstituit dreptul de proprietate, asupra suprafetei de 89 ha si 897 mp situata pe teritoriul comunei H., structurata si amplasata conform celor mentionate in anexa.
         - Din titlul de proprietate nr_../_. emis pe seama paratului T. I. de rd. 3 din actiune-fila 14, se retine ca acestuia i s-a reconstituit dreptul de proprietate, asupra suprafetei de 3 ha si 204 mp situata pe teritoriul satului V., structurata si amplasata conform celor mentionate in anexa, in cuprinsul titlului regasindu-se si  cota de 5200 mp din numarul topografic 925/1- scara 1:10000 , numar topografic ce potrivit  adeverintei  nr_../_. - fila 15 dosar,  corespunde cu  nr. top. 291/2 - scara 1:2880 , in  suprafata de 0,5200 .
         - din registrul agricol de la fila 69 , din cererea de la fila 71 , din inscrisul de la fila 68 , rezulta ca de la numitul T. I. a  fost cooperativizata suprafata de 2, 06 hectare , drept pentru care i s-a emis procesul -verbal de punerea in posesie de la fila 87 si titlul de proprietate mai sus identificat.
          - din cererea nr. _./_. depusa la fila 105 , rezulta ca reclamanta a solicitat autoritatilor comunei H. , reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor , iar din borderoul de la fila 106 , inscris datand din martie _.. , rezulta ca E. G.-C. a expediat P. H., documente , aspect recunoscut de altfel prin interogatoriu de catre C. L. H..
      Din proba cu interogatoriul paratului T. I. - fila 76 dosar, instanta retine ca :
- a semnat si depus cererile din _.. si _.. la Comisia Locala de fond funciar
- toate cheltuielile privind tranzactionarea de catre el cu societatea SC F. SRL, au fost suportate de catre parata.
- Societatea SC F. SRL care a cumparat terenul de la el, s-a ocupat de intabularea titlului de proprietate nr. _./_..
- Recunoaste semnatura de pe contractul de vanzare-cumparare incheiat asa cum s-a aratat si in sedinta publica din __ cand si-a recunoscut semnatura de pe contractul de vanzare-cumparare prezentat.
     Din proba cu interogatoriul paratei C. L. de F. F. H. - fila 124 dosar, instanta retine ca :
-  la intocmirea titlurilor de proprietate s-a tinut seama de registrul agricol din _.-_., harti topo si alte acte justificative avute de cetateni.
-   s-a inregistrat cererea cu nr. _./_.. depusa de E. R. U. cu R. pentru V..
     Din proba cu interogatoriul paratei SC F. SRL- fila 179 dosar, instanta retine ca :
-  Societatea  a afisat la intrare un anunt pentru persoane interesate sa le vanda terenuri, dar au aflat despre intentia de vanzare si de la angajatii societatii, locuitori ai comunei H..
              Raportat la capatul de cerere privind nulitatea absoluta partiala a titlului de proprietate emis pe seama lui Toma Ioan , instanta retine urmatoarele texte de lege:
Art. 6 din Legea nr. 1/2000,
        (1) La stabilirea, prin reconstituire, a dreptului de proprietate pentru terenurile agricole si forestiere, in conformitate cu prevederile prezentei legi, comisiile comunale, orasenesti, municipale si comisiile judetene, constituite potrivit legii, vor verifica in mod riguros existenta actelor doveditoare prevazute la art. 9 alin. 5 din Legea nr.18/191, republicata, precum si pertinenta, verosimilitatea, autenticitatea si concludenta acestor acte, tinandu-se seama si de dispozitiile art. 11. alin. 1 si 2 din aceeasi lege.
          (11 ) Titlurile de proprietate obtinute anterior intrarii in vigoare a Legii nr.18/1991 si existenta libera a vechilor amplasamente fac dovada absoluta a proprietatii, obligand comisiile de fond funciar sa procedeze la validarea cererii de reconstituire a dreptului de proprietate. 
          (12 ) Consemnarile efectuate intre anii 1945 si 1990 in registrele agricole , cererile de intrare in fostele cooperative agricole de productie, documentele existente a arhivele statutului referitoare la proprietatea terenurilor, neinsotite de titlurile de proprietate, au valoare declarativa cu privire la proprietate.
