InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Rol activ - Potrivit art. 129 pct. 5 Cod procedura civila, judecatorii au indatorirea sa staruie prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greseala privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor si prin aplicarea corecta ...

(Decizie nr. 410/R din data de 12.05.2010 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

In ceea ce priveste persoanele decedate, se impune a se stabili daca decesul a survenit inainte de introducerea actiunii, imprejurare in care se impunea a se pune in discutia partilor, cu respectarea principiilor contradictorialitatii si al dreptului la aparare, exceptia lipsei capacitatii de folosinta, sau daca decesul a survenit dupa data introducerii actiunii, situatie in care se impunea a se lua pozitia mostenitorilor acelor defuncti cu privire la actiune, continuarea acesteia, mandatul avocatului

Prin sentinta civila nr. 10441/07.12.2009, pronuntata in dosarul nr. 739/ 182/2009 al Judecatoriei Baia Mare, a fost admisa exceptia lipsei dovezii caŽliŽtatii de reprezentant fata de cererea formulata de reclamanti in calitate de mostenitori ai defunc?ilor I. V., I. T., H. T., S. M., M. M., I. F., O. F. P.M. I. V., prin avocat P. C. L. in contradictoriu cu paŽraŽtii: Directia Silvica Maramures, Parohia Greco-Catolica Stremt, Comuna BaŽsesti prin Primar, Comisia Locala Basesti de aplicare a legilor fondului funciar, Comisia Locala Arinis de aplicare a legii fondului funciar si Comisia JuŽdeteana Maramures de aplicare a legilor fondului funciar.
Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut ca:
Prin cererea formulata la data de 18.01.2009 si inregistrata pe rolul acestei instante sub numarul 739/182/2009 reclamantii toti prin reprezentant avocat P.C.L. au solicitat in contradictoriu cu paratii , conŽsŽtaŽtaŽrea nulitatii absolute a titlului de proprietate nr. 3987/2004 si a proŽcesului verŽbal de punere in posesie numarul 892/06.12.2004, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii se retine ca reclamantilor li s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru diverse suprafete de teren incepand cu anul 1991, printre care si in locurile denumite "Pe Poiana" si "In fundul poienii", situate in hoŽtaŽrul satului Tamasesti si Arinis. Desi reclamantilor nu li s-au eliberat titlurile de proprietate pentru aceste terenuri, Comisia Locala Basesti de aplicare a legilor fonŽdului funciar a reconstituit pentru Parohia Greco-Catolica Stremt dreptul de proŽprietate asupra unei suprafete impadurite de aproximativ 17 ha.
La termenul din data de 02.12.2009 instanta, in temeiul art. 161 Cod proŽcedura civila a invocat din oficiu exceptia lipsei dovezii calitatii de repreŽzenŽtant a domnului avocat P. C. L., exceptie asupra careia, in temeiul art. 137 alin. 1 Cod procedura civila si apreciind ca aspectele privind legala inŽvesŽtiŽre a instantei primeaza fata de fondul cauzei, s-a pronuntata cu priŽoŽriŽtaŽte, retinand urmatoarele:
In sustinerea calitatii de reprezentant al reclamantilor initial indicati in ceŽrerea de chemare in judecata, domnul avocat depune "imŽpuŽternicire avocatiala" in care se indica ca temei al reprezentarii, conŽtraŽctul de asistenta juridica nr. 1 din 23.01.2009 incheiat cu reclamantii, pe aceasta imputernicire existand un sir de semnaturi precum si atesŽtaŽrea identitatii partilor in temeiul art. 3 din Legea nr. 51/1995.
Ulterior, din notele de sedinta si certificatul de deces depuse reiese ca H.T. citat in calitate de reclamant este deŽceŽdat din data de 09.12.1999.
De asemenea, numita O. F., indicata in cererea introductiva si citata in calitate de reclamanta este decedata din data de 20.11.1991 .
Astfel cum reiese din inscrisurile depuse I. V. este decedat din 26.07.2006, I. T. decedat la 23.05.2004, S. M. deŽŽcedata la 26.01.1999, M. A. decedat la 07.03.2007, I.F. deŽceŽdaŽta la 07.12.2005, I. V. decedat la 26.01.2007 toti acestia figurand in caŽliŽtate de reclamanti in actiunea introductiva formulata de domnul avocat P. C. L.
Calitatea de reprezentant se apreciaza raportat la momentul introducerii ceŽrerii, dovada acestei calitati putand fi totusi complinita in termenul acordat de instanta in acest sens, conform art. 161 alin. 1 teza finala din Codul de proŽceŽdura civila, prin modificarile ulterioare ale cadrului procesual sub aspectul parŽtilor, instanta vazandu-se pusa in imposibilitate de a aprecia si analiza caŽliŽtatea procesuala activa a fiecarei parti.
