InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arges

fond funciar

(Sentinta civila nr. 1668 din data de 06.11.2009 pronuntata de Tribunalul Arges)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Tribunalul Arges | Jurisprudenta Tribunalul Arges

Dosar nr. 2241/216/2008
R O M A N I A
TRIBUNALUL ARGES
SECTIA CIVILA
DECIZIE Nr. 1668/R
Sedinta publica de la 06 Noiembrie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE G. T.
Judecator A. M. P.
Judecator C. D.
Grefier M. L.
        
        S-a luat in examinare, pentru solutionare,  recursul declarat de  parata  C. L. F. F. C. impotriva sentintei civile nr. - pronuntata de J. C. A. in dosarul nr. - , intimati fiind reclamantii M. N., M. I. , M. E.-A. , C. A.-M.  si  M. L.
        La apelul nominal facut in sedinta publica  au raspuns:  intimatul reclamant M. N. asistat de av. D. S. si acelasi avocat pentru  intimatii reclamanti M. I., M. E.-A. , C. A.-M.  si  M. L., lipsa fiind  recurenta reclamanta C. L. F. F. C.
        Procedura legal indeplinita.
        S-a facut referatul cauzei de catre grefier ,care invedereaza ca la dosar s-a depus, prin fax, o cerere de amanare a cauzei pentru lipsa de aparare formulata de recurenta parata C. L.F.F. C.
        Av. D. S. depune la dosar  imputernicire avocatiala emisa de B. A. pentru intimatii reclamanti   si chitanta nr. 265/2009 reprezentand dovada achitarii onorariului de avocat . Totodata, solicita respingerea cererii de amanare a cauzei formulata de recurenta  parata, aratand ca aceasta a avut timp suficient pentru a-si angaja un aparator .
        Tribunalul respinge cererea de amanare a cauzei  pentru lipsa de aparare formulata de  recurenta parata C. L. F. F. C., intrucat de la data la care a formulat recurs , respectiv 23.06.2009, si pana la acest termen de judecata a avut timp suficient pentru a-si angaja un aparator .
        Aparatorul intimatilor reclamanti arata ca nu are cereri de formulat .
        Tribunalul , in raport de aceasta imprejurare, constata recursul in stare de judecata si acorda cuvantul asupra acestuia .
        Aparatorul  intimatilor reclamanti M. N., M. I. , M. E.-A. , C. A.-M.  si  M. L.  solicita respingerea recursului ca nefondat si mentinerea sentintei de fond ca legala si temeinica , cu cheltuieli de judecata , invederand ca recurenta parata sprijina  interesele tertilor ce detin in fapt terenurile .

