InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

. Prelungirea duratei arestarii preventive. Existenta unor imprejurari concrete care releva pericolul concret pentru ordinea publica

(Decizie nr. 279/r din data de 09.12.2011 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Arest preventiv | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Potrivit art. 155 alin. 1 Cod procedura penala, arestarea inculpatului, dispusa de catre instanta, poate fi prelungita in cursul urmaririi penale, motivat, daca temeiurile care au determinat arestarea initiala impun in continuare privarea de libertate sau exista temeiuri noi care sa o justifice.
In speta, instanta de fond a ignorat imprejurarea existentei, in sensul prev. de art. 143 din Codul de procedura penala, a unor indicii temeinice care au justificat presupunerea ca inculpatul ar fi comis fapta pentru care este cercetat si a fost arestat, precum si existenta unor elemente concrete care au justificat retinerea incidentei art. 148 alin. 1 lit. d din Codul de procedura penala. Instanta de fond nu a luat in considerare faptul ca urmarirea penala nu era finalizata, ca era imperios necesara administrarea si altor probe cu privire la cel de-al treilea participant la comiterea presupusei fapte, dar si imprejurarea ca inculpatul era cercetat intr-un alt dosar pentru fapte similare, aspecte in raport de care nu era justificata luarea unei alte masuri preventive mai putin restrictive.

Prin incheierea penala nr. 526 din 7 decembrie 2011 a Judecatoriei Sighetu Marmatiei s-a respins propunerea de prelungire a arestarii preventive formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei si s-a inlocuit masura arestarii preventive a inculpatului T,V.A. cu masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu. S-a dispus punerea in libertate a inculpatului de sub efectele mandatului de arestare preventiva nr. 8/U/14.11.2011 emis de Judecatoria Sighetu Marmatiei daca nu este arestat in alta cauza.
In temeiul art. 145 alin.11 C.pr.pen., inculpatul a fost obligat ca pe durata acestei masuri sa respecte urmatoarele obligatii:
1. sa se prezinte la organul de urmarire penala sau, dupa caz, la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
2. sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa - Sectia nr. 5 Politis Rurala Ocna Sugatag, conform programului de supraveghere intocmit de acesta, sau ori de cate ori este chemat;
3. sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea organului judiciar care a luat masura;
4. sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poate nici o categorie de arme.
In baza art. 145 alin.12 C.pr.pen., s-a stabilit in sarcina inculpatului obligatia de a nu se apropia de persoanele impreuna cu care a comis fapta si de martori si sa nu comunice cu acestia in mod direct sau indirect.
In temeiul art. 145 alin.3 C.pr.pen., i s-a atras atentia inculpatului asupra faptului ca in caz de incalcare cu rea-credinta a masurii luate sau a obligatiilor stabilite, se va lua fata de acesta masura arestarii preventive.
In baza art. 145 alin.21 C.pr.pen., s-a dispus comunicarea incheierii la inculpat, la politia de domiciliu, jandarmerie, politia comunitara, organul competent sa elibereze pasaport, organul de frontiera si alte institutii pentru a se asigura respectarea obligatiilor ce ii revin.
In considerentele incheierii s-a retinut faptul ca, potrivit art.155 al.1  C.pr.pen., “arestarea inculpatului  poate  fi prelungita in cursul urmaririi penale motivat, daca  temeiurile  care au determinat  arestarea initiala  impun  in continuare  privarea  de libertate  sau  exista  temeiuri  noi care  sa justifice  privarea de libertate “ .
Raportat la acest text legal rezulta ca pentru a se dispune prelungirea arestarii preventive este necesar ca temeiurile care fundamentat arestarea preventiva sa subziste si acestea sa fundamenteze in continuare privarea de libertate a inculpatului sau sa fi intervenit noi temeiuri.
Din analiza motivelor care stau la baza propunerii de prelungire a arestarii preventive nu rezulta prin ce ar influenta inculpatul buna desfasurare a urmaririi penale in conditiile in care ar fi lasat in libertate.
Astfel se arata ca se fac cercetari pentru a se identifica cea de-a treia persoana participanta la comiterea faptei,  dar analizand dosarul de urmarire penala rezulta din cuprinsul procesului verbal de constatare al faptei din data de 13.11.2011 ca inculpatul T.V. si sora acestuia T.A. ar fi declarat verbal ca a treia persoana implicata se numeste P.S.
