InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

CIVIL.Inscriere carte funciara. Notare litigiu

(Decizie nr. 9686/2010 din data de 21.01.2011 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau

        
     
        
        
        Prin sentinta civila nr. 6480 din 14.10.2010 pronuntata de Judecatoria_  s-a respins plangerea de carte funciara, formulata de petenta S.C. _ S.R.L., in contradictoriu cu parata _., ca neantemeiata.
         Au  fost respinse capatele de cerere privind obligarea paratei la plata daunelor cominatorii, a daunelor, precum si la plata unei amenzi judiciare, ca neintemeiate.
         S-a respins capatul de cerere privind obligarea la plata cheltuielilor de judecata, ca neintemeiat.
Pentru a pronunta aceasta sentinta judecatoria a retinut urmatoarele : In fapt, la cererea paratei _ (fila ), a fost notat litigiul cu privire la Dosarul nr.  _/2010 aflat pe rolul Tribunalului ..   sub C.8 din cartea funciara cu nr.  _/(cu privire la imobilul cu numarul cadastral  _ ), prin Incheierea nr. _2010 data de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara  _ (fila 56).
     La baza notarii acestui litigiu, a stat certificatul de grefa eliberat de Tribunalul _ -Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ in Dosarul nr. _ /2010, avand ca obiect obligatie de a face si sechestru asigurator asupra imobilului situat in _ , inscris in cartea funciara cu nr.  _, avand numar cadastral  _, proprietatea paratei SC _ .
Potrivit art.93 din Ordinul nr.633/2006 (modificat prin Ordinul nr.133/26.03.2009) notarea existentei unui litigiu cu privire la drepturile ce fac obiectul inscrierii in cartea funciara se va putea face fie la cererea partii interesate, fie din oficiu la sesizarea instantei de judecata. Notarea se va face in baza copiei actiunii avand stampila si numarul de inregistrare ale instantei sau a certificatului de grefa.
Pe de alta parte, conform art.26 alin.4 litc. din Legea nr.7/1996 (temei de drept indicat de aparatorul petentei la termenul de judecata din data de 07.10.2010), notarea are ca obeict inscrierea drepturilor personale, a actelor si faptelor juridice referitoare la starea si capacitatea persoanelor, actiunilor si cailor de atac in justitie, precum si a masurilor de indisponibilizare, in legatura cu imobilele din cartea funciara. In acelasi sens sunt si dispozitiile art.42 alin.1 lit.t din Ordinul nr.633/2006, care prevad ca notarea priveste orice alte fapte, drepturi personale sau actiuni a caror notare este permisa de lege si au legatura cu imobilul.
     In speta, notarea litigiului ce face obiectul Dosarului nr. _ /2010 al Tribunalului _ -Sectia Comercial si de Contencios Administrativ, s-a facut in baza certificatului de grefa din data de 12.05.2010 (fila 58), obiectul cauzei fiind "obligatie de a face si sechestru asigurator asupra imobilului situat in_, inscris in cartea funciara cu nr_., avand numar cadastral _, proprietatea paratei SC _".
Avand in vedere ca obiectul acestui litigiu, printre altele il constituie sechestrul asigurator ce vizeaza imobilul situat in _., inscris in cartea funciara cu nr.11612, avand numar cadastral _, instanta  a constatat ca sunt intrunite conditiile legale privind notarea litigiului in cartea funciara a acestui imobil si in consecinta a respins actiunea ca neintemeiata.
     In ceea ce priveste capatele de cerere privind obligarea paratei la plata daunelor cominatorii, a daunelor, precum si la plata unei amenzi judiciare, instanta le-a respins ca neintemeiate, avand in vedere ca acestea sunt capete de cerere accesorii ce depind de solutionarea cererii principale.
     In temeiul art.274 C.proc.civ., a respins capatul de cerere privind obligarea la plata cheltuielilor de judecata, ca neintemeiat, avand in vedere ca parata nu a "cazut in pretentii".
     Impotriva acestei sentinte a declarat apel  petenta SC _.care a criticat-o pentru nelegalitate si netemeinicie .
