InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Galati

Repartizarea sarcinii probei intre reclamant si parat; imposibilitatea probarii inexistentei unei datorii.

(Sentinta civila nr. 572 din data de 13.05.2015 pronuntata de Tribunalul Galati)

Domeniu Dobanzi | Dosare Tribunalul Galati | Jurisprudenta Tribunalul Galati

Cuprins pe materii: repartizarea sarcinii probei intre reclamant si parat; imposibilitatea probarii inexistentei unei datorii.
Index alfabetic:- sarcina probei
- Inexistenta unei datorii Reclamantul va face proba faptului generator al raportului juridic dintre el si parat, insa paratul este cel care va invoca si va dovedi, dupa caz, fie faptele de natura a duce la ineficacitatea faptului generator de raport juridic, fie faptele ulterioare care au modificat raportul juridic creat, fie faptele ulterioare care au stins raportul juridic dintre parti. In fapt, potrivit Ordinului de plata in valuta nr. _. la data de __, reclamantul RD a virat in contul paratului MS suma de __. Euro, iar, la rubrica "Detalii de plata", s-a mentionat "dobanda imprumut".
Potrivit Ordinului de plata in valuta nr. __. la data de 28.03.2012, reclamantul RD a virat in contul paratului HM suma de __.. Euro, iar, la rubrica "Detalii de plata", s-a mentionat "dobanda imprumut".
Fata de cererea ce a facut obiectul dosarului nr. ___.., instanta retine ca niciuna dintre parti nu sustine ipoteza conform careia sumele virate in conturile paratilor la data de ___ar reprezenta parte din pretul convenit prin Promisiunea bilaterala de vanzare - cumparare autentificata sub nr. ____.. De altfel, in cuprinsul actiunii ce a facut obiectul dosarului nr. ___ reclamantii MS si HM  au sustinut ca paratii RD si BI nu si-au indeplinit obligatiile asumate prin contract.
In drept, potrivit dispozitiilor art. 1341 C.civ., cel care plateste fara a datora are dreptul la restituire.
In sensul art. 249 C.proc.civ., cel care face o sustinere in cursul procesului trebuie sa o dovedeasca in afara de cazurile anume prevazute de lege.
Referitor la repartizarea sarcinii probei intre reclamant si parat, este de retinut, prin prisma principiului enuntat anterior, ca reclamantul va face proba faptului generator al raportului juridic dintre el si parat, insa paratul este cel care va invoca si va dovedi, dupa caz, fie faptele de natura a duce la ineficacitatea faptului generator de raport juridic, fie faptele ulterioare care au modificat raportul juridic creat, fie faptele ulterioare care au stins raportul juridic dintre parti.
In prezentul cadru procesual, fata de dispozitiile art. 1341 C.civ., in sarcina reclamantului poate fi retinuta doar obligatia de a proba existenta unei plati.
Sarcina probei, legata de cealalta conditie, respectiv lipsa unei datorii in numele careia sa fi fost efectuata plata, nu mai poate fi retinuta in sarcina reclamantului.
Daca am accepta ipoteza contrara ar insemna ca reclamantul sa fie tinut a proba un fapt negativ nedeterminat, respectiv faptul ca nu datoreaza nimic paratilor. Or, dovada faptului negativ nedeterminat este, in cazul de fata, imposibil de realizat.
Pe de alta parte, constata ca, potrivit rationamentului expus anterior, reclamantul a probat faptul generator al raportului juridic - plata unor sume de bani - si, astfel, revine paratilor obligatia de a proba existenta unei datorii a reclamantului fata de acestia.
Nu poate fi retinuta, in speta, incidenta prezumtiei instituite de art. 1341 alin. 3 C.civ..
Potrivit articolului mentionat, se prezuma, pana la proba contrara, ca plata s-a facut cu intentia de a stinge o datorie proprie.
Prezumtia se refera, astfel, la situatia in care ar putea exista o confuzie intre datoria pentru care se face plata, spre exemplu, in cazul in care mai multe persoane sunt debitori de necontestat ai aceluiasi creditor.
O interpretare contrara l-ar pune pe reclamant in situatia de a proba faptul negativ nedeterminat al inexistentei unei oricarei obligatii fata de parat. Or, o astfel de limitare a dreptului de acces la justitie pe plan probator nu poate fi acceptata din perspectiva art. 6 C.proc.civ..
Mentiunea din cuprinsul ordinelor de plata prezentate, cu referire la destinatia sumelor de bani puteau fi facute tocmai in considerarea erorii in care reclamantul se afla si nu reprezinta o proba care sa conduca la concluzia lipsei de temeinicie a cererii.
Desi prin precizarile din data de __, reclamantul a mentionat ca fiecare dintre parati ii datoreaza cate __.. Euro, reclamantul a probat, conform ordinelor de plata atasate la dosar, doar virarea a cate ___. Euro pentru fiecare dintre parati.
Pentru toate argumentele de mai sus, apreciind ca reclamantul a probat plata a cate ___. Euro catre fiecare dintre parati, iar acestia din urma nu au probat existenta unei obligatii a reclamantului de a plati sumele respective, in temeiul dispozitiilor art. 1341 C.civ., va admite in parte,  actiunea precizata si va obliga pe fiecare dintre parati la plata catre reclamantul RD a sumei de __..  Euro
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Dobanzi

