InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Beclean

Admite actiunea formulata de reclamanta

(Sentinta civila nr. 893/2011 din data de 02.06.2011 pronuntata de Judecatoria Beclean)

Domeniu Paternitate. Stabilire. Tagada | Dosare Judecatoria Beclean | Jurisprudenta Judecatoria Beclean

Admite actiunea formulata de reclamanta.

      I. Expunerea cererii de chemare in judecata. Prin cererea inregistrata sub numarul de mai sus reclamanta T.V.  in calitate de reprezentanta a fiicei sale minore T.D.L. nascuta la _.a chemat in judecata pe paratul C.D.  solicitand instantei sa constate ca paratul este tatal minorei, sa incuviinteze ca minora sa poarte numele acestuia, sa dispuna obligarea paratului la plata pensiei de intretinere in favoarea minorei de la data introducerii actiunii si pana la majoratul acesteia in raport de veniturile realizate. Cu cheltuieli de judecata.
      La termenul de judecata din 05.10.2010 reclamanta si-a completat actiunea solicitand incredintarea catre ea a minorei spre crestere si educare.
La termenul de judecata  din 15.06.2010  reclamanta a renuntat la  judecata cu privire la  capatul  de cerere  privind  preluarea  de catre  minora a numelui  paratului, solicitand   instantei  sa  dispuna  ca minora  sa-si  pastreze  numele  ei, acela  de "T_..".
In fapt, reclamanta arata ca a  convietuit  cu paratul  din 2005  pana  in primavara  anului 2009 la domiciliul ei , in toata  aceasta perioada cei  doi comportandu-se  ca un adevarat  cuplu in sensul  ca  s-au gospodarit  impreuna si au avut  relatii intime. Cu toate   ca  nu demarasera inca formalitatile pentru incheierea casatoriei,  la propunerea paratului, au hotarat  sa-si consolideze relatia de cuplu prin conceperea unui copil. La scurt timp dupa  ce a  ramas  insarcinata  insa  relatia  dintre  ei  a  inceput  sa se  erodeze  fara   vreun  motiv  intemeiat pentru  ca  in  final  paratul  sa paraseasca  domiciliul unde   ei doi  locuiau  impreuna. De atunci  si  pana  la  nasterea  minorei paratul a revenit de  mai  multe   ori  la domiciliul ei  in speranta  unei impacari  si  ramanea aici  timp de cateva  zile  dupa  care pleca  fara  sa-i explice  unde. Dupa  ce a  nascut-o  pe  minora  l-a  anuntat  pe  parat  insa  acesta desi a  fost  de acord  sa  ii  plateasca pensie de intretinere  nu a  consimtit sa se prezinte la serviciul starii civile  pentru a  o recunoaste. Paratul nu a justificat acest comportament al sau insa  ea,  reclamanta, a aflat  ca avea o relatie  cu o alta femeie si presupune ca acesta  este  motivul refuzului  sau de o  recunoaste pe  minora. Mai precizeaza  ca  in  prezent  paratul este angajat  in calitate  de  ofiter  la UM _.  din municipiul B_..
In drept,  reclamanta invoca disp. art. 56, 59, 60, 61  si 89  C. fam..
      II. Expunerea pozitiei paratului fata de actiune. In fata Judecatoriei  Bistrita,  instanta  initial sesizata, legal  citat,  paratul   nu s-a prezentat, dar  prin  inscrisul depus la dosar a aratat  faptul  ca  locuieste  in orasul  B_.. si  ca doreste sa  fie  citat la aceasta adresa  in continuare.
In fata Judecatoriei  Beclean,  instanta  in favoarea careia Judecatoria  Bistrita  si-a  declinat competenta,  la  termenul de judecata  din 15.03.2011 paratul a  declarat  ca  nu  recunoaste  ca  ar  fi tatal  minorei  T.D.L. si  in consecinta  nu este  de  acord  cu admiterea  actiunii   reclamantei.
La  termenul de judecata  din 12.04.2011 insa, prin  interogatoriu, paratul a recunoscut  ca  el  este  tatal  minorei T.D.L. si  este  de acord sa  fie  obligat  la  plata pensiei de intretinere  potrivit legii  in favoarea  acesteia.
Prin  inscris depus la  dosarul cauzei  pentru termenul din 10.05.2011  paratul a solicitat   ca   la stabilirea pensiei in favoarea  minorei  instanta   sa aiba  in vedere faptul  ca  mai are doi copii  minori  in   intretinere.
III. Referiri la  circuitul dosarului. Cauza a fost  initial  inregistrata  la  Judecatoria   Bistrita  sub nr. 11227/190/2009, care prin  SC 1112010  si-a  declinat competenta  in favoarea  Judecatoriei  Beclean, cauza  fiind inregistrata la aceasta  din urma  instanta  sub nr. 696/186/2010.
      IV. Situatia de fapt retinuta de instanta. Din certificatul de nastere al minorei T.D.L. depus la dosarul cauzei (f. 5) rezulta ca aceasta s-a nascut pe data de __. si ca este fiica reclamantei, in acest act nefiind mentionat numele si prenumele tatalui. 
      Prin interogatoriu (f. 52) paratul a recunoscut ca este tatal minorei T.D.L. ca este de acord cu incredintarea catre reclamanta a minorei spre crestere si educare si este de acord la plata pensiei de intretinere in favoarea acesteia, potrivit legii.
