InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Cerere de liberare provizorie sub control judiciar. Solutionarea acesteia in conditiile nerespectarii procedurii prev. de art. 1608 si 1608a din Codul de procedura penala

(Decizie nr. 274/r din data de 06.12.2011 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

In temeiul art. 1608  din Codul de procedura penala, instanta examineaza de urgenta cererea de liberare provizorie sub control judiciar sau pe cautiune, verificand daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru admisibilitatea in principiu a acesteia, respective indeplinirea cerintelor formale prev. de art. 1606 din Codul de procedura penala. Numai dupa acest moment, in conformitate cu art. 1608a  din Codul de procedura penala instanta procedeaza la solutionarea cererii, dupa ascultarea invinuitului sau inculpatului, a concluziilor aparatorului precum si ale procurorului.
In speta, cu ocazia examinarii admisibilitatii in principiu a cererii, prima instanta a analizat de fapt indeplinirea cerintelor prev. de art. 1602 alin. 1 Cod procedura penala, desi aceste aspecte tin de solutionarea fondului cererii si se examineaza dupa admiterea ei in principiu. In raport de dispozitiile art. 1608a   alin. 4, art. 1609  din Codul de procedura penala din Codul de procedura penala, instanta de fond trebuia sa solutioneze cererea prin incheiere si nu prin sentinta.

Prin sentinta penala nr. 524 din 2 decembrie 2011 a Judecatoriei Sighetu Marmatiei s-a respins ca neintemeiata cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul T.V.A.
In considerentele sentintei s-a retinut faptul ca din analiza argumentelor pe care se sprijina cererea de liberare provizorie, se observa ca se tinde a se sustine lipsa elementelor constitutive ale infractiunii pentru care inculpatul este cercetat.
Cat priveste absenta rezonabilitatii presupunerii savarsirii infractiunii de contrabanda sub forma complicitatii, instanta a inlaturat  aceasta asertiune.
 Luarea masurii arestarii preventive este precedata de constatarea existentei unei suspiciuni rezonabile de savarsire a faptei, ca atare caracterul rezonabil al presupunerii de comitere a faptei a fost implicit recunoscut prin aplicarea masurii.
Cat priveste jurisprudenta CEDO instanta a retinut ca in acceptiunea Curtii existenta "motivelor rezonabile" presupune existenta faptelor sau informatiilor apte sa convinga un observator obiectiv ca este posibil ca persoana in cauza sa fi savarsit infractiunea.
Inculpatul a fost arestat preventiv pentru savarsirea infractiunii de complicitate la contrabanda prevazuta de art.  26 Cod penal raportat la art. 270 alin. 1  coroborat cu art. 274 din Legea 86/2006 privind Codul vamal.
In fapt s-a retinut ca inculpatul in data de 13.11.2011 a inlesnit introducerea in tara a unor pachete de tigari de productie ucraineana aruncate din interiorul unui aparat de zbor pe care intentiona sa le transporte cu un autoturism, fiind surprins in activitatea de depozitare a coletelor.
Nu lipsite de relevanta se dovedesc a fi punctele de vedere diferite si neunitare care au stat la baza promovarii recursului in interesul legii, finalizat prin pronuntarea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a Deciziei nr. 17 din 17 octombrie 2011.
Astfel, s-a apreciat ca subzistenta temeiurilor in baza carora a fost dispusa arestarea preventiva este o conditie fara de care institutia liberarii provizorii nu este incidenta, o modificare sau incetare a acestor temeiuri atragand aplicarea altor institutii de drept procesual penal, respectiv inlocuirea ori revocarea arestarii preventive, ceea ce se impune examinat in vederea admiterii cererii de liberare provizorie este daca buna desfasurare a procesului penal poate fi asigurata si prin liberarea provizorie sub control judiciar sau pe cautiune.
S-a considerat in practica instantelor ca acordarea liberarii provizorii are ca situatie premisa tocmai mentinerea temeiurilor care au stat la baza arestarii preventive.
Prin decizia mai sus enuntata s-a statuat ca, in cazul in care instanta constata ca temeiurile care au determinat arestarea preventiva subzista, verifica in ce masura buna desfasurare a procesului penal este ori nu impiedicata de punerea in libertate provizorie sub control judiciar sau pe cautiune a inculpatului.
Din interpretarea continutului deciziei reiese fara echivoc ca formularea unei cereri de liberare provizorie sub control judiciar impune un examen al verificarii subzistentei temeiurilor care au provocat luarea masurii arestarii preventive.
