InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Constanta

Contestatie decizie de acordare a pensiei pentru limita de varsta

(Sentinta civila nr. 907 din data de 11.05.2015 pronuntata de Tribunalul Constanta)

Domeniu Pensii | Dosare Tribunalul Constanta | Jurisprudenta Tribunalul Constanta

T R I B U N A L U L Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Constanta la data de 26.01.2015 sub nr. 383/118/2015, reclamanta ... a solicitat in contradictoriu cu parata ... anularea deciziei nr.R36566/6.02.2014 si obligarea paratei la emiterea deciziei privind acordarea pensiei pentru limita de varsta cu luarea in considerare a activitatii desfasurata in grupa a II a de munca conform adeverintei nr. 533/3.06.2009.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca, in mod nelegal, a fost respinsa cererea sa de pensionare nefiind luata in considerare perioada 10.08.1981-31.03.2001 desfasurata in grupa a II a de munca.
In drept, cererea  a fost intemeiata pe disp. Legii nr. 26372010.
In sustinerea cererii, au fost depuse in copie inscrisuri (filele 6-9).
Parata nu a formulat intampinare insa a depus note scrise prin care a solicitat respingerea actiunii ca nefondata.
Pentru solutionarea cauzei, instanta a incuviintat si administrat la cererea partilor proba cu inscrisuri, fiind depus dosarul administrativ al reclamantei (filele 24-61).
Analizand cererea formulata prin prisma materialului probator existent la dosarul cauzei si a dispozitiilor normative incidente, instanta apreciaza ca aceasta este intemeiata pentru urmatoarele considerente:
Prin decizia nr. R36566/6.02.2014 (fila 25), parata ... a respins cererea de inscriere la pensie pentru limita de varsta a reclamantei, motivat de faptul ca varsta la data inscrierii la pensie este mai mica decat varsta standard de pensionare iar perioada august 1981-aprilie 2011 nu a fost valorificata in grupa superioara deoarece functia avuta nu se regaseste in temeiul indicat de unitate.
Contestatia (fila 24) formulata de reclamanta impotriva deciziei mentionate, in baza art.149 alin.1 din Legea nr.263/2010, nu a fost solutionata.
Potrivit adeverintei nr. 533/3.06.2009 emisa de ... (fila 41),  reclamanta a lucrat in grupa a II-a de munca, in perioada 10.08.1981-31.03.2001,  in functia de muncitor necalificat si ospatar, perioada care nu a fost luata in considerare ca fiind stagiu de cotizare realizat in aceasta grupa de munca.
In ceea ce priveste temeiul juridic al incadrarii in grupa a II-a de munca, acesta este mentionat ca fiind HG nr. 559/1990 si Ordinul 969/1990, anexa 2, punctul 5.
Potrivit art. 2 din HG nr. 559/1990, in baza caruia a fost emis Ordinul nr. 969/1990, personalul care este in activitate din unitatile de profil, apartinind Ministerului Industriei Chimice si Petrochimice, necuprins in grupa I de munca prin reglementarile in vigoare, beneficiaza de incadrarea in grupa a II-a de munca in vederea pensionarii, pe intreaga perioada lucrata dupa data de 18 martie 1969. Categoriile de personal care, potrivit sarcinilor si atributiilor de serviciu, pot beneficia de aceasta prevedere, se stabilesc de Ministerul Industriei Chimice si Petrochimice, proportional cu timpul efectiv lucrat in conditii deosebite.
Ordinul nr. 969/1990 al Ministerului Industriei Chimice si Petrochimice, la pct. 2 prevede ca beneficiaza de incadrare in gr. a Il-a de munca in vederea pensionarii, in conformitate cu prevederile art. 2 din H.G. nr. 559/1990, categoriile de personal, din unitatile cu profil chimic si petrochimic necuprinse in anexa nr. 2 la Ordinele nr. 50/1990 si nr. 100/1990 emise de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Sanatatii si Comisia Nationala pentru Protectia Muncii, conform anexei care face parte integranta din prezentul ordin. Acelasi Ordin nr. 969/1990 la pct. 5 stipuleaza consiliile de administratie impreuna cu sindicatele libere, nominalizeaza personalul si stabilesc proportionalitatea de timp efectiv lucrata in conditii deosebite, avand in vedere ca pentru incadrarea in grupa a Il-a de munca este necesar ca activitatea desfasurata in aceste conditii sa fie de cel putin 70% din programul de lucru.
