InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Nesolutionarea laturii civile. Consecinta - trimiterea cauzei spre rejudecare primei instante doar cu privire la actiunea civila exercitata de partea vatamata.

(Decizie nr. 29/R din data de 05.02.2013 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Prin sentinta penala nr. 277 din 24.10.2012 Judecatoria Viseu de Sus l-a condamnat pe inculpatul Iusco Ioan Marian pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala prev. de art. 181 al. 1 C.pen. la 6 (sase) luni inchisoare.
In baza art. 81 si 82 C.pen. a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 6 luni si atrage atentia inculpatului asupra consecintelor prev. de art. 83 C.pen.
Prin aceeasi sentinta a fost condamnat inculpatul-parte vatamata Iusco Gavrila Florin, pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 C.pen. la 3.000 (treimii) lei amenda si i s-a atras atentia inculpatului asupra consecintelor prev. de art. 63¹ C.pen.
S-a mai dispus condamnarea inculpatului-parte vatamata Ciuban Ioan, pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 C.pen. la 3.000 (treimii) lei amenda, atragandu-i-se atentia asupra consecintelor prev. de art. 63¹ C.pen. si a inculpatului-parte vatamata Nasui Stefan Gavrila, pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 C.pen. la 3.000 (treimii) lei amenda si i s-a atras atentia asupra consecintelor prev. de art. 63¹ C.pen.
Instanta a respins cererea de despagubiri civile formulata de partea civila-inculpat Nasui Stefan Gavrila si a compensat cheltuielile judiciare facute de parti, iar in baza art. 191 al. 1 C.pr.pen. i-a obligat pe inculpati sa plateasca statului suma de cate 150 lei cheltuieli judiciare.
Pentru a hotari in acest sens prima instanta a retinut urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Viseu de Sus inregistrat sub nr. 1006/336/2012, inculpatii Iusco Ioan Marian  Iusco Gavrila Florin, Ciuban Ioan si Nasui Stefan Gavrila au fost trimis in judecata dupa cum urmeaza:
- inculpatii Iusco Gavrila Florin, Ciuban Ioan si Nasui Stefan Gavrila pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 C.pen.,iar
- inculpatul Iusco Ioan Marian pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala prev. de art. 181 al. 1 C.pen.
S-a retinut ca la data de 1 septembrie 2010, in doua momente diferite, respectiv pe la orele 12.30 si 17.30, intre parti au avut loc certuri urmate de loviri reciproce, certuri izbucnite spontan insa pe fondul unor dusmanii mai vechi.
Inculpatii, in declaratiile date atat in cursul urmaririi penale cat si la instanta nu si-au recunoscut propriile fapte, dar au solicitat condamnarea celorlalti, fiecare afirmand doar ca a fost lovit.
Din probele administrate in cauza coroborate cu declaratiile inculpatilor, instanta a retinut fapt urmatoarele:
Inculpatii-parti vatamate se cunosc deoarece sunt rude, Iusco Ioan Marian si Iusco Gavrila Florin fiind frati.
In data de 1 septembrie 2010, Ciuban Ioan impreuna cu ginerele sau Nasui Stefan Gavrila se deplasau cu un atelaj tras de cai pe strada Valea Vinului, inspre un teren pe care il au acolo, in caruta aflandu-se Ciuban Maria si doi nepoti minori. Intr-un loc in care drumul era ingust, s-au intalnit cu autoturismul "Dacia" cu nr. de inmatriculare MM-73-YGY,condus de Iusco Ioan Marian, care se deplasa  din sens opus. Din cauza faptului ca vehiculele nu au putut trece unul pe langa altul, intre parti a izbucnit o cearta, urmata de o agresiune fizica intre Nasui Stefan Gavrila si Iusco Ioan Marian, acestia aplicandu-si lovituri reciproce.