      Din declaratiile martorilor audiati in cauza (f__) rezulta faptul ca in perioada timpului legal al conceptiei, ___ reclamanta T.V. si paratul C.D. au locuit impreuna in municipiul Bistrita, in casa parintilor reclamantei, ca paratul a aflat despre nasterea minorei D.L. si nu a negat ca ar fi tatal acesteia, iar la un moment dat, chiar s-a oferit sa plateasca pensie de intretinere in favoarea acesteia.
      Din ancheta sociala efectuata in cauza de catre Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei (f. ..) rezulta ca reclamanta dispune de conditiile materiale si prezinta garantiile morale necesare in vederea cresterii si educarii minorei.
      Din adresa nr. 1493/08.04.2011 a UM __. (f. _), institutia la care este angajat paratul, rezulta o medie a veniturilor lunare ale acestuia pe ultimele 6 luni de ____ si, potrivit certificatelor de nastere depuse la dosarul cauzei, instanta retine de asemenea ca paratul mai are doi copii in intretinere, C.I.A. si CC.D.S. (f. _.), aspect de care va tine seama la stabilirea pensiei de intretinere.
      Prin inscris depus la dosarul cauzei pentru termenul de judecata din 10.05.2011 (f. 57) paratul a aratata ca este de acord sa fie obligat la plata pensiei de intretinere in favoarea minorei, de la data pronuntarii hotararii.
      V. Motivarea solutiei in drept. Conform art. 56 C. fam, filiatia fata de tata se stabileste, in afara de cazurile prevazute in art. 53, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.
Conform art. 57 C. fam, copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti. Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament. Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.
Conform art. 59 C. fam, actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal. Dreptul de a porni actiunea in stabilirea paternitatii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornita de acesta. Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.
Conform art. 60 C. fam, actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
Conform art. 86 C. fam, intre parinti si copii exista obligatia legala de intretinere, iar descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla. Conforma art. 94, cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care adopta, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
Conform art. 274 C. pr. civ., partea care cade in pretentiuni va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata. Conform art. 275 C. pr. civ., paratul care a recunoscut la prima zi de infatisare pretentiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, afara numai daca a fost pus in intarziere inainte de chemarea in judecata.
Cu privire la solicitarea paratului de a fi obligat la plata pensiei de intretinere in favoarea minorei de la data pronuntarii hotararii, instanta arata ca hotararea de stabilire a paternitatii copilului din afara casatoriei produce efecte retroactive, pana la nasterea copilului, astfel ca in aceasta perioada copilul este considerat ca fiind al tatalui stabilit prin respectiva hotarare. Drept urmare, in speta, obligatia de intretinere revine paratului pe parcursul intregii perioade mentionate mai sus, dar va fi acordata de instanta doar de la data introducerii actiunii, data la care intretinerea a fost solicitata, in acest sens stabilindu-se si prin Decizia de indrumare a fostului Tribunal Suprem nr. 19/23.12.1965.
      Avand in vedere starea de fapt prezentata si textele de lege pertinente, instanta retine ca paratul este tatal minorei T.D.L. si va fi obligat la plata in favoarea acesteia a unei pensii lunare de ? din venitul lunar care, mai departe, urmeaza a fi impartit la 3, numarul copiilor in intretinere, rezultand pentru minora T.D.L__ pe care paratul va fi obligat sa o plateasca acesteia lunar, de la data introducerii actiunii, _...
Va dispune totodata incredintarea catre reclamanta a minorei spre crestere si educare si va recunoaste paratului dreptul de avea legaturi personale cu minora, la domiciliul reclamantei, de doua ori pe luna, in a 2-a si a 4-a duminica din luna.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite actiunea formulata de reclamanta T.V., in calitate de reprezentanta a fiicei sale minore T.D.L., impotriva paratului C.D.
1. Constata ca paratul este tatal minorei T.D.L. nascuta pe data de ___.. in mun. _., judetul _.. avand CNP _____;
2. Dispune ca minora sa ramana  cu numele inscris  in actul de nastere, acela  de  "T____.";
      3. Dispune incredintarea catre reclamanta a minorei T.D.L. spre crestere si educare;
4. Obliga paratul la plata unei pensii lunare de intretinere de___. lei in favoarea minorei  T.D.L., nascuta pe data de ____.., incepand cu data introducerii actiunii,__., pana la data la care va deveni majora sau pana la terminarea studiilor, dar fara a depasi varsta de 25 de ani.
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 10 mai 2011.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Paternitate. Stabilire. Tagada

