InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Recurs. Cazul de casare prev. de art. 3859 alin. 1 pct. 9 din Codul de procedura penala. Hotararea este supusa casarii si atunci cand motivarea solutiei contrazice dispozitivul acesteia.

(Decizie nr. 305/R din data de 30.09.2008 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Prin sentinta penala nr.175 din 24 aprilie 2008 Judecatoria Sighetu Marmatiei a dispus condamnarea inculpatului I.V. pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal, la pedeapsa de 800 lei amenda. In temeiul art. 83 Cod penal a revocat suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicata prin sentinta penala nr. 862/2005 a Judecatoriei Cluj Napoca, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa de 1 an inchisoare, alaturi de pedeapsa aplicata pentru infractiunea din prezenta cauza, astfel ca va executa un an inchisoare cu consecintele prev. de art. 71 si 64 lit. a si b Cod penal, si pedeapsa de 800 lei amenda.
S-a dispus condamnarea si a inculpatului I.F.V. pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal, la pedeapsa de 800 lei amenda. In temeiul art. 83 Cod penal s-a revocat suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicata prin sentinta penala nr. 543/2005 a Judecatoriei Sighetu Marmatiei, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa de sase luni inchisoare alaturi de pedeapsa aplicata pentru infractiunea din prezenta cauza, astfel ca va executa sase luni inchisoare cu consecintele prev. de art.71 si 64 lit. a si b Cod penal, si pedeapsa  de 800 lei amenda.
In temeiul art.14 si 15 Cod procedura penala au fost obligati inculpatii I. V. si I.F.V. sa plateasca, in solidar, partii civile P.I. 540 lei (60 lei/zi) despagubiri civile, si s-a respins cererea aceleiasi partii civile, avand ca obiect obligarea inculpatilor I.V. si I.F.V. la plata de daune morale.
In temeiul art.193 alin. 1 Cod procedura penala instanta a dispus obligarea fiecarui inculpat la plata cheltuielilor judiciare in favoarea partii civile.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, judecatoria a retinut urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei din 12 octombrie 2007, dosar nr.30/P/2007, inregistrata la judecatorie sub dosar nr.3185/307 din 19 octombrie 2007 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor I.V. si I.F.V., pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 Cod penal.
Ca stare de fapt, din probatiunea administrata in cauza, instanta de fond a retinut ca in seara zilei de 2 ianuarie 2007 in jurul orelor 2000 partea vatamata P.I. s-a deplasat pana la barul hotelului "Salina" din localitatea Ocna Sugatag unde lucra martora B.M., cu care convietuieste de mai mult timp.
Dupa ce a consumat o cafea partea vatamata s-a ridicat de la masa cu intentia de a pleca acasa, imprejurari in care au intrat in local cei doi inculpati, tata si fiu, care i-au aplicat o lovitura cu pumnul si au tras-o afara.
Partea vatamata a reusit initial sa scape si a fugit spre D.J. 109, parcurgand 20 - 30 m, unde a  fost ajunsa de cei doi inculpati context in care I.F.V. i-a aplicat o lovitura in zona fetei.
Cazand pe asfalt, partea vatamata a mai fost lovita de cateva ori cu picioarele de ambii inculpati, dupa care acestia s-au intors in fata hotelului "Salina" au urcat in masina proprie si s-au deplasat pe directia in care se afla partea vatamata si martora B.M., sosita si ea la locul faptei.
Inculpatii  au coborat din autoturism si i-au mai aplicat partii vatamate cate o lovitura cu pumnul la intamplare, partea vatamata fiind nevoita sa o ia la fuga pe sosea. Dupa aceea inculpatii au urcat in masina si au parasit locul faptei.
La scurt timp dupa incident, in timp ce partea vatamata se intorcea din drum spre hotel "Salina" pentru a-si cauta telefonul mobil si suma de 1300 lei pretinsa ca fiind pierduta cu acea ocazie, au aparut in zona, aflandu-se in misiune, agentii de politie G.R.P. si N.I.
Vazand ca partea vatamata avea urme de sange la nivelul fetei si pe haine cei doi agenti de politie s-au informat in legatura cu cele intamplate si au incheiat un proces verbal de constatare.
Gasindu-si telefonul partea vatamata a chemat  in ajutor  pe martorul D.P. care a insotit-o la Sectia A.T.I. a Spitalului Municipal  Sighetu Marmatiei.
Din certificatul medico-legal nr.6/4 ianuarie 2007 intocmit de Cabinetul medico-legal Sighetu Marmatiei a rezultat ca partea vatamata P. I. a suferit leziuni in zona fetei care au necesitat pentru vindecare ingrijiri medicale timp de 8-9 zile.
Instanta a mai retinut ca incaperea unde functioneaza barul gestionat de martora B.M. are intrare separata fata de restaurantul aceluiasi hotel, in bar nu se aflau la data declansarii incidentului alte persoane, cu exceptia martorei B.M. Starea de fapt expusa in rechizitoriu a fost dovedita cu probatiunea administrata in cursul cercetarii judecatoresti motiv pentru care, instanta a apreciat ca fapta savarsita de catre cei doi inculpati intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire prev. de art.180 al. 2 Cod penal.
Procedand la individualizarea raspunderii penale a inculpatilor, in raport de  dispozitiile art. 72 si 52 Cod penal, instanta a aplicat celor doi inculpati o pedeapsa cu amenda.
