InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Braila

Infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata- art. 290 alin(1) C.P.

(Decizie nr. 217 din data de 22.10.2008 pronuntata de Tribunalul Braila)

Domeniu Falsificari (infractiuni de) | Dosare Tribunalul Braila | Jurisprudenta Tribunalul Braila

Infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art. 290 C.pen. consta in falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii ori prin alterarea lui in orice mod de natura sa produca consecinte juridice, daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat sau il incredinteaza unei alte persoane spre folosire.
In continutul material al infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata intra atat falsificarea unui inscris preexistent cat si plasmuirea, crearea, nascocirea in mod fraudulos a unui astfel de inscris de natura sa produca consecinte juridice cu conditia ca inscrisul falsificat sa fi fost folosit sau incredintat unei alte persoane spre folosire.
Ar fi contrara vointei legiuitorului si ilogic ca falsificarea continutului unui inscris sub semnatura privata (acest inscris avand si notiuni reale - care nu au fost alterate) sa constituie infractiunea prevazuta de art. 290 alin. (1) C.pen., dar plasmuirea unui astfel de inscris care ar presupune crearea, nascocirea lui in intregime cu toate elementele sale, sa nu constituie infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
De altfel, notiunea de "a contraface" este sinonima cu notiunea de "a plasmui", a nascoci in mod fraudulos potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane.
Prin sentinta penala nr. 2440/21.12.2007 pronuntata de Judecatoria Braila  in dosarul nr. 3976/196/2007, in baza dispozitiilor art. 11 pct.2 lit.a Cpp raportat la art.10 lit. "d" Cpp a fost achitat inculpatul A. S., pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazuta de art.290 al.1 C.pen, intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii.
Pentru a dispune astfel cu privire la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, instanta de fond a retinut urmatoarele:
Infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art. 290 al. (1) C.pen. de care este acuzat inculpatul, consta in aceea ca A. S. in calitate de administrator al S.C. XYZ  S.R.L. Braila, a intocmit factura fiscala nr.3094726 (fila 99 vol. I dosar UP), prin care arata, nereal, ca a vandut P.F. M. A. bunuri in valoare de 169.932.000 lei, factura care nu a fost datata si a fost pusa de acesta la dispozitia expertului contabil L. M. pentru a arata ca societatea sa are de incasat de la clienti si aceasta suma de bani. Aceasta factura a fost ulterior stornata prin intocmirea unei alte facturi cu nr. 3997723/30.11.2004.
Aceasta situatie de fapt rezulta din raportul de expertiza contabila intocmit in cauza (fila 84-85 dosar UP, vol I).
Cu alte cuvinte, ceea ce se imputa inculpatului consta in esenta in consemnarea unei situatii nereale intr-un inscris sub semnatura privata (factura fiscala 3094726, nedatata, nesemnata de primire si nici macar stampilata).
Elementul material al infractiunii prevazuta de art.290 al.1 C.pen. consta in falsificarea unui inscris sub semnatura privata DOAR in vreunul din modurile aratate la art.288 C.pen. (nu si in art. 289 Cp), adica doar in alterarea sau contrafacerea inscrisului, nu si in atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului ori prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari.
Alterarea presupune o modificare materiala a datelor cuprinse in inscris, iar contrafacerea reprezinta producerea prin imitare a unui inscris original preexistent.
Or, niciuna dintre aceste situatii nu poate fi imputata inculpatului, iar ceea ce procurorul a retinut drept infractiune consta in consemnarea unei situatii nereale intr-un inscris sub semnatura privata.
Din modul de redactare al textelor art. 288-290 C.pen. rezulta ca legiuitorul a inteles sa incrimineze fapta de a consemna o situatie nereala doar in cazul inscrisurilor oficiale si in conditiile art.289 Cpen, nu si in cazul inscrisurilor sub semnatura privata.
Este drept, ca fapta inculpatului constand in consemnarea unei situatii nereale intr-un inscris sub semnatura privata (factura fiscala) este reprobabila, insa NU ESTE INCRIMINATA PRIN LEGE.
A se da o alta interpretare ar insemna sa se incalce dispozitiile art. 2 ale C.pen. in sensul ca numai Legea prevede care fapte constituie infractiuni.
