InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Giurgiu

Concurenta neloiala. Punere in circulatie de marfuri contrafacute

(Sentinta penala nr. 178 din data de 25.03.2008 pronuntata de Tribunalul Giurgiu)

Domeniu Abuzuri | Dosare Tribunalul Giurgiu | Jurisprudenta Tribunalul Giurgiu


INFRACTIUNI PRIVIND DREPTURILE DE PROPRIETATE INTELECTUALA. CONCURENTA NELOIALA. PUNERE IN CIRCULATIE DE MARFURI CONTRAFACUTE Sl /SAU PIRAT, PREV. DE ART. 83 LIT. B DIN LEGEA NR. 84/1998. INSELACIUNE CU PRIVIRE LA CALITATEA MARFURILOR.ELEMENTE CONSTITUTIVE.
Prin sentinta penala nr. 178 din 25.03.2008 Tribunalului Giurgiu, in baza art.11 pct.2 lit. a C. pr. pen. raportat la art.10 alin.1 lit. d C. pr. pen. a achitat pe inculpatul MCF, sub aspectul savarsirii infractiunii de concurenta neloiala prev. de art. 5 lit. b din Legea nr. 11/1991.
In baza art.11 pct.2 lit. a C. pr. pen. raportat la art.10 alin.1 lit. d C. pr. pen. a achitat pe acelasi inculpat sub aspectul savarsirii infractiunii de punere in circulatie de marfuri contrafacute si/sau pirat, prev. de art. 83 lit. b din Legea nr. 84/1998.
in baza art.11 pct.2 lit. a C. pr. pen. raportat la art.10 alin.1 lit. d C. pr. pen. a achitat pe acelasi inculpat sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune cu privire la calitatea marfurilor prev. de art. art. 297 C. pen.
Admite, in parte, cererile formulate de Societatea civila de Avocati "RD si ASOCIATII" , SC "R" S.A. Bucuresti, reprezentantul in Romania al Adidas Salomon AG cu sediul principal in Germania si Societatea civila de Avocati "T & T" cu sediul in Bucuresti, reprezentantul in Romania al companiei "PUMA AG Rudolf Dassler Sport" cu sediul principal in Germania, si in consecinta, in baza art.11 alin.1 lit. c si alin.2 din OUG nr.100/2005 dispune distrugerea, pe cheltuiala inculpatului a urmatoarelor bunuri aflate in custodia Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului G: 32 bucati treninguri, 64 bucati tricouri barbatesti si 20 perechi pantofi sport, de diverse marimi, ce poarta insemnele "NIKE", 28 bucati treninguri, 80 de tricouri, de diverse marimi, ce poarta insemnele "ADIDAS", 4 bucati treninguri si 80 de tricouri, de diverse marimi, ce poarta insemnele "PUMA", in total 308 produse.
A respins pretentiile civile formulate de aceleasi societati.
In baza art. 192 alin.3 C. pr. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat au ramas in sarcina acestuia.
Pentru a hotari astfel, Tribunalul , analizand intregul material probator administrat in cauza in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti, a retinut urmatoarele:
in noaptea de 27/28.09.2007, in Giurgiu, la intersectia soselei Prieteniei cu bulevardul 1 Decembrie 1918, langa cladirea in care functioneaza Politia comunitara, lucratorii de politie din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor - I.PJ. G, au oprit pentru control autoturismul marca RENAULT SCENIC, cu numarul de inmatriculare B-27-XXL, ce apartine numitului RDI, din Giurgiu, care se afla la volan, iar pe locul din dreapta se afla martorul Ml.
In urma controlului efectuat, au fost descoperite produse textile si incaltaminte ce purtau insemnele marcilor NIKE, PUMA si ADIDAS, iar cei doi au declarat ca nu poseda documente de proveninta a marfurilor. Soferul a declarat verbal ca au fost cumparate din Istanbul, Turcia, de inculpatul MCF. Mijlocul de transport a fost insotit de lucratorii de politie si parcat la sediul IPJ G.
In ziua de 28.09.2007, produsele textile si incaltaminte ce purtau insemnele marcilor NIKE, PUMA si ADIDAS au fost inventariate in prezenta inculpatului MCM si a martorului RDI rezultand: 32 bucati treninguri, 64 bucati tricouri barbatesti si 20 perechi pantofi sport, de diverse marimi, ce purtau insemnele "NIKE", 28 bucati treninguri, 80 de tricouri, de diverse marimi, ce purtau insemnele "ADIDAS", 4 bucati treninguri si 80 de tricouri, de diverse marimi, ce purtau insemnele "PUMA", in total 308 produse.
Produsele au fost retinute existand suspiciuni de contrafacere si au fost expertizate de reprezentantii marcilor NIKE, PUMA si ADIDAS constatandu-se ca sunt contrafacute.
Inculpatul MCM a recunoscut ca a cumparat din Turcia produsele respective , dar a sustinut ca nu a stiut ca sunt contrafacute si sa Ie-a cumparat pentru el, familie si prieteni si ca nu intentiona sa le comercializeze.
Potrivit art. 83 alin.1 lit. b din Legea nr.84/1998 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de 15 milioane lei punerea in circulatie, fara drept, a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care prejudiciaza pe titularul marcii inregistrate.
Potrivit art. 5 lit. b din Legea nr.11/1991 constituie infractiune punerea in circulatie de marfuri contrafacute si/sau pirat, a caror comercializare aduce atingere titularului marcii si induce in eroare consumatorul asupra calitatii produsului/serviciului.
Elementul material al celor doua infractiuni consta in actiunea de punere in circulatie a produselor realizate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fara drept a obiectului unei inventii sau marci.
A pune in circulatie produse inseamna a introduce produsele in circuitul desfacerii bunurilor, prin expunere spre vanzare, vanzare, schimb etc.

