InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Neaplicarea art. 320 ind. 1 Cod procedura penala, care stabileste ca pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei ...

(Decizie nr. 144/R din data de 19.04.2012 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Prin sentinta penala nr.512 din 28. 11 2011, Judecatoria Sighetu Marmatiei a dispus condamnarea inculpatei P.C.S., pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art. 180 alin. 2  Cod penal cu aplicarea art. 74 lit. a, 76 lit. e, 73 lit. b Cod penal la pedeapsa amenzii de 250 lei si a obligat-o la despagubiri civile catre partea vatamata.
Pentru a hotari in acest sens prima instanta a retinut ca inculpata  P.C.S. locuieste impreuna cu fiica sa inculpata P.C.L.V. , la etajul imobilului situat in Sighetu Marmatiei, str. Mihai Eminescu nr. 100, jud. Maramures. Parterul aceluiasi imobil se afla in folosinta partii vatamate P.I. si a sotului acesteia P.C.L., fostul sot al inculpatei P.C.S. si respectiv tatal inculpatei P.C.L.V.. In ziua de 03.09.2010, partea vatamata P.I. a urcat la etajul imobilului susmentionat, unde se afla inculpata A.C.L.V.  impreuna cu prietenul acesteia, H.D.D., conditii in care le-a reprosat aspecte legate de unele stricaciuni provocate la parterul imobilului din cauza infiltrarii de apa. Discutiile au inceput pe un ton ridicat fiind insotite de jigniri reciproce, imprejurari in care inculpata P.C.L.V. i-a cerut partii vatamate sa paraseasca etajul imobilului. Aceasta a refuzat si a sarit la inculpata tragand-o de par.  H.D.D.a incercat verbal sa le potoleasca pe cele doua parti si vazand ca cearta ia amploare a sunat-o pe inculpata care se afla la serviciu, cerandu-i sa vina acasa. Intre timp inculpata a reusit sa scape de partea vatamata, dar scandalul a continuat deoarece partea vatamata a luat un ghiveci cu flori aruncandu-l spre aceasta, care a fost atinsa usor, intrucat  H.D.D. a reusit sa-l devieze. Atunci inculpata P.C.L.V. a reactionat verbal cerandu-i partii vatamate sa coboare la locuinta sa de la parter, insa aceasta a prins-o de mana pe inculpata si a tras-o pe scari in jos. Aceasta a incercat sa scape de furia partii vatamate lovind cu palmele la intamplare, moment in care a intrat in locuinta inculpata P.C.S., care vazandu-si fiica in acele conditii, pe fondul puternicei emotii negative traite, a intervenit si drept urmare cele doua parti P.C.S. si P.I. au inceput sa se loveasca reciproc  si sa se imbranceasca  pana cand una si cealalta  au cazut la podea unde si-au aplicat lovituri reciproce cu mainile la intamplare si s-au tras de par. In aceste imprejurari a intrat in locuinta martorul P.C.L., luandu-i apararea actualei sotii, sens in care i-a aplicat cateva lovituri cu palmele lui P.C.S., precum si fiicei acestora P.C., context in care au fost sesizate organele de politie prin Serviciul de urgenta 112. Potrivit certificatului medico-legal nr. 572/03.09.2010 intocmit de Cabinetul medico-legal Sighetu Marmatiei, partea vatamata P.I. a suferit leziuni corporale vindecabile in timp de 12-14 zile.
In drept a retinut instanta, fapta inculpatei P.C.S. care la data de 03.09.2010, pe fondul unei puternice tulburari si emotii generate de conduita agresiva a partii vatamate P.I. in raport cu fiica inculpatei, respectiv cu  P.C.L.V., a lovit-o pe partea vatamata P.I. cu pumnii si palmele , proiectand-o la sol , cauzandu-i leziuni corporale vindecabile in timp de 12-14 zile de ingrijire medicala, constituie infractiunea de lovire prev. de art. 180 al. 2 Cod penal.
Apreciind ca in cauza sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii retinute in sarcina inculpatei instanta a dispus condamnarea acesteia  pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art. 180 alin. 2  Cod penal cu aplicarea art.74 lit. a , 76 lit. e , 73 lit. b C  pen. la pedeapsa amenzii de 250 lei.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs inculpata P.C.S., solicitand  casarea hotararea si, in rejudecare, achitarea sa pe motiv ca fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni.
