InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Constanta

Sechestru asigurator. Inexistenta conditiei exigibilitatii creantei rezultate din antecontractul de vanzare-cumparare.

(Decizie nr. 211 din data de 10.02.2011 pronuntata de Tribunalul Constanta)

Domeniu Sechestru. Confiscare speciala | Dosare Tribunalul Constanta | Jurisprudenta Tribunalul Constanta

      Simpla expirare a termenului stabilit de parti in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare propriu-zis nu a dus in mod automat la activarea clauzei penale inserate in antecontract, pentru ca intr-o atare situatie reclamantul nu ar mai fi avut nici un interes sa introduca actiune impotriva paratului, ci ar fi putut trece direct la executarea silita, in baza antecontractului. Atata timp cat nu s-a stabilit de catre o instanta de judecata, printr-o hotarare definitiva, ca paratul se afla in culpa pentru neincheierea contractului de vanzare-cumparare ?i ca, astfel, datoreaza reclamantilor restituirea dublului avansului primit, conform clauzei inserate in antecontract, nu se poate vorbi de existenta unei creante exigibile a acestora impotriva paratului.

      Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Constanta, reclamantii D.P. si D.N. au solicitat instan?ei, in contradictoriu cu paratul P.V., si dispuna instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului teren proprietatea acestuia in suprafata de 2.500 mp, situat in Comuna Valu lui Traian, jud. Constanta. S-a mai solicitat, de asemenea, obligarea executorului judecatoresc sa aduca la indeplinire masura instituirii sechestrului si obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii, reclamantii au aratat ca in temeiul antecontractului autentificat sub nr. 3289/19.09.2008, paratul s-a obligat sa le vanda un teren in suprafata de 800 mp, pentru care reclamantii au platit un avans total de 15.000 euro. S-a mai aratat ca prin aceeasi conventie partile au convenit ca, in cazul in care contractul de vanzare-cumparare nu se incheie pana la data de 01.04.2009 din culpa paratului (promitent vanzator), acesta va achita de doua ori suma primita. Deoarece acest contract nu s-a incheiat in termenul convenit, reclamantii s-au adresat Judecatoriei Constanta cu o cerere prin care au solicitat obligarea paratului la plata sumei de 30.000 euro, apreciind ca vinovatia pentru neincheierea contractului ii apartine paratului. Cererea face obiectul dosarului civil nr. 14620/212/2010 aflat pe rolul Judecatoriei Constanta.
In raport de aceasta situatie de fapt, apreciind ca sunt intrunite conditiile prevazute de art.591 alin. (1) C. proc. civ., reclamantii au introdus ulterior prezenta cerere de instituire a sechestrului asigurator.
Prin incheierea de sedinta nr.245/CC/08.12.2010 instanta a respins actiunea reclamantilor, ca nefondata.
Pentru a hotari in acest fel, a retinut instanta de fond ca reclamantii au facut in cauza numai dovada intentarii unei actiuni impotriva aceluiasi parat in vederea realizarii unei creantei in cuantum de 30.000 lei. Legea cere insa ca la momentul solicitarii instituirii sechestrului asigurator, creditorul sa detina o creanta exigibila impotriva debitorului, conditie care nu se desprinde din probele administrate in cauza. Mai precis, existenta si exigibilitatea creantei solicitate se afla la acest moment sub semnul intrebarii, deoarece sunt conditionate de stabilirea pe cale judiciara a culpei paratului pentru neincheierea contractului de vanzare-cumparare la termenul convenit in antecontractul incheiat intre parti.
      Pentru a putea aprecia asupra caracterului cert al creantei pretinse de petent, este necesar sa se stabileasca faptul ca pentru neincheierea contractului de vanzare-cumparare, la care s-au obligat partile prin antecontractul invocat, este vinovat exclusiv paratul in calitate de promitent vanzator.
Cum aceasta chestiune de fapt (culpa promitentului vanzator) face obiectul litigiului declansat ca urmare a cererii principale introduse de reclamanti (dosar nr. 14620/212/2010 aflat pe rolul Judecatoriei Constanta), pana la solutionarea acestui litigiu, sustinerea reclamantilor in sensul ca ar detine impotriva debitorului lor o creanta certa si exigibila este neintemeiata.
Impotriva acestei incheieri, in termen legal, au declarat recurs reclamantii, criticand-o pentru nelegalitate.
Au sustinut recurentii ca, in cauza, s-a facut dovada caracterului exigibil al creantei, ca un atare caracter rezulta din faptul ca actul in forma autentica nu a putut fi perfectat intre parti datorita atitudinii cuplabile a paratului, care nu a fost in masura sa faca dovada indeplinirii obligatiilor pe care si le asumase, anume aceea de a schimba categoria de folosinta a terenului din extravilan in intravilan. Au aratat recurentii ca, in cauza sunt indeplinite si celelalte conditii, respectiv creanta este constatata prin act scris, pe rolul instantelor exista un litigiu ce are ca obiect realizarea creantei creditorului, pe cale de consecinta se impune reformarea incheierii pronuntate, in sensul admiterii cererii asa cum a fost formulata.
Analizand legalitatea incheierii civile recurate, prin prisma criticilor ce i se aduc, tribunalul a retinut urmatoarele:
      Desi recursul nu este intemeiat in drept, dezvoltarea motivelor de recurs permit incadrarea acestuia in temeiurile de modificare ale sentintei civile recurate, prevazute de art.304 pct.9 c.pr.civ.
In temeiul antecontractului autentificat sub nr.3289/19.09.2008, paratul s-a obligat sa le vanda un teren in suprafata de 800 mp, pentru care reclamantii au platit un avans total de 15.000 euro.
Potrivit art.591 alin.(1) C. proc. civ., "creditorul care nu are titlu executoriu, dar a carui creanta este constatata prin act scris si este exigibila, poate solicita infiintarea unui sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale debitorului, daca dovedeste ca a intentat actiune. El poate fi obligat la plata unei cautiuni in cuantumul fixat de catre instanta".
      Ori, avand in vedere izvorul sau, antecontractul de vanzare-cumparare incheiat intre parti, nu se poate aprecia ca, in cauza, ne aflam in prezen?a unei creante exigibile, adica a unei creante ajunse la termen.
      Astfel, simpla expirare a termenului stabilit de parti in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare propriu-zis nu a dus in mod automat la activarea clauzei penale inserate in antecontract, pentru ca intr-o atare situatie reclamantul nu ar mai fi avut nici un interes sa introduca actiune impotriva paratului, ci ar fi putut trece direct la executarea silita, in baza antecontractului.
      Atata timp cat nu s-a stabilit de catre o instanta de judecata, printr-o hotarare definitiva, ca paratul se afla in culpa pentru neincheierea contractului de vanzare-cumparare ?i ca, astfel, datoreaza reclamantilor restituirea dublului avansului primit, conform clauzei inserate in antecontract, nu se poate vorbi de existenta unei creante exigibile a acestora impotriva paratului.
      In considerarea argumentelor expuse ?i in temeiul disp.art.312 alin.1 c.pr.civ. recursul a fost respins ca nefondat.