          (13 )  in situatia in care nu mai exista inscrisuri  doveditoare, proba cu martori este suficienta in reconstituirea dreptului de proprietate cand aceasta se face pe vechile amplasamente si cand martorii ce le recunosc sunt proprietarii vecini sau mostenitorii lor, pe toate laturile terenului pentru care s-a cerut reconstituirea.    
(14 )  orice proba dovedind dreptul de proprietate al fostilor proprietari
poate fi inlaturata numai printr-o proba de aceeasi forta produsa de catre detinatorul actual al terenului sau de catre terti, tagaduind dreptul de proprietate.
In ceea ce priveste forta probatorie a consemnarilor in registrele agricole efectuate intre anii _. si _.., a cererilor de intrare in fostele cooperative agricole de productie, a documentelor existente la arhivele statului, potrivit art. 6 alin. (12) din Legea nr. 1/2000, daca nu exista titluri de proprietate, asemenea inscrisuri au valoare declarativa. Prin sintagma " au valoare declarativa", consideram ca legea are in vedere faptul ca asemenea inscrisuri fac dovada proprietatii terenului  solicitat pana la proba contrara.
In ceea ce priveste forta probatorie a consemnarilor efectuate in registrele agricole in perioada _.-_.,  regimul lor juridic  era reglementat prin Decretul nr. 692/1973, devenit Legea nr. 23/1974. Intrucat registrul agricol reprezinta un inscris autentic, iar inscrierea datelor se facea pe baza declaratiilor persoanelor interesate, agentul instrumentator limitandu-se doar sa ateste declaratiile persoanelor interesate, consideram ca registrul agricol face dovada, in ce priveste persoanele inscrise, doar pana la proba contrara.
In ceea ce priveste forta probatorie a cererilor de inscriere in cooperativa agricola de productie, instanta retine ca potrivit prevederilor Statutelor fostelor cooperative agricole de productie , dobandirea calitatii de membru cooperator se realiza pe baza unei cereri care era aprobata de catre Adunarea generala a cooperativei agricole de productie. De regula, daca cererea era aprobata se facea mentiune prin rezolutie pe aceasta cerere. In aceste cereri erau inscrise si suprafetele de teren care apartineau persoanei care solicita sa devina membru cooperator si care deveneau ope legis proprietatea fostelor cooperative agricole de productie la data in care persoana solicitanta devenea membru cooperator.
O astfel de cerere, care mentiona terenurile aduse in cooperativa agricola de productie , are caracter declarativ, adica va face dovada pana la proba contrara.
            In acest context , observand ca reclamanta justifica un drept de proprietate inscris in cartile funciare mai sus retinute , in timp ce paratul nu a prezentat nici un titlu asupra terenului inscris in registrul agricol si mai apoi in C.A.P. , in conditiile in care reclamanta a depus cererea de reconstituire la Comisia Locala H. , in anul _.. , instanta va da prioritate dreptului reclamantei , aceasta avand calitate de persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate asupra imobilului din litigiu.
Va retine instanta prevederile articolului 23 din Legea nr.1 /2000, potrivit caruia:
"(1) Structurile reprezentative ale unitatilor de cult pot dobandi in proprietate, prin reconstituire, suprafete de teren agricol pe care le-au avut, astfel: 
            a ) centre eparhiale, pana la 100 ha;
            b) protoierii, pana la 50 ha;
            c) manastiri si schituri, pana la 50 ha;
            d) parohii si filii, pana la 10 ha.
          (11 ) Structurile reprezentative ale unitatilor de cult , infiintate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pot dobandi in proprietate, prin constituire, suprafete agricole in limitele prevazute la alin.1, din terenurile disponibile ale consiliului local respectiv, dupa aplicarea prevederilor prezentei legi. 
(12 )Unitatile de cult prevazute la alin. 1, daca au avut in proprietate suprafete mai mari decat cele retrocedate pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, pot cere reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata detinuta in 1945.
