InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

CIVIL.COMPLET SPECIALIZAT DE LITIGII SI ASIGURARI SOCIALE.Contestatie concediere restructurare.

(Hotarare nr. din data de 07.01.2009 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau


CIVIL.COMPLET SPECIALIZAT DE LITIGII SI ASIGURARI SOCIALE.Contestatie concediere restructurare. Prin contestatia inregistrata sub nr. 5914/114/2007 pe rolul Tribunalului Buzau, reclamantul P. S. a solicitat in contradictoriu cu parata SC"T.C. M." SRL  Buzau, pronuntarea unei hotarari judecatoresti, prin care sa se dispuna anularea deciziei nr. 123/2.10.2007 emisa de parata , reincadrarea reclamantului pe postul detinut anterior, cu obligarea remiterii contravalorii salariilor neincasate de la 3.10.2007 pana la reincadrare , recunoasterea sporului de vechime si a celorlalte sporuri, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii, reclamantul a relatat instantei faptul ca la data de 3.10.2007, i-a fost comunicata decizia nr. 123/2.10.2007 prin care in temeiul art. 65 al.1 Codul Muncii s-a hotarat restructurarea activitatii societatii, cu consecinta desfiintarii locului sau de munca, acela de director general adjunct.
S- a invocat in principal nulitatea deciziei in conditiile in care art. 65 al. 2 Codul Muncii prevede obligatia ca desfiintarea postului sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. In realitate a aratat ca desfiintarea locului de munca este rezultatul unei stari de animozitate intre directorul general al SC R. SA si reclamant pe argumentul pretins al efectuarii de operatii comerciale de natura a favoriza o ferma oarecare. Pana la data de 3.10.2007 nu s-a pus problema reducerii postului dimpotriva permanent se organizau interviuri pentru noii angajati iar directorul societatii nu le-a adus la cunostinta niciodata ca ar fi probleme cu parametrii bugetului.
Dupa cum s-a mai aratat, anterior emiterii deciziei plecasera trei colegi din sectorul filtre iar ulterior au aparut alte 2 persoane in acelasi sector.
In dovedirea contestatiei s-au depus la dosar: copia deciziei nr. 123/2.10.2007, preavizul acordat reclamantului.
Parata a depus la dosar in termen legal intampinare prin care a solicitat respingerea contestatiei din urmatoarele considerente:
Incepand cu data de 1.06.2007 reclamantul a fost incadrat la SC "T. C. M." SRL in baza, contractului individual de  munca nr. 281319/1.06.2007, incheiat pe durata nedeterminata, in functie de director general adjunct. La data de 31.10.2007 in baza Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor din data de 1.10.2007, a deciziei Administratorului Unic nr. 123/2.10.2007 si pe fondul reorganizarii activitatii in cadrul societatii contractul individual de munca a incetat in baza art. 65 al.1 Codul Munci.
SC "T. C. M." SRL, este o societate infiintata in anul 2006 in scopul externalizarii activitatii de marketing, vanzari si logistica a SC R.SA si SC "G.  I." SA. Dupa 3 luni de functionare efectiva, Consiliul de Administratie al SC "R" S.A. (care este asociat majoritar, cu o detinere de 95 % din capitalul social, a dispus efectuarea unui audit in cadrul SC "T. C. M." SRL, care a relevat ca parametrii stabiliti in buget nu sunt respectati si a facut recomandari pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a activitatii societatii.
In acest scop a fost convocata Adunarea Generala a Asociatilor, care a decis o serie de masuri referitoare la reorganizarea activitatii , una din masuri fiind si desfiintarea postului de Director General Adjunct, fiind ineficienta o astfel de functie.
Masura de desfiintare a functiei de Director General Adjunct este efectiva, avand o cauza reala si serioasa, fiind dictata de necesitatea organizarii activitatii intr-o maniera care sa permita pe de o parte incadrarea in bugetul de venituri si cheltuieli stabilit iar pe de alta parte responsabilizarea conducerii si evitarea luarii unor masuri contradictorii la nivelul acestuia.
La infiintarea SC "T. C. M." SRL avea 69 de angajati in prezent societatea avand 62 de salariati, in conditiile in care dupa data de 18.09.2007, in societate nu s-au mai facut angajari.
In dovedirea intampinarii s-au depus la dosar: decizia nr. 123/2.10.2007, copia contractului individual de munca, hotararea adunarii generale a asociatilor, raport de audit intern, raport de activitate, tabel nominal angajati SC "T. C. M." SRL, organigrama T.C.M.
Reclamantul a depus precizari la actiune prin care a aratat ca operatiunea de "restructurare a posturilor" o fost o masca eleganta a membrilor conducerii societatii, care anterior emiterii deciziei, iau cerut sa-si dea demisia, depunand o serie de acte in acest sens.
S-a luat interogatoriul paratei, raspunsurile fiind consemnate la dosar.
La solicitarea paratei au fost audiati martorii: B. Il. si C. V., iar din partea reclamantului: B. N. A. si I. N. C..
Tribunalul, analizand intregul material probator administrat in cauza, va retine urmatoarea situatie de fapt: reclamantul a fost incadrat pe postul de director general adjunct la SC "T. C. M." SRL, incepand cu data de 1.06.2007, in baza contractului individual de munca nr. 281319/1.06.2007.
Reclamantul detinuse aceeasi functie de director general adjunct in cadrul SC "R." SA Departamentul comercial al acestei societati, s-a transformat in SC "T. C. M." SRL care a preluat toti angajatii din sectorul respectiv. In acest fel s-a ajuns ca reclamantul sa ocupe aceeasi functie de director general adjunct in cadrul societatii nou infiintate.
In aceasta societate organizarea sectoarelor era facuta in divizii, conduse de catre un director, iar reclamantul coordona practic activitatea acelora in sectoarele vanzare filtre auto si industriale, materiale de protectie produse de polietilena, saci de  PVC si tavite de polietilena.
