InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Incheierea privind lamurirea intelesului dispozitivului unei hotarari judecatoresti.

(Decizie nr. 879/R din data de 20.10.2010 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Calea procesuala reglementata prin prevederile art. 2811 Cod procedura civila este menita sa clarifice anumite nelamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea dispozitivului unei hotarari judecatoresti ori sa inlature eventuale dispozitii potrivnice.
In aplicarea acestor prevederi legale nu se poate modifica solutia de fond pronuntata de instanta, situatie ce putea deveni incidenta doar in urma exercitarii eventualelor cai de atac prevazute de lege impotriva hotararii al carei dispozitiv necesita lamuriri.
               Prin incheierea sedintei Camerei de Consiliu din 4.02.2010, pronuntata de Judecatoria Dragomiresti in dosarul nr. 1224/224/2007 a fost admisa cererea formulata de reclamantul B. I., in nume propriu si in numele reclamantilor minori B. M. I. S. si B. A. S., reprezentati si de catre curator in contradictoriu cu paratii M.G.si M. S., si in consecinta s-a lamurit dispozitivul sentintei civile nr. 206 din 25.02.2009 in dosarul nr. 1224/224/2007 al Judecatoriei Dragomiresti in sensul acordarii "paratilor din randul 3 si 4", respectiv minorilor, a valorii bunurilor ce le revin din masa succesorala ramasa dupa defuncta lor mama B. S., in suma de 6.981 lei. De asemenea, paratii au fost obligati sa le plateasca, in solidar, minorilor aceasta suma.
Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut ca prin cererea inregistrata la instanta la data de 04.11.2009 in dosar nr. 1224/224/2007, reclamantul a solicitat instantei in temeiul art. 281 indice 1 C.pr.civ. lamurirea intelesului dispozitivului sentintei civile nr. 206 pronuntata la data de  25.02.2009 in dosar nr. 1224/224/2007 al Judecatoriei Dragomiresti.
S-a constatat ca in motivarea cererii reclamantul a aratat ca prin sentinta civila de mai sus s-a stabilit masa succesorala dupa defuncta B. S., in care au fost incluse sub punctele a-c, urmatoarele bunuri:a.-una colejna in valoare de 645 lei;b.-un gard si imprejmuiri in valoare de 3015 lei;c.-lucrari diverse la casa de locuit in valoarea de 9571 lei. Reclamantul a sustinut ca prin hotarare bunurile de mai sus au fost atribuite in natura paratilor din randul trei si patru din actiune, adica celor doi reclamanti minori si sentinta civila nu poate fi pusa in executare in sensul atribuirii in natura a acestor bunuri, mai ales datorita faptului ca lucrarile diverse la casa de locuit constau in zugraveli, tencuit, montat geamuri, usi etc.
Drept urmare s-a apreciat ca se impune lamurirea dispozitivului sentintei in sensul acordarii celor doi reclamanti minori a contravalorii bunurilor atribuite, contravaloare ce se ridica la suma totala de 13.231 lei, cu obligarea paratilor, care sunt proprietarii casei la care s-au efectuat imbunatatirile de a plati aceasta suma.
Analizand actele dosarului, prin prisma dispozitiilor legale in materie, instanta de fond a retinut ca prin sentinta civila nr. 206 pronuntata la data de 25.02.2009, in dosar nr. 1224/224/2007 a Judecatoriei Dragomiresti, ramasa definitiva prin nerecurare, a fost admisa actiunea civila formulata de reclamantul si in consecinta s-a constatat ca masa succesorala ramasa dupa defuncta B.S., decedata la data de 29 mai 2004,  cuprinde urmatoarele bunuri:  a.-una colejna in valoare de 645 lei;b.-un gard si imprejmuiri in valoare de 3015 lei;c.-lucrari diverse la casa de locuit in valoarea de 9.571 lei.
De asemenea, s-a constatat ca mostenitorii defunctei sunt reclamantul in calitate de sot supravietuitor in cota de 2/8 parte si minorii in calitate de fii, in cota de 3/8 parte fiecare. S-a dispus iesirea din indiviziune si s-au atribuit aceste bunuri paratilor din randurile 3 si 4, respectiv celor doi minori.
Judecatoria a retinut ca intrucat colejna, gardul imprejmuitor si lucrarile la casa de locuit, aceasta din urma apartinand celor doi parati M. G. si  M. S., in valoare totala de 18.631 lei, au fost facute in comun in timpul casatoriei de catre cei doi soti, respectiv de catre defuncta B. S., impreuna cu reclamantul B. I., valoarea care trebuie discutata este doar in cota de ½ parte, respectiv 9.310 lei si avand in vedere ca din aceasta valoare cei doi mostenitori minori au cota de 3/8 parte fiecare, acestora le revine suma de 6.981 lei.