(2) Pentru persoanele juridice, unitati de cult recunoscute de lege, din mediul rural si din mediul urban, prevazute la alin. 1, sunt si raman aplicabile, de asemenea, dispozitiile art. 3 alin. (2)-(4) din prezenta  lege . " precum si prevederile  art. III1) din Legea nr. 169/1997:
"1. Sunt lovite de nulitate absoluta, potrivit dispozitiilor legislatiei civile,
 aplicabile la data incheierii actului juridic, urmatoarele acte emise cu incalcarea prevederilor Legilor fondului funciar  nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor legii fondului funciar nr. 19/1991 si ale Legi nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prezentei legi:
a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in favoarea persoanelor care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sunt constituiri,
( 24 ) : in cazul unor instrainari succesive ale terenurilor, cel care a vandut terenul pe baza titlului constatat nul este obligat sa remita pretul actualizat fostului proprietar ramas fara teren. "

In ceea ce priveste cererea de rectificare a inscriptiilor de carte funciara , precum si exceptia prescriptiei invocate  de catre parata S.C. F. S.R.L. , instanta va face urmatoarele observatii :
- reclamanta a solicitat constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare atat pe motivul fraudei la lege si a cauzei ilicit  , cat si in temeiul  principiului  "Guod nullum est , nullum producit efectum " , solicitand astfel rectificarea inscrierilor de carte funciara, pe aceste doua temeiuri.
Intrucat cererea de constatare a nulitatii absolute este imprescriptibila extinctiv , si actiunea in rectificare va fi imprescriptibila sub acest aspect, potrivit articolului 37 din Legea nr. 7/1996.
In  schimb, daca se solicita rectificarea de carte funciara si ca efect al  nulitatii actului anterior , instanta va retine ca actiunea in rectificare este prescriptibila , potrivit articolului 36 din Legea nr. 7/1996.  Avand in vedere faptul ca inscrierile de carte funciara contestate au fost operate la data de _. -_.. , instanta constata ca in cauza sunt aplicabile prevederile Legii nr. 7/1996 , astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 247/2005 , lege ce a intrat in vigoare la data de 25 iulie 2005.
In sistemul Legii nr. 7/1996, republicata, dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale constituite asupra unui imobil, valabil dobandite in temeiul unui act juridic cu titlu oneros sau gratuit, dupa caz, devin, in principiu, opozabile tertilor numai prin inscrierea lor in cartea funciara ( art. 20-21, 25-26). Prin urmare , inscrierea nu produce efecte absolute, ci numai relative, in sensul ca dreptul tabular este socotit dobandit de achizitor chiar din momentul incheierii actului juridic, insa nu poate produce efecte fata de terti decat din momentul inscrierii in cartea funciara.
In acest sens articolul 30 din Legea nr. 7/1996 prevede: "(1) Daca in cartea funciara s-a inscris un drept real, in conditiile prezentei legi, in folosul unei persoane, se prezuma ca dreptul exista in folosul ei, daca a fost  dobandit sau constituit cu buna credinta, cat timp nu se dovedeste contrariul.
            (2) daca un drept s-a radiat din cartea funciara, se prezuma ca acel drept nu exista".
Textul instituie doua prezumtii, una pozitiva, alta negativa, decurgand din simpla efectuare a unor inscrieri in cartea funciara, si anume:
1) daca un drept real s-a inscris in cartea funciara, trebuie considerat ca
 exista in folosul celui inscris ca titular al lui, chiar daca in realitate nu a existat ori, dupa caz, nu mai exista.
2) daca un drept real inscris in cartea funciara in folosul unei persoane a
 fost radiat trebuie considerat ca nu mai exista, chiar daca in realitate, materialmente ( legalmente), continua sa existe.
        Prevederi similare se gasesc si in art. 53 din Regulamentul de organizare a cartilor funciare:
" (1)cuprinsul cartilor funciare se dovedeste cu copia sau extrasul de carte funciara si poate fi invocat de orice persoana interesata, avand forta probanta a prezumtiei legale relative care opereaza pana la proba contrara.
               (2) Cel care invoca cuprinsul cartii funciare este pus la adapost numai pana la proba contrara. Pentru opozabilitatea dreptului real tabular nu este nevoie de o alta proba pentru valabilitatea inscrierii formale, ci numai dovada inscrierii".
