InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Babadag

Iesire din indiviziune

(Sentinta civila nr. 518 din data de 26.05.2010 pronuntata de Judecatoria Babadag)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Babadag | Jurisprudenta Judecatoria Babadag

Dosar nr.1174/179/2009
         Domeniu alocat : Succesiuni/mosteniri
         Tip speta : sentinta civila
         Data spetei : s.c. nr. 518/26.05.2010
         Titlu: Iesire din indiviziune
      
      Prin cererea adresata acestei instantei la data de 17.09.2009 si inregistrata la nr.1174/179/2009, reclamanta P.V. a chemat in judecata pe paratii G.D., S.L., T.N., C.I., si F.L., solicitand ca, pe cale de hotarare judecatoreasca, sa se constatate ca de pe urma defunctului F.G., decedat la 2 mai 1977, au ramas ca mostenitori T.N., C.I., G.D., F.L., ca fiu al defunctului F.I., S.L. ca fiica a defunctului F.C. si reclamanta P.V., fiica lui F.N., sa se constatate ca de pe urma lui F.G. a ramas ca masa succesorala un imobil, casa de locuit si teren in suprafata de 2908,41 mp situate in intravilanul comunei Jurilovca, judetul Tulcea, sa se constate ca asupra masei de partaj partile au un drept de coproprietate in cote de cate 1/6 fiecare, sa se dispuna iesirea din indiviziune, iar in lotul ce urmeaza a-i fi atribuit ei sa se includa casa de locuit si o parte din terenul aferent, sa se constate ca are un drept de creanta reprezentand contravaloarea imbunatatirilor aduse imobilului de catre tatal sau F.N., solicitand ca dreptul sau de creanta sa se impute masei de partaj prin obligarea paratilor, conform cotelor de proprietate detinute.
      In motivarea actiunii, s-a sustinut ca de pe urma bunicului sau F.G., care a decedat la 2 mai 1977, in comuna Jurilovca, si a bunicii sale F.E., decedata in anul 1961, au ramas ca mostenitori: G.D., T.N., C.I., F.C. - care a decedat, avand ca unic mostenitor pe S.L.-, F.I. - care, de asemenea, a murit, mostenitori fiind F.M. si F.L.(F.M. a decedat si ea, ramanand mostenitor parat F.L.) si F.N., tatal sau, conform certificatului de mostenitor nr.132 din 10 august 1977 si nr. 33/1963 eliberate de Fostul Notariat de Stat Local Babadag, judetul Tulcea, fiecaruia dintre succesori revenindu-le o cota indiviza de cate 1/6.
      S-a invederat ca dupa moartea bunicului sau F.G., tatal sau, F.N., a ramas in continuare singur in imobilul lasat mostenire pana la data decesului, in 21.04.2009, ceilalti frati ai lui avand fiecare alte imobile in comuna Jurilovca, iar, in perioada in care a locuit in imobilul in litigiu, tatal sau a adus urmatoarele imbunatatiri: realizarea canalizarii pentru apa potabila in curte, gradina si in casa, darmarea anexelor vechi si nefunctionale, inlocuirea acoperisului cu tigla, construirea unei bai, cu doua anexe, inlocuirea majoritatii geamurilor si a usilor casei, cimentuirea fatadei si a partii laterale a casei, ridicarea a doua garduri din lemn in curtea casei, executarea unui gard din fier la casa si a unei poteci din beton in curte pana la poarta.
      Cum parintii sai au fost cei care au folosit imobilul si i-au adus imbunatatiri, sporindu-i valoarea, reclamanta solicita ca in lotul ce urmeaza a-i fi atribuit sa se includa casa de locuit si o parte din terenul aferent.
      Cererea nu a fost intemeiata in drept.
      In sustinerea actiunii, s-a solicitat administrarea probei cu martori, cu interogatoriul paratilor si cu expertiza tehnica prin care sa se stabileasca valoarea imobilului in litigiu cu propuneri de lotizare.