INSTANTA

Asupra recursului civil de fata:
Prin cererea inregistrata la data de  03.09.2007 reclamantii M. N., M. I. M. E.-A., C. A.-M. si M. L. au chemat in judecata pe parata C. L. F. F. C., solicitand sa se constate nulitatea procesului verbal de punere in posesie nr. - privind suprafata de - mp. teren si obligarea paratei sa ii puna in posesie pe reclamanti pe suprafetele de - m.p. teren si - m.p. teren, identificate prin vecinatati.
In motivarea cererii reclamantii au aratat ca prin H.C.J. nr.- anexa 19 au fost validati cu suprafata de - m.p ce face obiectul litigiului ,   insa comisia locala in mod nelegal i-a pus in posesie pe un alt amplasament decat cel detinut anterior. Pentru aceste considerente se impune sa fie pusi in posesie pe amplasamentele detinute anterior de autorul lor, situate in punctele O. si P.
     Cererea a fost intemeiata pe disp.Legii nr. 18/1991 si Legii nr.247/2005.
     Prin intampinare, parata a solicitat respingerea actiunii ca nefondata, aratand ca vechime amplasamente solicitate sunt ocupate de terte persoane , ce le detin in baza unor hotarari judecatoresti.
     Prin sentinta civila nr. - a J. C. de A. a fost admisa actiunea , s-a constatat nulitatea procesului verbal de punere in posesie nr. -, pentru suprafata de - mp. , si a fost obligata parata sa-i puna in posesie pe reclamanti pe urmatoarele suprafete de teren: - - mp. teren in pct. O., conform schita ing. B. P., f. nr. 26 dosar nr. -;- -mp. teren in pct. P., conform schita ing. B. P. f.nr. 26 dosar nr. -.
     Pentru a pronunta aceasta solutie prima instanta a retinut ca prin H. nr. -a C. J. F. F. A. li s-a reconstituit petentilor dreptul de proprietate pentru suprafata de - ha. terenuri, pozitia 17, fila 56-57.
     Punerea in posesie s-a realizat prin procesul verbal nr. - pentru intreaga suprafata ce face obiectul litigiului , avand - m.p., insa pe un alt amplasament decat cel ce a apartinut autorilor.
     S-a apreciat ca procesul verbal de punere in posesie s-a emis nelegal  deoarece  reconstituirea dreptului de proprietate in zona colinara se face pe  vechiul amplasament, si ca in raport de expertiza tehnica intocmita in cauza, pot fi identificate terenurile solicitate , ce se afla in punctele O. si P.
Fata de aceasta situatie, instanta de fond  in baza art. 64 din Legea nr. 18/1991, a admis cererea si a constatat nulitatea procesului verbal de punere in posesie nr. -, obligand pe parata sa-i puna in posesie pe reclamanti pe terenurile solicitate.
     Impotriva sentintei civile de mai sus a declarat recurs C. L. F. F. C., aratand ca expertiza tehnica intocmita in speta a fost interpretata gresit, deoarece din continutul acesteia rezulta ca cele doua suprafete de teren sunt ocupate de terti , respectiv de numitii C. I. si P. G. , in baza unor hotarari judecatoresti irevocabile.
     Au fost aplicate gresit dispozitiile legilor de retrocedare , deoarece terenurile nu se afla la dispozitia comisiei locale pentru a se putea dispune punerea in posesie pe amplasamentele cerute.
     Examinand sentinta prin prisma criticilor formulate, incadrate de tribunal in disp.art.304 pct. 9 C.pr.civila,  precum si din oficiu in baza art.304/1 C.pr.civila, tribunalul apreciaza ca recursul este intemeiat pentru urmatoarele considerente:
     Obiectul cauzei a fost reprezentat de cererea reclamantilor de anulare a procesului verbal ce li s-a emis, argumentat de faptul ca punerea in posesie nu s-a realizat pe vechiul amplasament, precum si de cererea privind punerea in posesie pe terenul ce a apartinut autorilor , in punctele O. si P. din comuna C. , jud. A.
     Raportul de expertiza intocmit in speta de catre ing. B. P. (f.24,25 fond), a concluzionat ca amplasamentul acordat reclamantilor prin p.v nr.2270/2007 este in punctul Valea Hotarului din comuna C., si ca , cele doua terenuri solicitate situate in punctele O. si P. sunt ocupate de numitii C. I. si P. G. , in baza unor titluri irevocabile. Cele doua terenuri au suprafetele de - m.p , categoria de folosinta livezi precum si - m.p. categoria de folosinta livezi.
     Prima instanta a apreciat generic , in raport de disp.art.14 din Legea nr. 18/1991, ca terenurile pot fi reconstituite reclamantilor pe vechiul amplasament, chiar daca acesta este ocupat, deoarece se afla in zona colinara.
     Recursul paratei este intemeiat , deoarece intr-adevar instanta de fond nu a tinut cont de concluziile expertizei si nu le-a coroborat  cu continutul hotararilor judecatoresti depuse la dosar.
     Analiza indreptatirii la reconstituire pe cele doua amplasamente se va face prin prisma sentintei civile nr. - a J. C.A., definitiva prin decizia civila nr. -a T. A., irevocabila prin decizia nr. a C.A.P.
     Din continutul deciziei C.A. rezulta ca  reclamantii au formulat actiune in revendicare impotriva paratilor C. I. si P. G. ( persoane care in momentul de fata ocupa amplasamentele conform expertizei), pentru cele doua suprafete de - si -m.p situate in punctele O. si P., iar actiunea a fost respinsa ca nefondata retinandu-se indreptatirea acestor terti (f.16 - 20 dosar fond).
     Prin urmare, de vreme ce printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila s-a apreciat deja ca cei doi terti sunt indreptatiti sa detina aceste amplasamente , cererea reclamantilor  prin care solicita punerea in posesie pe acestea , nu poate fi admisa , luand in consideratie dispozitiile  art.2 alin.1 din Legea nr.1/2000, precum si principiul securitatii raporturilor juridice, consacrat in materie civila.
     Rezulta ca nu exista cauze de anulare a procesului verbal emis reclamantilor si ca nu pot fi pusi in posesie pe amplasamente atribuite legal altor persoane, in raport de existenta unor hotarari judecatoresti irevocabile.
     Pentru toate acestea, tribunalul,  apreciind ca motivele de recurs sunt intemeiate, in baza art.312 alin.3 si 304 pct.9 C.pr.civila, va admite recursul, va modifica sentinta si va respinge actiunea ca nefondata.
     
     
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
DECIDE

      Admite recursul declarat de  parata  C. L. F. F. C. cu sediul in comuna C., judetul A. impotriva sentintei civile nr. - pronuntata de J. C. de A. in dosarul nr. -, intimati fiind reclamantii M. N., domiciliat in B., str. P. A., nr. -, bl. -, sc. -, et. -, ap. -, sector -, M. I. , M. E.-A. , C. A.-M.  si  M. L.  cu domiciliul ales la M. N., in B., str. P. A., nr. -, bl. -, sc. -, et. -, ap. -, sector -.
      Modifica sentinta civila  in sensul ca respinge actiunea  ca nefondata.
      Irevocabila.
      Pronuntata in sedinta publica azi 06.11.2009 la Tribunalul Arges -Sectia civila.
  
Presedinte,
G. T. Judecator,
A. M. P. Judecator,
C. D. Grefier,
M. L.   
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010