InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bistrita-Nasaud

Dincolo insa de normele rutiere incalcate si de modalitatea concreta de savarsire a faptei dedusa judecatii, la stabilirea sanctiunii penale aplicate, instanta este datoare a analiza nu doar imprejurarile care caracterizeaza persoana celui in cauza, ...

(Decizie nr. 59/R/2011 din data de 30.12.2011 pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud)

Domeniu Prejudicii, daune | Dosare Tribunalul Bistrita-Nasaud | Jurisprudenta Tribunalul Bistrita-Nasaud

Despagubiri civile. Accident de circulatie.

      Dincolo insa de normele rutiere incalcate si de modalitatea concreta de savarsire a faptei dedusa judecatii, la stabilirea sanctiunii penale aplicate, instanta este datoare a analiza nu doar imprejurarile care caracterizeaza persoana celui in cauza, ci si cele ce definesc consecintele faptelor incriminate, in vederea stabilirii cat mai corecte a gradului de pericol social al faptei comise.

Trib. Bistrita-Nasaud, sect. pen., dec. nr. 59/R/17 martie 2011

Prin sentinta penala nr. 84/2010 pronuntata de Judecatoria Beclean a fost condamnat inculpatul BS pentru savarsirea infractiunilor de  vatamare  corporala din culpa prev. de art. 184  al. 1 si 3  Cod penal,  la pedeapsa de 3 luni  inchisoare  si  vatamare  corporala din culpa prev. de art. 184  al. 1 si 3  Cod penal,  la pedeapsa de 3 luni  inchisoare .
      S-a constatat ca aceste infractiuni au fost comise in concurs ideal prev. de art. 33 lit. "b" Cod penal , motiv pentru care in baza disp. art. 34 Cod penal s-au contopit pedepsele stabilite pentru infractiunile concurente si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 luni inchisoare.
      S-a facut aplicarea disp. art. 71 rap. la art. 64 alin. 1 lit. "a" Teza II si lit. "b" Cod penal.
      In baza disp. art. 81 Cod penal s-a suspendat conditionat executarea pedepsei aplicate, stabilindu-se potrivit art. 83 C. penal un termen de incercare de 2 ani si 3 luni.
      S-au pus in vedere inculpatului disp. art. 83  Cod penal.
      S-a facut aplicarea disp. art. 71 alin.5 Cod penal.
      A fost obligat inculpatul,  in solidar cu partea responsabila civilmente SC "D" SRL, la plata sumei totale de 2.329,14 lei , cu titlul de despagubiri civile, reprezentand cheltuieli de spitalizare, din care 1.356 lei catre Spitalul  Judetean de Urgenta Bistrita, iar 973,14 lei catre Spitalul Orasenesc Beclean.
      S-au admis, in parte, actiunile civile formulate de partile civile RI si PEM si in consecinta inculpatul a fost obligat, in solidar cu partea responsabila civilmente SC "D" SRL, la plata sumei totale de 16.300 lei, cu titlu de despagubiri civile, catre partea vatamata RI, din care 10.000 lei reprezentand daune morale, iar 6.300 lei daune materiale, precum si la plata unei rente viagere, in cuantum de 253 lei/luna , incepand cu data de 04.06.2009 si pana la momentul insanatosirii acesteia si la plata sumei totale de 10.991 lei, cu titlu de despagubiri civile, catre partea vatamata PEM, din care 10.000 lei reprezentand daune morale, iar 991 lei daune materiale.
      S-a respins, ca neintemeiat, respectiv, ca nedovedit, capatul de cerere formulat de catre partea vatamata PEM privitor la obligarea inculpatului la plata daunelor materiale in cuantum de 500,33 lei (reprezentand diferenta dintre valoarea salariului si valoarea indemnizatiei de concediu), respectiv la plata sumei totale de 1.372 lei (din care 1.072 lei reprezentand contravaloarea medicamentelor si a imbracamintei, iar 300 lei reprezentand contravaloarea cheltuielilor de transport ocazionate de deplasarea la sedintele de fizioterapie).
      Inculpatul a fost obligat, in solidar cu partea responsabila civilmente SC "D" SRL,  la plata sumei totale de 3.476,50 lei , cu titlul de cheltuieli judiciare , din care 1.000 lei in favoarea partii vatamate RI 2.026 lei in favoarea partii vatamate PEM, iar 450 lei in favoarea statului.
      S-a dispus ca asiguratorul SC "GA" S.A. sa raspunda pentru repararea pagubei cauzate prin faptele deduse judecatii, in limita si in conditiile contractului de asigurare. 
      Impotriva acestei sentinte penale au declarat apel inculpatul Barta Stefan si partile vatamate RI, PEM.
      Analizand hotararea atacata prin prisma  motivelor de apel invocate in latura penala a cauzei de partea vatamata PEM, tribunalul constata ca, in baza materialului probator administrat, prima instanta a retinut o corecta stare de fapt stabilind in mod just asupra culpei exclusive a inculpatului BS in producerea accidentului de circulatie soldat cu vatamarea corporala a celor doua parti civile.
      Inculpatul, aflat la volanul unui autovehicul cu un gabarit crescut, a rulat prin orasul Beclean cu viteza ridicata, neadaptata conditiilor concrete de drum, respectiv pe timp de ploaie si cu vizibilitate specifica circulatiei pe timp de noapte, motiv pentru care a pierdut controlul volanului si a parasit partea carosabila, colizionand imobilul de la marginea soselei.
      Dincolo insa de normele rutiere incalcate si de modalitatea concreta de savarsire a faptei dedusa judecatii, la stabilirea sanctiunii penale aplicate, instanta este datoare a analiza nu doar imprejurarile care caracterizeaza persoana celui in cauza, ci si cele ce definesc consecintele faptelor incriminate, in vederea stabilirii cat mai corecte a gradului de pericol social al faptei comise.