      La termenul de judecata din 21 octombrie 2009, avocatul reclamantei a depus la dosar, in copie, un set de inscrisuri, respectiv certificatul de mostenitor nr.132 din 10 august 1997 eliberat de fostul Notariat de Stat Local Babadag, judetul Tulcea, titlul de proprietate nr.102317 din 03.08.2009 al Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Tulcea, certificatul de casatorie al reclamantei, certificatul suplimentar de mostenitor nr.203 din 27.09.2006 incheiat la B.N.P. Dorina Sfircea din Babadag, judetul Tulcea, la certificatul de mostenitor nr. 569/1992 eliberat de fostul Notariat de Stat Local Babadag, si la certificatul suplimentar de mostenitor nr.269/1997 eliberat de BNP Dorina Sfircea din Babadag, certificatul de deces al lui F.N. si acte de stare civila.
       La data de 29.10.2009, paratii au formulat intampinare prin care au achiesat la cererea de sistare a starii de indiviziune cu privire la imobilul, casa de locuit si teren in suprafata de 2908,41 mp, situate in intravilanul comunei Jurilovca, str. Zorilor, judetul Tulcea, imobil ramas de pe urma defunctilor F.G. si F.E., autorii lor, solicitand ca imobilul, casa de locuit si parte din terenul aferent cu deschidere la strada de aproximativ 12 m sa-i fie atribuit in deplina proprietate reclamantei, iar aceasta sa le plateasca sulta aferenta cotei de cate 1/6 pentru fiecare parat si conform valorii ce se va stabili prin expertiza, iar diferenta de teren aferenta casei de locuit cu deschidere la strada de aproximativ 16 m, respectiv gradina, sa le fie atribuit lor prin formarea unui singur lot, in asa fel incat delimitarea lotului lor de cel al reclamantei sa se faca prin gardul de lemn existent.
      Cu privire la pretinsele imbunatatiri, paratii au sustinut ca imobilul supus partajarii nu este prevazut cu canalizare, ci numai cu instalatie de apa potabila in curte si in casa, o astfel de instalatie neexistand in gradina, ca reclamanta nu a precizat in concret ce fel de anexe vechi si nefunctionabile au fost darmate si ce destinatie aveau acestea, considerand ca s-a ajuns in aceasta situatie, urmare a faptului ca nu au fost intretinute de reclamanta, fiind vina ei pentru ca au ajuns in stare de ruina.
      De asemenea, paratii au invederat ca fostul acoperis al casei a fost inlocuit cu azbociment si nu cu tigla cum se sustine in actiune, iar pentru construirea baii, s-au ridicat doi pereti in interiorul constructiei existente, astfel incat nu poate fi vorba de construirea a doua anexe care sa aiba destinatia de baie, ca au fost schimbate la casa de locuit doar doua geamuri la dormitor si la bucatarie, si ca a fost cimentuita doar fatada casei, cea pozitionata la str. Zorilor, pe celelalte laturi imobilul nu a suferit nicio imbunatatire, iar gardul despre care face vorbire reclamanta este din stinghii de lemn cu inaltimea de aproximativ 1,10 m, dar,  intrucat acesta nu a fost intretinut, se afla intr-o stare avansata de degradare, solicitand ca acest gard sa constituie linia de hotar intre cele doua loturi ce se vor forma in urma partajarii datorita pozitiei acestuia.
      S-a sustinut ca in fata casei si pe intreaga deschidere a imobilului, casa de locuit si teren, exista un gard care este construit jumatate din beton si jumatate din fier care, datorita faptului ca nu au fost intretinute, sunt, de asemenea, intr-o avansata stare de degradare ca si trotuarul din beton din curtea casei.
      Cu referire la taxele si utilitatile aferente imobilului, considera ca acestea trebuiau achitate de cei care au folosit imobilul.
      In dovedire, paratii au depus, in copie, acte de stare civila, respectiv certificatele de deces ale lui F.C.si F.I., certificatele de nastere ale paratilor, certificatele de casatorie ale paratelor S.L., T.N. si C.I..
      Avand in vedere dispozitiile Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru, instanta a pus in vedere reclamantei sa timbreze actiunea cu taxa de timbru in cuantum de 3% din masa partajabila pentru constatarea masei succesorale, 50 lei/mostenitor pentru constatarea calitatii de mostenitor si 3% pentru partajul judiciar, conform art.3 lit.c din Legea nr.146/1997, sens in care s-a achitat taxa de timbru in valoare de 600 lei.
