InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata. Admisibilitate.

(Decizie nr. 403/R din data de 19.12.2008 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Prin sentinta penala nr. 46 din 9 aprilie 2008 a Judecatoriei Targu Lapus,   s-a respins ca nefondata plangerea formulata de petentul C.N.P.- C.t. al I.P.J. M. impotriva ordonantei date la 12 decembrie 2007 de Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures in dosarul nr. 303/P/2007, prin care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a intimatilor-invinuiti P.M.G. si D.I.F. pentru infractiunea prev. de art. 11 pct.4 din Legea nr. 61/1991 republicata, aplicandu-se acestora sanctiunea administrativa a amenzii in suma de cate 700 lei.
Petentul a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare in favoarea statului.
In considerentele sentintei, s-a retinut faptul ca prin ordonanta procurorului de la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures s-a dispus conexarea mai multor cauze care aveau ca obiect cercetarea unor fapte savarsite la data de 12 august 2007 de cei doi faptuitori (politisti) si alte persoane.
Prin rezolutiile din data de 9.10.2007 si respectiv 26.11.2007, procurorul a dispus inceperea urmaririi penale fata de numitul I.S.D. pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art. 246 C.pen. si fata de numitii D.I.F. si P.M.G. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 11 pct. 4 din Legea nr. 61/1991 asa cum a fost modificata.
Prin ordonanta nr. 303/12.12.2007 procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului I.S.D. sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 246 C.pen., precum si scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor P.M.G. si D.I.F. cu privire la infractiunea prev. de art. 11 pct.4 din Legea nr. 61/1991 republicata,        aplicandu-li-se fiecaruia dintre acestia sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii in suma de cate 700 lei.
Plangerea formulata de catre petent a vizat doar solutia data cu privire la numitii P.M.G. si D.I.F., iar in ceea ce priveste legitimarea procesuala a petentului, instanta a apreciat ca din acest punct de vedere plangerea este admisibila, avand in vedere dispozitiile Legii nr. 212/2002, ale HGR nr. 1305/2002 si ale Legii nr. 360/2002 care stabilesc faptul ca aceasta organizatie, prin consiliile sale teritoriale, reprezinta interesele membrilor sai, atat profesionale, cat si cele referitoare la onoarea si demnitatea acestora.
Cu privire la situatia de fapt, instanta a retinut ca in noaptea de 11/12 august 2007 a avut loc un conflict intre numitul T.C. si politistii de la Postul de Politie Suciu de Sus, printre care s-a aflat si invinuitul I.S., generat de faptul ca, primul a fost oprit in trafic in mod nejustificat, dupa parerea sa, de catre cei din urma. Pentru ca T.C. a refuzat sa prezinte actele in vederea controlului devenind violent si existand suspiciunea ca s-a urcat la volan dupa ce consumase bauturi alcoolice, patrula a solicitat ajutorul colegilor de la Politia Tg. Lapus. Dupa sosirea acestora, la locul incidentului s-au strans mai multe persoane, printre care si cei doi intimati din prezenta cauza. Pentru ca T.C.  a refuzat sa se legitimeze si sa se supuna testarii in vederea stabilirii alcoolemiei, politistii l-au imobilizat, punandu-i catusele, l-au introdus cu forta in autoturismul Politiei Tg. Lapus.
Invinuitii P.M.G. si D.I.F., verisori ai numitului T.C., l-au incurajat pe acesta sa nu se supuna cererilor politistilor.
Ulterior T.C. a formulat plangere impotriva politistilor, prezentand un act medico-legal din care rezulta ca a prezentat leziuni ce au necesitat 1-2 zile de ingrijiri medicale.
Din probatoriul  cauzei a rezultat ca numitul P.M.G. si D.I.F. au creat scandal in imprejurarile descrise mai sus in incercarea lor de a impiedica introducerea numitului T.C. care era imobilizat, in autoturismul politiei, realizandu-se elementele constitutive ale infractiunii pentru care au fost cercetati.
Avand insa in vedere imprejurarile in care au fost savarsite aceste fapte, care, in continutul lor concret, prezinta un grad de pericol mai redus decat acela al unei infractiuni, in mod corect s-a retinut ca intimatilor-invinuiti li se pot aplica sanctiuni cu caracter administrativ.
Pentru considerentele expuse mai sus instanta a apreciat ca in mod just procurorul a retinut ca sunt incidente in cauza disp. art. 10 lit.g1 C.pr.pen. rap.la art. 181 C.pen. si art. 91 alin.1 lit.c C.pen, si in consecinta a respins plangerea petentului ca fiind nefondata.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs petentul care a solicitat schimbarea incadrarii juridice date faptelor intimatilor-invinuiti P.M.G. si D.I.F in infractiunea de ultraj prev.de art. 239 C.pen. si "tragerea la raspundere penala" a acestora.
