InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Baia de Arama

Fond funciar,reconstituirea dreptului de proprietate

(Sentinta civila nr. 90 din data de 17.02.2011 pronuntata de Judecatoria Baia de Arama)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Baia de Arama | Jurisprudenta Judecatoria Baia de Arama

  
  Prin plangerea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 02.07.2010, sub nr. 651/181/2010, petentul A.T., a solicitat in contradictoriu cu intimatele Comisia Locala de Fond Funciar Obarsia Closani  si Comisia Judeteana de Fond Funciar Mehedinti, ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera ce au apartinut autorilor A.Ghe. si A. E., pentru terenurile cu vegetatie forestiera situate in pct. "Cracul Carului", "Aria Batrana", "Coasta Niti" si " Ogasul Bradului" aflate pe raza  comunei Obirsia Closani , judetul Mehedinti
In motivarea actiunii, petentul a sustinut ca a formulat in termen legal cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera, in calitate de mostenitor al defunctilor A. Ghe. si A. E..
Concluzioneaza petentul ca intimata Comisia Locala de Fond Funciar Obirsia Closani a respins in mod gresit cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, el fiind persoana indreptatita.
In dovedire, petentul a depus la dosarul cauzei cererile nr. 242 din 27.03.1998 si nr. 31 din 5.04.2005 , certificatele de deces ale autorilor A.T., A. E. , A.Ghe. , actul de vanzare incheiat la 2.03.1929 , actul de donatie din 22.11.1906 , procesul verbal nr. 3859 , act de iesire din diviziune , act de iesire din indiviziune , doua schite  , adeverinta nr. 162 din 25.01.2011 eliberata  de Primaria  comunei Obarsia Closani , s.c.nr. 377 din 13 iulie 2005 si raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit in dosarul nr. 450/2005.
Instanta din oficiu  , la termenul din data de 04.02.2010  a solicitat Comisiei Locale de Fond Funciar Obarsia Closani , sa comunice intreaga documentatie ce a stat la baza respingerii cererii  , daca autorul A. N. a  formulat cerere de reconstituire de pe urma autorilor A. Ghe.si A. E. si in baza caror legii si daca li s-a reconstituit dreptul de proprietate si pentru ce suprafata.
La termenul din data de 11.03.2010 , instanta a luat act de precizare petentului A.T.care a aratat ca nu a contestat masurile stabilite de intimata Comisia Locala de Fond Funciar Obirsia Closani.
Prin sentinta civila nr. 171 pronuntata la data de 11.03.2010 , Judecatoria Baia de Arama , a admis exceptia necompetentei  materiale a instantei si a declinat competenta solutionarii plangerii formulata de petentul Ac. T. , in favoarea Comisiei Judetene de Fond Funciar Mehedinti , cu adresa nr. 3768 din 28.06.2010 , Institutia Prefectului Mehedinti a restituit dosarul impreuna cu anexa la Hotarare nr. 347/07.05.2010 , aceasta fiind inregistrat la data de 02.07.2010 sub nr. 651/181/2010.
In dovedirea sustinerilor din plangere  petentul a solicitat incuviintarea probei testimoniale, a probei cu inscrisuri si cu efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea topo.
Instanta la termenul din data de 23.09.2010 a solicitat expertului Istrate Marin sa identifice prin  punct , suprafata si invecinari terenurile solicitate de petent a fi reconstituite , sa se precizeze in mod expres pentru fiecare parcela cum s-a facut identificarea( potrivit actelor sau martorilor) , sa se precizeze daca terenurile sunt libere sau au fost reconstituite in favoarea altor persoane sau daca se afla in administrarea Romsilva , sa se precizeze daca i s-a mai reconstituit petentului o suprafata de teren , in caz afirmativ care este aceasta , mentionand daca suprafata reconstituita  este inclusa  sau nu in suprafata de teren identificata in prezenta cauza . De asemenea , sa precizeze daca terenurile  identificate sunt si cele mentionate de petent in cererea de chemare in judecata , facandu-se mentiunea si cu privire  la denumirea punctelor din aceasta cerere pentru a se putea verifica concordanta intre terenurile solicitate prin cererea de chemare in judecata si cele identificate in teren.        
La  termenul din data de 25.11.2010 a fost depusa  o cerere de interventie de catre numita A. L. , cerere ce a fost pusa in discutia partilor si incuviintata in principiu la acelasi termen.
Instanta din oficiu a solicitat Comisiei Locale de Fond Funciar Obarsia Closani sa  comunice daca intervenienta A. L. a formulat cerere de reconstituirea dreptului de proprietate de pe urma autorilor A. Ghe. si A. E., in caz afirmativ sa inainteze o copie a cererii formulata de aceasta si intreaga documentatie ce a stat la baza respingerii cererii de reconstituire , raspuns inaintat cu adresa nr. 3336 din 17.12.2010.
 In instanta , sub prestare de juramant religios s-au ascultat martorii , declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei , iar la dosarul cauzei expertul Istrate Marin a inaintat raportul de expertiza.
 Analizand actele si lucrarile dosarului , instanta constata si retine urmatoarele:
 Petentul A. T.  , prin cererea inregistrata la Comisia Locala de Fond Funciar Obarsia Closani cu nr. 242/27.03.1998 , a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate  asupra terenurilor cu vegetatie forestiera ce au apartinut autorilor A.Ghe. si A.E., situate in punctele " Cracul Carului" , "Aria  Batrana" , "Coasta Niti" si " Ogasul Bradului" aflate pe raza comunei Obarsia Closani , judetul Mehedinti , insa prin Hotararea nr. 9/2006, cererea i-a fost respinsa, Comisia Judeteana de Fond Funciar Mehedinti , prin hotararea nr. 347/07.05.2010 , mentinand masurile stabilite de comisia locala.