      Solutionand cererea, pe baza evaluarii judiciare a materialului probator administrat in cauza,  instanta retine urmatoarele:
      Prin certificatul de mostenitor nr.132 din 10 august 1977 emis de fostul Notariat de Stat Local Babadag, s-a constatat ca de pe urma defunctului F.G., decedat la data de 02 mai 1977, au ramas ca mostenitori legali G.D., in calitate de fiu, caruia i-a revenit o cota legala de 1/6 in baza art.669 Cod civil, F.C., in calitate de fiu, caruia i-a revenit o cota legala de 1/6 in baza art.669 cod civil, F.I., T.N., C.I., F.N., carora, in calitate de fii si fiice, le revine o cota de 1/6 fiecare in baza art.669 Cod civil.
      S-a retinut ca masa succesorala se compune din cota indiviza de 5/8 din imobilul in litigiu format dintr-o locuinta construita din chirpici, acoperita cu stuf, formata in totalitate din cinci camere locuibile, camara, grajd si 250 mp teren curte, imobil situat in comuna Jurilovca, judetul Tulcea, defunctul F.G. dobandind terenul prin cumparare, casa fiind construita prin contributie egala cu sotia sa F.E., dupa moartea careia F.G. a dobandit cota de 1/8, conform certificatului de mostenitor nr.33 din 1963 eliberat de Fostul Notariatul de Stat Local Babadag, iar cealalta cota de 3/8 din casa si din teren este proprietatea indiviza a copiilor defunctului in cote de 1/16 fiecare.
      Dreptul de proprietate asupra terenului situat in intravilanul localitatii Jurilovca supus partajarii in suprafata de 2908,41 mp a fost dobandit in temeiul titlului de proprietate nr.102317 din 03.08.2009 emis de Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Tulcea pe numele lui F.N., F.C., T.N., C.I., G.D. si F.L..
      Ca atare, stabilindu-se masa succesorala, mostenitorii si cotele in procedura succesorala, in speta, se deduce necesitatea partajului judiciar, respectiv a incetarii starii de indiviziune.
      Pentru a se hotari asupra sistarii starii de indiviziune, in cauza s-a dispus incuviintarea si administrarea probei cu martori, respectiv A.A. si Z.O., si expertiza tehnica judiciara avand ca obiective: stabilirea valorii de circulatie a imobilului, casa de locuit si teren aferent, propuneri de lotizare prin formarea a doua loturi, conform intelegerii partilor, si evaluarea imbunatatirilor aduse imobilului de parintii reclamantei, probe propuse de reclamanta, paratii nesolicitand probe in aparare.
      Din declaratiile celor doi martori propusi de reclamanta, instanta retine ca, dupa decesul lui F.G., in imobilul supus partajarii a locuit tatal reclamantei F.N., acesta aducand imobilului in litigiu o serie de imbunatatiri: a inlocuit acoperisul existent care era din stuf cu azbociment, a realizat canalizare pentru apa potabila in curte si in casa, a tencuit partial casa de locuit, respectiv fatada casei si pe partile laterale, a facut o poteca din beton in curte, a construit o baie si un gard pe fundatie de beton si cu grilaj din fier, gardul existent fiind din scandura, a inlocuit geamuri si usi, acestea fiind in numar de cate doua fiecare, conform declaratiei martorei A.A., cealalta martora neputand preciza numarul acestora, a darmat anexele existente intrucat erau vechi si a fost edificata o anexa ce reprezinta in fapt o magazie, precum si a racordat imobilul la energie electrica.
      Intrucat raportul de expertiza tehnica intocmit initial de catre expertul M.R. a continut variante de lotizare incluzandu-o si pe parata T.N. care a decedat in cursul procesului de judecata, s-a dispus completarea raportului de expertiza tehnica, urmand a se calcula eventualele sulte in raport de actualele cote din imobilul detinut de parti, avand in vedere ca succesorii paratei T.N. sunt celelalte parti in litigiu, cota aferenta de 1/6 din imobil apartinand acestei defuncte revenind in parti egale reclamantei si celorlalti parati, defuncta T.N. neavand descendenti.