       Din acest text de lege , rezulta  urmatoarele: 
- odata inscris un drept real in cartea funciara in folosul unei persoane se naste convingerea , in constiinta publica, ca o astfel de inscriere este exacta si cel inscris in cartea funciara ca titular al dreptului real trebuie considerat, pana la proba contrara, ca adevaratul sau titular; in consecinta, simplul fapt al inscrierii trebuie sa-l dispenseze de indatorirea de a face dovada, prin mijloace straine de cartea funciara, ca dreptul real inscris in cartea funciara in folosul sau exista cu adevarat;
- invers, imprejurarea ca, in cartea funciara, trebuie sa fie inserate, toate drepturile reale, privitoare la un anumit imobil (principiul publicitatii integrale)justifica concluzia ca un drept real o data radiat, intr-adevar nu mai exista, in consecinta, cel care invoca existenta unui drept real impotriva cuprinsului cartii funciare trebuie sa faca dovada acestuia, iar nu cel in folosul caruia dreptul fusese radiat".
     Aceste prezumtiile opereaza atat in favoarea (latura activa), cat si impotriva (latura pasiva) celui inscris sau radiat din cartea funciara, dupa caz. Ele pot fi invocate de orice persoana interesata ( art. 53 din Regulament), cu toate acestea, dobanditorul unui drept real inscris in cartea funciara nu-l poate opune tertilor decat daca l-a dobandit cu buna-credinta ( art. 30 alin. 1, CF. art. 37 alin. 5 , art. 28, 31 si 36).
Sub aspectul fortei probante , prezumtiile instituite de art. 30 sunt
relative ( iuris tantum), iar nu absolute ( iuris et de iure), putand fi combatute prin proba contrarie, ce poate fi facuta de orice persoana interesata sa le rastoarne si sa restabileasca, pe cale de consecinta, situatia juridica reala a cuprinsului cartii funciare. Asadar , acela care intelege sa inlature prezumtia si consecintele ce decurg din ea este tinut sa dezvaluie complet starea de fapt, adica tot ceea ce este necesar pentru a putea ajunge la concluzia contrara aceleia ce rezulta din prezumtie , respectiv la faptul ca cel inscris in cartea funciara nu este titularul dreptului litigios.
            Respectarea drepturilor reale,dobandite de tertii de buna credinta este trasatura cea mai caracteristica a institutiei cartilor funciare. Aceasta caracteristica se degaja cu multa claritate din intreaga economie a legii nr. 7/1996, insa ea rezulta cu prisosinta din art. 31 care consacra principiul publicitatii materiale a cartii funciare,  " (1) Cuprinsul cartii funciare, in afara ingradirilor si exceptiilor legale, se considera exact numai in folosul acelei persoane  ( tertul subachizitor), care in virtutea unui act juridic cu titlu legal (cu titlu oneros), a dobandit cu buna credinta un drept real inscris in cartea funciara. 
             (2) Dobanditorul este considerat de buna-credinta daca, la data inregistrarii cererii de inscriere  a dreptului in folosul sau nu a fost notata in cartea funciara vreo actiune prin care se contesta cuprinsul ei sau daca din titlul transmitatorului si din cuprinsul cartii funciare nu reiese vreo neconcordanta  intre aceasta si situatia juridica reala".
Pentru intelegerea completa si exacta a regulii cuprinse in art. 31 din Lege nu trebuie insa omise noile dispozitii ale art. 32 , astfel cum acesta  a fost modificat prin Legea nr. 247/2005, si, mai ales, prevederile actuale ale art. 37 ( modificat tot prin L. nr. 247/2005), care circumscriu, intr-o masura insemnata , insusi campul de actiune a principiului publicitatii materiale, intrucat prin acest din urma articol se statueaza ca " Actiunea in rectificare, intemeiata pe nevalabilitatea inscrierii, a titlului ce a stat la baza acesteia sau pe gresita calificare a dreptului inscris, se va putea indrepta si impotriva tertelor persoane care si-ai inscris un drept real, dobandit cu buna credinta, si prin act juridic cu titlu oneros, bazandu-se pe cuprinsul cartii funciare, in termen de trei ani  de la data inregistrarii cererii de inscriere formulata de dobanditorul nemijlocit al dreptului a carui rectificare se cere, afara de cazul cand dreptul material la actiunea de fond nu s-a prescris mai inainte".
