InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a admis ca in unele cauze complexe autoritatile nationale competente sunt indreptatite sa creada ca mentinerea unui suspect in detentie este necesara pentru ca acesta sa nu perturbe desfasurarea anchetei, cel put...

(Decizie nr. 148/r din data de 23.05.2011 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a admis ca in unele cauze complexe autoritatile nationale competente sunt indreptatite sa creada ca mentinerea unui suspect in detentie este necesara pentru ca acesta sa nu perturbe desfasurarea anchetei, cel putin la inceputul ei.
Avandu-se in vedere acest considerent s-a apreciat ca, independent de subzistenta temeiurilor ce au determinat arestarea preventiva a inculpatului si care au determinat o reactie prompta a organelor judiciare la momentul dispunerii acestei masuri privarea de libertate nu se mai justifica si ca prin instituirea controlului judiciar asupra inculpatului si prin impunerea de obligatii stricte se asigura garantii pentru buna desfasurare a procesului penal.

A. Prin incheierea penala nr. 1108 din 19 mai 2011 Judecatoria Baia Mare a respins ca neintemeiata, in temeiul art.1608a alin.6 Cod procedura penala, cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul  P.A.G.
In raport de dispozitiile art.1608 Cod procedura penala, instanta de fond a constatat ca fiind admisibila in principiu cererea formulata si procedand la analiza acesteia prin prisma dispozitiilor art.1602 Cod procedura penala, a retinut urmatoarele:
Prin incheierea penala nr. 946/01.05.2011 pronuntata de Judecatoria Baia Mare a fost admisa propunerea formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare, privind luarea masurii arestarii preventive impotriva inculpatului P.A.G. cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri, prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal si a dispus arestarea preventiva a inculpatului pentru o perioada de 29 de zile incepand cu data de 01.05.2011 si pana la data de 29 mai 2011.
Ulterior, in exercitarea controlului judiciar, Tribunalul Maramures, prin incheierea penala nr. 127/R/03.05.2011, a respins recursul formulat de inculpat impotriva incheierii penale nr. 946/01.05.2011 pronuntata de Judecatoria Baia Mare. 
In esenta, prin incheierea mentionata s-a retinut ca inculpatul este cercetat pentru savarsirea unei infractiuni grave, intrucat  fara un motiv anume si pe fondul consumului de alcool, a declansat  un scandal intr-un local public, care a culminat cu agresarea a doua persoane, determinandu-i atat pe cei asupra carora si-au manifestat agresivitatea cat si pe celelalte persoane aflate in local sa plece pentru a nu fi si ele victimele comportamentului antisocial.
La momentul luarii masurii arestarii preventive fata de inculpat, instanta de control judiciar a avut in vedere ca din probele administrate au rezultat indicii temeinice ca acesta ar fi savarsit faptele mentionate, pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunile indicate fiind mai mare de 4 ani, iar lasarea in libertate a inculpatului prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.
Prima instanta a avut in vedere ca din analiza dispozitiilor art. 160 ind. 2 alin. 1 cod de procedura penala,  rezulta ca liberarea provizorie sub control judiciar este o masura facultativa, ca beneficiul liberarii este doar o vocatie a inculpatului, ceea ce reiese din insasi formularea cuprinsa in textul de lege "liberarea provizorie pe control judiciar se poate acorda". In raport de dispozitiile legale ce reglementeaza institutia liberarii  provizorii sub control judiciar, conditiile prevazute la alineatul 1 si 2 sunt conditii de admisibilitate a cererii, nerespectarea lor ducand la respingerea acesteia ca inadmisibila. Insa daca instanta constata indeplinirea acestor conditii impuse de lege, va aprecia oportunitatea lasarii in libertate a inculpatului prin verificarea temeiniciei cererii formulate.
In conditiile in care textul de lege nu limiteaza si nici nu indica criteriile ce urmeaza a sta la baza aprecierii instantei, acestea se vor raporta la elemente ce privesc fapta savarsita, gradul ei de pericol social concret, imprejurarile comiterii acesteia si urmarile produse.
Desi judecatoria a constatat ca cererea formulata de inculpat indeplineste conditiile de admisibilitate prevazute de lege, pe fondul acesteia, cererea este neintemeiata.
In raport de considerentele avute in vedere la momentul luarii masurii arestarii preventive, prima instanta a retinut ca acestea subzista si in prezent, la o saptamana dupa dispunerea arestarii, iar obligatiile prevazute de art.1602 alin.3 Cod procedura penala, nu sunt suficiente pentru a conferi certitudinea ca inculpatul, odata lasat in libertate, nu ar comite din nou fapte penale de aceeasi natura.
Astfel, instanta de fond a retinut ca in cauza exista indicii temeinice ca, in data de 01.05.2011 in jurul orei 03,45, in timp ce se afla in restaurantul "Imbiss" situat pe str. Scolii din municipiul Baia Mare, unde se afla un numar de 10-15 persoane, a provocat scandal, tulburand ordinea si linistea publica si determinandd persoanele prezente sa paraseasca localul.
In consecinta, apreciind ca obligatiile prevazute de art.1602 alin.3 Cod procedura penala nu sunt suficiente pentru a asigura buna desfasurare a procesului penal, in temeiul art.1608a alin.6 Cod procedura penala, Judecatoria Baia Mare a respins cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul P.A.G. , aflat in stare de arest preventiv, ca neintemeiata.