Procedand la efectuarea acestui examen, instanta a constatat ca in intervalul scurt de timp ce a curs de la data admiterii propunerii de arestare preventiva prin incheierea penala nr. 465 din 14 noiembrie 2011 emisa de Judecatoria Sighetu Marmatiei si respectiv verificarea temeiniciei acestei incheieri prin incheierea penala nr. 257 pronuntata de Tribunalul Maramures la data de 16 noiembrie 2011,  nu a intervenit o modificare a temeiurilor care au determinat luarea masurii arestarii preventive, acestea continuand sa subziste.
Este adevarat ca legiuitorul nu a conditionat promovarea unei cereri de liberare provizorie dupa curgerea unui anumit termen de la pronuntarea, in mod  definitiv a unei solutii de admitere a propunerii de arestare preventiva. Pe de alta parte insa, legiuitorul nu a intentionat sa ofere inculpatului arestat preventiv prin institutia si vocatia liberarii provizorii sub control judiciar, o noua cale de atac indreptata impotriva incheierii pronuntata de instanta superioara prin care s-a mentinut masura arestarii preventive dispusa de instanta de fond. Aceasta observatie vine sa raspunda criticilor inculpatului privind nelegalitatea si netemeinicia pronuntarii masurii arestarii preventive.
Scopul legiuitorului si  continutul deciziei mai sus mentionate se opun unei astfel de interpretari, dorind a evidentia ca in situatia in care se constata ca nu mai subzista ori s-au schimbat temeiurile care au impus arestarea preventiva, instanta urmeaza sa dispuna revocarea respectiv inlocuirea arestarii preventive iar atunci cand se constata subzistenta temeiurilor, se necesita a se verifica in ce masura buna desfasurare a procesului penal este sau nu impiedicata de admiterea cererii.
Legiuitorul nu ofera criterii de apreciere asupra temeiniciei cererii de liberare provizorie, astfel incat doctrina si jurisprudenta  au incercat suplinirea acestei lacune, indicand drept criterii gradul de pericol social concret al faptei savarsite, imprejurarile comiterii acesteia, urmarire produse, circumstantele personale ale inculpatului.
In legatura cu acest ultim criteriu s-a mentionat faptul  ca masura arestarii preventive se intemeiaza inclusiv pe prevederile art. 148 litera d din Codul de procedura penala, in considerentele incheierii penale nr. 465 din 14 noiembrie 2011 pronuntata de Judecatoria Sighetu Marmatiei, retinandu-se ca inculpatul este cercetat, respectiv trimis in judecata pentru fapte de natura similara in cadrul dosarului nr. 563-P-2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei si dosarului nr. 1889-182-2011 al Judecatoriei Baia Mare.
Pana la pronuntarea unei solutii definitive de condamnare, inculpatul continua sa aiba de partea sa beneficiul prezumtiei de nevinovatie.
Pe de alta parte insa, este nefiresc ca sub adapostul prezumtiei de nevinovatie aplicabila faptelor pentru care inculpatul este cercetat, sa comita anterior solutionarii lor  in mod definitiv, noi fapte de o natura similara, in privinta carora planeaza suspiciunea rezonabila de savarsire (care a facut posibila dispunerea arestarii preventive) si sa recurga la simpla invocare a acestei prezumtii, pentru a se sustrage masurii arestarii preventive dupa un interval de aproximativ 15 zile de la luarea acestei masuri.
Aceste aspecte sunt in deplina concordanta cu dispozitiile art. 148 lit. d din Codul de procedura penala, text ce nu conditioneaza aplicabilitatea sa de existenta unei hotarari definitive de condamnare.
Analiza temeiniciei cererii de liberare presupune verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de art. 160 indice 2 alin. 2 din Codul de procedura penala dar si a aptitudinii pe care aceasta masura o va avea de a asigura efectiv scopul masurilor preventive astfel cum sunt acestea reglementate de dispozitiile art. 136 alin. 1 din Codul de procedura penala, adica buna desfasurare a procesului penal ori impiedicarea sustragerii inculpatului de la urmarire penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei.
Incheierea penala nr. 465 din 14 noiembrie 2011 pronuntata de Judecatoria Sighetu Marmatiei, ramasa definitiva prin respingerea recursului, a tinut cont si de exigentele impuse de Decizia nr. 77-2007 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, conform carora instanta nu este obligata la luarea masurii arestarii preventive ci doar la discutarea luarii masurii cu respectarea cerintelor prevazute de lege, respectiv indeplinirea cerintelor art. 143 Cod procedura penala si numai in scopul prevazut de art. 136 din codul de procedura penala.