Ca urmare, constatand ca faptei de care este acuzat inculpatul ii lipseste elementul material (alterarea sau contrafacerea), in baza art. 11 pct. 2 lit. a Cpp raportat la art.10 lit. d Cpp instanta de fond a dispus achitarea inculpatului pentru art.290 al.1 C.pen.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Braila  si partea civila SC Liftcon SRL Bucuresti, criticand hotararea instantei de fond  pentru nelegalitate si netemeinicie, cauza fiind inregistrata sub nr. 3976/196/2007.
In baza art. 379 pct. 2 lit."a" C.p.p. admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Judecatoria Braila  si de apelanta-parte civila S.C. LXYZ  S.R.L. impotriva sentintei penale nr. 2440/21.12.2007 pronuntata de Judecatoria Braila  in dosarul nr. 3976/196/2007.
S-a desfiintat in parte hotararea instantei de fond si in rejudecare, pentru infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art. 290 alin. (1) C.p. s-a dispus condamnarea inculpatului A. S. la o pedeapsa de 6 luni inchisoare. 
Pentru a dispune astfel, instanta de apel a retinut urmatoarele:
Cu privire la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata pentru care inculpatul a fost trimis in judecata, tribunalul a apreciat ca in mod gresit instanta de fond a retinut ca activitatea acestuia nu realizeaza elementul material al infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art. 290 alin. 1 c.p. si in baza dispozitiilor art. 11 pct. 2 lit."a" C.p.p. raportat la art. 10 alin. (1) lit."d" c.p.p. a dispus achitarea inculpatului.
Infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art. 290 alin. 1 c.p. de care este acuzat inculpatul consta in aceea ca A. S. in calitate de administrator  al SC TXYZ SRL Braila, a intocmit factura fiscala nr. 3094726 ( fila 99 vol. I dosar urmarile penala) prin care arata nereal ca a vandut P.F. M. A. bunuri in valoare de 169.932.000 lei, factura care nu a fost datata si a fost pusa de acesta la dispozitia expertului contabil L. M., pentru a dovedi ca societatea sa are de incasat  de la clienti si aceasta suma. Aceasta factura a fost ulterior stornata prin intocmirea unei alte facturi cu nr. 3997723/30.11.2004.
Aceasta situatie de fapt rezulta din raportul de expertiza contabila intocmit in cauza ( fila 84-85 dosar urmarire penala vol. I).
Cu alte cuvinte ceea ce se imputa inculpatului  consta in esenta in consemnarea unei situatii nereale intr-un inscris sub semnatura privata           (factura fiscala 3094726 nedatata, nesemnata de primire si nici macar stampilata ).
Elementul material al infractiunii prevazuta de art. 290 alin. (1) c.p.  consta in falsificarea unui inscris sub semnatura privata prevazut in vreunul din modurile aratate la art. 288 c.p. (nu si in art. 289 c.p.) adica doar in alterarea sau contrafacerea inscrisului nu si in atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului ori prin emiterea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari. 
Potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane "a contraface" inseamna a reproduce un document, un obiect, un preparat original in scop fraudulos dandu-l drept autentic si este sinonim cu a falsifica.
Potrivit aceleiasi lucrari "a falsifica" inseamna a alcatui, a confectiona un lucru asemanator  cu altul, cu scopul de a insela, a plasmui, a contraface, iar a plasmui inseamna a crea, a produce, a fauri, a alcatui, a infaptui, a inventa, a nascoci, a scorni.
Potrivit explicatiei lexicologice data de DEX "a falsifica" inseamna si "a plasmui" care inseamna a crea, a fauri, a nascoci in mod fraudulos un document care  nu exista inainte. A plasmui nu presupune  existenta  unui document original, esentiala fiind nascocirea documentului respectiv cu  intentie frauduloasa.
In cauza inculpatul A. S. a consemnat o situatie nereala intr-un document sub semnatura privata practic a contrafacut o factura in mod fraudulos pentru a face dovada unei plati nereale.
Avand in vedere aceste considerente, instanta de apel a retinut ca fapta inculpatului A. S. care in calitate de administrator la SC XYZ SRL Braila a intocmit in fals factura fiscala nr. 3094726 prin care arata ca a vandut P.F. M. A. in valoare de 169.932.000 lei vechi, factura care nu a fost datata si a fost pusa de acesta la dispozitia expertului  contabil L. M. pentru a dovedi ca societatea sa are de incasat de la clienti, si aceasta suma de bani, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art. 290 alin.(1) C.p.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Falsificari (infractiuni de)