In aceeasi data, pe la orele 17.30, inculpatii-parti vatamate Ciuban Ioan si Nasui Stefan Gavrila, se intorceau spre casa de pe Valea Vinului, la un moment dat fiind surprinsi de fratii Iusco Ioan Marian si Iusco Gavrila Florin care aveau in mana bate din lemn si erau ascunsi dupa un sopru cu fan. A izbucnit  un conflict fizic in timpul caruia Iusco Ioan Marian a aplicat o lovitura partii vatamate Ciuban Ioan caruia i-a cauzat leziuni vindecabile in 40-45 de zile de ingrijiri medicale. In aceleasi circumstante, Iusco Gavrila Florin si Nasui Stefan Gavrila si-au aplicat lovituri reciproce, cauzandu-si leziuni vindecabile in 8-9 zile de ingrijiri medicale, conform actelor medicale depuse la dosar.
Incidentul dintre parti a fost confirmat de martorii Ciuban Maria, Pop Nastaca, Nasui Floare si Ciuban Ionut Adrian (filele 37-41,69,70,71 din dosarul de urmarire penala).
In drept, faptele comise de inculpati constituie infractiunile de vatamare corporala si respectiv lovire prev. de art. 181 si 180 al. 2 C.pen. pentru care au fost condamnati la pedepse individualizate in dispozitivul sentintei.
Inculpatul Iusco Ioan Marian a fost condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala prev. de art. 181 C.pen.  Apreciind ca scopul educativ al pedepsei poate fi realizat si fara privarea de libertate si ca sunt indeplinite cumulativ prevederile art. 81 si 82 C.pen., instanta a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de  incercare si a atras atentia inculpatului asupra consecintelor prev. de art. 83 C.pen.
Inculpatilor Iusco Gavrila Florin, Ciuban Ioan si Nasui Stefan Gavrila  le-a fost aplicata cate o pedeapsa cu amenda.
Dintre partile din proces care au calitatea si de parti vatamate si de inculpati, numai Nasui Stefan Gavrila a solicitat despagubiri de cate 150 lei pe zi  pentru cele 10 zile de ingrijiri medicale.
Avandu-se in vedere dubla calitate a fiecarei parti, atat de inculpat cat si de parte vatamata, cererea formulata a fost respinsa. Nu s-au acordat nici cheltuieli judiciare, acestea urmand a fi compensate.
Impotriva acestei sentinte au declarat recurs inculpatii-parti vatamate Ciuban Ioan si Nasui Stefan Gavrila, solicitand in principal casarea hotararii si achitarea lor, in subsidiar reducerea amenzii ce le-a fost aplicata, pana la nivelul sumei de 1.000 lei. De asemenea,  s-a solicitat rejudecarea cauzei si sub aspectul laturii civile, criticandu-se faptul ca actiunea civila nu a fost analizata si solutionata de catre instanta in mod temeinic si legal. Recurentii au invederat faptul ca instanta de fond nu putea respinge acordarea despagubirilor civile si nici nu le putea compensa intrucat exista mare diferenta intre numarul de zile de ingrijiri medicale necesare vindecarii recurentilor  si numarul de zile de ingrijiri medicale acordate inculpatului Iusco Ioan Marian.
Procedand la judecarea recursurilor, prin prisma motivelor invocate dar si din oficiu, tribunalul retine urmatoarele:
In ceea ce priveste latura penala a cauzei, instanta a procedat la o judecare justa si temeinica a acesteia in baza probelor legal administrate. Astfel in mod corect s-a retinut de catre instanta de fond ca la data de 01.09.2010, pe fondul unui conflict preexistent intre parti, acesta fiind de altfel rudenii, s-a iscat un scandal care a degenerat in actiuni reciproce de agresare. In acest context, inculpatul Iusco Ioan Marian i-a aplicat mai multe lovituri cu un corp contondent partii vatamate Ciuban Ioan, provocandu-i acestuia leziuni fizice care au necesitat pentru vindecare 40-45 de zile de ingrijiri medicale, conform actelor medico-legale depuse la dosar. De asemenea, acelasi inculpat i-a aplicat in aceleasi imprejurari mai multe lovituri tot cu un obiect contondent partii vatamate Nasui Stefan Gavrila si acestuia cauzandu-i-se leziuni fizice ce au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de ingrijiri medicale.
Asa cum am aratat, agresiunile au fost reciproce. Astfel ca inculpatii-parti vatamate Ciuban Ioan si Nasui Stefan Gavrila, la randul lor, au aplicat partii vatamate-inculpat Iusco Gavrila Florin mai multe lovituri care au cauzat  leziuni vindecabile in 8-9 zile de ingrijiri medicale.
