InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Iasi

Plangerea adresata instantei de judecata, impotriva referatului procurorului de respingere a plangerii formulate de petent conform disp. art. 222 Cod proc. pen., respectiv a rezolutiei prim-procurorului de respingere a plangerii formulate

(Sentinta penala nr. 70 din data de 27.01.2009 pronuntata de Tribunalul Iasi)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Iasi | Jurisprudenta Tribunalul Iasi

Plangerea adresata instantei de judecata, impotriva referatului procurorului  de  respingere a plangerii formulate de petent conform disp. art. 222 Cod proc. pen., respectiv a rezolutiei prim-procurorului de respingere a plangerii formulate in temeiul disp. art. 278 Cod  procedura penala, admisa in temeiul disp. art. 21 din Constitutia Romaniei si al art. 6 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

         Prin actiunea inregistrata la aceasta instanta la nr. 5322/99/2008 petentul O. D. a formulat plangere impotriva referatului procurorului din data de 28.05.2008, dat in dosarul nr. 665/VIII/I/2008 al Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi.
              In motivarea plangerii sale, petentul arata ca initial a formulat o plangere impotriva numitului T. I. C., agentul de politie care a efectuat cercetarile in dosarul nr. 328243/2006, pe care l-a invinuit ca ar fi actionat in mod abuziv, savarsind infractiunea de neglijenta in serviciu, prev. de art. 249 Cod penal, iar procurorul s-a pronuntat printr-un referat, prin care i-a respins plangerea.
         Impotriva referatului intocmit de procuror petentul a formulat plangere la prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi care a pronuntat rezolutia din data de 16.10.2008, data in dosarul nr. 99/II/1/2008. Petentul este nemultumit de faptul ca organele de urmarire penala nu i-au luat nici o declaratie, nu au efectuat nici un fel de act premergator pronuntandu-se in sensul respingerii plangerii sale.
              In dovedirea plangerii petentul a solicitat atasarea dosarului de fond in care s-a pronuntat rezolutia atacata.
              La dosarul cauzei s-au depus urmatoarele acte, impreuna cu referatul procurorului si rezolutia prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi: copia plangerii formulata de petent initial, copia comunicarii, copia rezolutiei de neincepere a urmaririi penale din data de 24.05.2007  din dosarul 2973/P/2006, prin care a fost confirmata propunerea intimatului T. C. facuta prin referatul din data de 29.05.2006 de neincepere a urmaririi penale fata de numitii S. T., V. E., S. C., pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art. 246 Cod penal.
              Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
              Petentul O. D. a formulat o plangere in conditiile art 222. Cod proc. pen, adresata Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, plangere care cuprindea toate elementele cerute de lege, sesizand vatamarea intereselor sale legale prin lipsa de diligenta si a neprofesionalismul numitului T. I. C., agent sef adjunct  in cadrul Sectiei a III-a de Politie Iasi.
       Ca urmare a acestei plangeri, inregistrate sub nr. 665/VIII/I/2008, organul de urmarire penala avea obligatia de a efectua cercetari referitor la aceasta fapta si, in mod evident era necesara luarea unei declaratii petentului pentru a stabili cu certitudine ce fapte reclama. Modalitatile prevazute de art. 203 Cod proc. pen. prin care se poate pronunta organul de urmarire penala, in desfasurarea urmaririi penale, asupra actelor sau masurilor procesuale sunt rezolutia sau ordonanta.
              In prezenta cauza s-a intocmit de catre un procuror un referat din cuprinsul caruia rezulta ca faptele reclamate de petent nu corespund realitatii, fara a se preciza modalitatea prin care s-a stabilit acest aspect. Nu s-a intocmit un dosar in cauza, plangerea petentului fiind insotita de acest referat, impotriva caruia a formulat plangere petentul. Ulterior primul procuror s-a pronuntat prin rezolutie respingand plangerea petentului desi nu s-a efectuat nici un act premergator, nu i s-a luat nici macar o declaratie petentului.
