InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bistrita-Nasaud

Cerere formulata in baza Legii nr. 10/2011 impotriva secretarului comunei. Calitate procesuala pasiva.

(Sentinta civila nr. 464/F/2011 din data de 16.03.2011 pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Bistrita-Nasaud | Jurisprudenta Tribunalul Bistrita-Nasaud

Pretentiile trebuie sa se indrepte impotriva persoanei careia prin lege ii revine obligatia solutionarii cererii de restituire in natura, in speta comuna D., ca entitate detinatoare a bunului si entitate notificata si primarul comunei, ca emitent al dispozitiei de restituire.

Trib. Bistrita-Nasaud, s. civ., sent. nr. 464/F/16 martie 2011

Prin actiunea civila inregistrata la aceasta instanta sub nr. de mai sus reclamantul BI, prin mandatar MI, a chemat in judecata pe parata BMVV, secretar al Primariei comunei D, solicitand acordarea drepturilor care se cuvin reclamantului in temeiul dispozitiilor Legii nr. 10/2001, republicata, respectiv retrocedarea in natura a terenului in suprafata de 1561 m.p. si a terenului in suprafata de 1567 m.p. si acordarea de despagubiri banesti pentru casa si terenul instrainat in suprafata de 2.000 m.p. in cuantum de 1.712.630.000 lei Rol.
In temeiul dispozitiilor art. 137 C.proc.civ. tribunalul va analiza cu prioritate exceptiile invocate, in ordinea lor fireasca, dedusa din caracterul si efectele pe care le determina diferitele exceptii.
Astfel, ordinea solutionarii exceptiilor este urmatoarea: exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant a numitului MI, exceptia lipsei calitatii procesuale active a numitului MI, exceptia lipsei capacitatii de exercitiu a numitului MI, exceptia lipsei de interes a numitului MI si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei, in aceasta ordine fiind invocate exceptiile si de catre parata.
Exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant a numitului MI, care este singura exceptie de procedura si care se impune a fi analizata cu prioritate inaintea celor de fond, nu este intemeiata.
Prin procura speciala tradusa din limba germana, depusa la dosar in copie, facuta in scris sub semnatura legalizata, reclamantul a imputernicit pe numitul MI sa actioneze in numele si pe seama reclamantului, in fata autoritatilor administrative si a instantelor judecatoresti pentru a obtine in baza Legii nr. 10/2001 drepturile care i se cuvin.
Conform mandatului acordat, mandatarul MI are dreptul de a-l reprezenta pe reclamant in orice problema de contencios administrativ, la termenele de judecata in fata oricarei instante, putand cere retrocedarea imobilului sau acordarea de despagubiri, putand introduce orice actiune pe care o considera benefica in interesul reclamantului.
In temeiul acestui mandat numitul MI a promovat cererea de chemare in judecata.
Intrucat din cuprinsul mandatului depus la dosar rezulta imputernicirea expresa a mandatarului de a actiona in numele si pe seama mandantului in justitie in scopul obtinerii de catre mandant a drepturilor pretinse in temeiul Legii nr. 10/2001, iar procura indeplineste cerintele art. 68 alin. 1 C.proc.civ., numitul MI si-a justificat calitatea de reprezentant conventional, astfel ca exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant nu este intemeiata.
Cea de a doua exceptie care se impune a fi analizata este una de fond,  exceptia lipsei calitatii procesuale active, deoarece prin solutionarea acestei exceptii se determina cadrul procesual in care se analizeaza si celelalte exceptii.
Aceasta nu este intemeiata, intrucat numitul MI nu sta in judecata in calitate de reclamant pentru a se vorbi de calitate procesuala activa.
Calitatea numitului MI este cea de reprezentant, asa cum rezulta din procura de reprezentare depusa la dosar, astfel ca acesta nu actioneaza pentru realizarea unui drept al sau, ci pentru realizarea drepturilor mandantului BI.
Calitatea procesuala activa, de reclamant, presupune indreptatirea unei persoane de a reclama o pretentie in justitie. Or, numitul MI nu reclama un drept propriu, ci actioneaza ca reprezentant al celui care pretinde dreptul la restituirea imobilului preluat de stat.
Cea de a treia exceptie care se impune a fi analizata, tot de fond, este exceptia lipsei capacitatii de exercitiu a numitului MI.