     Astfel, apelanta a invederat  ca cererea formulata de intimata _privind notarea in cartea funciara a litigiului a avut un caracter abuziv, intrucat aceasta nu are de recuperat nici-o suma de bani  de la societate .De altfel, aceasta cerere a fost  anulata ca netimbrata potrivit sentintei pronuntate in dosarul nr. _/2010 .
     S-a mai sustinut ca instanta de fond trebuia sa analizeze , in limita investirii sale , temeinicia notarii unui litigiu in cartea funciara cu privire la un imobil intrucat proprietara imobilului nu avea nici o obligatie pecuniara fata de petenta .
     Apelul este nefondat.
     Prin cererea de chemare in judecata inregistrata la Tribunalul _  Sectia Comerciala sub nr. _. din 12.05.2010  reclamanta_. a chemat in judecata pe paratii_.., solicitand obligarea acestora la plata dividendelor care i se cuvin pana la momentul excluderii din societate si cotei parti din patrimoniul societatii .
     Printr-un capat de cerere distinct a solicitat instituirea unui sechestru asigurator asupra unui teren in suprafata de 1010,24 m.p. situat in_, inscris in cartea funciara cu nr. _, posedand numarul cadastral _ si aflat in proprietatea paratei  SC_.
     La baza notarii acestui litigiu in cartea funciara de catre  OCPI _  a stat certificatul de grefa eliberat de Tribunalul_din care rezulta ca pe rolul acestuia  se afla  dosarul nr. 2180/114/2010 , mai sus mentionat.
     In mod judicios , prima instanta de judecata a respins plangerea formulata impotriva incheierii de carte funciara prin care s-a dispus notarea litigiului mai sus mentionat , intrucat prin cererea de chemare in judecata ce face obiectul dosarului nr. 2180/114/2010 reclamanta _. solicita plata unor  dividende si altor drepturi pecuniare rezultate din calitatea sa de asociat in  SC _ SRL , iar imobilul asupra careia s-a solicitat instituirea sechestrului asigurator face parte din patrimoniul acesteia .
     Intre pretentiile banesti formulate de catre reclamanta in dosarul mentionat si imobil exista o legatura indiscutabila, intrucat aceste pretentii decurg din calitatea de asociata a acesteia in SC _. , care are in patrimoniul sau bunul imobil asupra caruia a solicitat instituirea unui sechestru asigurator .
     Potrivit  art. 19  din Legea nr. 7/1996 privind cadastru si publicitatea imobiliara , cartea funciara este alcatuita din titlu , indicand numarul ei si numele localitatii in care este situat imobilul , precum si din trei parti .
     In partea a doua , referitoare la inscrierile privind dreptul de proprietate , se noteaza , intre altele , faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice , precum si actiunile privitoare la proprietate .
     Cererea privind notarea litigiului in care s-a solicitat  aplicarea unui sechestru asigurator asupra bunului imobil face parte din faptele juridice referitoare la dreptul de proprietate , asa incat in mod corect  s-a dispus de catre OCPI _  inscrierea in cartea funciara.
     Conform art. 42 din Regulamentul de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara , aprobat prin Ordinul MAI nr. 633 din 13.10.2006 , notarea poate avea ca obiect consemnarea unor fapte si drepturi personale , a litigiilor  referitoare la drepturile reale asupra imobilelor si alte inscrieri cu caracter temporar in legatura cu imobilul .
     Notarea litigiului privind instituirea sechestrului asigurator  reprezinta o inscriere cu caracter temporar la care face referire articolul mai sus mentionat .
     In acest context , chiar in situatia in care prin sentinta civila nr. 1466 din 16.11.2010  s-a anulat ca netimbrata actiunea formulata de catre reclamanta _ privind  pretentiile banesti si instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului tribunalul apreciaza ca notarea litigiului s-a facut in conformitate cu dispozitiile legale mai sus mentionate si nu este nici un motiv pentru  desfiintarea sentintei si a incheierii de carte funciara intrucat  sentinta mai sus mentionata a fost  recurata la data de 9.12.2010 si 30.11.2010 de catre _. si S_. SRL.
     Pentru considerentele mai sus aratate tribunalul va respinge  ca nefondat apelul pendinte judecatii  .
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009