Fata de respingerea cererii de reconstituire, petentul A.T., in baza disp. art. 53 din Lg.18/91 cu modificarile ulterioare, a formulat plangere solicitand anularea hotararii nr. 347/07.05.2010 si pe cale de consecinta reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera ce au apartinut autorilor A. Ghe. si A.E.
Cu actele de filiatie invocate de petent, acesta a facut dovada  calitatii sale de mostenitor al autorilor A. Ghe.si A. E., fiind astfel indreptatit sa solicite reconstituirea.
La termenul de judecata din data de 10.02.2011, petentul a precizat instantei de judecata ca numitul V.L., persoana care apare in actul de vanzare incheiat la data de 02.03.1929 cat si in actul de donatie din data de 22.11.1906 nu a avut mostenitori si a inteles sa instraineze intrega avere autoarei A.E., bunica petentului. 
In ceea ce priveste fondul cauzei instanta constata ca pretentiile formulate de petent sunt partial intemeiate.
Astfel, potrivit actului de donatie  din 22.11.1906 (F10) numita M. V. L.a inteles sa transmita dreptul de proprietate pentru terenurile din pct."Cracul Carului", "Aria Batrana", sotului sau numitul V.L..
Ulterior, la data de 02.03.1929 (F9) M. V. L. a transmis autoarei petentului, A. E., toata averea mobila si imobila ce o detinea pe raza comunei Obirsia Closani fara a se preciza care anume bunuri au facut obiectul instrainarii.
Analizand aceste inscrisuri cat si sustinerile petentului instanta constata ca solicitarea acestuia, de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenurile din pct."Cracul Carului", "Aria Batrana", este nefondata intrucat pe de o parte prin actul din data de 02.03.1929 cea care a transmis dreptul de proprietate catre autoarea petentului este numita M. V. L., fara insa a se preciza care bunuri au fost instrainate, iar pe de alta parte terenurile mai sus mentionate nu se mai aflau la data incheierii actului in patrimoniul acesteia,
De asemenea nu se confirma nici precizarile petentului facute in fata instantei la termenul din data de 10.02.2011 prin care acesta a arata ca numitul V. L. neavand copii a inteles sa cedez intreaga avere autoarei petentului.
Cu privire la terenurile cu vegetatie forestiera situat in pct. "Ogasul Bradului"petentul a inteles sa faca dovada dreptului de proprietate cu martorii .
Potrivit dis. art.6 alin 1^3 din titlul VI al  Legii nr.247/2005 "in situatia in care nu mai exista inscrisuri doveditoare, proba cu martori este suficienta in reconstituirea dreptului de proprietate cand aceasta se face pe vechile amplasamente si cand martorii ce le recunosc sunt proprietarii vecini sau mostenitorii lor, pe toate laturile terenului pentru care s-a cerut reconstituirea".
Desi din raportul de expertiza efectuat in cauza rezulta ca terenurile cu vegetatie forestiera din pct. "Coasta Nitii" si "Ogasul Bradului" sunt libere, nefiind atribuite legal altor persoane, instanta retine ca petentul a facut dovada dreptului de proprietate pentru terenul cu vegetatie forestiera din pct. "Ogasul Bradului", in acest sens fiind declaratia martorului C.N., proprietar ce detine teren care se invecineaza cu cel solicitat de catre petent.
In ceea ce priveste terenul cu vegetatie forestiera din pct."Cerna", teren care nu a fost atribuit altor persoane si se regaseste inscris in actul de iesire din indiviziune, transcris la Grefa Tribunalului Mehedinti sub nr.2609/1910, petentul nu a reusit sa faca dovada ca aceasta suprafata s-a aflat vreodata in patrimoniul autorilor sai.
Referitor la cererea de interventie  formulata in cauza  , instanta retine , din cuprinsul  adresei nr. 3336 din 17.12.2010 ca numita A. L. nu a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate  de pe urma autorilor A.Ghe. si A.E
Potrivit art.11 alin 1 din H.G 890/2005 stabilirea dreptului de proprietate se face numai la cerere, formulata de fiecare persoana indreptatita, personal sau prin mandatar. Cand sunt mai multi mostenitori cererea se poate face si in comun, fiind semnata de fiecare dintre ei.
Din analiza textului rezulta ca se poate dispune reconstituirea dreptului de proprietate numai daca in prealabil s-a formulat cerere de reconstituire, cerere depusa la consiliul local in a carui raza teritoriala este situat terenul.
Cum din adresa nr.3336 din 17.12.2010 eliberata de Primaria Comunei Obarsia Closani se mentioneaza ca de pe urma autorilor numai petentul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, alte persoane neformuland cereri, instanta urmeaza sa  respinga cererea de interventie in interes propriu.
Fata de aceste considerente, instanta in baza art. 6 alin. 11 , art 6 alin.13 si art. 24 alin. 2 din Titlul VI al Legii nr. 247/2005 va admite in parte plangerea formulata de petent, urmand sa dispuna reconstituirea dreptului de proprietate in favoare acestuia in calitate de mostenitor al autorilor A.Ghe.si A. E. pentru  terenul situat in punctul "Ogasul Bradului" in suprafata de 11.140 mp, pe vechiul amplasament;

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010