Ca regula generala, capacitatea de exercitiu a unei persoane fizice se dobandeste la implinirea varstei de 18 ani si se pierde prin moarte sau punere sub interdictie judecatoreasca.
Mandatarul nu se afla in niciuna din aceste situatii, ce determina pierderea capacitatii de exercitiu, astfel incat exceptia invocata nu poate fi retinuta.
Cea de a patra exceptie supusa examinarii, una de fond, este cea a lipsei de interes a numitului MI, dat fiind ca anterior analizei lipsei calitatii procesuale pasive a paratei se impune stabilirea folosului practic urmarit prin promovarea actiunii in justitie.
Intrucat numitul MI actioneaza numai in calitate de mandatar, de reprezentant conventional al reclamantului, acesta nu urmareste un interes propriu in privinta bunurilor obiect al litigiului, ci actioneaza in limitele imputernicirii sale in numele si pe seama reclamantului.
Interesul mandatarului MI este acela al realizarii mandatului incredintat, astfel ca in acest scop a promovat, in numele reclamantului, actiunea obiect al prezentului litigiu.
Ca atare, exceptia invocata nu este intemeiata.
Ultima exceptie invocata, de fond, este cea a lipsei calitatii procesuale pasive a paratei.
Aceasta exceptie este intemeiata, intrucat, asa cum rezulta expres din continutul actiunii introductive, reclamantul, prin mandatarul sau conventional, si-a indreptat pretentiile impotriva paratei, in calitatea sa de secretar al comunei D.
Actiunea a fost indreptata numai impotriva acestei parate. Desi acest aspect s-a pus in discutia mandatarului reclamantului, la cele doua termene succesive de judecata (16 februarie 2011 si 16 martie 2011), acesta a aratat expres faptul ca intelege sa formuleze pretentii impotriva paratei, in calitatea sa de secretar al unitatii administrativ-teritoriale si nu impotriva primarului.
 Potrivit art. 22 alin. 1 din Legea nr. 10/2001, republicata, notificarea se adreseaza persoanei juridice detinatoare a bunurilor solicitate spre restituire, adica in speta comuna D.
Unitatea detinatoare este obligata conform art. 25 alin. 1 al legii speciale reparatorii sa se pronunte prin dispozitie motivata asupra cererii de restituire in natura in termen de 60 de zile de la inregistrarea notificarii sau de la depunerea actelor doveditoare.
Ca atare, pornind de la aceasta dispozitie legala rezulta ca obligatia solutionarii notificarii adresata comunei D revine primarului, care de altfel la data de 28.02.2011 a emis dispozitia nr. 310/2011.
In cazul in care primarul nu-si indeplineste aceasta obligatie persoana indreptatita se poate adresa instantei pentru a obtine realizarea dreptului sau. Insa, in acest caz pretentiile sale trebuie sa se indrepte impotriva persoanei careia prin lege ii revine obligatia solutionarii cererii de restituire in natura, in speta comuna D., ca entitate detinatoare a bunului si entitate notificata si primarul comunei, ca emitent al dispozitiei de restituire.
In niciun caz reclamantul nu poate formula pretentii impotriva secretarului comunei, persoana in sarcina careia Legea nr. 10/2001, republicata, nu stabileste vreo atributie in privinta restituirii bunului preluat abuziv de stat. 
Ca atare, nu exista niciun temei legal pentru ca reclamantul sa formuleze pretentii directe impotriva paratei, aceasta neavand calitate de obligat in raportul juridic dedus judecatii, astfel incat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de parata este intemeiata.
In baza considerentelor exprimate si facand aplicarea prevederilor art. 67, 68, art. 83 alin. 1 C.proc.civ., art. 22 alin. 1 si art. 26 alin. 1 din Legea nr. 10/2001, republicata, tribunalul va respinge ca neintemeiate exceptiile lipsei dovezii calitatii de reprezentant a numitului MI, a lipsei calitatii procesuale active a numitului MI, a lipsei capacitatii de exercitiu a numitului MI si a lipsei de interes a numitului MI, va admite ca fiind intemeiata exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei, invocata de parata prin intampinare si in consecinta va respinge actiunea civila formulata de reclamant prin mandatarul sau impotriva paratei, ca fiind promovata impotriva unei persoane lipsita de calitate procesuala pasiva.
Admiterea acestei exceptii impiedica analiza pe fond a dreptului pretins de reclamant.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012