InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arad

Procedura insolventei

(Sentinta civila nr. 2367 din data de 15.10.2012 pronuntata de Tribunalul Arad)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Arad | Jurisprudenta Tribunalul Arad

Art. 59 al Titlului VI - Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare - al Legii nr. 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice, impune ca avizul de garantie reala sa cuprinda, printre altele, bunurile sau drepturile afectate garantiei, numarul/seria de inscriere a titlului privind bunul afectat garantiei, date despre imobilul principal, daca bunurile afectate garantiei sunt accesorii ale acestuia si daca obligatia garantata este conditionata, limita de timp pentru expirarea inscrierii - potrivit contractului de garantie. Pe de alta parte, potrivit art. 29 din aceeasi lege, cu toate ca garantiile reale si sarcinile constituite pe bunuri mobile, care cad sub incidenta acestui titlu, indeplinesc conditia de publicitate din momentul inscrierii avizului de garantie reala la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, inscrierea la arhiva nu confera validitate unei garantii reale lovite de nulitate.

Prin decizia civila nr. 151/R/30.01.2013 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara - Sectia a doua civila, a fost respins recursul formulat de creditoarea DGFP Arad impotriva sentintei civile nr. 2367 din 15 octombrie 2012 pronuntata de Tribunalul Arad in dosarul nr. 6255/108/2011/a2 in contradictoriu cu debitoarea intimata S.C. C.W. S.R.L. Curtici, reprezentanta prin administratorul judiciar E S.P.R.L. Arad.
Instanta de control judiciar a avut in vedere la solutionarea recursului urmatoarele aspecte:
Prin sentinta civila nr. 2367 din 15 octombrie 2012 pronuntata in dosarul nr. 6255/108/2011/a2 judecatorul-sindic din cadrul Tribunalului Arad a respins contestatia formulata de creditoarea DGFP Arad impotriva tabelului preliminar al creantelor debitoarei S.C. C.W. S.R.L. Curtici intocmit de administratorul judiciar E S.P.R.L. Arad.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut ca prin contestatia formulata institutia creditoare a solicitat modificarea tabelului preliminar, in sensul inscrierii sale pe tabel ca fiind creditor garantat, cu motivarea ca, desi la momentul inregistrarii declaratiei de creanta a anexat cererii sale avizul de garantie initial nr. 157/23.01.2012, inregistrat potrivit dispozitiilor art. 230 Cod procedura fiscala, garantia sa fiind notata in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, fiind, deci, indeplinita conditia de publicitate, practicianul nu a tinut seama de acest document.
Administratorul judiciar a solicitat respingerea contestatiei deoarece, conform avizului de inscriere in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, garantia invocata de institutia creditoare nu vizeaza niciun bun al debitoarei, instituirea unei garantii fara individualizarea unui bun neputand produce efecte juridice, art. 121 alin. 2 din Legea insolventei prevazand ca plata creantelor garantate se realizeaza din vanzarea bunurilor asupra carora este instituita garantia. Cum nu este individualizat niciun bun al debitoarei, creditoarea nu poate beneficia de aceste prevederi.
Analizand contestatia, inscrisurile depuse in copie la dosar, judecatorul-sindic a apreciat ca aceasta nu poate fi primita, intrucat, astfel cum rezulta din avizul de garantie initial nr. 157/23.01.2012 inregistrat la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, garantia este de tip ipotecar, desi societatea debitoare nu a detinut si nu detine in proprietate astfel de bunuri. Mai mult, desi avizul de garantie este inregistrat, acesta s-a constituit dupa momentul formularii cererii de deschidere a procedurii insolventei, cu incalcarea art. 85 alin. 2 din Legea insolventei, fiind un drept anulabil, nu descrie si nu individualizeaza bunul asupra caruia s-a constituit ipoteca si nu face mentiuni despre gradul ipotecii. Nu a fost facuta nici dovada inscrierii in cartea funciara a garantiei si cu toate ca avizul poarta asupra unui presupus imobil, acesta este inscris in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare tocmai pentru ca debitoarea nu detine niciun bun imobil. Cum bunul nu exista, rezulta ca nici garantia asupra unui bun inexistent nu poate fi avuta in vedere ca si garantie reala, creditoarea neputand sa beneficieze de dispozitiile art. 121 din Legea nr. 85/2006, referitoare la acoperirea garantiilor constituite asupra bunurilor vandute in cadrul procedurii si din care ar urma sa fie acoperite creantele astfel garantate.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs creditoarea DGFP Arad, solicitand modificarea ei, in sensul admiterii cererii sale de inscriere in tabelul preliminar, in calitate de creditor garantat, pentru suma de 5.218 lei (art. 121 din Legea nr. 85/2006).