Din textele mai sus citate rezulta ca elementele esentiale ale principiului publicitatii materiale a cartilor funciare sunt urmatoarele:
- principiul publicitatii materiale este  regula de drept material substantial, iar nu procedural;
 - cat priveste conditiile in care aceasta regula actioneaza , ea presupune, doua premise: 1) una obiectiva-existenta unei divergente intre cuprinsul cartii funciare (starea tabulara) si situatia juridica reala, in sensul ca cel inscris in cartea funciara ca proprietar nu este adevaratul proprietar , deoarece s-a inscris in baza unui titlu nul,; 2)alta subiectiva- existenta unui achizitor care a dobandit bunul cu buna-credinta si prin act juridic cu titlu oneros, intemeindu-se pe cuprinsul cartii funciare.
- tertul subachizitor de buna credinta si cu titlu oneros trebuie sa fie el insusi inscris in cartea funciara ;
- cat priveste efectele juridice ale regulii prev. la art. 31, tertul subachizitor cu titlu oneros si de buna-credinta devine, prin inscriere, proprietar, chiar daca persoana inscrisa ca proprietar sau titular al dreptului ( autorul sau imediat) in realitate nu era; prin simpla inscriere in CF a unui drept real in folosul unei terte persoane, aceasta devine, in mod definitiv, titular al acelui drept, daca a fost de buna-credinta si l-a dobandit in temeiul unui act juridic cu titlu oneros
           Asadar, principiul publicitatii materiale contituie o veritabila exceptie de la regulile nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipse habet si resoluto iure dantis, resolvitur et ius accipientis.    Regula consacrata in art. 31din Lege consfinteste, un mod originar de dobandire a unui drept real, prin inscrierea lui in cartea funciara, independent de dreptul titularului inscris anterior si, a veritabilului titular, vatamat prin inscrierea anterioara., tertul subachizitor nu mai poate fi radiat din cartea funciara, printr-o actiune in rectificare, de catre fostul titular,  vatamat prin inscrierea facuta in folosul dobanditorului anterior .         
Din dispozitiile legale precitate rezulta ca principiul publicitatii actioneaza numai atunci cand sunt intrunite, cumulativ, toate cerintele expres, sau, dupa caz, implicit prevazute de lege. Aceste cerinte sunt, in esenta, urmatoarele:
- inscrierea lui Secundus (in cazul nostru paratul T. I.) in cartea funciara sa fie inexacta;
- din cuprinsul cartii funciare sa rezulte o aparenta de existenta a dreptului inscris in folosul lui Secundus;
- cel inscris in cartea funciara sa fi transmis sau constituit un drept real in favoarea altuia( Teritus- S.C. F. S.R.L.), printr-un act juridic valabil, cu titlu oneros si particular.
- tertul sa fi dobandit dreptul real cu buna-credinta, intemeindu-se pe cuprinsul cartii funciare;
- dreptul real dobandit sa fi fost, la randul sau, inscris in cartea funciara;
- la data inscrierii dreptului in folosul tertului sa fi trecut cel putin 3 ani de la inscrierea dreptului real in folosul dobanditorului nemijlocit ( Secundus).
          Din interpretarea per a contrario a prvederilor articolului  art. 31 alin.2, retinut in paragrafele anterioare , rezulta ca este socotit cu rea-credinta tertul subdobanditor care, dupa caz:
- a cunoscut din cuprinsul cartii funciare, din registrul de intrare sau, dupa caz, din titlul transmitatorului, neconcordanta dintre starea tabulara si situatia juridica reala a imobilului sau
- trebuia sa cunoasca  inexactitatea cuprinsului cartii funciare daca la momentul inregistrarii cererii de inscriere a dreptului sau era deja inregistrata vreo actiune prin care se contesta acest cuprins sau daca din titlul transmitatorului ori din cuprinsul cartii funciare reiese vreo neconcordanta intre aceasta si situatia juridica reala chiar daca, in fapt, a renuntat sau, dupa caz a omis sa verifice aceasta inexactitate;
     In aceste cazuri, tertul este prezumat in mod absolut (iuris et de iure) de rea-credinta , chiar daca in fapt nu a cunoscut inexactitatea carti funciare, neputandu-se, asadar, prevala de efectele art. 31.
