InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Mehedinti

Competenta materiala de solutionare a litigiilor dintre operatorii (furnizorii/prestatorii) serviciului de salubrizare si utilizatorii acestui serviciu - persoane fizice sau juridice de drept privat avand ca obiect neplata contravalorii serviciilor d...

(Decizie nr. 127 din data de 02.12.2008 pronuntata de Tribunalul Mehedinti)

Domeniu Competenta materiala | Dosare Tribunalul Mehedinti | Jurisprudenta Tribunalul Mehedinti

      
      
      
      
      Domeniu asociat- competenta materiala
      
      Competenta materiala de solutionare a litigiilor dintre operatorii (furnizorii/prestatorii) serviciului de salubrizare si utilizatorii acestui serviciu - persoane fizice sau juridice de drept privat avand ca obiect neplata contravalorii serviciilor de salubrizare a localitatilor in reglementarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr.101/2006.
       Raporturile  juridice care iau nastere in baza Legii nr.101/2006 pot fi impartite in doua categorii, si anume: raporturi juridice de drept administrativ - care iau nastere intre autoritatile publice si operatorii serviciului de salubrizare si raporturi juridice de drept privat - care iau nastere si se desfasoara pe baza si in executarea contractelor incheiate intre operatorii serviciului de salubrizare (agenti economici) si utilizatorii serviciului (persoane fizice sau juridice de drept privat).
       Instanta de contencios administrativ este competenta numai in privinta raporturilor juridice de drept administrativ in care parte este o autoritate publica, cum sunt, de exemplu, raporturile nascute in legatura cu gestiunea delegarii serviciului de salubrizare.
       Instanta de drept comun ( judecatoria) este competenta in privinta tuturor celorlalte raporturi juridice de drept privat, cum este si cazul raporturilor care se stabilesc intre operatorii (furnizorii/prestatorii) serviciului de salubrizare si utilizatorii acestui serviciu - persoane fizice sau juridice de drept privat, intrucat ambele subiecte ale raportului juridic sunt de drept privat.
       (Tribunalul Mehedinti-Sectia Comerciala  si de Contencios Administrativ -decizia nr.127/R/02.12.2008)
       
