InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arges

drepturi banesti

(Sentinta civila nr. 1122/CM din data de 30.09.2009 pronuntata de Tribunalul Arges)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Tribunalul Arges | Jurisprudenta Tribunalul Arges

Dosar nr. 3059/109/2009 R O M A N I A
TRIBUNALUL ARGES
SECTIA CIVILA
SENTINTA CIVILA Nr. 1122/CM
Sedinta publica din data de 30 Septembrie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE C. B.
Judecator A. L.
Asistent  judiciar C. E. I.
Asistent  judiciar D. C.
Grefier M. S.

..//..
       S-a luat in examinare, pentru solutionare, in prima instanta, actiunea civila formulata de reclamantul S. I. P. A." M., in numele si pentru reclamanta membra de sindicat F. E., in contradictoriu cu paratii S. T., C. B. : L. I. M. T., O. T. P. P.
     La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Tribunalul, uneste cu fondul, potrivit disp.art.137 alin.2 cod proc.civila exceptia, invocata din oficiu, cu privire la prescriptia dreptului la actiune pentru perioada 2005-30.06.2006 si ramane in pronuntare asupra cauzei. T R I B U N A L U L :
                        Prin actiunea inregistrata  la data de 30.06.2009   formulata de reclamantul S. I. P. A. M.  in numele si pentru membra de sindicat F. E. au chemat in judecata  pe paratii S. T., C. B. : L. I. M.  T., O. T. P. P. , solicitand ca prin  hotararea judecatoreasca ce se va pronunta  sa fie obligati paratii sa le plateasca  prima de  vacanta pentru perioada -  actualizata cu indicele de inflatie la data achitarii sumelor in cauza.
      In motivarea cererii   reclamanta arata ca este indreptatita la aceste prime de vacanta in virtutea art. 50  alin. 12 din legea nr. 128/1997 care prevede  ca personalul  didactic  beneficiaza de premii si alte drepturi banesti  prevazute de lege si de contractul colectiv de munca .
      De asemenea, art. 243 din C.M  prevede ca, contractul  colectiv de munca este obligatoriu intre parti  , art.165 din C.M.  prevede ca salariatii  nu pot renunta  la drepturile salariale  cuvenite, iar art. 241 din C.M.  stipuleaza ca  C.C.M   produce efecte asupra tuturor salariatilor din invatamant.
      Pe cale de exceptie, din oficiu s-a invocat prescriptia   dreptului la actiune pentru perioada -.
      In timpul cercetarii judecatoresti s-a administrat proba cu inscrisuri in temeiul art. 172 C.pr.civ.
      In ceea ce  priveste exceptia prescriptiei  dreptului material la actiune, urmeaza a fi analizat , in primul rand, dreptul   reclamantei la prima de vacanta , astfel cum aceasta a fost solicitata prin  actiune .
      Astfel, instanta retine ca, potrivit art. 241 alin.1  lit. ( c )din Codul muncii, clauzele  contractelor  colective de munca produs efecte pentru  toti  angajatorii din ramura de activitate pentru care sa incheiat contractul colectiv de munca  la acest nivel. De asemenea, contractul colectiv de munca la nivel  national prevede la art. 8 alin.2 ca in raporturile de munca  dintre angajati si angajator  se aplica , cu prioritate reglementarile mai favorabile pentru salariat  , indiferent daca acestea se gasesc sau nu in contractul colectiv de munca sau in prevederile legale.
      Potrivit art.50 alin.12 din Legea nr. 128/1997 - Statutul Personalului  Didactic -personalul didactic  beneficiaza de premii si alte drepturi banesti  prevazute de lege  si de contractul colectiv de munca.
      In aceasta ordine de idei , contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura de invatamant  a prevazut , inca de la  inceputul aparitiei sale, dreptul personalului didactic la prima de  vacanta ce trebuia acordata in plus fata de indemnizatia de concediu .
      Astfel, potrivit art. 37  lit. (g) din  contractul colectiv de munca amintit  , partile contractante  convin  ca personalul din  invatamant sa beneficieze de o prima de vacanta , care se acorda odata cu indemnizatia de concediu .
      Executarea contractelor colective e munca este, potrivit  disp.art.  30 din Legea nr. 130/1996, obligatorie pentru partile semnatare.
      Cum ,  in cauza nu a intervenit nici o cauza de suspendare  a acestui drept al personalului didactic  la prima de vacanta ,astfel incat sa se puna problema suspendarii cursului  prescriptiei extinctive,   tribunalul apreciaza ca pentru perioada - , dreptul reclamantei  de a solicita contravaloarea primei  de vacanta  este prescris in raport de disp.art.  166 din Codul muncii .
              Prin urmare , va fi admisa in parte actiunea si  va  fi  obligata parata S.  T. si C. B. I. M. T. sa plateasca reclamantei  drepturile banesti reprezentand prima de vacanta pe perioada -,  drepturi ce se vor actualiza cu indicele de inflatie  la data platii efective.
            In temeiul disp.art.  13 din OUG nr. 32/2001 pentru reglementarea unor probleme financiare , in raport de care incepand cu anul 2001  finantarea institutiilor de invatamant  preuniversitar  de stat se asigura din bugetele locale ale unitatilor administrativ  teritoriale  pe a caror raza  acestea isi desfasoara  activitatea  va fi admisa actiunea  fata de paratul  O. T.  care va fi obligat  sa vireze paratilor  de  mai sus fondurile necesare  achitarii drepturilor salariale solicitate de reclamanti.
      Se va respinge cererea privind  inregistrarea acestor drepturi banesti  in carnetul de munca ale reclamantei intrucat prima de vacanta  nu intra in categoria sporurilor cu caracter permanent  ce se inscriu in carnetele  de munca, conform art.40 alin.2 lit. (g) din C.muncii   , precum si cererea  privind  acordarea drepturilor de mai sus  pe perioada - si pe viitor.
      Se va respinge cererea privind acordarea cheltuielilor de judecata, intrucat   reclamanta nu a facut dovada unor astfel de cheltuieli . PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
     
     
     Admite exceptia precriptiei dreptului la actiune pentru perioada -.
     Admite in parte actiunea formulata de  reclamantul S. I. P.  A. M., in numele si pentru reclamanta membra de sindicat F. E. cu sediul ales in P., B. E. jud. A. , in contradictoriu cu paratii S. T., C. B. : L. I. M.  T. - T. , str. C. B. , jud. A. , O. T. P. P.
     Obliga pe paratii S. nr.- T. si C. B. I. M. T. sa plateasca reclamantei drepturile banesti reprezentand prima de vacanta pe perioada - , in raport de perioada efectiv lucrata in cadrul unitatii de invatamant parate, drepturi ce se vor actualiza cu indicele de inflatie la data platii efective.
     Respinge cererea privind acordarea drepturilor de mai sus pe perioada - si pe viitor si cererea privind inregistrarea acestor drepturi banesti in carnetul de munca.
     Obliga pe paratul o. T. sa vireze celorlalti parati fondurile necesare achitarii drepturilor salariale solicitate.
     Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecata.
     Definitiva si executorie.
     Cu recurs in 10 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, azi 30 septembrie 2009, la Tribunalul Arges-Sectia Civila, complet specializat pentru conflicte de munca si asigurari sociale.  
Presedinte,
C. B. Judecator,
A. L. Asistent  judiciar,
C. E. I. Asistent  judiciar,
D. C. Grefier,
M. S.    1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013