         Retine instanta deopotriva faptul ca buna-credinta nu trebuie dovedita, ci ea se prezuma ( art. 1899 C.Civil) Prin urmare, cel care invoca reaua-credinta a tertului subachizitor trebuie s-o dovedeasca, analiza instantei se va limita numai la verificarea cuprinsului cartii funciare , a titlului lui Secundus, nemaifiind admisibila dovada extrinseca, prin orice mijloace de proba, inclusiv cu martori ori prezumtii, a faptului ca tertul cunostea situatia juridica reala a imobilului.
Raportat la prevederile art. 31 aliniatul 2 , buna -credinta a tertului subdobanditor se apreciaza exclusiv la data inregistrarii cererii de inscriere a dreptului tabular in folosul sau.
         Prin efectul legii (a art. 31) tertul subachizitor de buna-credinta dobandeste dreptul real  asa cum apare inscris in cartea funciara si liber de orice sarcina care nu ar fi fost inscrisa.
         Va retine totodata instanta prevederile art. 33 din Legea nr. 7/1996, in forma aplicabila prezentei cauze:
        (1) In cazul in care cuprinsul cartii funciare nu corespunde, in privinta inscrierii, cu situatia juridica reala, se poate cere rectificarea sau, dupa caz, modificarea acesteia,
         (2) Prin rectificare se intelege radierea, indreptarea sau mentionarea inscrierii oricarei operatiuni, susceptibila a face obiectul unie inscrieri  in cartea funciara.
         (3) Prin modificare se intelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afecteaza esenta dreptului care poarta asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decat la cererea titularului dreptului de proprietate .
(4) Rectificarea inscrierilor in cartea funciara se poate face fie pe cale amiabila prin declaratie autentica, fie, in caz de litigiu, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(5) Erorile materiale savarsite cu prilejul inscrierilor in cartea funciara pot fi indreptate la cerere sau din oficiu.
Raportand aceste observatii la prezenta cauza , instanta retine ca:
- nu exista nici o proba la dosarul cauzei din care sa rezulte cauza ilicita , frauda la lege cu ocazia incheierii contractului de vanzare cumparare dintre paratii T. I. si S.C. F. S.R.L, motiv pentru care cererea de constatare a nulitatii absolute va fi respinsa ca nefondata.
- din cercetarea cuprinsului cartii funciare _. H.,  rezulta ca la momentul in care parata S.C. F. S.R.L. si-a inscris dreptul de proprietate (_..) nu exista notata nici o actiune in cartea funciara cu privire la titlul paratului T. I , astfel incat cumparatoarea are calitatea de tert achizitor de buna- credinta , cu titlu oneros.
- In acest caz , termenul de prescriptie a inceput sa curga la data de _., implinindu-se la data de _. , astfel incat actiunea in rectificare este prescrisa, instanta urmand sa admita exceptia invocata.
    In ceea ce priveste cererea de completare a titlului de proprietate emis in favoarea reclamantei , instanta o va admite in parte pentru cota de 4100 mp,   intrucat:
- alin. ( 24 ) al articolului III din Legea nr. 169/1997 , prevede : in cazul unor instrainari succesive ale terenurilor, cel care a vandut terenul pe baza titlului constatat nul este obligat sa remita pretul actualizat fostului proprietar ramas fara teren. " ,
- vazand principiul disponibilitatii  de care instanta este tinut , observand ca reclamanta a solicitat completarea titlului cu intreaga cota de 5200 mp , instanta va dispune completarea titlului pentru suprafata de 4400 mp , urmand ca pentru diferenta,  reclamanta sa primeasca pretul reactualizat.