De asemenea, in considerarea faptului ca aceste bunuri sunt imobile, respectiv colejna si gardul imprejmuitor, dar mai ales a faptului ca  lucrarile la casa de locuit sunt de fapt lucrari de tencuieli interioare la casa de locuit, tamplarie, placa si respectiv structura din beton, zidarie din boltari pentru terasa si scari de acces, precum si un cos de fum din zidarie plina presata, prima instanta a apreciat ca intr-adevar ele nu pot fi atribuite in realitate celor doi mostenitori minori ai defunctei, acestia putand eventual sa primeasca contravaloarea corespunzatoare a imobilelor si a lucrarilor.
S-a apreciat ca se poate uza de prevederile art. 281 indice 1 Cod procedura civila atunci cand dispozitivul nu cuprinde date care sa permita executarea hotararii, partile avand posibilitatea de a folosi procedura reglementata prin art. 281 indice 1 C.pr.civ. sau cea prevazuta de art. 400 alin. 2 C.pr.civ., sens in care s-a pronuntat C.S.J.  prin decizia nr. 3780/2002. Nu au fost acordate cheltuieli de judecata avand in vedere obiectul cererii, respectiv acela de lamurire a dispozitivului unei sentinte civile, precum si faptul ca paratii nu se afla in culpa procesuala. Faptul ca dispozitivul sentintei nu poate fi pus in executare nu le este imputabil acestora.
Impotriva acestei incheieri a declarat recurs reclamantul personal ?i in numele minorilorBizau Ilie, in nume personal si in reprezentarea minorilor solicitand in temeiul prevederilor art. 304 pct. 8 si 9 Cod procedura civila, modificarea incheierii.
In motivare s-a invederat ca in mod eronat prima instanta a retinut in considerentele hotararii faptul ca celor doi minori le revine doar suma de 6981 lei si nu 13231 lei, discutandu-se practic fondul cauzei, deoarece potrivit sentintei civile nr. 206/2009 a Judecatoriei Dragomiresti s-a dispus in mod imperativ iesirea din indiviziune si atribuirea bunurilor din masa succesorala paratilor de randurile 3 si 4, adica minorilor. Recurentii au precizat ca toate bunurile ce compun masa succesorala dupa defuncta mama le-au fost atribuite, contravaloarea acestora ridicandu-se la suma de 13231 lei.
Analizand incheierea atacata, prin prisma motivelor de modificare invocate, tribunalul retine urmatoarele:
Calea procesuala reglementata prin prevederile art. 2811 Cod procedura civila este menita sa clarifice anumite nelamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea dispozitivului unei hotarari judecatoresti ori sa inlature eventuale dispozitii potrivnice.
In aplicarea acestor prevederi legale nu se poate modifica solutia de fond pronuntata de instanta, situatie ce putea deveni incidenta doar in urma exercitarii eventualelor cai de atac prevazute de lege impotriva hotararii al carei dispozitiv necesita lamuriri.
Tribunalul retine ca prin sentinta civila nr. 206 din 25.02.2009, pronuntata de Judecatoria Dragomiresti in dosarul nr. 1224/224/2007 s-a constatat ca masa succesorala dupa defuncta B.S., decedata la 29 mai 2004, cuprinde bunurile: a)una colejna in valoare de 645 lei; b)un gard si imprejmuiri in valoare de 3015 lei; c)lucrari diverse la casa de locuit in valoare de 9571 lei. Asadar, valoarea bunurilor ce compun masa succesorala este de 13231 lei.
De asemenea, instanta a stabilit calitate de mostenitori ai defunctei, a reclamantului, sot supravietuitor, in cota de 2/8 si a minorilor, fii, cu o cota de 3/8 fiecare. S-a dispus iesirea din indiviziune si bunurile din masa succesorala au fost atribuite celor doi minori. Hotararea a ramas irevocabila.
Lamurind dispozitivul, in mod corect prima instanta a retinut ca gardul imprejmuitor, colejna si lucrarile la casa de locuit apartinand paratilor sunt imobile, respectiv lucrarile sunt tencuieli interioare la casa, tamplarie, placa si structura din beton, zidarie din boltari, cos de fum si ca atare nu pot fi atribuite in realitate celor doi mostenitori minori, obligand intimatii carora le profita lucrarile, la plata unei sume de bani. Cu toate acestea, dat fiind dispozitivul sentintei civile nr. 206 din 25.02.2009, care trebuie doar lamurit, iar nu modificat, suma pe care trebuie sa o achite celor doi minori, paratii este de 13.231 lei, intreaga contravaloare a bunurilor din masa succesorala, sens in care tribunalul va admite recursul.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012