      Raportul de expertiza tehnica intocmit de expert tehnic judiciar M.R., intitulat "completare" a concluzionat ca imobilul, casa de locuit si teren aferent, are o valoare de circulatie de 61.420,609 lei, iar imbunatatirile aduse imobilului in litigiu de catre parintii reclamantei sunt in cuantum de 23.537 lei.
      S-au formulat propuneri de lotizare, formandu-se doua loturi, conform invoielii partilor cu privire la atribuirea in indiviziune, din care un lot pentru reclamanta P.V., compus din casa de locuit si anexe, precum si teren in suprafata de 484,24 mp, lot in valoare de 31.724,527 lei, si un lot separat pentru parati, format din teren in suprafata de 2.424,17 mp, in valoare de 29.696,082 lei.
      De asemenea a fost calculata si sulta datorata de reclamanta paratilor, care este in valoare de 13.636,185 lei.
      Partile nu au formulat obiectiuni la raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit in cauza.
      Astfel, se retine ca masa supusa sistarii starii de indiviziune se compune din bunurile sus mentionate, retinand ca valoarea de circulatie a imobilului, casa de locuit si teren aferent in suprafata de 2908,41 mp, este cea statuata in raportul de expertiza intitulat "completare", raport ce poate capata forta probanta in cauza, nefiind contestat de catre parti.
      Raportat la dispozitiile art.728 cod civil, se apreciaza intemeiata cererea reclamantei de a obtine, pe cale de hotarare judecatoreasca, sistarea starii de indiviziune, in cauza fiind intrunite conditiile pentru a se dispune sistarea starii de indiviziune.
      Raportat la regula partajului instituita in art.741 Cod civil care consacra legislativ ca instanta, alcatuind loturile, trebuie sa imparta bunurile in asa fel incat intre loturile formate sa se realizeze o dubla egalitate, in natura si in valoare, avand in vedere si invoiala partilor cu privire la atribuirea imobilului in litigiu, instanta va da efect modalitatii de sistare concretizata in expertiza  tehnica judiciara intocmita in cauza.
      Retinand admisibilitatea cererii, instanta va constata ca de pe urma defunctului F.G., decedat la 2 mai 1977, a ramas o masa succesorala compusa din imobil - casa de locuit si teren in suprafata de 2.908,41 mp, situat in intravilanul comunei Jurilovca, str. Zorilor, nr.42, judetul Tulcea, in tarlaua 8, parcelele 270, 271. 272, 273, avand urmatoarele vecinatati: la Nord - Consiliul Local Jurilovca, la Sud - str. Zorilor, la Est - A.N., la Vest - L.R.V., N.I., S.I.,  imobil in valoare de 61.420,609 lei.
Va constata ca de pe urma defunctului F.G. au ramas ca mostenitori reclamanta P.V. si paratii G.D., S.L., C.I. si F.L. cu o cota legala de 1/5 fiecare.
Va constata ca valoarea imbunatatirilor aduse imobilului de catre tatal reclamantei P.V. este de 23.537 lei din valoarea de circulatie totala a imobilului.
  Va dispune iesirea din indiviziune a partilor conform expertizei tehnice intocmita de expert Morfi Rozalia.
Ca efect al sistarii starii de indiviziune, se va atribui reclamantei P.V. lotul nr.I compus din casa de locuit si anexe, precum si teren in suprafata de 484,24 mp, lot in valoare de 31.724,527 lei, lot individualizat in raportul de expertiza tehnica intocmit de expert Morfi Rozalia si planul anexa la raport, parte integranta la prezenta hotarare.
Se va atribui paratilor G.D., S.L., C.I. si F.L.lotul nr.II compus din teren in suprafata de 2.424,17 mp, in valoare de 29.696,082 lei ron, lot individualizat in raportul de expertiza si planul anexa, parte integranta la prezenta hotarare.
Pentru egalizarea valorica a loturilor, va obliga pe reclamanta P.V. la 13.636,185 lei ron cu titlu de sulta catre parati.
In baza art.274 - 276 Cod procedura civila, va obliga paratii la cate 599 lei cu titlu de cheltuieli de judecata catre reclamanta P.V., reprezentand cheltuieli determinate de plata taxei judiciare de timbru, onorariu expert si avocat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010