S-a retinut ca, in cauza, nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art. 83 alin.1 lit. b din Legea nr.84/1998 si art. 5 lit. b din Legea nr.11/1991, respectiv lipseste elementul material al laturii obiective al celor doua infractiuni intrucat produsele purtand insemnele celor marci nu au fost puse in circulatie prin expunere spre vanzare, vanzare, schimb sau in alt mod, ci au fost descoperite si indisponibilitate imediat dupa intrarea in tara si in municipiul Giurgiu.
Potrivit alin. 1 din art. 297 Cod penal, constituie infractiune "falsificarea ori substituirea de marfuri sau orice alte produse, precum si in expunerea spre vanzare sau vanzarea unor asemenea bunuri, cunoscand ca sunt falsificate sau substituite".
Infractiunea de inselaciune cu privire la calitatea marfurilor poate fi savarsita de orice persoana (producator, comerciant, functionar).
Infractiunea de inselaciune cu privire la calitatea marfurilor presupune, sub aspectul elementului material, savarsirea uneia dintre urmatoarele actiuni: falsificarea sau substituirea de marfuri sau a oricaror alte produse, expunerea spre vanzare sau vanzarea de bunuri falsificate sau substituite.
A falsifica marfuri sau orice alte produse inseamna a le denatura prin contrafacere (marfurile sau produsele sunt falsificate sau preparate din alte materii sau materiale decat cele din care trebuiesc fabricate sau preparate) sau alterare(continutul marfurilor sau produselor este schimbat prin adaugarea sau amestecarea in compozitia lor a unor substante straine).
A substitui inseamna a inlocui marfurile sau produsele cu altele asemanatoare, dar de calitate inferioara.
A expune spre vanzare inseamna a oferi marfuri sau produse falsificate sau substituite spre vanzare.
S-a retinut ca, in speta, nu se poate retine in sarcina inculpatului vreuna din actiunile de mai sus, astfel nu sunt intrunite nici elementele constitutive ale infractiunii    prevazute in art. 297 Cod penal.
in ceea ce priveste latura civila a cauzei s-a avut in vedere ca inculpatul MCF nu a pus in circulatie produsele care aduc atingere titularilor de marca, apreciindu-se ca acesta nu a produs acestora un prejudiciu material s-au moral insa, avand in vedere dispozitiile art. 11 alin.1 lit. c si alin.2 din OUG nr.100/2005 potrivit carora instanta judecatoreasca competenta poate sa ordone, la cererea reclamantului, in privinta marfurilor despre care se constata ca aduc atingere dreptului de proprietate industriala protejat distrugerea produselor si avand in vedere ca   s-a constatat ca marfurile indisponibilitate sunt contrafacute, tribunalul va dispune distrugerea acestora, pe cheltuiala inculpatului.

