InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bailesti

Talharie. art. 211 C.p.

(Sentinta penala nr. 150 din data de 25.10.2012 pronuntata de Judecatoria Bailesti)

Domeniu Talharie | Dosare Judecatoria Bailesti | Jurisprudenta Judecatoria Bailesti

          Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Bailesti din _ s-a dispus trimiterea in judecata,in stare de arest preventiv a inculpatului B A, pentru savarsirea infractiunii de tilharie in forma agravanta,prev. si ped.de art.211 alin. 1,alin.2 lit.b si alin.21 lit.a si c C.p.,cu aplic.art.75 lit.c C.p.,precum si trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului C C, pentru savarsirea infractiunii de tilharie in forma agravanta,prev. si ped.de art.211 alin.1,alin.2 lit.b si alin.21 lit.a si c C.p.,cu aplic.art.99 si urm.c.p.
      S-a retinut ca in seara de 12.08.2012 inculpatul major B A impreuna cu inculpatul minor C C ,prin intelegere prealabila si de comun acord , au patruns in curtea locuintei numitului M G,din comuna N,jud.Dolj si prin constringere,au deposedat-o pe partea vatamata C M ,de un portofel de culoare neagra, in care se afla suma de 5.000 lei ,acte de stare civila si un card CEC-Bank.
      La data mai sus mentionata partea vatamata C M s-a prezentat la Sectia de Politie Rurala  si a sesizat faptul ca in cursul aceleiasi seri, in timp ce se afla in vizita la numitul M G din comuna N, persoane necunoscute au patruns in locuinta acestuia din urma si, prin acte de violenta, i-au sustras un portofel in care avea suma de 5.000 lei si documente personale, iar ca urmare a sesizarii lucratorii de politie s-au deplasat la locuinta numitului M G, unde, cu ocazia cercetarii la fata locului au constatat ca cele sesizate se confirma si procedand la verificari, au identificat autorii faptei ca fiind inculpatii B A si C C.
      Probele administrate in cauza au relevat faptul ca in seara de 12.08.2012 inculpatul minor C C si martorul M S I s-au deplasat la magazinul apartinand numitului L G pentru a-si cumpara tigari si ca in timp ce se aflau in aceasta locatie, au observat-o pe partea vatamata C M, avand asupra sa un portofel ce parea a contine o suma mare de bani, moment in care au luat hotararea de o sustrage.
      In acest sens, cei doi au urmarit-o pe partea vatamata pe raza comunei, pana la locuinta numitului MG, unde aceasta se afla in vizita si fiind in aceasta zona, s-au intalnit cu inculpatul B A, caruia inculpatul C C i-a propus sa sustraga banii partii vatamate, propunere cu care BA a fost de acord.
      In jurul orelor 21.00, observand ca numitul M G a parasit locuinta, inculpatii BA si C Cau realizat ca, partea vatamata  a ramas singura si impreuna au patruns in curte, apoi in holul locuintei, unde, in timp ce inculpatul C C a acoperit cu mana gura partii vatamate, inculpatul B Ai-a smuls portofelul aflat in buzunarul pantalonilor, dupa care au fugit in zona "Rond", unde au impartit banii, iar portofelul cu actele de stare civila si celelalte documente personale ale partii vatamate au ramas la inculpatul C care a doua zi le-a remis inculpatului B A
      Pe parcursul cercetarilor, organele de politie au ridicat de la inculpatul CC si de la inculpatul B A suma de 2400 lei si portofelul de culoare neagra cu actele de stare civila pe care le-au predat partii vatamate pe baza de dovada.
      Prin incheierea nr. 17 din data de 16.08.2012 pronuntata de Judecatoria Bailesti a fost admisa propunerea Parchetului de pe langa Judecatoria Bailesti si s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului B Ape o perioada de 29 de zile, de la 16.08.2012 pana la data de 13.09.2012, inclusiv.
      Prin incheierea din 3 septembrie 2012 pronuntata in Camera de Consiliu in baza art. 300 ind. 1 alin. 1 C.p.p. s-a constatat legalitatea si temeinicia arestarii preventive a inculpatului BA si in baza art. 300 ind. 1 alin. 3 c.p.p. s-a mentinut arestarea preventiva a inculpatului dispusa prin incheierea nr. 17 din 16 august  2012 pronuntata de Judecatoria Bailesti.
      In sedinta din 20 septembrie 2012, inculpatii, in conformitate cu art. 320 ind. 1 alin. 1 C.p.p. au solicitat acord de recunoastere, au recunoscut in totalitate faptele pentru care au fost trimisi in judecata si au solicitat sa fie judecati numai pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale  pe care le cunosc si le insusesc.
      In cauza s-a luat declaratie partii vatamate C M care a aratat ca prejudiciul cauzat de 5000 lei i-a fost acoperit si ca se constituie parte civila cu suma de 10.000 lei Ron reprezentand daune morale.
      La termenul din 11 octombrie 2012 s-a luat supliment de declaratie inculpatilor care au aratat ca nu sunt de acord sa despagubeasca partea vatamata cu suma solicitata reprezentand daune morale.
      In cauza a fost audiat martorul G G, incuviintat pentru inculpati pe latura civila si s-a intocmit referat de evaluare pentru inculpatul minor de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Dolj, care a fost depus la dosar la data de 12 ..2012.
      Din probele administrate in cauza  in cursul urmaririi penale rezulta ca faptele inculpatilor sunt stabilite si sunt suficiente date cu privire la persoana acestora  pentru a permite stabilirea unei pedepse.
