InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arad

Procedura insolventei

(Sentinta civila nr. 1312 din data de 01.04.2013 pronuntata de Tribunalul Arad)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Arad | Jurisprudenta Tribunalul Arad

Procedura speciala a insolventei prevazuta deLegea nr. 85/2006 se aplica doar subiectelor de drept prevazute la articolul 1 din lege, neoperand in cazul altor subiecte de drept.

Prin Decizia nr.1120/17.06.2013 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, Sectia a II-a Civila, a fost respins recursul declarat de creditoarea recurenta SC E SRL Cugir impotriva sentintei civile nr.1312/1.04.2013 pronuntata de Tribunalul Arad in dosarul nr.1619/108/2013, in contradictoriu cu debitoarea intimata Club Sportiv "B.C." Arad, avand ca obiect procedura insolventei.
Pentru a pronunta aceasta decizie instanta de control judiciar a retinut ca prin sentinta civila nr.1312/1.04.2013 pronuntata de Tribunalul Arad in dosarul nr.1619/108/2013 s-a respins cererea formulata de creditoarea SC E SRL Cugir, impotriva debitoarei Club Sportiv "B.C:" U.V.V.G., pentru deschiderea procedurii insolventei in baza Legii nr. 85/2006, fara cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut urmatoarele:
Potrivit datelor oferite de Judecatoria Arad, debitoarea poarta denumirea de Club Sportiv "B.C:" U.V.V.G. Arad si a fost constituita potrivit Incheierii nr. 2100/20.03.2003 pronuntata de Judecatoria Arad in dosarul nr. 3055/2002, ulterior fiind intervenite modificari ale denumirii, potrivit Incheierii nr. 8274/25.10.2007 a Judecatoriei Arad.
Potrivit Actului Constitutiv al debitoarei, aceasta "este o asociatie nonprofit si nu are scopuri politice sau lucrative", obiectul sau de activitate fiind cel definit la alin. 5 al Actului Constitutiv (fila 20), fiind, in principal, contributia eficienta a activitatii specifice sportului, initierea si perfectionarea membrilor clubului in diferite ramuri sportive, organizarea de activitati sportive, concursuri sportive si de masa, practicarea sporturilor de performanta si de masa, asigurarea spatiilor si bazelor sportive, reprezentarea in organisme interne si internationale cu specific sportiv, etc.
Debitoarea este inregistrata in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor intemeiate in baza Legii nr. 21/06.02.1924.
In baza legii si in scopul indeplinirii obiectivelor sale, a incheiat cu creditoarea Contractul de vanzare-cumparare nr. 932/15.06.2011 avand ca obiect cumpararea de preparate si produse din carne, neachitand ultimele facturi primite si acceptate la plata de catre creditoare, astfel ca, adresandu-se justitiei, creditoarea a obtinut impotriva debitoarei sale titlul executoriu constand in Ordonanta nr. 21/09.01.2012 pronuntata in dosarul nr.10.239/176/2011 al Judecatoriei Alba Iulia prin care debitoarea a fost obligata la plata debitului principal de 20.714,12 lei si a penalitatilor de intarziere in suma de 77.494,05 lei.
Debitoarea nu si-a indeplinit obligatia de plata a marfurilor nici cu ocazia demararii executarii silite impotriva sa, potrivit dovezilor de la dosarul cauzei.
Potrivit disp. art. 1 din Legea nr. 21/1924 persoanele juridice care si-au dobandit personalitatea juridica in baza legii speciale privind asociatiile si fundatiile functioneaza doar in baza acestei legi, ele neputand sa fie confundate cu persoanele juridice infiintate in baza legilor de comert si a altor legi.
Judecatorul sindic a mai constatat ca, potrivit disp. art. 9 din aceeasi lege "persoanele juridice de drept privat, cazand sub prevederile legii de fata, nu se pot folosi decat de drepturile ce le sunt necesare pentru realizarea scopului si destinatiunii lor. Ele nu pot contracta obligatii decat tot in vederea realizarii acestui scop si acestei destinatii." Pierderea personalitatii juridice si lichidarea unei asociatii constituite in baza Legii nr. 21/1924 se face doar in baza disp. art. 25 si 26 din aceasta lege.
Legea insolventei nu se poate aplica acelor persoane juridice de drept privat care se bucura de o reglementare distincta prin legi speciale, astfel cum este si cazul debitoarei din cauza de fata.
Este adevarat ca debitoarea a achizitionat marfuri de la creditoare pe care nu   le-a achitat, insa cumpararea acestor produse a fost facuta pentru scopul reglementat prin actul constitutiv al debitoarei si nu in scopul desfasurarii de activitati economice, nefiind dovedit ca debitoarea a realizat un profit din aceasta activitate.
De asemenea, faptele mai sus descrise nu mai sunt comerciale potrivit art. 56 cod comercial, deoarece codul comercial a fost abrogat prin intrarea in vigoare a noului Cod Civil, potrivit Legii nr. 71/2011. In aceasta lumina, practica judiciara anexata nu poate fi avuta in vedere, cu atat mai mult cu cat hotararea a fost data sub imperiul vechilor reglementari, iar practica judiciara nu este izvor de drept.