Natura juridica a unui act emis de o autoritate publica se analizeaza prin prisma definitiei date de art. 2 alin. 1 lit. c din Legea nr. 554/2004 potrivit caruia actul administrativ este „actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o auto - Decizie nr. 3258/R din data de 18.06.2013
OBLIGATIA CHEMATULUI IN GARANTIE DE A ACHITA DOBINDA - Decizie nr. 238 din data de 26.02.2010
Somatia de plata. Calcularea dobanzilor. - Sentinta civila nr. 1264 din data de 12.06.2006
Prescriptia actiunii privind un drept accesoriu - Sentinta civila nr. 833 din data de 20.04.2012
Conflict de munca avand ca obiect despagubiri constand din dobanda aferenta drepturilor salariale platite cu intarziere. - Decizie nr. 3034 din data de 11.09.2015
Apel. Dobanzi, penalitati de intarziere, actualizarea valorii pretentiilor in functie de rata inflatiei. Neacordarea acestora de catre intimata in apel in cazul in care nu au fost cerute la judecata in prima instanta. Cereri noi. - Decizie nr. 35 din data de 21.01.2007
Somatie de plata. Cumulul dobanzilor cu penalitatile - Sentinta civila nr. 1377 din data de 23.10.2008
Somatie de plata comerciala - Sentinta civila nr. 10249 din data de 27.11.2009
Impozit pe salarii - Obligatie fiscala datorata urmare intocmirii declaratiei rectificative. Aplicarea dispozitiilor art.110 din O.G.nr.92/2003. - Sentinta civila nr. 7/CF din data de 25.01.2007
Prescriptia actiunii privind un drept accesoriu - Sentinta civila nr. 833 din data de 20.04.2012
Somatie de plata comerciala - Sentinta civila nr. 10249 din data de 27.11.2009
Curgerea dobanzilor de la data punerii in intarziere conform art.1586 C.civ. in situatia in care partile contractante nu au stabilit o data. - Sentinta civila nr. 653 din data de 28.03.2008
plata nedatorata - Sentinta civila nr. 3245 din data de 09.04.2008
Somatia de plata. Calcularea dobanzilor. - Sentinta civila nr. 1264 din data de 12.06.2006
Exceptia inadmisibilitatii cererii.Cesiunea de creanta.Exigibilitatea creantei. Dobanzi penalizatoare. Aplicabilitatea Directivei 2011/7/Uniunii Europene a Parlamentului European si a Consiliului din 16 februarie 2011. - Sentinta civila nr. 471 din data de 08.10.2013
Cerere in anulare. Admisibilitate - Sentinta comerciala nr. 1240 din data de 01.06.2010
Somatie de plata. Neacordarea penalitatilor de intarziere. - Sentinta civila nr. 4498 din data de 27.10.2006
Data acordarii dobanzii in raspundere civila decurgand din asigurarea civila obligatorie RCA. - Sentinta civila nr. 10418 din data de 20.10.2014
Dobanzi - Sentinta civila nr. 1898 din data de 11.10.2010
Somatie de plata. Cumulul dobanzilor cu penalitatile - Sentinta civila nr. 1377 din data de 23.10.2008