  Va observa instanta si considerentele Deciziei  Curtii Constitutionale nr. 517/2007 ( M. Of. nr. 423 din 25 iunie 2007) potrivit caruia " in situatia in care  titlurile de proprietate au intrat in circuitul civil prin acte de vanzare-cumparare succesive sau in alt mod, fostul proprietar se va adresa justitiei pentru constatarea  nulitatii absolute a titlului initial , potrivit  art. III din legea nr. 169/1997 pentru modificarea si completarea legii fondului funciar nr. 18/1990. Insa in aceste cazuri dispozitiile legale aplicabile nu trebuie sa creeze o stare de instabilitate a raporturilor juridice si sa aduca atingere drepturilor castigate in temeiul legilor mentionate anterior, ce au reglementat regimul reconstituirii si constituirii dreptului  de proprietate funciara. Astfel legiuitorul a instituit o exceptie de la regula reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor pe vechile amplasamente, reglementand obligatia persoanei care a vandut terenul pe baza titlului constatat nul de  remite pretul actualizat fostului proprietar ramas fara teren. De altfel , optiunea legiuitorului de a-i prefera pe subdobanditorii instrainarilor succesive nu vine in contradictie cu spiritul Legii nr. 18/1991 si anume cu caracterul reparator consacrat de aceasta, intrucat, in situatia in care restituirea in natura nu mai poate opera, devin aplicabile dispozitiile referitoare la remiterea pretului actualizat. "
          Pentru ansamblul acestor argumente , instanta va admite in parte actiunea formulata si precizata de reclamanta E. R. U. C. R. G. C. O. a chemat in judecata paratii C. L. F. F. H. PRIN P., C. J. B. PRIN P., T. I., SC F. SRL PRIN ADMINISTRATOR N. D., potrivit dispozitivului prezentei hotarari , admitand totodata si exceptia prescriptiei actiunii in rectificare formulata impotriva paratei SC F. SRL, in calitate de tert subachizitor de buna credinta.
         In ceea ce priveste cheltuielile de judecata , instanta va obliga , in temeiul art. 274 din Codul de Procedura Civila , paratii de randul 1, 2, 3 la plata in solidar, a sumei de 700 de lei , reprezentand cheltuielile de judecata - onorariu avocatial - potrivit chitantei de la fila 224. Intrucat capetele de cerere admise impotriva acestor parati sunt scutite de plata taxelor judiciare de timbru , instanta ii va obliga doar la onorariul avocatial.
         In ceea ce priveste cererea privind constatarea nulitatii contractului autentic de vanzare-cumparare, reclamanta fiind in culpa procesuala , va fi obligata la plata catre parata SC F. SRL, a sumei de 1500 lei reprezentand onorariul avocatial , potrivit chitantei de la fila 213.

PENTRU ACETSE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte, actiunea civila formulata si precizata de reclamanta E. R. U. C. R. G. C. O., impotriva paratilor C. L. F. F. H. PRIN P., C. J. B. PRIN P., T. I., S.C. F. S.R.L. prin administrator N. D, si in consecinta: 
Anularea partiala a titlului de proprietate nr_./_. eliberat pe seama paratului de rd.3 T. I., cu privire la cota de 5200/54.473 parti din parcela nr. top. 291/2 inscrisa in CF _. H..
Anularea incheierii de intabulare nr_./_. si radierea  inscriptiei de CF de sub B 14 din cartea funciara  _. H..
Admite exceptia prescriptiei actiunii in rectificare formulata impotriva paratei SC . SRL, in calitate de tert subachizitor de buna credinta.
Constata prescris dreptul la actiune al reclamantei privind rectificarea inscrierilor de carte funciara efectuate pe seama paratei SC F. SRL.
Completarea titlului de proprietate nr. _/_. eliberat in favoarea reclamantei cu cota de 4100 din numarul topografic 291/2.
Obliga paratii C. L. F. F. H. PRIN P., C. J. B. prin P., T. I., la plata in solidar, a sumei de 700 de lei , reprezentand cheltuielile de judecata , conform documentelor justificative depuse la dosar.
Obliga reclamanta E. R. U. CU R. G. C. O., sa achite paratei SC F. SRL, suma de 1500 lei reprezentand cheltuielile de judecata, conform documentelor justificative depuse la dosar.
Definitiva.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, astazi 4 iunie 2013.
   
   PRESEDINTE ,                                                    GREFIER ,
               C. M. - judecator                                                       S. M.

Red. col. C.Ms
Tehnored. S.M
11.06.2013/7 ex
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010