Avand in vedere considerentele de mai sus, judecatorul sindic, constatand ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 1, alin. 1 punctul 6 din Legea nr. 85/2006, a respins cererea.
Impotriva acestei sentinte, in termen legal, a declarat recurs creditoarea SC E SRL solicitand admiterea recursului si modificarea sentintei recurate in sensul admiterii cererii sale si deschiderea procedurii insolventei fata de debitoarea Club Sportiv "B.C:" Arad, pentru urmatoarele motive:
Conform sentintei civile nr.369/01.10.1998 asociatia Club Sportiv "B.C:" Arad a fost infiintata si a dobandit personalitate juridica, fiind inscrisa in Registrul asociatiilor si fundatiilor sub nr.AR/A2/00677/2002, data de la care a dobandit personalitate juridica potrivit Ordonantei nr.26/2000, transcrisa in Registrul asociatiilor in baza incheierii nr.8274/25.10.2007, astfel ca, in opinia recurentei, in speta sunt incidente prev. art.1 alin.6 din Legea nr.85/2006, desfasurarea unei activitati economice reiesind inclusiv din contractul de vanzare-cumparare incheiat intre parti, nr.932/15.06.2011, in temeiul caruia au fost achizitionate produse in valoare de peste 20.000 lei.
Astfel, recurenta arata ca fondurile obtinute de intimata in urma valorificarii marfii achizitionate de la recurenta urmeaza a fi utilizate conform obiectului de activitate al asociatiei, ceea ce difera in situatia asociatiilor fara scop lucrativ este faptul ca fondurile obtinute in urma activitatilor economice sunt utilizate doar in vederea indeplinirii scopului care au fost infiintate, spre deosebire de societatile comerciale unde activitatea desfasurata are drept scop obtinerea de profit in folosul societatii si al asociatiilor acesteia.
Achizitionarea unei cantitati mare de marfa nu se justifica in lipsa unei activitati economice desfasurate de catre debitoare. In situatia existentei exclusiv a unui scop nepatrimonial ar fi fost vorba de un act juridic de alta natura decat vanzare-cumparare, eventual sponsorizare, donatie, raporturile juridice de aceasta natura fiind rarisime intre societati, dat fiind scopul pentru care au fost constituite - obtinerea de profit.
Mai mult, existenta unui certificat de inregistrare in scop fiscal emis de catre Ministerul de finante vine in sprijinul celor aratate.
In concluzie, recurenta arata ca debitoarea este persoana juridica de drept privat, desfasoara activitati economice, astfel ca in cauza sunt aplicabile dispozitiile L85/2006 - art. 1 alin 6 - si nu dizolvarea reglementata de art. 56 lit. d) din Ordonanta nr.26/2000.
In final, recurenta arata ca desi a anexat actiunii sale practica judiciara in acest sens - Decizia Comerciala nr. 61/2010 pronuntata in Dosar nr. 1665/85/2009 de catre Curtea de Apel Alba Iulia - instanta de fond a inlaturat aceasta proba, considerand ca practica judiciara nu constituie izvor de drept.
In drept recurenta invoca art.299 si urm. Cod proc. civ.
Debitoarea intimata Club Sportiv "B.C:" Arad nu a formulat intampinare in cauza.
Analizand actele si lucrarile dosarului, in baza art.304 si 3041 C.p.c., raportat la motivele de recurs invocate, Curtea constata si retine ca recursul de fata este nefondat si urmeaza a fi respins in baza urmatoarelor considerente:
Creditoarea a solicitat prin cererea adresata judecatorului sindic declansarea procedurii insolventei impotriva unui club sportiv care nu desfasoara activitate economica sau comerciala. In speta nu s-a facut nicio dovada contrara, creditoarea recurenta prezumand doar ca din moment ce a cumparat de la aceasta o cantitate de marfa, respectiva operatiune ar indreptati instanta sa constate ca s-a desfasurat o activitate comerciala si s-a obtinut un profit.
Aceste prezumtii sunt contrazise de probele existente la dosarul cauzei, la filele 20-23, si anume actul constitutiv al asociatiei Club Sportiv "B.C:" U.V.V.G. Arad si registrul special tinut de Judecatoria Arad, Partea A - Asociatii, acte din care Curtea retine ca acest club sportiv nu desfasoara activitate economica si nu inregistreaza profit.
Aceste dovezi se coroboreaza si cu certificatul fiscal, existent la fila 58 dosar, emis de Ministerul Finantelor Publice din care rezulta ca nu se desfasoara activitati comerciale sau economice de catre acest club sportiv, iar in bilantul contabil, pe ultimii 3 ani, apare inregistrat un profit 0, ceea ce dovedeste, de asemenea, faptul ca acest club sportiv nu desfasoara activitate economica, fiind o asociatie nonprofit si nu are scopuri politice sau lucrative astfel ca nu se inscrie in categoria de persoane juridice impotriva carora poate fi deschisa procedura insolventei, dintre cele prev. de art.1 alin.1 pct.6 din Legea nr.85/2006.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006