Potrivit art. 28 din Legea nr. 51/1995 avocatul inscris in tabloul baŽroŽului are dreptul sa asiste si sa reprezinte orice persoana fizica sau juridica, in teŽmeiul unui contract incheiat in forma scrisa, care dobandeste data certa prin inŽregistrarea in registrul oficial de evidenta.
De asemenea, potrivit art. 113 alin. 1 din Statutul profesiei de avocat, drepŽtul avocatului de a asista, a reprezenta ori a exercita orice alte activitati speŽcifice profesiei se naste din contractul de asistenta juridica, incheiat in forma scriŽsa, intre avocat si client ori mandatarul acestuia.
Analizand actele depuse de catre domnul avocat in susŽtinerea dovezii calitatii sale de reprezentant al reclamantilor indicati in acŽtiŽuŽŽnea introductiva din prezenta cauza, precum si a celor indicati ulterior, inŽsŽtanta a apreciat, raportat si la inscrisurile si dovezile cu privire la persoanele in reŽprezentarea carora s-a depus actiunea, ca domnul avocat nu a facut dovada calitatii sale de reprezentant, sens in care s-a admis exceptia lipŽsei dovezii calitatii de reprezentant, cu consecinta anularii cererii conform art. 161 alin. 2 Cod procedura civila.
Impotriva sentintei civile au formulat recurs, P.T., S. V. S.V. solicitand: admiterea recursului, casarea sentintei civile nr. 10441/07.12.2009 si trimiterea cauzei spre rejudecare pentru cercetarea fonŽdului, in temeiul art. 304 pct. 9 raportat la art. 312 alin. 1, 3 si 5 Cod proŽceŽduŽra civila.
In motivele de recurs se arata ca prima instanta a solutionat cererea deŽduŽsa judecatii pe exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant al reclamanŽtiŽlor a domnului avocat, dispunand anularea cererii in temeiul art. 161 alin. 2 Cod procedura civila.
Dar recurentii nu au fost reprezentati de avocat in fata instantei de fond. AŽcestia au fost prezenti personal, la toate termenele de judecata astfel incat inŽsŽtanŽta nu putea sa anuleze cererea lor .
Impotriva sentintei civile a declarat recurs recurentul P.C.L. mosŽŽŽtenitorul defunctei O. V., solicitand admiterea recursului, casarea hoŽŽtararii primei instante si trimiterea cauzei spre o noua judecata aceleiasi insŽtanŽte.
In motivele de recurs se arata in esenta ca, pentru promovarea acestei acŽtiuni, recurentul a avut acordul tuturor reclamantilor. Acest lucru este conŽfirŽmat de catre reclamanti in sedintele de judecata. Faptul ca, o parte dintre reŽclaŽmanti au decedat in cursul dezbaterilor si in locul acestora s-au prezentat mosŽteŽnitorii, nu inseamna ca mandatul avocatului a incetat.
Reclamanta O.V.  este mama recurentului si a deŽcedat in cursul dezbaterilor, recurentul fiind cel care a continuat procesul in caŽlitate de mostenitor.
Recurentul putea sa o reprezinte legal pe mama sa si dupa deces sa conŽtiŽnue procesul inceput in numele mamei sale.
Recurentul putea sa ii reprezinte pe ceilalti reclamanti in baza mandaŽtuŽlui dat de catre acestia anterior promovarii actiunii si confirmat in instanta prin prezenta acestora.
Instanta fondului nu si-a indeplinit rolul activ. Daca ar fi considerat neŽceŽsar, prima instanta trebuia sa citeze pe fiecare reclamant si sa-l intrebe daca isi sustine actiunea si daca a dat mandat avocatului.
Citarea reclamantilor este nelegala, deoarece nicio dovada de indeŽpliŽniŽre a procedurii de citare nu cuprinde parafa presedintelui instantei.
Impotriva sentintei civile au promovat recurs, in termenul preŽvazut de art. 301 Cod procedura civila, recurentii S.V., in nume proŽpriu si in calitate de reprezentant al fratilor si surorilor sale, solicitand admiterea recursului si casarea sentintei.
In motivele de recurs s-au aratat urmatoarele:
La primul termen de judecata in fata primei instante, au fost prezenti toti reŽcurentii, recurentul S.V. depunand dovada ca este licentiat in drept si soŽlicitand instantei de judecata sa ia act de faptul ca ii reprezinta pe fratii si pe suŽrorile sale.
Recurentii au formulat cerere de introducere in calitate de mostenitori ai deŽŽfunctei O.F., bunica recurentilor, fiind ulterior prezenti la toate terŽmeŽnele de judecata, respectiv reprezentantul acestora, S.V.