      In concret, traumele suferite de cele doua parti vatamate in urma accidentului de circulatie ca si pagubele produse prin fapta inculpatului (distrugerea in proportie de 80% a magazinului "Profing", fisurarea in zona balconului a imobilului din spatele magazinului, afectarea portii de acces si a unui stalp de la imobilul apartinand lui ZV, dislocarea tevii retelei de alimentare cu gaze, distrugerea in totalitatea a capului autotractorului si deteriorarea semiremorcii) releva un grad sporit de pericol social al faptei inculpatului in raport de cel avut in vedere de prima instanta.
      Asa fiind, se apreciaza ca pedepsele de 3 luni inchisoare aplicate pentru faptele deduse judecatii, sunt prea blande in raport de gradul de  pericol social al acestora.
      Ca urmare, in baza disp. art. 385/15 pct. 2 lit. "d" Cod procedura penala, recursul partii vatamate PEM, va fi admis, hotararea atacata va fi casata sub aspect penal si rejudecand pricina din perspectiva celor anterior retinute se va dispune majorarea pedepselor aplicate inculpatului BS pentru savarsirea celor doua infractiuni de vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 alin.1 si 3 Cod penal de la  cate 3 luni inchisoare la cate 10 luni inchisoare, apreciindu-se ca aceste pedepse reflecta gradul de pericol social al faptelor si sunt in masura sa asigure realizarea scopurilor prev. de art. 136 Cod procedura penala.
      Se va constata ca faptele au fost comise in conditiile concursului ideal de infractiuni prev. de art. 33 lit. "b" Cod penal, iar in baza disp. art.  34 lit. "b" Cod penal se vor contopi pedepsele aplicate urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa  cea mai grea, de 10 luni inchisoare.
      Apreciindu-se ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia se vor mentine dispozitiile referitoare la aplicarea art. 81 Cod penal, stabilindu-se, potrivit disp. art. 82 Cod penal, un termen de incercare de 2 ani si 10 luni.
      Totodata se vor mentine celelalte dispozitii ale hotararii recurate in latura penala a cauzei, constatandu-se ca nu exista alte  temeiuri pentru casarea acesteia.
      Sub aspectul laturii civile a cauzei sunt de facut precizari atat in ceea ce priveste cuantumul daunelor morale acordate, cat si a celor materiale.
      In privinta daunelor morale stabilite in favoarea partilor civile este de remarcat faptul ca, in raport de urmarile suferite de cele doua parti vatamate - numarul mare de zile de  ingrijiri medicale pentru vindecarea ranilor, necesitatea unor internari si a efectuarii unor interventii chirurgicale, procentele de reducere a capacitatii de munca, cu consecintele ce decurg din aceasta imprejurare    sub aspect profesional si social - suma acordata cu titlu de daune este prea mica si ca majorarea acestor despagubiri  este in masura sa acopere prejudiciul moral incercat.
      Asa fiind, in raport de criteriile anterior mentionate, se va proceda la acordarea unor despagubiri morale de 25.000 lei in favoarea partii vatamate recurente RI si de 20.000 lei in favoarea recurentului PEM.
      In ceea ce priveste daunele materiale este de observat ca, in baza probelor administrate in cauza rezulta ca partea civila recurenta RI este indreptatita a primi sumele de 333 lei reprezentand diferenta dintre salariul ce il realiza anterior (409,60 lei) si indemnizatia de concediu medical (289,30 lei) pe perioada celor 3 luni de concediu; 1.192 lei renta globala de intretinere calculata pe perioada de la data pronuntarii acesteia; 4.06.2009 si pana la data pronuntarii prezentei decizii, calculata in raport de salariul mediu obtinut anterior accidentului (410 lei/luna) si pensia de incapacitate de munca (375 lei/luna), adica 53 lei/luna x 22 de luni si 2 saptamani si 53 lei lunar, cu titlu de renta de intretinere incepand cu data prezentei hotararii si pana la incetarea starii de nevoie.
      Pe de alta parte, partea civila PEM este indreptatita a primi, cu acelasi titlu, despagubiri civile in cuantum de 1.792 lei, reprezentand deplasari la unitatile sanitare (300 lei) contravaloarea interventiei stomatologice (860 lei); contravaloarea a doua examinari medicale (76 lei), precum si costul a doua investigatii medicale /55 lei).
      La aceste sume se adauga si suma de 500,33 lei reprezentand diferenta dintre salariul realizat anterior si valoarea indemnizatiei de concediu medical, diferenta ce  rezulta din adresele emise de Depoul de locomotive Cluj nr. 985/2010 si nr. 1395/2010.
      La sumele astfel stabilite in favoarea recurentului PEM se va calcula si dobanda legala de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la plata efectiva.
      Celelalte asertiuni ale partilor civile recurente sunt neintemeiate, alte pretentii civile nefiind dovedite, motiv pentru care celelalte pretentii civile emise in cauza vor fi respinse.
      In fine, este de mentionat ca sustinerea recurentului PEM potrivit careia se impunea a se dispune obligarea solidara a asiguratorului si a inculpatului la plata despagubirilor civile in limita contractului de asigurare este neintemeiata.
      Contrar, sustinerilor recurentului, citata Decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (nr. 1/2005) a statuat ca societatea de asigurare participa in procesul penal in calitate de asigurator de raspundere civila, iar nu ca parte responsabila civilmente sau garant al platii despagubirilor civile.
      Asa fiind, cum despagubirile civile acordate au fost modificate, unele dintre acestea fiind reduse in raport cu cele stabilite de prima instanta, in latura civila a cauzei vor fi admise toate recursurile declarate.
      Potrivit disp. art. 385/6 Cod procedura penala, tribunalul a examinat intreaga cauza sub toate aspectele constatand insa ca nu exista si alte temeiuri de  reformare a hotararii atacate.
      In consecinta, celelalte dispozitii civile ale hotararii recurate vor fi mentinute.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Prejudicii, daune