In mod gresit tribunalul a retinut ca avizul de garantie s-a constituit dupa momentul formularii cererii de deschidere a procedurii insolventei. Astfel, avizul de garantie initial nr. 157/23.01.2012 a fost inregistrat in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare in data 31.01.2012, deci, cu mult inainte de data declansarii procedurii colective - 02.04.2012, data care produce efecte si de la care se suspenda de drept orice masuri de executare silita, conform art. 36 din Legea nr. 85/2006. De asemenea, se arata ca prevederile art. 85 alin. 2, invocate de judecatorul-sindic, nu sunt incidente in cauza, acest text reglementand situatia anularii unor transferuri cu caracter patrimonial, ceea ce nu este cazul in speta. In sustinerea cererii de recurs s-a invederat faptul ca prima instanta a pierdut din vedere art. 230 din Codul de procedura fiscala, in baza caruia a fost emis avizul de garantie initial nr. 157/23.01.2012, potrivit caruia "pentru creantele fiscale administrate de catre Ministerul Finantelor Publice, acesta este autorizat ca operator care, prin unitatile sale teritoriale, ca agenti imputerniciti, sa inscrie creante cuprinse in titluri executorii la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare". In consecinta, creanta reclamata este garantata, fiind notata in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare. Acest lucru este intarit si de art. 36 din Legea nr. 99/1999, invocat prin contestatie si ignorat de tribunal. Din cele de mai sus, rezulta ca creanta, prin faptul ca a fost inscrisa in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, indeplineste conditia de publicitate, fiind garantata, adica privilegiata prin simplu efect al legii.
Debitoarea intimata S.C. C.W. S.R.L. Curtici, prin administratorul judiciar, a formulat concluzi scrise, solicitand respingerea recursului ca nefondat si mentinerea hotararii atacate ca fiind temeinica si legala.
Examinand recursul declarat de creditoarea DGFP Arad, atat prin prisma criticilor formulate, a apararilor practicianului si a dispozitiilor art. 304 si art. 3041 din Codul de procedura civila, cat si din oficiu, in baza art. 306 alin. 2 din acelasi cod, Curtea constata ca acesta este nefondat si se impune a fi respins, pentru urmatoarele considerente:
Intr-adevar, potrivit pct. 9 al art. 3 din Legea insolventei, creantele garantate sunt creantele persoanelor care beneficiaza de o garantie reala asupra bunurilor din patrimoniul debitorului, indiferent daca acesta este debitor principal sau tert garantat fata de persoanele beneficiare ale garantiilor reale.
Raportat la prevederile art. 121 din acelasi act normativ, fondurile obtinute din vanzarea bunurilor din averea debitorului, grevate, in favoarea creditorului, de ipoteci, gajuri sau alte garantii reale mobiliare ori drepturi de retentie de orice fel, vor fi distribuite in urmatoarea ordine: 1. taxe, timbre si orice alte cheltuieli aferente vanzarii bunurilor respective, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea acestor bunuri, precum si plata remuneratiilor persoanelor angajate in conditiile art. 10, art. 19 alin. 2, art. 23 si 24; 11. creantele creditorilor garantati nascute in timpul procedurii de insolventa dupa confirmarea planului de reorganizare, ca parte componenta a acestui plan. Aceste creante cuprind capitalul, dobanzile, majorarile si penalitatile de orice fel; 2. creantele creditorilor garantati, cuprinzand tot capitalul, dobanzile, majorarile si penalitatile de orice fel, precum si cheltuielile, pentru creantele nascute inainte de deschiderea procedurii.