Prin decizia penala nr. 147/R din 23 mai 2011, Tribunalul Maramures a admis recursul declarat de inculpatul P.A.G.  a casat in intregime  incheierea instantei de fond si rejudecand cauza a admis,  in temeiul art. 1608a alin. 2  Cod procedura penala, cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata  si a dispus punerea in libertate provizorie a inculpatului, daca nu este arestat in alta cauza.
Conform art. 1602 alin. 3 si 31 Cod procedura penala, pe timpul liberarii provizorii, tribunalul a dispus ca inculpatul P.A.G. sa respecte urmatoarele obligatii:
a) - sa nu depaseasca limita teritoriala a judetului Maramures, decat cu incuviintarea instantei;
b) - sa se prezinte la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
c) - sa se prezinte la Politia municipiului Baia Mare (organ de politie desemnat cu supravegherea), ori de cate este chemat;
d) - sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei care a dispus liberarea provizorie;
e) - sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme;
f) - sa nu se deplaseze in nici un local public, la spectacole sportive si culturale.
In baza art. 1602 alin. 32 Cod procedura penala i s-a atras atentia inculpatului ca, in cazul incalcarii cu rea credinta a obligatiilor stabilite de instanta, se va lua fata de acesta masura arestarii preventive.
In considerentele deciziei, s-a mentionat  ca inculpatul recurent este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri, prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal retinandu-se, in esenta, faptul ca  acesta, in data de 01.05.2011 in jurul orei 03,45, in timp ce se afla in restaurantul "Imbiss" situat pe str. Scolii din municipiul Baia Mare, unde se afla un numar de 10-15 persoane, a provocat scandal, tulburand ordinea si linistea publica si determinandd persoanele prezente sa paraseasca localul.
Inculpatul a fost arestat la data de 1 mai 2011, in temeiul art.148 lit. d si f Cod procedura penala, pentru o perioada de 29 de zile, stare de arest din care doreste sa fie liberat sub control judiciar.
  Analizand cererea de liberare provizorie sub control judiciar prin prisma dispozitiilor art. 160 ind. 8 lit. a  Cod procedura penala, instanta de fond a retinut ca desi sunt indeplinite conditiile de admisibilitate a cererii de liberare provizorie sub control judiciar, scopul masurii arestarii preventive a inculpatului nu ar putea fi realizat prin lasarea in libertate a acestuia.
Judecatoria a apreciat ca subzista temeiurile pentru care s-a dispus luarea masurii arestarii preventive, motiv pentru care liberare provizorie sub control judiciar a acestuia nu poate fi acordata.
In conformitate cu dispozitiile art.5 Cod procedura penala si art.1601 Cod procedura penala, prin care se da eficienta principiului garantarii libertatii persoanei, in tot cursul procesului penal, invinuitul sau inculpatul arestat preventiv poate cere punerea sa in libertate provizorie, sub control judiciar sau pe cautiune.
Sub aspectul conditiilor prev. de art.1602 al.1 si 2 Cod procedura penala, tribunalul retine ca inculpatul a fost trimis in judecata pentru infractiuni sanctionate de lege cu pedeapsa inchisorii ce nu depaseste 18 ani, iar in cauza nu exista date din care sa rezulte necesitatea de a-l impiedica pe inculpat sa savarseasca alte infractiuni si nici ca acesta ar incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului.
Analizarea acestor conditii se impune a fi facuta in stransa legatura cu scopul masurilor preventive, asa cum rezulta din dispozitiile art.136 al.1 Cod procedura penala, conform carora pentru a se asigura buna desfasurare a procesului penal, ori pentru a se impiedica sustragerea invinuitului sau inculpatului de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei, se poate lua fata de acesta una dintre masurile preventive. Scopul masurilor preventive poate fi realizat si prin liberarea provizorie sub control judiciar sau pe cautiune.
Pe de alta parte, liberarea provizorie este o masura ce garanteaza punerea in libertate a persoanei arestate preventiv prin impunerea unor obligatii, in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, administrarii probelor, ori impiedicarii sustragerii inculpatului de la procedurile judiciare si care se poate dispune in cazurile in care privarea de libertate nu mai este necesara pentru a fi atinse scopurile masurii arestarii preventive.
Independent de subzistenta temeiurilor ce au determinat arestarea preventiva a inculpatului si care au determinat o reactie prompta a organelor judiciare la acel moment prin dispunerea masurii, tribunalul apreciaza ca la acest moment procesual, privarea de libertate nu se mai justifica, iar scopul procesului penal poate fi realizat si in conditiile punerii de libertate sub control judiciar a inculpatului. Se are in vedere timpul scurs de la luarea masurii, si, nu in ultimul rand, ca durata procedurilor judiciare nu poate justifica prin ea insasi mentinerea starii de arest.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a admis ca in unele cauze complexe autoritatile nationale competente sunt indreptatite sa creada ca mentinerea unui suspect in detentie este necesara pentru ca acesta sa  nu perturbe desfasurarea anchetei cel putin la inceputul ei. Totusi, cu timpul, numai imperativele urmaririi penale nu mai justifica detentia celui in cauza pentru ca, in mod normal, riscurile initiale ale perturbarii ei se atenueaza pe masura efectuarii investigatiilor necesare.
In plus, prin instituirea controlului judiciar asupra inculpatului, respectiv prin impunerea de obligatii stricte, se asigura garantii pentru buna desfasurare a procesului penal.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012