2
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Sechestru. Confiscare speciala

Masuri asiguratorii - Rezolutie nr. 3/I din data de 28.11.2012
Citarea partilor in recurs - Decizie nr. 383/R din data de 21.09.2004
Inmatricularea unui vehicul nu este posibila in situatia in care bunul este sechestrat pentru obligatii fiscale ale proprietarului anterior - Decizie nr. 5494 din data de 08.11.2013
Sechestru asigurator instituit asupra bunurilor partii responsabile civilmente. Mentinerea acestuia. - Decizie nr. 604 din data de 13.10.2009
Sechestru asigurator. Neindeplinirea conditiei exigibilitatii - Decizie nr. 612 din data de 25.09.2009
Capat de cerere prin care se solicita instituirea sechestrului asigurator. Admisibilitatea notarii in cartea funciara. - Decizie nr. 455 din data de 05.12.2008
Sechestru asigurator in materie comerciala - Decizie nr. 485 din data de 05.10.2007
Aplicarea sechestrului asigurator in materie comerciala asupra bunurilor imobile - Decizie nr. 536 din data de 26.10.2007
PLANGERE INTEMEIATA PE DISPOZITIILE ART.168 CPP.INADMISIBILITATE - Decizie nr. 559 din data de 23.09.2008
Sechestru judiciar. Inadmisibilitate. Actiunea avand ca obiect rezolutiunea promisiunii bilaterale de vanzare-cumparare are caracterul unei actiuni personale, obiectul litigiului astfel dedus judecatii consta in valorificarea unui drept de creanta si... - Hotarare nr. incheiere/06.01.2009 din data de 21.09.2009
Sechestru asigurator in materie comerciala . Cautiune. Obligativitate. Norme incidente. - Hotarare nr. 0 din data de 11.12.2006
sechestru asigurator - Sentinta civila nr. 144 C din data de 12.02.2016
Cerere de infiintare a sechestrului asigurator formulata in temeiul articolului 141 din Legea nr. 85/2006. Calitate procesuala activa. - Decizie nr. 785 din data de 10.05.2016
Sechestru asigurator. Lipsa unor bunuri mobile sau imobile asupra carora sa se instituie, in concret respectiva masura asiguratorie - Decizie nr. 666A din data de 30.04.2015
Confiscare speciala. Bunuri care nu se gasesc. - Decizie nr. 1102/R din data de 29.05.2012
Plangere impotriva masurii sechestrului asigurator luata de procuror. - Decizie nr. 899 din data de 07.05.2012
Sechestru asigurator. Necercetarea cererii modificatoare. - Decizie nr. 2162 din data de 04.12.2012
Instituirea sechestrului asigurator este condi?ionata de exigibilitatea crean?ei. - Decizie nr. 646 din data de 26.05.2011
Sechestru asigurator. Invocarea de catre creditor a unei creante nescadente. - Decizie nr. 1498 din data de 18.10.2011
Sechestru asigurator. Existenta unor creante certe si exigibile. - Decizie nr. 498 din data de 21.03.2011