Prejudiciu. Termen de prescriptie. - Sentinta civila nr. 544/LM/2008 din data de 30.12.2008
Conflict de drepturi. Anularea deciziei de imputare si restituirea drepturilor salariale retinute prin aceeasi decizie. - Sentinta civila nr. 80/lm/2008 din data de 17.02.2009
prejudiciu de producerea unui accident de circulatie si a asiguratorului sau. - Decizie nr. 72/R/ din data de 31.01.2005
Raspundere patrimoniala. Lipsa in gestiune. Actiune respinsa, nefiind indeplinite conditiile pentru antrenarea raspunderii patrimoniale al angajatului. Lipsa culpei. Prejudiciu incert - Sentinta civila nr. 699 din data de 21.06.2016
Coproprietar obligat sa-si dea consimtamantul la efectuarea unui bransament de apa. Obligare coproprietar la repararea pagubei produsa ca urmare a inundarii apartamentului vecin. Cerere reconventionala. Coproprietar obligat la plata contravalorii consumul - Decizie nr. 117 din data de 01.04.2015
plata cheltuielilor neachitate de chiriasul evacuat - Sentinta civila nr. 436 din data de 10.10.2014
Obligarea societatii de asigurare la plata daunelor rezultate dintr-un accident rutier - Decizie nr. 49 din data de 30.01.2014
Raspunderea patrimoniala. Lipsa in gestiune - Sentinta civila nr. 549 din data de 02.05.2012
Infractiuni silvice. Incadrarea corecta in functie de valoarea diurnei.Legea penala mai favorabila. - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 576/C din data de 10.04.2009
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 6C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 4C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 3C din data de 08.01.2010
abuz in serviciu contra intereselor publice - Decizie nr. 12 din data de 11.03.2009
Suspendare act administrativ. Conditiile legale. Cazul bine justificat, definit de art.2 lit. t din Legea nr.554/2004, poate fi determinat de rezolutia de neincepere a urmaririi penale dispusa de procuror in privinta pretinselor conditii frauduloase ... - Decizie nr. 2081/R din data de 14.10.2011
Legea nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora - Sentinta civila nr. 322/S din data de 14.12.2009
Raspundere patrimoniala. Restituirea sumelor nedatorate. - Decizie nr. 448 din data de 22.03.2017
Legea nr. 33/1994. Stabilirea intinderii prejudiciului suferit de persoana expropriata. Intelesul sintagmei „prejudiciu cauzat proprietarului”. - Decizie nr. 91/A din data de 27.05.2010
Raspundere patrimoniala. Conditii. - Decizie nr. 906 din data de 28.09.2009
Raspundere materiala a angajatului. Prejudiciu cauzat prin lipsa in gestiune - Decizie nr. 1202 din data de 01.11.2007