      In consecinta instanta va lua act de acordul de recunoastere al inculpatilor si va constata ca din probele administrate in cursul urmaririi penale rezulta ca inculpatii au savirsit faptele pentru care au fost trimisi in judecata si anume talharie in forma agravata prev. si ped. de art. 211 alin. 1,  alin. 2 lit. b si alin 2 1 lit. a si c C pen. cu aplic. art. 75 lit. c C pen de catre inculpatul Bacelan Arun si talharie in forma agravata prev. si ped. de art. 211 alin. 1,  alin. 2 lit. b si alin 2 1 lit. a si c C pen. cu aplic. art. 99 si urmat. C pen. de catre inculpatul C C
      In seara de 12.08.2012 inculpatul major B A impreuna cu inculpatul minor CC,prin intelegere prealabila si de comun acord , au patruns in curtea locuintei numitului MG,din comuna N,jud.Dolj si prin constringere,au deposedat-o pe partea vatamata CM ,de un portofel de culoare neagra, in care se afla suma de 5.000 lei ,acte de stare civila si un card CEC-Bank.
        La individualizarea pedepsei,instanta va avea in vedere acordul de recunoastere, pericolul social concret al infractiunii comise, ca prejudiciul a fost recuperat in totalitate, lipsa antecedentelor penale, pentru inculpatul C C starea de minoritate, dar si imprejurarile savarsirii infractiunii si anume, pe timp de noapte, dupa o prealabila intelegere, urmand sa faca aplicarea dispozitiilor art. 320 ind. 1 alin. 7 C.p.p., art. 74 lit. a C.p.  si art. 76 lit. b C.p.
Se apreciaza ca scopul pedepsei de preventie generala si speciala va fi atins prin condamnarea inculpatului B A   pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare, in regim de detentie, cu aplicarea  art. 71 si art. 64 lit. a teza a - II-a si lit. b C.p.
      In baza art. 88 C.p. se va deduce din pedeapsa durata arestului preventiv de la 16 august 2012 la zi si in baza art. 350  alin. 1 C.p.p. se va mentine starea de arest.
      In ceea ce priveste pe inculpatul C C instanta apreciaza ca scopul pedepsei de preventie generala si speciala va fi atins prin condamnarea acestuia la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
In baza art. 110 C.p se va stabili termen de incercare durata de 3 ani.
      Se va atrage atentia inculpatului asupra art. 83 C.p
      In baza art. 71 alin. 1 C.p. se vor interzice inculpatului C C drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a II a si lit. b C.p. (executarea pedepsei accesorii va incepe la implinirea varstei de 18 ani).
      In baza art. 71 alin. 5 C.p. se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii pedepsei principale
      In conformitate cu art. 1381 si urmat. Cod civil raportat la art. 14 C.p.p.  va respinge cererea privind despagubirile civile formulata de partea civila C M intrucat nu a facut dovada ca a suferit un prejudiciu moral.
         In baza art.191 C.p.p. inculpatul B A va fi obligat la 500 lei cheltuieli judiciare statului, din care 300 lei onorariu avocat oficiu.
         In baza art.191 C.p.p. inculpatul C C va fi obligat la 200 lei cheltuieli judiciare statului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Talharie - Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009
Executarea efectiva a pedepsei inchisorii .Asigurarea indeplinirii scopurilor si functiei pedepsei .Mentinerea in apel a hotararii de condamnare - Decizie nr. 236 din data de 22.09.2010
Individualizarea judiciara a pedepsei Circumstante atenuante - Decizie nr. 21 din data de 01.02.2010
Corecta individualizare a pedepsei sub aspectul cuantumului si a modului de executare - Decizie nr. 44 din data de 24.02.2010
Talharie - Sentinta penala nr. 470 din data de 26.08.2009
Retinand in mod intemeiat varianta agravanta a tentativei de omor prev. de art. 176 lit. d Cod penal, instanta de fond a apreciat in mod judicios ca in speta nu sunt aplicabile prevederile art. 3201 Cod procedura penala referitoare la judecarea cauzei i - Decizie nr. 3/Ap din data de 21.02.2013
Activitatea infractionala a inculpatului major care in baza unei intelegeri anterioare cu inculpatii minori, autori ai unei infractiuni de talharie in forma continuata, promite autorilor ajutor in valorificarea la casele de amanet bunurilor obtinute in - Decizie nr. 125/R din data de 14.02.2013
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 1041 din data de 08.10.2012
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 847 din data de 05.07.2012
Talharie. Continut obiectiv al infractiunii. - Decizie nr. 60 din data de 14.03.2011
Talharie. Notiunea de arma. Folosirea unui pistol de jucarie la comiterea faptei. Incadrare juridica. - Decizie nr. 620 din data de 15.10.2009
Talharie. Stabilirea modalitatii de executare a pedepsei. Criterii de evaluare. - Decizie nr. 528 din data de 05.09.2009
Talharie savarsita in forma continuata. Mai multe infractiuni de talharie in concurs real. Distinctie. - Decizie nr. 80/A din data de 14.02.2006
Talharie si violare de domiciliu. Concurs de infractiuni. - Decizie nr. 30/A din data de 12.01.2006
art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 840 din data de 28.03.2012
art. 211 C.p. - Sentinta penala nr. 2100 din data de 22.10.2010
- Sentinta penala nr. 2070 din data de 20.11.2008