InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

COMERCIAL : Admiterea exceptiei de netimbrare a contestatiei la executare silita. Depunerea la dosar a taxelor de timbru dupa ramanerea in pronuntare de catre instanta. Casarea solutiei cu trimitere

(Decizie nr. 905/2010 din data de 20.01.2011 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Executarea silita | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau

                     

          Deliberand asupra recursului comercial de fata,in conditiile art.256 din Codul de procedura civila,
          In baza actelor si lucrarilor dosarului,constata si retine urmatoarele :
          I. Circumstantele cauzei
          1.Obiectul actiunii
          Prin cererea introdusa la Judecatoria Buzau la data de 20 noiembrie 2009 si inregistrata sub nr.12595/200/2009,contestatorul M S a formulat in contradictoriu cu intimata Primaria comunei Posta Calnau, judetul Buzau,contestatie impotriva Titlului executoriu nr.1 din 10 noiembrie 2009 si a Somatiei de plata nr. 5986 din 10 noiembrie 2009, incheiate de Primaria comunei Posta Calnau si care i-au fost comunicate la data de 11 noiembrie 2009.
          2.Motivele de fapt si de drept care au stat la baza formularii cererii de catre contestatorul M S
          In motivarea cererii sale,contestatorul a aratat ca,in fapt,a contestat toate cele trei procese-verbale emise de Primaria comunei Posta Calnau, cu nr.5,6 si 7 din 5 februarie 2007, la Judecatoria Buzau.
          Amenzile aplicate au fost stabilite cu incalcarea legii si in urma unor abuzuri savarsite de primarul in functie al comunei Posta Calnau, L G care a emis titlul executoriu fara a avea in vedere ca procesele-verbale incheiate au fost contestate in anul 2007,respectiv la data de 16 februarie 2007,fiind inregistrate sub nr.2292,2293 si 2294,nefiind data o sentinta definitiva pana la aceasta data.
          Contestatorul nu a precizat temeiul juridic al cererii sale.
          3.Apararile formulate de intimata Primaria comunei Posta Calnau
          Intimata Primaria comunei Posta Calnau a formulat intampinare,in cuprinsul careia a invocat exceptia netimbrarii contestatiei la executare,solicitand anularea acesteia ca netimbrata.
          In ceea ce priveste fondul cauzei,intimata a solicitat respingerea contestatiei la executare,invocand urmatoarele motive :
          Titlul executoriu a fost emis in baza documentatiei existente la sediul institutiei,in conformitate cu care contestatorul era inregistrat in evidentele fiscale cu un debit de 300 000 lei,aferent unor amenzi aplicate cu mai multe procese-verbale de contraventie. Aceste procese-verbale de contraventie nu au fost contestate in instanta de catre contestator,astfel ca sanctiunile au ramas definitive si nu mai pot fi anulate. Desi contestatorul afirma ca aceste procese-verbale ar fi fost contestate la Judecatoria Buzau,Primaria comunei Posta Calnau nu a fost instiintata niciodata de existenta unui astfel de proces si ca atare punerea in executare a amenzii aplicate era obligatia sa.
          Pe de alta parte,chiar si in conditiile existentei unei contestatii, executarea silita poate incepe,existand apoi posibilitatea intoarcerii executarii.
          Nu exista nici un motiv pentru care la acest moment sa fie anulate actele de executare,acestea fiind emise in mod legal.
          4.Solutia instantei de fond
          Prin Sentinta civila nr.1689 din 5 martie 2010 pronuntata in dosarul nr.12595/200/2009 Judecatoria Buzau a admis exceptia de netimbrare,invocata din oficiu si a anulat ca netimbrata contestatia la executare formulata de contestatorul MS, in contradictoriu cu intimata Primaria comunei Posta Calnau .
          Pentru a pronunta aceasta sentinta,instanta de fond a retinut ca, potrivit art.20 alin.(1) din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru, taxele judiciare de timbru se platesc anticipat,iar daca taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal in momentul inregistrarii cererii ori daca pe parcursul procesului apar elemente care determina o valoare mai mare instanta va pune in vedere petentului sa achite suma datorata pana la primul termen de judecata,iar potrivit art.20 alin.(3),neindeplinirea obligatiei de plata,la termenul stabilit,se sanctioneaza cu anularea actiunii sau cererii.
          Instanta a constatat ca la termenul de judecata din data de 5 martie 2010 contestatorul nu s-a conformat celor dispuse de instanta,in sensul ca nu a achitat taxa de timbru in valoare de 194,00 lei si timbru judiciar in valoare de 3,00 lei,desi i s-a pus in vedere consemnarea sumelor mentionate,sub sanctiunea anularii cererii ca netimbrata.
          Este adevarat ca,prin cererea depusa la fila 18 din dosar,contestatorul a facut dovada achitarii taxei de timbru de 194,00 lei si timbrul judiciar de 3,00 lei,dar acestea s-au depus dupa ramanerea cauzei in pronuntare.
          5.Recursul declarat de contestator
          Impotriva acestei sentinte,in termenul prevazut de art.301 din Codul de procedura civila,contestatorul M S a declarat recurs,criticand-o pentru nelegalitate si pentru netemeinicie,invocand urmatoarele motive :