In ceea ce-l priveste pe inculpatul I.V. in temeiul art. 83 Cod penal instanta a revocat suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicata prin sentinta penala nr.543/2005 a Judecatoriei Sighetu Marmatiei urmand ca acesta sa execute pedeapsa de sase luni inchisoare alaturi de pedeapsa aplicata pentru infractiunea din prezenta cauza, astfel ca va executa sase luni inchisoare cu consecintele prev. de art. 71 si 64 lit. a si b Cod penal si pedeapsa amenzii.
In baza acelorasi dispozitii legale, respectiv art. 83 Cod penal, referitor la inculpatul I.F.V. instanta a revocat suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicata acestuia prin sentinta penala nr.862/2005 a Judecatoriei Cluj Napoca, ramasa definitiva prin decizia penala nr.503/A/2005 a Tribunalului Cluj Napoca,  urmand ca acest inculpat sa execute pedeapsa de un an inchisoare, alaturi de pedeapsa aplicata pentru infractiunea din prezenta cauza. Inculpatul I.F.V. va executa un an inchisoare cu consecintele prev. de art. 71 si 64 lit. a si b Cod penal si pedeapsa amenzii.
In temeiul art. 14 si 15 Cod procedura penala au fost obligati inculpatii sa plateasca, in solidar, partii civile P.I. suma de 540 lei despagubiri civile, reprezentand beneficiul nerealizat pe durata ingrijirilor medicale, fiind dovedit cu declaratia martorului C.P. ca partea civila are in gospodaria proprie animale de care se ocupa, si ca din aceasta activitate putea realiza aproximativ 60 - 70 lei/zi.
Chiar daca partea civila a mai solicitat si obligarea inculpatilor la plata sumei de 1.300 lei, suma de bani pe care ar fi pierdut-o in timpul in care a fost agresata de inculpati, instanta a respins aceasta cerere pentru ca din probele administrate nu a rezultat ca partea civila ar fi detinut in acel moment, asupra sa, acea suma de bani.
Judecatoria a respins cererea partii civile P.I. de obligarea a inculpatilor I.V. si I.F.V. la plata de daune morale cu motivatia ca in momentul in care aceasta a fost agresata nu au fost de fata si alte persoane, astfel ca prestigiul de care se bucura partea civila nu a fost afectat.
Impotriva acestei sentinte  au declarat recurs inculpatii I.V. si I.F.V. care prin aparator au solicitat in principal casarea hotararii atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de fond, iar in subsidiar, rejudecarea cauzei de catre instanta de recurs, administrarea unor probe suplimentare in urma carora sa se pronunte o solutie de achitare in temeiul art.  11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. c Cod procedura penala intrucat fapta nu a fost savarsita de acestia.
Prin decizia penala nr. 305/R/30.09.2008 Tribunalul Maramures a admis recursurile declarate de inculpatii I.V. si I.F.V., a casat in intregime sentinta si a trimis cauza spre rejudecare la prima instanta respectiv la Judecatoria Sighetu Marmatiei, retinand ca este incident cazul de casare prev. de art. 385 ind. 9 pct. 9 din Codul de procedura penala, ceea ce atrage nulitatea hotararii pronuntate.
In considerentele hotararii de casare s-a aratat ca, din analiza sentintei atacate cu recurs, a rezultat in mod evident ca exista o contradictie intre dispozitivul hotararii si motivarea solutiei.
Astfel, in ce-l priveste pe inculpatul I. V., in dispozitivul hotararii se mentioneaza ca in temeiul art. 83 Cod penal se va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicata prin sentinta penala nr. 862/2005 a Judecatoriei Cluj Napoca, si ca in consecinta inculpatul va executa pedeapsa de 1 an inchisoare, alaturi de pedeapsa aplicata pentru infractiunea din prezenta cauza, iar in motivarea sentintei instanta a retinut, in mod contrar celor dispuse ca, in temeiul art. 83 Cod penal ca se va revoca suspendarea conditionata  a executarii pedepsei aplicata prin sentinta penala nr. 543/2005 a Judecatoriei Sighetu Marmatiei, si ca in consecinta inculpatul I.V. va executa pedeapsa de sase luni inchisoare alaturi de pedeapsa aplicata pentru infractiunea din prezenta cauza.
De asemenea, in ceea ce-l priveste pe inculpatul I.F.V. instanta a mentionat in dispozitiv ca in temeiul art. 83 Cod penal se revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicata prin sentinta penala nr. 543/2005 a Judecatoriei Sighetu Marmatiei, si in consecinta inculpatul va executa pedeapsa de sase luni inchisoare alaturi de pedeapsa aplicata pentru infractiunea din prezenta cauza iar in motivarea sentintei instanta a retinut, in mod contrar celor dispuse ca, in temeiul art. 83 Cod penal se va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicata prin sentinta penala nr. 862/2005 a Judecatoriei Cluj Napoca, ramasa definitiva prin decizia penala nr.503/A/2005 a Tribunalului Cluj Napoca si in consecinta  inculpatul I.F.V. va executa pedeapsa de un an inchisoare, alaturi de pedeapsa aplicata pentru infractiunea din prezenta cauza.
In raport de cele mai sus aratate tribunalul a considerat ca prevederile art. art. 3859 pct.9 Cod procedura penala sunt aplicabile in speta de fata, situatie in care s-a impus casarea in intregime a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare acesteia.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012