Dupa cum se poate observa SC "T. C. M." SRL este o societate infiintata in copul externalizarii activitatii de marketing si logistica a SC "R." SA si G. I. SA, conditionat de o eficienta economica maxima si proiectare si respectarea unui buget prealabil prestabilit.
Reclamantul a indeplinit functia respectiva pana la data de 2.10.2007, cand prin decizia 123/2007 i-a fost desfacut contractul de munca in temeiul art. 65 al.1 Codul muncii, in baza Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor din data de 1.10.2007 si a deciziei Administratorului Unice nr.123/2007.
Conform prevederilor art. 65 al.1 Codul Muncii:" concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii.
Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, din cele prevazute la alin. 1.
In speta dupa cum se poate observa din materialul probator administrat in cauza la solicitarea SC "R." SA (care este asociat angajator) s-a dispus efectuarea unui audit in cadrul SC "T. C. M." SRL, s-a dispus efectuarea efectiva de catre un auditor independent.
Acest raport a relevat faptul ca parametrii stabiliti in buget nu sunt respectati mai ales indicatorii referitori la cheltuielile salariale. La acesta s-a adaugat si raportul intocmit de Directorul General al "T.C.M." in care au fost descrise dificultatile cu care se confrunta societatea si a propus solutii pentru imbunatatirea activitatii.
Avand cele doua rapoarte Adunarea Generala a Asociatilor a decis o serie de masuri, respectiv: desfiintarea postului ocupat de reclamant, de director general adjunct, reorganizarea diviziei filtre, modificarea organigramei societatii, acordarea de catre SC R. SA de asistenta tehnica gratuita, incheierea unui contract de mandat cu directorul general  si ceilalti directori.
De asemenea din organigrama societatii inainte  si dupa concedierea reclamantului a rezultat faptul ca pe postul detinut de acesta nu a mai fost angajata nici o alta persoana, atributiile sale fiind preluate de directorul general, motiv pentru care desfiintarea postului este reala, nu fictiva si este serioasa.
Astfel martorii audiati, care indeplinesc functii importante in cadrul societatii parate precum si inscrisurile depuse la dosar au relevat faptul ca activitatea paratei se incadreaza in parametrii normali, iar cheltuielile au scazut semnificativ (cele cu salariile au scazut cu 8%).
Instanta constata ca masura luata de desfiintare a functiei de director general adjunct, este efectiva, postul disparand din organigrama societatii, ca a avut o cauza reala si serioasa, generata de necesitatea organizarii activitatii intr-o maniera care sa permita incadrarea in bugetul de venituri si cheltuieli stabilit si responsabilizarea conducerii, evitandu-se luarea unor masuri contradictorii la nivelul acesteia.
Instanta, atunci cand verifica daca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 65 al.1 Codul Muncii, nu este in masura sa analizeze daca auditoriul era competent sa intocmeasca raportul respectiv, daca concluziile auditorului sunt conforme cu realitatile, daca postul de director general adjunct trebuia sa existe pe viitor in organigrama paratei sau nu, ca nu are competenta decat de a stabilii daca desfiintarea postului a fost una reala, nu efectiva, si a avut o cauza serioasa.
Avand in vedere ca desfacerea contractului de munca in baza prev. art. 65 Codul muncii reprezinta o concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, prezinta mai putina importanta capacitatea profesionala a reclamantului, competentele sale profesionale pe care nu i le contesta nici conducerea societatii parate. Martorii audiati la solicitarea reclamantului nu au putut prezenta decat aspecte legate de capacitatea profesionala, competentele in domeniu si probitatea morala a fostului director, care asa cum am aratat nu au importanta in cazul de fata. De asemenea depozitiile lor trebuie coroborate cu materialul probator administrat in cauza si cenzurate in unele privinte avand in vedere ca in prezent martorii sunt salariatii reclamantului, la firma la care este director.
A mai incercat reclamantul sa acrediteze ideea ca anterior desfacerii contractului de munca, i se ceruse acestuia sa isi dea demisia, si ca i se relatasera prerogativele functiei inca din luna septembrie 2007. Aceste sustineri insa nu sunt dovedite prin nici un mod, chiar martorii audiati, neputand furniza vreo informatie, in acest sens.
In schimb,  martorii  audiati din partea paratei au aratat ca in data de 3.10.2007, dupa emiterea deciziei de desfacere a contractului de munca, la sedinta operativa ce se tine saptamanal s-a anuntat desfiintarea  postului de director general adjunct si ca o consecinta retragerea atributiilor reclamantului si capacitatii de a lua decizii care sa antreneze societatea.
Nu in ultimul rand parata a precizat ca la data desfacerii contractului de munca nu existau posturi vacante motiv pentru care nu i-au putut oferii contestatorului un alt loc de munca, corespunzator pregatirii sale profesionale.
Retinand cele relatate mai sus si avand in vedere ca desfiintarea postului a fost efectiva a avut o cauza reala si serioasa, ca pe postul respectiv nu a fost angajata o alta persoana el disparand din organigrama societatii, Tribunalul va respinge contestatia.

PENTRU ACESTE MOTIVE-IN NUMELE LEGII-HOTARASTE:

Respinge contestatia promovata de reclamantul P. S. in contradictoriu cu parata SC "T. C. M." SRL Definitiva.Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica. 3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013