          Prin citatie, instanta a dispus achitarea unei taxe judiciare de timbru in valoare de 194,00 lei si a unui timbru judiciar in valoare de 3,00 lei,pentru termenul din 5 martie 2010.La acest termen s-a prezentat pentru a depune taxa judiciara de timbru achitata cu chitanta seria PMB nr.55537 din 4 martie 2010 si timbrul judiciar rugand instanta sa ia act ca s-a prezentat. Presedintele instantei i-a spus ca s-a discutat dosarul si a ramas in pronuntare pe exceptia lipsei timbrajului,astfel incat nu mai poate relua dosarul. Imediat a depus prin Serviciul registratura al instantei taxa judiciara de timbru si timbrul judiciar,deci pana la sfarsitul sedintei din acea zi. Cu toate acestea,instanta a retinut ca nu si-a indeplinit obligatia de timbrare si a respins cererea pe acest motiv.
          Recurentul a precizat ca dosarul sau a avut numarul 1 la ordine,fiind cerut la amanare de aparatorul Primariei comunei Posta Calnau, deoarece acesta se grabea sa plece la o alta instanta.
          Avand in vedere aceste aspecte, recurentul a solicitat admiterea recursului, casarea sentintei recurate si trimiterea cauzei la Judecatoria Buzau,pentru solutionare pe fond.
          Cererea de recurs formulata de contestatorul M S a fost inregistrata la Sectia civila a Tribunalului Buzau,dar prin Incheierea din 4 iunie 2010 s-a dispus scoaterea cauzei de pe rol si trimiterea dosarului la Sectia comerciala si de contencios administrativ,spre competenta solutionare,fiind inregistrata la data de 9 iunie 2010,sub nr.2870/114/2010.
          6.Apararile formulate de intimata
          Intimata Primaria comunei Posta Calnau nu a formulat in scris intampinare, iar in recurs nu au fost administrate probe noi.
          II. Considerentele instantei de recurs
          Prin decizia nr. 905 din 10.12.2010 pronuntata de Tribunalul Buzau s-a admis recursul declarat de contestatorul M S, in contradictoriu cu intimata Primaria comunei Posta Calnau, impotriva Sentintei civile nr.1689 din 5 martie 2010 pronuntata de Judecatoria Buzau in dosarul nr.12595/ 200/2009, s-a casat hotararea atacata si s-a trimis cauza aceleiasi instante pentru judecarea fondului.
                    Hotarand astfel , tribunalul a retinut in fapt si in drept :
          1.Argumentele corespunzatoare motivelor de recurs
          Examinand inscrisurile depuse la dosarul de fond,tribunalul a retinut ca, la primirea cererii,prin rezolutie,nu s-a pus in vedere contestatorului sa achite taxa judiciara de timbru si timbrul judiciar.
          Discutii in referire la achitarea taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar s-au purtat la termenul de judecata in sedinta publica din 22 ianuarie 2010, cand instanta a pus in vedere contestatorului sa procedeze la timbrarea cererii de chemare in judecata,cu taxa judiciara de timbru in suma de 194,00 lei si cu timbru judiciar in valoare de 3,00 lei,sub sanctiunea anularii cererii ca netimbrata.
          Asa cum rezulta din Chitanta pentru creante ale bugetului local seria PMB nr.55537 din 4 martie 2010,emisa de Directia Economica a Primariei municipiului Buzau,contestatorul a achitat taxa judiciara de timbru,iar din mentiunile Serviciului registratura al Judecatoriei Buzau rezulta ca acesta a depus personal chitanta de plata la data de 5 martie 2010,orele 9,30.
          De asemenea,in practicaua sentintei recurate s-a consemnat ca,"dupa strigarea cauzei si ramanerea acesteia in pronuntare,s-a depus la dosar,prin intermediul compartimentului registratura,Chitanta seria PMB nr.55537 din 4 martie 2010,pentru suma de 194,00 lei si timbre judiciare in valoare de 3,00 lei, reprezentand timbrajul corespunzator cererii de chemare in judecata".Cu toate acestea,instanta a admis exceptia de netimbrare,invocata din oficiu si a anulat ca netimbrata contestatia la executare formulata de contestatorul M S.
          In aceste conditii,tribunalul a apreciat ca,procedand astfel,instanta de fond a nesocotit principiul contradictorialitatii si dreptul la aparare,ambele parti fiind private de posibilitatea de a-si sustine si dovedi drepturile,de a combate sustinerile partii potrivnice sau de a-si exprima pozitia fata de masurile pe care instanta le poate dispune in exercitarea rolului sau activ,conferit de art.129 din Codul de procedura civila.
          Ori, respectarea si aplicarea principiului contradictorialitatii,cat si a dreptului la aparare se circumscriu notiunii consfintite de art.6 din Conventia europeana a drepturilor omului privind dreptul la un proces echitabil,drept care in cauza a fost incalcat.
          2.Solutia instantei de recurs
          In raport de cele aratate,retinandu-se incidenta in cauza a motivului de recurs prevazut de art.304 pct.5 din Codul de procedura civila,in temeiul art.312 alin.(5) prin decizia nr. 905 din 10.12.2010 s-a admis recursul declarat de contestatorul M S, in contradictoriu cu intimata Primaria comunei Posta Calnau, impotriva Sentintei civile nr.1689 din 5 martie 2010 pronuntata de Judecatoria Buzau in dosarul nr.12595/ 200/2009, s-a casat hotararea atacata si s-a trimis cauza aceleiasi instante pentru judecarea fondului, dispunandu-se ca instanta de rejudecare sa puna in dezbaterea partilor fondul pricinii, si sa aprecieze asupra necesitatii administrarii de probe si asupra oricaror alte masuri care in opinia sa se impun a fi luate,toate acestea insa numai dupa ce fiecare parte va avea posibilitatea de a-si sustine propriile cererii si de a combate sustinerile partii adverse.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Executarea silita