Retinand vinovatia inculpatilor pentru faptele descrise mai sus, Judecatoria Viseu de Sus a realizat o corecta incadrare juridica a infractiunilor si totodata, a procedat la o judicioasa individualizare a pedepselor aplicate inculpatilor.
Astfel, instanta de fond a avut in vedere criteriile generale de individualizare a pedepselor stabilite in art. 72 Cod penal, mai exact limitele de pedeapsa fixate de legiuitor, gradul de pericol social concret al faptelor savarsite, persoana inculpatilor si imprejurarile concrete de savarsire a faptelor.
In ceea ce priveste latura civila a cauzei, tribunalul constata insa ca instanta de fond a procedat la o analiza superficiala a actiunii civile  exercitate de recurentii-parti vatamate Ciuban Ioan si Nasui Stefan Gavrila.
Astfel, in mod eronat instanta de fond a retinut in cuprinsul sentintei ca "dintre partile din proces care au calitate si de parti vatamate si de inculpati, numai Nasui Stefan Gavrila a solicitat despagubiri de cate 150 de lei pe zi pentru cele 10 zile de ingrijiri medicale. Avandu-se in vedere dubla calitate a fiecarei parti, atat de inculpat cat si de parte vatamata, cererea formulata va fi respinsa."
Tribunalul constata ca in mod nelegal instanta de fond nu a procedat la o analiza temeinica a pretentiilor civile formulate de catre fiecare parte vatamata-inculpat din perspectiva intrunirii conditiilor raspunderii civile delictuale, nefiind administrata de altfel nici un fel de proba in acest sens. Simpla afirmatie a instantei de fond, fara nici un fel de argument sustinut de probe, nu poate fi acceptata de catre tribunal. O astfel de solutionare poate naste calea arbitrariului, ceea ce aduce atingere grava dreptului la un proces echitabil, principiu de baza al procesului penal.
De altfel, instanta de fond nu s-a pronuntat in nici un fel asupra actiunii civile exercitate de catre recurentul-parte vatamata-inculpat Ciuban Ioan, lasand astfel nesolutionata o cerere esentiala a partii in cadrul procesului penal, aceasta eroare a instantei de fond fiind prevazuta in mod expres ca si caz de casare in cuprinsul art. 3859 pct.10 Cod procedura penala. Asa cum rezulta  din declaratia data de recurentul-parte vatamata-inculpat in cursul urmaririi penale (fila 34 dosar urmarire penala), acesta declara ca se constituie parte civila in proces cu suma de 3.000 lei. Instanta de fond nu a procedat la reaudierea partii vatamate-inculpat cu privire la latura civila a cauzei si in cursul cercetarii judecatoresti, ignorand practic constituirea de parte civila facuta de acesta in cursul urmaririi penale.
Pentru toate aceste considerente recursurile declarate de recurentii-parti vatamate-inculpati Ciuban Ioan si Nasui Stefan Gavrila sunt intemeiate in ceea ce priveste latura civila a cauzei si in consecinta, in temeiul art. 38515 pct. 2 lit. c Cod procedura penala vor fi admise recursurile declarate de recurentii-parti vatamate-inculpati Ciuban Ioan si Nasui Stefan Gavrila impotriva sentintei penale nr. 277 din 24 octombrie 2012 a Judecatoriei  Viseu de Sus, pe care o caseaza in parte doar cu privire la latura civila a cauzei si trimite cauza spre rejudecare primei instante, respectiv Judecatoriei Viseu de Sus doar cu privire la latura civila vizand actiunea  civila exercitata de recurentii - parti vatamate-inculpati Ciuban Ioan si Nasui Stefan Gavrila, mentinand restul dispozitiilor sentintei atacate.
In rejudecare, Judecatoria Viseu de Sus va proceda la solutionarea laturii civile a cauzei in ceea ce priveste actiunea civila exercitata de recurentii-parti vatamate, urmand a-i audia cu privire la despagubirile civile si probele pe care inteleg sa le solicite a fi administrate in dovedirea pretentiilor formulate.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012