De asemenea, este de necontestat ca art. 230 din Codul de procedura fiscala statueaza ca, pentru creantele fiscale administrate de catre Ministerul Economiei si Finantelor, acesta este autorizat ca operator care, prin unitatile sale teritoriale, ca agenti imputerniciti, sa inscrie creante cuprinse in titluri executorii la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, iar avizul de ipoteca initial nr. 157/23.01.2012 a fost inregistrat la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare sub nr. ID 2012 - 00023478892780-CPP in data de 31 ianuarie 2012, ora 15, min. 19, sec. 03, retinerea judecatorului-sindic privitoare la emiterea avizului de garantie ca fiind dupa deschiderea procedurii insolventei si cu incalcarea art. 85 alin. 2 din legea-cadru fiind eronata, cu atat mai mult cu cat textul mentionat vizeaza anularea unui transfer cu caracter patrimonial, ceea ce nu este cazul in speta.
Cu toate acestea, Curtea constata ca recursul institutiei creditoare nu poate fi primit intrucat creanta DGFP Arad nu este decat una bugetara, aceasta nefiind garantata cu niciun bun din averea societatii debitoare. Or, este cunoscut faptul ca garantia reala mobiliara este un contract accesoriu prin care debitorul se obliga ca, in cazul in care nu-si va indeplini obligatia rezultata dintr-un contract principal, sa dea creditorului dreptul de a-si recupera creanta prin executarea silita asupra bunului mobil care formeaza obiectul acelei garantii reale.
Astfel, art. 59 al Titlului VI - Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare - al Legii nr. 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice, impune ca avizul de garantie reala sa cuprinda, printre altele, bunurile sau drepturile afectate garantiei, numarul/seria de inscriere a titlului privind bunul afectat garantiei, date despre imobilul principal, daca bunurile afectate garantiei sunt accesorii ale acestuia si daca obligatia garantata este conditionata, limita de timp pentru expirarea inscrierii - potrivit contractului de garantie. Pe de alta parte, potrivit art. 29 din aceeasi lege, cu toate ca garantiile reale si sarcinile constituite pe bunuri mobile, care cad sub incidenta acestui titlu, indeplinesc conditia de publicitate din momentul inscrierii avizului de garantie reala la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, inscrierea la arhiva nu confera validitate unei garantii reale lovite de nulitate.
Or, este evident faptul ca, din moment ce Legea insolventei statueaza ca numai fondurile obtinute din vanzarea bunurilor din averea debitorului, grevate, in favoarea creditorului, de ipoteci, gajuri sau alte garantii reale mobiliare ori drepturi de retentie de orice fel, vor fi distribuite cu prioritate creditorilor garantati pentru stingerea creantelor nascute inainte de deschiderea procedurii, in lipsa individualizarii, in cuprinsul avizului de ipoteca initial a vreunui bun al debitorului, creanta fiscala nu poate beneficia decat de prioritatea conferita de pct. 4 al art. 123 din acest act normativ, neaflandu-ne in prezenta unei creante garantate. In alte cuvinte, nu putem vorbi de o prioritate a creditorului garantat decat in prezenta afectarii unui bun pentru plata respectivei creante, in sensul constituirii unei garantii reale in favoarea creditorului, ceea ce nu se poate sustine in privinta sumei de 5.218 lei declarata de recurenta. Aceasta, intrucat garantia reala acorda creditorului garantat dreptul de a-si satisface creanta cu bunul afectat garantiei inaintea oricarui creditor negarantat si inaintea altor creditori ale caror garantii reale sau drepturi asupra bunului afectat garantiei au un grad de prioritate inferior.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006