Incheiere - Investire cu formula executorie - Hotarare nr. IIII din data de 22.02.2010
Obligatia de a face - Decizie nr. 816 din data de 27.11.2017
Titlul de creanta si titlul executoriu potrivit codului de procedura fiscala - acte distincte. - Decizie nr. speta 6 din data de 08.01.2008
CHELTUIELI JUDICIARE - Decizie nr. 66/A din data de 05.02.2004
Incuviintarea executarii silite a unei creante prescrise - Decizie nr. 64/A/CC/ din data de 11.07.2005
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017
Titlu suspendarea executarii - Sentinta comerciala nr. 212/CA din data de 15.04.2010
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita. - Decizie nr. 154 din data de 04.03.2010
Executare silita - Decizie nr. 155 din data de 04.03.2010
Validarea popririi. Termenul de 3 luni prev. de art.460 c.pr.civ. - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Validarea popririi - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Competenta de solutionare a litigiului purtand asupra executarii silite a unei hotarari pronuntate in contencios administrativ. - Sentinta civila nr. 7/F din data de 31.08.2005
Executarea silita - Sentinta civila nr. 1119/C din data de 26.05.2012
Executare silita prin poprire. Obligatiile tertului poprit in cazul in care executarea silita este suspendata. - Decizie nr. 288 din data de 18.04.2013
Executarea silita a creantelor fiscale stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate de instanta de contencios administrativ. - Hotarare nr. 477 din data de 23.01.2013
Titlu executoriu emanand de la o instanta straina. Incuviintarea executarii silite. Limitele investirii. Dispozitii aplicabile. - Decizie nr. 389 din data de 28.06.2012
Executarea silita a titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare - Decizie nr. 401 din data de 04.05.2006
Executare silita imobiliara. Anulare licitatie - Decizie nr. 309 din data de 07.04.2006
Incuviintarea executarii silite - Decizie nr. 164 din data de 24.02.2006
Cererea de incuviintare a executarii silite. - Decizie nr. 1070 din data de 17.11.2005