Contestare paternitate - Sentinta civila nr. 461 din data de 30.06.2009
Contestarea recunoasterii de paternitate. Imprescriptibilitatea actiuni. Incalcarea dreptului de aparare si a principiului contradictorialitatii . Consecinte. - Decizie nr. 100 din data de 12.09.2011
Actiune in stabilirea paternitatii. Lipsa de deligenta a uneia dintre parti - Decizie nr. 124 din data de 17.10.2006
ACTIUNE IN STABILIREA PATERNITATII. INTRODUCERE SI RENUNTARE. PRINCIPIUL INTERESULUI SUPERIOR AL COPILULUI. - Decizie nr. 158 din data de 24.04.2007
Paternitate - Sentinta civila nr. 248 din data de 12.01.2010
Stabilire Paternitate - Sentinta civila nr. 17045 din data de 06.05.2010
Tagada de paternitate;exceptia lipsei de interes - Sentinta civila nr. 402 din data de 20.01.2009
Actiune in tagada paternitatii. Exceptia lipsei de interes in promovarea cererii este intemeiata atata vreme cat, la rubrica „ numele tatalui” in actul de nastere al minorului, este mentionat tatal biologic (si nu reclamantul, sotul mamei la data inr... - Sentinta civila nr. 402/ 20.01.2009 din data de 21.09.2009
- Sentinta civila nr. 4877 din data de 28.05.2007
Tagada paternitate - Sentinta civila nr. 3366 din data de 17.06.2010
Stabilire paternitate - Sentinta civila nr. 3626 din data de 17.11.2009
Paternitate - Sentinta civila nr. 638 din data de 23.02.2011
Solicitarea sa se dispuna inregistrarea tardiva a minorei si sa se constate ca paratul este tatal minorei - Sentinta penala nr. 77 din data de 06.04.2009
- Sentinta civila nr. 241 din data de 05.02.2009
Stabilire paternitate si tagada paternitate - Sentinta civila nr. 303 din data de 24.04.2013
Stabilire paternitate - Sentinta civila nr. 146 din data de 04.04.2012
Exceptie de necompetenta teritoriala - Sentinta civila nr. 262 din data de 07.11.2007
Tagada paternitate. Prescrip?ie. Efectele deciziei Cur?ii Constitu?ionale nr.1033/2010. Inaplicabilitatea art.8 C.E.D.O. - Decizie nr. 1431 din data de 01.11.2011
Stabilire paternitate - Decizie nr. 1693 din data de 22.09.2006
Stabilire domiciliu minor - Hotarare nr. 2920 din data de 11.05.2015