Potrivit Ord. nr. 50/1990 pct. 6., nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I si II de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile deosebite de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).
Conform disp.art.15 din Ordinul nr.50/1990 pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii dovedirea perioadelor de activitate desfasurate in locurile de munca si activitatile ce se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii se face pe baza inregistrarii acestora in carnetul de munca conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii si Ocrotirilor Sociale.
 In acelasi sens, potrivit art. 1 din Decretul nr.92/1976, carnetul de munca este actul oficial prin care se dovedeste vechimea in munca, vechimea neintrerupta in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in  functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite, retributia tarifara de incadrare si alte drepturi ce se includ in aceasta.
Potrivit art. 126 alin. 1 si 2 din Normele de aplicare a Legii nr. 263/2010, adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive. Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane.
       Conform art.125 din acelasi act normativ, angajatorii sau orice alti detinatori de arhive sunt direct raspunzatori de legalitatea, exactitatea si corectitudinea datelor, elementelor si informatiilor inscrise in adeverintele pe care le intocmesc si le elibereaza.
        Prin urmare, stabilirea conditiilor si nominalizarea locurilor de munca ce sunt incadrabile in grupe de munca, precum si nominalizarea persoanelor, revine unitatilor angajatoare.
        Odata stabilita situatia juridica, evidentierea acesteia se reflecta in carnetul de munca sau in adeverinta emisa de unitate, care imbraca forma prevazuta de lege.
        Adeverintele eliberate de catre angajator sunt acte tehnico-administrative care constata diferite situatii de fapt si drept care rezulta din evidentele apartinand unitatii emitente  si  ele trebuie sa reflecte intocmai aceste evidente, persoanele cu atributii in eliberarea acestora angajandu-si raspunderea cu privire la realitatea celor atestate.
Deci, stabilirea perioadei de activitate desfasurate in locurile de munca si a activitatilor ce se incadreaza in grupa I si II de munca in vederea pensionarii, se face pe baza inregistrarilor din Carnetul de Munca, sau pe baza scriptelor si actelor oficiale existente la angajator, care sa ateste o situatie lipsita de echivoc si care sa priveasca intregul program de lucru al salariatului, reiesit din fisa postului si specificul meseriei si functiei in care a fost incadrat la angajare, sau pe parcursul derularii contractului de munca.
Potrivit  art. 11 alin. (1) din  Decretul 92/1976, datele privind activitatea depusa pe baza unui contract de munca se inscriu in carnetul de munca, asa cum acestea rezulta din contract sau din actele originale eliberate de unitati pe baza scriptelor pe care le detin. Aliniatul (2) prevede ca, actele pe baza carora se fac inscrieri in carnet, privind activitatea desfasurata, vor cuprinde: denumirea unitatii si perioada in care s-a lucrat, cu indicarea datei de incepere si de incetare a raportului de munca, precum si precizarea modului de incadrare - pe durata nedeterminata sau determinata, prin transfer in interesul serviciului sau la cerere -, in toate cazurile cu mentionarea temeiurilor legale pe baza carora a avut loc incadrarea, modificarea sau incetarea contractului de munca; de asemenea, in acte se vor mentiona si functia, meseria sau specialitatea exercitata, retributia tarifara de incadrare, precum si alte drepturi ce se includ in aceasta si, dupa caz, locurile de munca cu conditii deosebite care dau dreptul la incadrarea in grupele I si II de munca la pensie.
Adeverinta  emisa  constituie act oficial prin care se dovedeste, meseria si timpul lucrat in grupa  de  munca.
In speta, desfasurarea activitatii in grupa de munca pe perioada in discutie a fost probata de reclamanta asa cum prevad dispozitiile legale sus enuntate atat cu mentiunile din carnetul de munca (fila 56) cat si cu adeverinta nr. 533/3.06.2009 emisa de fostul angajator ....
In aceste inscrisuri se mentioneaza expres incadrarea in grupa a II-a de munca in procent de 100 % din timpul efectiv lucrat cu referire la prevederile Ordinului nr.969/1990 si ale Deciziei nr. 559/2.05.1990.