Aceasta cererea a fost motivata cu aceea ca faptele intimatilor-invinuiti intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de ultraj prev. de art. 239 C.pen., deoarece unul dintre intimati a comis fapta in stare de recidiva postexecutorie  iar raportat si la aceasta situatie, nu se poate aprecia ca faptele acestora sunt lipsite de importanta sau ca nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
In subsidiar, petentul a solicitat admiterea plangerii si condamnarea intimatilor - invinuiti pentru infractiunea prev. de art. 11 pct.4 din Legea nr. 61/1991 republicata.
Prin decizia penala nr. 403/R/19.12.2008 s-a respins exceptia  inadmisibilitatii recursului declarat de petentul C.N.P. - C.t. Maramures, invocata de intimatul - invinuit P.M.G., tribunalul retinand ca recurentul are calitate procesuala intrucat in cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 49 alin. 2 din Legea nr. 360/2002 potrivit carora petentul C.N.P. promoveaza interesele politistilor si apara drepturile lor iar in conformitate cu art. 50 lit. g din acelasi act normativ, acelasi petent are calitatea de a reprezenta profesia de politist in raporturile cu institutiile publice, si cu alte persoane fizice si juridice.
Prin aceeasi decizie s-a admis recursul declarat de petent, a fost casata integral sentinta si in consecinta, in temeiul art.2781 alin.8 lit. b C.pr.pen. s-a admis plangerea formulata de petent impotriva ordonantei data la 12 dec.2007 de Parchetul  de pe langa Tribunalului Maramures in dos.nr.303/P/2007, ordonanta  pe care a desfiintat-o in parte (cu privire la solutia de scoatere de sub u.p. a invinuitilor P.M.G. si D.I.F. pentru infractiunea prev. de art.11 pct.4 din L.nr.61 /1991), si s-a dispus trimiterea cauzei la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures pentru redeschiderea urmaririi penale  fata de acesti invinuiti, sub aspectul  infractiunii de ultraj prev. de art.239 C.pen.
S-au mentinut restul dispozitiilor cuprinse in  ordonanta.
In considerentele deciziei de casare tribunalul a retinut ca din probele administrate in cauza a rezultat ca la data de 14 august 2007 numitul T.C. a fost oprit de un echipaj de politie in localitatea Suciu de Jos, apoi acesta a refuzat sa efectueze alcooltestul si sa urce in autoturismul organelor de politie pentru  a  se  deplasa  la  sediul  lor.  In acest sens intimatii-invinuiti P.M.G. si D.I.G. i-au cerut sa nu dea curs solicitarii acestora. S-a procedat la incatusarea numitului T.C. si inainte de a urca in autoturism cei doi intimati-invinuiti i-au tras de maini si de haine pe agentii de politie, le-au adresat expresii injurioase si amenintari, iar intimatul-invinuit D.I.F. a lovit cu picioarele autoturismul aflat in dotarea organelor de politie, apoi ambii au urcat in autoturismul cu care venisera si au incercat sa blocheze si astfel sa impiedice autovehiculul organelor de politie sa se deplaseze inspre sediul lor. In final, agentii de politie au reusit sa ocoleasca acest autoturism si sa se deplaseze inspre Tg.Lapus.
Raportat la aceasta stare de fapt tribunalul a apreciat ca faptele intimatilor-invinuiti P.M.G. si D.I.F. intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de ultraj prev. de art. 239 C.pen. si nu pe cele ale art. 11 pct.4 din Legea nr. 61/1991.
In motivare s-a retinut ca, in conformitate cu ultimului text legal mentionat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, impiedicarea sub orice forma a organului de urmarire penala sau de mentinere a ordinii publice de a-si indeplini obligatiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei alte persoane la sediul politiei sau a altui organ de stat, de a lua masurile necesare pentru mentinerea sau stabilirea ordinii publice.
Avand in vedere limitele de pedeapsa prevazute de art. 239 C.pen. s-a constat ca infractiunea de ultraj constituie o infractiune mai grava in raport de cea prevazuta de art. 11 pct.4 din Legea nr. 61/1991. Pentru aceste motive, vazand si faptul ca actele de amenintare si de violenta savarsite de cei doi intimati-invinuiti impotriva agentilor de politie intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de ultraj prev. de art. 239 C.pen., s-a dispus trimiterea cauzei aceluiasi parchet pentru redeschiderea urmaririi penale fata de acestia, urmand sa se procedeze la cercetarea lor pentru aceasta infractiune si la administrarea oricarei probe pertinente si utile in acest sens.
Drept urmare, recursul petentului a fost admis si s-a facut aplicarea art.  2781 alin. 8 lit. b din Codul de procedura penala cu privire la plangerea formulata de acesta.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012