           Desi modalitatea formularii prezentei plangerii nu intruneste elementele cerute in mod expres de disp. art.278 ind. 1 Cod procedura penala, neexistand rezolutia initiala impotriva careia ar fi putut face plangere, instanta considera ca, prin analogie pot fi aplicate aceste dispozitii, in spiritul principiului constitutional al liberului acces la justitie, art. 21 din Constitutia Romaniei si al dreptului la un proces echitabil, art, 6 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
La sesizarea persoanei nemultumite de o solutie de netrimitere in judecata, instanta de judecata are dreptul si chiar obligatia de a cenzura efectuarea de catre procuror a unor cercetari penale formale si deficitare, cum este cazul si in speta, dispunand completarea corespunzatoare a acesteia, pentru a se aprecia in mod temeinic asupra necesitatii inceperii urmaririi penale.
            Culpa pentru nerespectarea dispozitiilor art. 278 ind 1 Cod procedura penala nu apartine petentului, ci organului de urmarire penala, astfel incat este neconstitutional si impotriva practicii CEDO sa fie interzis accesul la justitie pentru nerespectarea unor conditii formale, de catre organul de urmarire penala. Nu poate fi sanctionat petentul, prin ingradirea dreptului sau de a se adresa, cu plangere, acesta fiind o modalitate de prin care s-ar aduce atingere unui drept fundamental si anume accesul la justitie al oricarei persoane.
    Solicitarea petentului este in deplin acord si cu garantiile oferite de art.6 al CEDO respectiv, dreptul de acces la o instanta. CEDO a raspuns la aceasta problema in hotararea Golder contra Marea Britanie aratand ca: "toate partile trebuie sa beneficieze de garantii procesuale intr-o actiune civila sau penala in curs, ceea ce reprezinta de fapt accesul la judecator". Echitate, publicitate si celeritate ale procesului nu reprezinta nici un interes in absenta unui proces unde sa se dezbata in mod public toate contestatiile ce poarta asupra drepturilor si obligatiilor cu caracter civil, precum si acuzatiile in materie penala.
Conform jurisprudentei organelor de la Strasbourg, principiul egalitatii armelor, atat in civil cat si in penal cere ca "fiecare parte la un astfel de proces sa beneficieze de o posibilitate rezonabila de a-si expune cauza in fata instantei in conditii care sa nu o dezavantajeze in mod semnificativ vis-a-vis de partea adversa" (cauza Nielsen, Annuarie de la convencion din 15 martie 1961).
      Cat priveste unitatea de parchet careia ii revine competenta de a efectua cercetarile, dupa calitatea persoanei, relevante sunt disp. art. 2 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea si functionarea politiei judiciare, conform carora, politia judiciara este constituita din ofiteri si agenti de politie, specializati in efectuarea activitatilor de constatare a infractiunilor, de strangere a datelor in vederea inceperii urmaririi penale si de cercetare penala.
            Acelasi text de lege stabileste ca ofiterii si agentii de politie mentionati au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare, calitate stabilita si prin Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 617 din 29 decembrie 2003, emis in aplicarea prevederilor art. 27 din Legea nr. 218/2002 si ale art. 201 alin. (3) C. proc. pen.
            Conform art. 27 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 218/2002, infractiunile savarsite de politistii care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare se judeca in prima instanta de catre curtile de apel, daca fac parte din corpul ofiterilor de politie cu gradul profesional de la comisar-sef de politie la subinspector de politie.
            Cum intimatul facea parte la data la care se pretinde ca a savarsit faptele imputate din corpul agentilor de politie, cu gradul de agent de politie, competenta de solutionare revine tribunalului, confrom disp. art. 40 alin.2 Cod proc. pen., intrucat dobandirea calitatii de ofiter de politie de catre intimat, dupa data la care se pretinde ca a fost comisa fapta, nu determina schimbarea competentei, iar efectuarea cercetarii penale revine Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi.
              Avand in vedere considerentele mentionate, instanta a admis plangerea petentului O. D. si a desfiintat solutiile pronuntate de parchet, a trimis cauza la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi pentru efectuarea actelor premergatoare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012