Analizand sentinta civila nr. 10441/07.12.2009, prin prisma motivelor de reŽŽcurs formulate prin cererile de recurs declarate si in considerarea dispoŽziŽtiŽilor art. 304 indice 1 Cod procedura civila, tribunalul constata ca recursurile sunt fondate, pentru urmatoarele considerente:
In dispozitivul sentintei recurate se mentioneaza doar faptul ca s-a adŽmis exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant fata de cererea formulata de reŽclamantii enumerati, prin avocat P.C. L.
Din considerentele sentintei atacate rezulta intentia de anulare a cererii inŽtroductive de instanta conform art. 161 alin. 2 Cod procedura civila, disŽpoŽziŽtie care lipseste insa din dispozitiv.
Actiunea introductiva de instanta este inregistrata pe rolul Judecatoriei Baia Mare la data de 28.01.2009 si a fost redactata de avocat P. C. L., fiind semnata de acesta .
La fila 7 din dosarul primei instante se depune imputernicirea avocaŽtiala.
La data de 25.02.2009, H.V. semnaŽleaŽza decesul defunctului reclamant H. T.si solicita introducerea sa in caŽuza in calitate de mostenitor, fiind fiul defunctului .
La data de 25.02.2009, numitii S. V., P. L., S. I., M.F., S. I., S. O., C.M., C. Ol. C. au formulat cerere de introducere in cauza in calitate de mostenitori ai reŽclaŽmantei O. F., decedata .
In toate incheierile de sedinta se consemneaza prezenta avocatului P.C. L. in reprezentarea reclamantilor lipsa .
Reclamantii S. V., P. L., M.F., S. I., S. O., C.M., C. Ol. C. au invederat instantei ca il imŽpuŽŽternicesc pe fratele acestora, reclamantul S.I., sa le reprezinte inŽteŽreŽsele in prezenta cauza .
Mostenitorii defunctilor mai sus mentionati au depus acte de stare civila, acte doveditoare ale calitatii de mostenitor la dosar.
La termenul de judecata din 25.03.2009, se consemneaza in incheierea de sedinta ca instanta pune in discutia partilor sustinerile intimatelor pe aspectele de fond ale cauzei .
La termenul de judecata din 14.04.2009, avocat P. C.L., in calitate de reprezentant al reclamantilor, a formulat cerere de introducere in caŽuza a mostenitorilor reclamantilor I. V., S. V., fiul lui S. P. casatorit cu I.E., I. T.indicand mostenitorii.
De asemenea, se indica in calitate de mostenitor al defunctului H.T.fiul acestuia, iar in calitate de mostenitor al defunctei S. M., se indica fratele acestuia.
In ceea ce-l priveste pe defunctul M. A., se indica mostenitorii.
Se depun acte doveditoare ale filiatiei, respectiv a calitatii de mosŽteŽniŽtor.
Din cuprinsul incheierii de sedinta din 02.12.2009 nu rezulta ca instanta ar fi dat reclamantilor explicatii in legatura cu exceptia lipsei calitatii de reŽpreŽzenŽtant pe care a invocat-o din oficiu.
Potrivit art. 129 pct. 5 Cod procedura civila, care arata ca: judecatorii au indatorirea sa staruie prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greŽseala privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor si prin aŽplicarea corecta a legii, in scopul pronuntarii unei hotarari temeinice si legale. Ei vor putea ordona administrarea probelor pe care le considera necesare, chiar daca partile se impotrivesc; prima instanta, avand in vedere aspectele mai sus analizate, se impunea sa dispuna citarea tuturor partilor la interogatoriu si sa lamureasca toate aspectele legate de cadrul procesual creat prin introŽduŽceŽrea actiunii introductive de instanta.
In ceea ce priveste persoanele decedate, se impunea a se stabili daca deŽceŽsul a survenit inainte de introducerea actiunii, imprejurare in care se impunea a se pune in discutia partilor, cu respectarea principiilor contradictorialitatii si al dreptului la aparare, exceptia lipsei capacitatii de folosinta, sau daca decesul a survenit dupa data introducerii actiunii, situatie in care se impunea a se lua poŽzitia mostenitorilor acelor defuncti cu privire la actiune, continuarea acesŽteŽia, mandatul avocatului.
In aceste circumstante, rezolvarea data pricinii de catre prima instanta aŽfecteaza in mod esential dreptul de acces al partilor la un tribunal, principiu conŽŽsaŽcrat prin art. 6 alin. 1 din Conventie, tribunalul admitand recursul, casand hotararea si trimitand cauza spre rejudecare aceleiasi instante.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012