Aceasta persoana a fost audiata deja in calitate de invinuit in dosar, in data de 02.12.2011 dupa ce, in prealabil, i-a fost adusa la cunostinta invinuirea.
In ceea ce priveste perchezitia asupra sistemelor electronice de telecomunicatii, aceasta a fost incuviintata prin autorizatia de perchezitie nr. 32 din data de 29.11.2011 emisa de Judecatoria Sighetu Marmatiei, fiind efectuata la data  de 02.12.2011.
Prin urmare, actele de urmarire penala sunt aproape finalizate, iar cele care mai sunt de efectuat, respectiv obtinerea desfasuratorului de  convorbiri, si localizarea prin GPS nu pot fi  influentate de catre inculpatul aflat in stare de libertate.
Astfel in jurisprudenta sa CEDO a recunoscut ca motive ce pot justifica continuarea unei privari de libertate  necesitatea de a proteja ordinea de drept si de a asigura o buna desfasurare a anchetei (cauza Letellier contra Frantei si Garychi contra Poloniei).
Cu toate acestea a aratat ca desi anumite infractiuni prezinta un pericol special pentru ordinea publica, acesta scade odata cu trecerea timpului, fapt care impune autoritatilor obligatia de a oferi o motivare concreta si extrem de detaliata cu privire  la persistenta motivelor care justifica arestarea preventiva a unei persoane. Curtea a apreciat ca prelungirea starii de arest nu poate fi motivata doar prin trimiteri la gravitatea faptei, la pedeapsa pe care legea o impune pentru aceasta sau la valoarea prejudiciului. (cauza Jiga contra Romaniei).
Ca atare, chiar daca temeiurile de la arestare se mentin, ceea ce s-a schimbat prin trecerea unui interval de timp si a derularii aproape in intregime a urmaririi penale, este convingerea ca buna derulare a procesului penal poate fi asigurata numai prin privarea in continuare de libertate a inculpatului.
In acest sens instanta a apreciat ca scopul prevazut de art. 136 C.p.p poate fi atins si prin inlocuirea masurii arestarii preventive cu o alta masura preventiva, respectiv obligarea inculpatului de a nu parasi localitatea de domiciliu, obligatiile legale ce-i incumba potrivit art. 145 C.p.p.  fiind o garantie in plus.
Prin urmare, instanta a admis cererea inculpatului prin aparator si, in consecinta, in  baza art. 139 C.p.p, a inlocuit masura arestarii preventive a inculpatului  T.V.A. cu masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu.
S-a dispus punerea in libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 8/U/din 14.11.2011 emis de Judecatoria Sighetu Marmatiei  in dosar nr. 3280/307/2011, daca nu este arestat in alta cauza.
In baza art. 145 alin. 1ind. 1 C.p.p inculpatul a fost obligat ca pe durata masurii obligarii de a nu parasi localitatea, sa respecte urmatoarele obligatii:
-sa se prezinte la organul de urmarire penala sau, dupa caz, la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
-sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea, si anume Sectia nr. 5 Politie Rurala Ocna Sugatag, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie, sau ori de cate ori este chemat;
-sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea organului judiciar care a dispus masura;
-sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poate nici o categorie de arme.
In baza art. 145 alin. 1 ind. 2 C.p.p., i s-a impus inculpatului obligatia de a nu se apropia de persoanele impreuna cu care a comis fapta, martori, si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect.
Prin incheierea penala nr. 279/R din 9.12.2011 Tribunalul Maramures, a admis recursul declarat de parchet impotriva acestei incheieri, pe care a casat-o in totalitate si in consecinta:
In temeiul art. 159 Cod procedura penala, a admis cererea formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei  si a prelungit cu 30 de zile incepand cu data de 13.12.2011 si pana la data de 11.01.2012 inclusiv arestarea preventiva a inculpatului T.V.A.
Tribunalul a retinut ca prin incheierea penala nr. 465 din 14 noiembrie 2011 a Judecatoriei Sighetu Marmatiei s-a dispus arestarea preventiva a intimatului-inculpat T.V.A. pe o perioada de 29 de zile (14 noiembrie 2011 - 12 decembrie 2011 inclusiv), in temeiul art. 148 lit.d,f C.pr.pen., solutie mentinuta de instanta de control judiciar.