NOTA:
Prin decizia penala nr. 227 din 22.09.2008 a Curtii de Apel Bucuresti au fost respinse ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe langa Tribunalul Giurgiu si partea civila Puma AG Rudolf Dassler Sport.
Prin decizia penala nr. 1491 din 3.04.2009 a inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost respinse ca nefondate recursurile declarate de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si de recurenta parte civila Puma AG Rudolf Dassler Sport.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Abuzuri

Plangere 278 Cpp - Decizie nr. DP204/R/2008 din data de 31.03.2009
ABUZ IN SERVICIU - Sentinta penala nr. 34 din data de 18.03.2015
Abuz in serviciu medic de familie. Neintrunirea elementelor constitutive ale infractiunii. Mentinerea in recurs a solutiei de neincepere a urmaririi penale - Decizie nr. 41 din data de 08.02.2010
Litigiu de munca. Desfacere contract de munca - Decizie nr. 1004/R din data de 28.07.2009
Infractiunea de abuz in serviciu, prevazuta de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 privind descoperirea, prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie, raportat la art. 246 Cod penal. Pentru a se putea retine existenta infractiunii de la art. art. 1... - Sentinta penala nr. 336/S din data de 06.12.2011
Abuz in serviciu. Neagravarea situatiei inculpatului in propria cale de atac. Nelegalitate. - Decizie nr. 567 din data de 23.10.2008
- Sentinta penala nr. 1240 din data de 15.06.2010
Abuz de incredere - Sentinta penala nr. 25 din data de 04.02.2008
Abuz in serviciu contra intereselor persoanei art. 246 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 20.02.2009
ABUZ IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PERSOANELOR. ABUZ IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PUBLICE. FUNCTIONAR. FUNCTIONAR PUBLIC - Decizie nr. 98 din data de 11.02.2010
Depunerea notificarii in termenul prevazut de art. 22 din Legea nr. 10/2000 - Decizie nr. 1 din data de 18.01.2010
Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Sesizare nelegala. Aflarea adevarului. Rol activ. - Decizie nr. 211 din data de 19.03.2009
Revendicare imobil preluat abuziv. Buna credinta a subdobanditorului - Decizie nr. 97 din data de 14.10.2009
ART.2781 COD PR.PENALA. ORGANULUI DE URMARIRE PENALA II ESTE INTERZIS PEIN CONSTITUTIE SI PRIN LEGE SA FACA CERCETARI SI/SAU APRECIERI CU PRIVIRE LA ACTIVITATEA DE JUDECATA A UNUI MAGISTRAT ATATA TIMP CAT SOLUTIA PRONUNTATA DE ACESTA ESTE SUPUSA CAIL... - Decizie nr. 810 din data de 22.01.2006
Abuz in serviciu - Sentinta penala nr. 141 din data de 01.04.2015
Abuz de incredere. Refuz de restituire. Existenta laturii subiective - Sentinta penala nr. 175 din data de 07.01.2008
ABUZ IN SERVICIU. ELEMENTE CONSTITUTIVE. EXISTENTA VINOVATIEI SUB FORMA INTENTIEI. - art. 246 c.p. Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de dispozitiile art. 246 c.pen., in conditiile in care ... - Sentinta penala nr. 2321 din data de 02.11.2006
Constatare abuz de drept - Sentinta civila nr. 741 din data de 09.02.2011
art 246 Cp - Sentinta penala nr. 628 din data de 02.11.2011
Art. 178 CP OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 571 din data de 07.10.2010