Deci, fostul angajator si-a asumat intreaga raspundere cu privire la mentiunile efectuate in carnetul de munca si continutul si veridicitatea adeverintei eliberate, asa incat nici instanta si nici ..., nu are abilitatea de a cenzura aceste afirmatii atata timp cat mentiunile din carnetul de munca precum si din adeverinta eliberata nu au fost contestate in conformitate cu procedurile legale, iar continutul acesteia a fost consemnat cu respectarea mentiunilor  prevazute  in  HG nr.257/2011.
          Toate prevederi legale susenuntate, invedereaza ca incadrarea locurilor de munca din diferite unitati in grupele I si II, trecerea de la o grupa la alta si scoaterea lor dintr-o anumita grupa, nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupa de munca au caracterul unor acte de organizare interna a unitatilor. Prin urmare incadrarea personalului in conditii de grupa a II-a de munca este atributul exclusiv al angajatorului, in conformitate cu dispozitiile art.6 din Ord. nr.50/1990, iar _ nu are abilitatea legala de a cenzura mentiunile din carnetul de munca efectuate de angajator, de a elimina ori ignora inscrierile din carnetul de munca, de exactitatea datelor fiind responsabila unitatea angajatoare.
            Din acest punct de vedere, sustinerile paratei ca reclamanta, in raport de natura functiei, nu putea fi incadrata in prevederile Ordinului nr.969/1990 nu au relevanta, tinandu-se seama de mentiunile din carnetul de munca si din adeverinta nr.533/3.06.2009 eliberata de fostul angajator, care atesta desfasurarea de catre fostul salariat a activitatii pe o anumita perioada in grupa a II-a de munca, in procent de 100%. 
Prin urmare, pentru perioada 10.08.1991-31.03.2001, reclamanta era indreptatita la valorificarea grupei a II-a de munca.
Potrivit art. 52 din Legea nr. 263/2010, pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.
Conform art.158 alin.1 din Legea nr.263/2010, perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare.
Avand in vedere data nasterii reclamantei, respectiv 7.10.1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 7 luni, stagiul minim de cotizare este de 15 ani iar stagiul complet de cotizare este de 32 ani 5 luni si 1 zi.
Luandu-se in considerare activitatea din perioada 10.08.1991-31.03.2001, prestata in grupa II de munca, potrivit adeverintei  nr. 533/2009, rezulta un stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite de peste 18 de ani iar raportat la disp. art.55 alin.1 lit. a din Legea nr.263/2010,  reclamanta beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani.
Operand reducerea mai sus mentionata, reclamanta se putea pensiona la implinirea varstei de 56 de ani si 7 luni.
La data depunerii cererii de pensionare - 20.11.2013 (fila 40), reclamanta avea varsta de  57 ani si 1 luna, iar stagiul total de cotizare realizat era depasit.
Ca urmare, se constata ca reclamanta intrunea la data depunerii cererii de pensionare ambele conditii pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, motiv pentru care se impune anularea deciziei nr. R36566/6.02.2014 si obligarea paratei sa emita reclamantei o decizie privind acordarea pensiei, incepand de la data de 20.11.2013, cu luarea in considerare a activitatii prestate in grupa a II-a de munca in perioada 10.08.1981-31.03.2001, potrivit adeverintei nr. 533/3.06.2009 eliberata de ... PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta ..., domiciliata in ..., in contradictoriu cu parata ..., cu sediul in ....
Anuleaza decizia nr. R36566/6.02.2014 emisa de catre parata.
Obliga parata sa emita reclamantei o decizie privind acordarea pensiei, incepand de la data de 20.11.2013, cu luarea in considerare a activitatii prestate in grupa a II-a de munca in perioada 10.08.1981-31.03.2001, potrivit adeverintei nr. 533/3.06.2009 eliberata de ....
Executorie.
Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanta.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 11.05.2015.

      Presedinte,                       Asistenti judiciari,
                         Grefier,                                                                
Red.Jud.FMI/2ex/15.05.2015
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010