Pe baza probelor de la dosar s-a constatat existenta unor indicii temeinice care sa justifice presupunerea ca in data de 13 noiembrie 2011 recurentul-inculpat T.V.A. si inculpata T.V.A. impreuna  cu inculpatul P.S. s-au deplasat cu doua autoturisme in muntii Ignis la locul numit "Varfu Rotundu" pentru a prelua mai multe baxuri de tigari de provenienta ucraineana, la fata locului fiind gasite 30 de baxuri de tigari si un motodeltaplan care a aruncat alte asemenea bunuri (inca 10 baxuri). Recurentul-inculpat si inculpata au fost prinsi la fata locului de organele de politie, inculpatul P.S. reusind sa fuga.
In consecinta, tribunalul a apreciat ca temeiurile care au stat la baza luarii masurii arestarii preventive a intimatului-inculpat subzista inca si se impune mentinerea starii de arest, intrucat exista indicii in sensul celor prev. de art. 143 Cod procedura penala si sunt indeplinite si cerintele prev. de art. 148 alin. 1 lit. d din Codul de procedura penala, intrucat acesta este cercetat pentru infractiunea de contrabanda si intr-un alt dosar penal.
S-a retinut ca pedeapsa prevazuta de lege este inchisoare mai mare de 4 ani si s-a apreciat ca lasarea in libertate a recurentului-inculpat prezinta in continuare pericol concret pentru ordinea publica avand in vedere: modalitatea in care se presupune ca a fost comisa fapta (ajutorul dat pentru valorificarea tigarilor introduse ilegal in tara cu un motodeltaplan ceea ce denota ca existenta unei modalitati perfectionate de a comite astfel de fapte ilicite, perseverenta sa in a comite fapte de acest gen chiar daca face parte dintr-o familie organizata. In raport de acest pericol, luarea in prezent a unei alte masuri preventive nu este suficienta.
S-a avut in vedere si faptul ca urmarirea penala nu este finalizata, fiind necesara administrarea si a altor probe (cu privire la cel de-al treilea participant la comiterea presupusei faptei, desfasurator de convorbiri, localizare prin G.P.S.)
Pentru toate aceste motive s-a admis recursul parchetului, s-a casat incheierea instantei de fond si s-a admis sesizarea privind prelungirea masurii arestarii preventive.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Arest preventiv

Arest preventiv - Sentinta penala nr. Incheiere din 18-05-2009 din data de 18.05.2009
Arest preventiv - Decizie nr. 196 din data de 17.10.2016
Arest preventiv - Decizie nr. 274 din data de 22.11.2016
Arest preventiv - Decizie nr. 135 din data de 02.05.2017
Arest preventiv - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.05.2017
Arest preventiv - Rezolutie nr. 22/I din data de 06.03.2014
Arest preventiv - Rezolutie nr. 15/I din data de 13.02.2014
Arest preventiv - Rezolutie nr. 73/I din data de 04.06.2013
Arest preventiv - Rezolutie nr. 36/I din data de 14.03.2013
Arest preventiv - Rezolutie nr. 20/I din data de 09.02.2013
Arestare preventiva - Rezolutie nr. 39/I din data de 20.03.2013
Arestare preventiva - Rezolutie nr. 36/I din data de 14.03.2013
Prelungirea arestarii preventive art. 174-176 al.1 lit. d din Codul Penal cu aplicarea art. 75 lit. a din Codul Penal - Rezolutie nr. 37/I din data de 15.03.2013
Propunere arestare preventiva - Rezolutie nr. 145/I din data de 13.11.2012
Propunere arestare preventiva - Rezolutie nr. 144/I din data de 13.11.2012
Art. 300 ind. 2 C.p.p. - Rezolutie nr. 2/I din data de 15.02.2013
Arest preventiv - Rezolutie nr. 159/I din data de 04.12.2012
Arestare preventiva - Rezolutie nr. 85/Ic din data de 20.07.2012
Mentinere stare de arest - art. 300 ind. 1 C.p.p. - Rezolutie nr. 2/Ic din data de 03.07.2012
Prelungire arest preventiv - Rezolutie nr. 79/Ic din data de 03.07.2012