Plangere 278 Cpp. Trimitere la Parchet - Decizie nr. DP158/R/2008 din data de 31.03.2009
SESIZAREA INSTANTEI. OBLIGATIVITATEA PRONUNTARII ASUPRA TUTUROR ASPECTELOR DE FAPT SI DE DREPT ALE CAUZEI - Decizie nr. 43/A din data de 20.01.2004
FALS INFORMATIC - Sentinta penala nr. 31 din data de 18.03.2015
Efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos - Sentinta penala nr. 129 din data de 21.07.2014
Fals intelectual - Sentinta penala nr. 103 din data de 21.05.2014
Restituirea cauzei la procuror pentru nulitatea actelor efectuate de un organ necompetent. Modificarea solutiei in recurs. - Decizie nr. 155 din data de 26.04.2010
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale - Decizie nr. 124 din data de 12.04.2010
Falsul in declaratii [ art 292 c.p. ] Probarea laturii subiective – intentiei directe - Decizie nr. 57 din data de 15.03.2010
Infractiuni de fals, uz de fals, inselaciune. Schimbarea gresita a incadrarii juridice - Decizie nr. 62 din data de 19.03.2010
Infractiuni de fals. Obiect. - Decizie nr. 62 din data de 19.03.2010
Fals in declaratii. Probe. - Decizie nr. 57 din data de 15.03.2010
Plangere contra solutiei procurorului - Decizie nr. 114 din data de 18.05.2009
Fals si uz de fals - Sentinta penala nr. 154/S din data de 04.06.2013
Apartenentala un grup infractional structurat, constituit in vederea savarsirii de infractiuni prin intermediul sistemelor si retelelor informatice prev. si ped. de art. 8 din L. nr. 39/2003 rap la art. 2 lit. b pct. 18 din L. 39/2003; Complicita... - Sentinta penala nr. 307/S din data de 04.11.2011
Detinere in vederea punerii in circulatie a instrumentelor de plata falsificate prev. de art. 24 alin 2 din Legea nr. 365/2002 si efectuare de operatiuni de retragere de numerar folosind instrumente de plata electronica fara consimtamantul titularulu... - Sentinta penala nr. 610/S din data de 10.12.2009
Fals in inscrisuri oficiale. Inlaturarea probei stiintifice a expertizei grafoscopice - Decizie nr. 735 din data de 11.12.2006
Fals in inscrisuri si uz de fals - Sentinta penala nr. 592 din data de 16.03.2010
Infractiuni in legatura cu cele de coruptie. Individualizarea judiciara a executarii pedepsei principale. Pedepse accesorii. - Decizie nr. 746 din data de 14.12.2009
INFRACTIUNEA DE FOLOSIRE DE ACTE FALSIFICATE - Decizie nr. 260 din data de 09.04.2009
FALSIFICARE DE MONEDE SAU ALTE VALORI. FALS IN INSCRISURI SUB SEMNATURA PRIVA TA. CALIFICARE JURIDICA LEGALA - Decizie nr. 37 din data de 19.01.2006