       Prin  actiunea inregistrata  pe rolul Judecatoriei Drobeta Turnu Severin   reclamanta  SC B.S.E. SA a  chemat in judecata pe  parata S.A.A., solicitand  instantei, ca prin sentinta ce  se  va pronunta, sa fie obligata la plata sumei de 61,92 lei  reprezentand  contravaloare servicii de salubrizare prestate si neachitate.
       In motivarea  actiunii, reclamanta  a  aratat ca intre parti s-a incheiat contractul de prestari servicii salubritate urbana si in baza acestui contract au fost prestate servicii de salubrizare catre parata, aceasta avand obligatia de a achita contravaloarea acestor servicii.
       A mai aratat reclamanta ca desi s-a incercat rezolvarea litigiului pe cale amiabila conform art. 7201 Cod procedura civila, parata nu s-a prezentat pentru conciliere.
       Prin sentinta civila nr. 788/30.10.2008  pronuntata de Judecatoria Drobeta Turnu Severin  s-a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Mehedinti.
       Pentru a se pronunta aceasta sentinta s-a retinut ca atat Legea nr.101/2006 a serviciului de salubrizare a localitatilor, cat si Legea nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice vorbesc despre competenta instantelor de a solutiona litigii izvorate din neplata contravalorii serviciilor furnizate/prestate de operatori, iar dintre acestea , Legea nr. 101/2006 are caracterul unei legi speciale, aceasta reglementand exclusiv serviciul public de salubrizare, in raport de prevederile Legii nr. 51/2006 care este o lege generala in materie, reglementand mai multe servicii de utilitati publice, astfel incat, in privinta instantei competente sa solutioneze litigiile izvorate din neplata contravalorii serviciilor de salubrizare prestate este aplicabil art. 36 din Legea 101/2006.
       Art . 36 alin. 1 din Legea nr. 101/2006 prevede ca solutionarea litigiilor patrimoniale si nepatrimoniale legate de incheierea si executarea contractelor reglementate de prezenta lege, precum si a celor izvorate din neplata contravalorii serviciilor furnizate/prestate este de competenta instantelor de contencios administrativ si se face, cu precadere, in procedura de urgenta
       Potrivit art. 36 alin. 3 din Legea nr. 304/ 2004, republicata, privind organizarea judiciara, in cadrul tribunalelor functioneaza sectii sau, dupa caz, complete specializate pentru cauze de contencios administrativ si fiscal.
       Impotriva acestei sentinte a declarat recurs reclamanta SC B.S.E. SA criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
       A motivat ca in mod gresit instanta de fond a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Mehedinti intrucat art.34 din Legea nr.101/2006 specifica clar "Prevederile acestei legi se completeaza cu dispozitiile Legii nr.51/2006" , iar OG nr.13/2008 a modificat art.51 al.3 al Legii nr.51/2006, nefiind necesar sa modifice si fiecare lege speciala in parte in privinta competentei de solutionare.
       Mai mult in baza OG nr.13/2008  Tribunalul Mehedinti a declinat competenta de solutionare a cauzelor in favoare Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, iar in perioada martie-octombrie 2008 toate litigiile contractuale dintre operator si utilizator, inclusiv cele izvorate din neplata contravalorii serviciilor furnizate au fost solutionate de Judecatoria Drobeta Turnu Severin.
       Prin decizia nr.127/R/02.12.2008 Tribunalul Mehedinti a admis recursul, a casat sentinta atacata si a trimis cauza pentru continuarea judecatii la Judecatoria Drobeta Turnu Severin cu urmatoarea motivare:
       In speta se pune  problema competentei materiale de solutionare a litigiilor avand ca obiect neplata contravalorii serviciilor de salubrizare a localitatilor in reglementarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr.101/2006.
       Art. 36 din Legea nr.101/2006 prevede ca solutionarea litigiilor patrimoniale si nepatrimoniale legate de incheierea si executarea contractelor reglementate de prezenta lege, precum si a celor izvorate din neplata contravalorii serviciilor furnizate/prestate este de competenta instantelor de contencios administrativ si se face, cu precadere, in procedura de urgenta, iar solutionarea litigiilor civile si de munca izvorate din aplicarea prevederilor prezentei legi se face de instantele de judecata competente, in conditiile legii.
       Dispozitiile  art.36 alin.(1) din Legea nr.101/2006 sunt identice cu cele ale art.51 alin.(3) din Legea nr. 51/2006, in forma initiala, anterior modificarii prin O.U.G. nr.13/2008.
       Ca urmare a modificarilor aduse Legii nr.51/2006 prin O.U.G. nr.13/2008, rezulta fara echivoc ca instanta de contencios administrativ este competenta numai in privinta raporturilor juridice de drept administrativ in care parte este o autoritate publica, cum sunt, de exemplu, raporturile nascute in legatura cu gestiunea delegarii serviciilor de utilitati publice, care se aproba prin hotarare a consiliului local sau a consiliului judetean, dupa caz, conform art.30 alin.(2) din aceeasi lege, iar instanta de drept comun este competenta in privinta tuturor celorlalte raporturi juridice de drept privat, cum este si cazul raporturilor care se stabilesc intre operatorii (furnizorii/prestatorii) de servicii de utilitati publice si utilizatorii acestor servicii - persoane fizice sau juridice de drept privat, intrucat ambele subiecte ale raportului juridic sunt de drept privat.
       Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art.36 alin.(1), art.42 alin.(2) si art.51 alin.(3) si (4) din Legea nr.51/2006 rezulta ca apartine instantei de drept comun competenta de solutionare a litigiile izvorate din contractele de prestari servicii incheiate intre persoane fizice sau juridice de drept privat si furnizorii de utilitati.
       Totodata , Legea nr.101/2006 face trimitere in repetate randuri la dreptul comun in materia serviciilor comunitare de utilitati publice, Legea nr.51/2006, iar  art.34 din Legea nr.101/2006 prevede expres ca: Prevederile prezentei legi se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 51/2006".
       Raporturile  juridice care iau nastere in baza Legii nr.101/2006 sunt similare cu cele care iau nastere in temeiul Legii nr.51/2006 si pot fi impartite in doua categorii, si anume: raporturi juridice de drept administrativ - care iau nastere intre autoritatile publice si operatorii serviciului de salubrizare si raporturi juridice de drept privat - care iau nastere si se desfasoara pe baza si in executarea contractelor incheiate intre operatorii serviciului de salubrizare (agenti economici) si utilizatorii serviciului (persoane fizice sau juridice de drept privat).
       Deci instanta de contencios administrativ este competenta numai in privinta raporturilor juridice de drept administrativ in care parte este o autoritate publica, cum sunt, de exemplu, raporturile nascute in legatura cu gestiunea delegarii serviciului de salubrizare.
       Instanta de drept comun este competenta in privinta tuturor celorlalte raporturi juridice de drept privat, cum este si cazul raporturilor care se stabilesc intre operatorii (furnizorii/prestatorii) serviciului de salubrizare si utilizatorii acestui serviciu - persoane fizice sau juridice de drept privat, intrucat ambele subiecte ale raportului juridic sunt de drept privat.                                                                                                                                  rezumat   judecator Barbu Adela
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Competenta materiala

Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Dare in plata a unui imobil ipotecat. Competenta materiala in apel apartine sectiei a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului - Decizie nr. 178 din data de 08.03.2017
Desbagubiri solicitate pentru neindeplinirea clauzelor unui contract de servicii turistice. Necompetenta materiala a instantei sesizate - Sentinta civila nr. 78 din data de 26.01.2010
Litigiu de munca. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 1118 din data de 04.12.2009
Inadmisibilitatea cererii de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu cerere preliminara. Cererea formulata de reclamant, referitoare la sesizarea CJUE pentru a stabili aplicarea directa a dreptului comunitar in materia activitatilor de im... - Hotarare nr. 691/R din data de 11.04.2011
Vicii ascunse. Conditii pentru a fi considerate astfel. - Decizie nr. 212/Ap din data de 19.11.2007
Competenta materiala. Competenta de solutionare a cauzei in despagubiri rezultate din actiunea fundamentata pe dispozitiile cuprinse in art. 404 ind.1 cod procedura civila. - Rezolutie nr. I N C H E I E R E din data de 06.05.2011
Anulare hotarare prin care s-a solutionat o cauza canonica in baza unor dispozitii din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale B.O.R. Necompetenta generala a instantelor judecatoresti. - Decizie nr. 1429 din data de 25.10.2016
Cooperare judiciara internationala in materie penala. Recunoasterea si executarea sanctiunilor pecuniare. - Decizie nr. 10 din data de 20.01.2014
Competenta materiala. Stabilirea competentei instantei atunci cand actiunea cuprinde doua capete de cerere principale. Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 17 Cod procedura civila. - Decizie nr. 410 din data de 13.09.2012
Competenta materiala a instantei competente sa judece cererea de ordonanta presedintiala atunci cand o actiune pe fondul dreptului este deja inregistrata pe rolul unei instante. - Decizie nr. 705 din data de 09.10.2009
Competenta materiala a Sectiei de litigii de munca a Tribunalului - Decizie nr. 111 din data de 30.01.2008
Competenta materiala a instantei de fond funciar. - Decizie nr. 270 din data de 05.03.2007
Legea nr.272/2004. Competenta materiala - Decizie nr. 141 din data de 28.11.2006
Tutela. Competenta materiale in cauzele privind tutela - Decizie nr. 632 din data de 09.05.2006
Competenta materiala. Cerere de investire cu formula executorie a unei hotarari arbitrale. - Decizie nr. 41/F din data de 18.05.2006
Cauzele avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a actelor de instrainare de imobile ce intra sub incidenta Legii nr. 10/2001 - Decizie nr. 115 din data de 08.02.2006
Competenta materiala a instantei de contencios administrativ - Decizie nr. 2118 din data de 07.11.2005
Exceptia necompetentei si exceptia netimbrarii. Ordinea solutionarii lor - Decizie nr. 815 din data de 07.10.2005
Recunoasterea statutului de magistrat pensionar si stabilirea drepturilor cuvenite. Competenta materiala. - Decizie nr. 803 din data de 22.11.2004