In considerentele deciziei, s-a retinut ca prima instanta in baza probelor administrate in cauza a retinut o stare de fapt reala, necontestata de altfel nici de inculpata si anume aceea ca, la data de 3 septembrie 2010, partea vatamata P.I. la etajul imobilului unde locuieste inculpata impreuna cu fiica acesteia P.C.L.,  reprosandu-le aspecte legate de stricaciunile provocate la parterul unde locuieste din cauza infiltrarii de apa. Discutiile au degenerat, imprejurare in care P.C.L. i-a cerut partii vatamate sa paraseasca etajul imobilului, insa aceasta a refuzat si a sarit la fiica inculpatei P.C.L., tragand-o de par. A incercat sa intervina intre cele doua prietenul fiicei inculpatei, H.D.D., insa cum nu a reusit, a sunat-o pe inculpata, cerandu-i sa vina acasa de la serviciu. In momentul in care inca altercatia era in desfasurare, a intrat in locuinta inculpata care vazandu-si fiica agresata, pe fondul emotiei create, a intervenit, context in care cele doua parti s-au lovit reciproc. In aceste imprejurari a intrat in locuinta si martorul P.C.L., luandu-i apararea actualei sotii, context in care a aplicat cateva lovituri cu palme atat fiicei sale cat si fostei sotii.
Potrivit certificatului medico-legal cu nr. 572 eliberat la 3 septembrie 2010, partea vatamata a suferit leziuni vindecabile in 12-14 zile de ingrijiri medicale, concluzionand ca ele puteau fi produse prin loviri active cu corpuri dure, posibil pumn si lovire de plan dur si ca ele pot data din data incidentului.
Raportat la starea de fapt expusa, prima instanta analizand intreaga probatiune a constatat in mod corect ca fapta inculpatei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal raportat la numarul de zile de ingrijiri medicale.
Analizand starea de fapt, instanta de fond desi n-a motivat in fapt retinerea starii de provocare in care a fost comisa fapta inculpatei, a facut corect aplicarea dispozitiilor art. 73 lit. b Cod penal.
Potrivit art. 73 lit. b Cod penal, savarsirea infractiunii sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii determinata de o provocare din partea persoanei vatamate, constituie circumstanta atenuanta, text de lege care se regaseste in prezenta speta avand in vedere ca, anuntata fiind de prietenul fiicei sale, inculpata a ajuns la domiciliu chiar in momentul in care fiica acesteia era agresata de partea vatamata, imprejurare din care rezulta evident ca a comis infractiunea sub imperiul unei puternice emotii determinata de comportamentul agresiv al partii vatamate asupra fiicei sale P.C.L.
Desi contestata, amenda penala aplicata pentru comiterea acestei infractiuni reflecta toate criteriile generale de individualizare a pedepselor prevazute de art. 72 Cod penal si anume: fapta comisa, persoana inculpatei, care nu are antecedente penale dar si consecintele infractiunii comise de aceasta, drept pentru care critica adusa hotararii pronuntate este nejustificata.
Latura civila a cauzei a fost si ea corect solutionata in sensul in care daunele morale acordate de 600 lei sunt pe deplin justificate raportat la leziunile suferite si numarul de zile de ingrijiri medicale.
Singurul aspect de nelegalitate a hotararii recurate este acela a neretinerii dispozitiilor art. 3201 C.pr.penala in favoarea inculpatei.E adevarat ca in care instanta a pus in discutie aplicarea procedurii judecarii cauzei in procedura simplificata iar inculpata a inteles sa recunoasca in totalitate faptele retinute in sarcina sa, solicitand judecarea in baza probelor administrate doar in faza de urmarire penala insa instanta respingand in acel moment procesual aceasta solicitare, odata ce a ajuns la solutia de condamnare in mod obligatoriu trebuia sa faca si aplicarea dispozitiilor aliniatului 7 al art. 3201 C.pr.penala.
Drept urmare, tribunalul a admis in parte recursul declarat si in consecinta a condamnat pe inculpata P.C.S. pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 al 2 Cod penal cu aplicarea art. 320 ind. 1 Cod procedura penala si art. 73 lit. b Cod penal si art. 74 lit. a si art. 76 lit. e Cod penal, mentinand pedeapsa aplicata de instanta de fond, avand in vedere ca reflecta in cuantumul acesteia atat circumstantele atenuante retinute cat si prevederile art. 3201 alin. 7 C.pr.penala.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012