Instanta a apreciat ca intervalul scurs de la ramanerea definitiva a incheierii penale sus mentionate si pana la promovarea cererii de liberare provizorii nu au intervenit situatii sau elemente noi care sa conduca la modificarea imprejurarilor avute in vedere la dispunerea masurii arestarii preventive iar pentru a asigura buna desfasurare a procesului penal, scopul si eficienta masurilor preventive in raport de particularitatile inculpatului, este necesara continuarea starii de detentie.
Pe de alta parte, potrivit art. 160 ind.2 alin.1 C.p.p, liberarea provizorie sub control judiciar este o masura facultativa, inculpatul neavand un drept ci doar o vocatie la aplicarea beneficiului liberarii provizorii. In raport cu dispozitiile legale care reglementeaza institutia liberarii provizorii sub control judiciar, conditiile prevazute de alin 1 si 2 sunt conditii de admisibilitate a cererii, nerespectarea acestora ducand la respingerea cererii ca inadmisibila.
Fata de cele retinute, instanta a apreciat ca in privinta inculpatului  sunt incidente cazurile  prevazute  de art. 148 lit. d si  f C.P.P. De asemenea, instanta de fond a apreciat ca lasarea in libertate a inculpatului ar genera cresterea sentimentului de nesiguranta al populatiei si ar fi de natura a conduce la scaderea increderii populatiei in capacitatea de protectie a organelor statului, acesta avand obligatia pozitiva de a adopta o legislatie penala, dublata de mecanismul care sa asigure aplicarea sa, capabila sa descurajeze comiterea faptelor de contrabanda.
In conditiile de fata instanta de fond a apreciat ca la acest moment procesual interesul general prevaleaza in raport cu interesul inculpatului de a fi cercetat in stare de libertate. Astfel ca, in baza art. 160 indice 8  alin. 6 Cod proc.pen, a respins cererea de liberare sub control judiciar  ca neintemeiata.
Prin decizia penala nr. 274/R din 6.12.2011 Tribunalul Maramures, in temeiul art. 38515 pct.2 lit.c C.pr.pen. si art. 38517 alin.1 C.pr.pen.  a admis recursul declarat de inculpat impotriva acestei sentinte, pe care o a casat-o  in totalitate si a trimis cauza spre rejudecare aceleiasi instante.
In considerentele deciziei se retine ca prin incheierea penala nr. 465 din 14 noiembrie  2011 a Judecatoriei Sighetu Marmatiei s-a dispus arestarea preventiva a recurentului-inculpat T.V.A. pe o perioada de 29 de zile (14 noiembrie 2011 - 12 decembrie 2011 inclusiv), in temeiul art. 148 lit.d,f C.pr.pen., solutie care a fost mentinuta de instanta de control judiciar.
Recurentul-inculpat T.V.A. a solicitat instantei de fond a fi pus in libertate provizorie sub control judiciar - insa aceasta cerere a fost solutionata fara a fi atasat dosarul de urmarire penala, ci doar dosarul avand ca obiect propunere de arestare preventiva (se putea solicita acest dosar cu atat mai mult cu cat solutionarea cererii a fost amanata din sedinta din 30 noiembrie 2011 pentru data de 2 decembrie 2011 intrucat acesta nu a fost citat). Tribunalul considera ca atasarea si a dosarului de urmarire penala este necesara pentru a se putea examina raportat la probele aflate la dosar daca sunt indeplinite cerintele prev.de art. 1602 alin.1,2 C.pr.pen.
De asemenea, tribunalul a constatat  si faptul ca, prima instanta, cu ocazia examinarii admisibilitatii in principiu a cererii, a avut in vedere indeplinirea cerintelor prev.de art. 1602 alin.1 C.pr.pen., desi aceste aspecte tin de solutionarea fondului cererii si se iau in examinare dupa admiterea ei in principiu. Ceea ce se verifica inainte de admiterea cererii in principiu este doar indeplinirea cerintelor formale prev.de art. 1606 C.pr.pen.
S-a constatat si faptul ca cererea s-a solutionat prin sentinta si nu prin incheiere, contrar prev.art. 1608a si 1609 C.pr.pen.
Pentru toate aceste motive s-a impus casarea in totalitate a sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare primei instante.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012