InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Suspendare executare act administrativ

(Hotarare nr. 79/2013 din data de 22.10.2013 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri); Revocare | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Institutia anularii cererii de chemare in judecata in procedura de verificare si regularizare, in conditiile art.200 NCPC

Dosar nr. __../95/__

Cod operator: __

R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL

Incheiere nr 79
Sedinta din camera de consiliu din ___..
Completul compus din:22.10.2013
Presedinte: ___..
Grefier: ____

     
Pe rol fiind verificarea si regularizarea cererii de chemare in judecata formulata de ____ in numele membrului de sindicat salariat __.. in contradictoriu cu paratii __ avand ca obiect suspendare executare act administrativ.
La apelul nominal facut in sedinta din camera de consiliu a lipsit reclamantul.
Procedura legal indeplinita fara citarea partilor, conform dispozitiilor art.200 coroborat cu art.527 si urmatoarele NCPC.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza instantei ca prin rezolutia din 2 octombrie 2013 s-a comunicat reclamantului in conformitate cu  dispozitiile art.200 alin.2 din noul codul de procedura civila, lipsurile cererii de chemare in judecata, sub sanctiunea anularii, ca  in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii, avocatul sau consilierul juridic vor depune imputernicirea lor potrivit legii; organul de conducere, sau dupa caz, reprezentantul desemnat al unei asociatii, societati sau altei entitati fara personalitate juridica, infiintata potrivit legii, va anexa, in copie legalizata, extrasul din actul care atesta dreptul sau de reprezentare in justitie; se va preciza care este existenta cazului bine justificat si necesitatea prevenirii unei pagube iminente.
Instanta, avand in vedere ca reclamantul nu si-a indeplinit obligatiile dispuse prin rezolutia din 2 octombrie, urmeaza sa procedeze la solutionarea cererii de chemare in judecata in conditiile art.200 alin.3 NCPC. INSTANTA

Asupra cererii accesorii de fata;
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Gorj - sectia contencios administrativ si fiscal la data de 1 octombrie 2013 sub nr_../95/__ ___ in numele membrului de sindicat salariat __ a chemat in judecata paratii ___ pentru ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna, avand in vedere ca a solicitat anterior la data de 13.08.2013 revocarea actului contestat iar parcurgerea procedurilor legale implica o durata mai mare, dar si faptul ca nu beneficiaza de alte venituri, astfel ca in lipsa locului de munca ii pericliteaza posibilitatea de a-si duce traiul intr-un mod decent, prin raportare si la disp.art.15 din legea 554/2004, suspendarea efectelor deciziei nr__...
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca este salariata in functia de ___. iar prin decizia nr___ emisa de _. __. prin care a fost eliberata din functia la expirarea termenului de preaviz de 20 de zile lucratoare. La art.3 din decizia contestata s-a mentionat faptul ca in termen de 7 zile de la data emiterii deciziei va fi pusa la dispozitie lista locurilor vacante corespunzatoare existente la nivelul institutiei..
S-a mentionat ca in termen de 3 zile lucratoare de la expirarea termenului prevazut la alin.1 poate opta, in conditiile legii pentru a ocupa unul din posturile vacante corespunzatoare puse la dispozitie. In drept, isi intemeiaza actiunea pe dispozitiile art.78 si urmatoarele Codul Muncii, CEDO, art.99 si urmatoarele din Legea 188/1999, art.15-18, si urmatoarele din Legea 554/2004 .
Analizand cererea accesorie de fata tribunalul retine urmatoarele considerente:
In raport de dispozitiile art.12 si 28 din legea nr.554/2004 coroborat cu dispozitiile art.200 din noul cod de procedura civila instanta a procedat la data de 2 octombrie 2013 la verificarea si regularizarea cererii accesorii privind suspendarea, in sensul daca aceasta indeplineste cerintele prevazute de art.194-197 NCPRC si prin rezolutie scrisa i s-au comunicat reclamantei lipsurile cererii de chemare in judecata, sub sanctiunea anularii, ca  in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii sa faca dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art.151 NCPC, la care se va alatura cererii, respectiv: avocatul sau consilierul juridic vor depune imputernicirea lor potrivit legii; organul de conducere, sau dupa caz, reprezentantul desemnat al unei asociatii, societati sau altei entitati fara personalitate juridica, infiintata potrivit legii, va anexa, in copie legalizata, extrasul din actul care atesta dreptul sau de reprezentare in justitie; aratarea motivelor de fapt pe care se intemeiaza cererea; aratarea motivelor de drept pe care se intemeiaza cererea; aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere; achitarea taxei judiciare de timbru in cuantum de 20 lei.
Din procesul verbal de inmanare din data de 7 octombrie 2013 completata de factorul postal, domnul __.. rezulta ca aceasta rezolutie a fost lasata, la sediul reclamantului, respectiv la ____,reprezentantului insarcinat cu primirea corespondentei prin care i s-au comunicat lipsurile cererii de chemare in judecata, proces verbal intocmit in conditiile art.164 NCPC.
In raport de dispozitiile art.165 pct.1 NCPC se constata ca procedura de comunicare privind lipsurile cererii de chemare in judecata a fost indeplinita la data de 7 octombrie 2013, astfel ca in raport de dispozitiile art.200 alin.2 coroborat cu art.181 NCPC, ultima zi din termenul de 10 zile de la primirea comunicarii se implinea in data de 17 octombrie 2013.
La data de 17 octombrie 2013 reclamanta a complinit partial aceste lipsuri, in sensul ca a depus la dosar o precizare privind motivele de fapt si de drept ale cererii accesorii de suspendare a efectelor actului administrativ contestat, impreuna cu chitanta privind achitarea taxei de timbru, o copie xerox de imputernicirea scrisa acordata sindicatului si cate o copie xerox de pe plangerile prealabile adresate institutiei publice.
Din actele depuse rezulta ca reclamanta nu si-a indeplinit obligatia de a complini integral lipsurile cererii de chemare in judecata stabilite prin rezolutia din 2 octombrie 2013 la verificarea si regularizarea cererii, in sensul daca aceasta indeplineste cerintele prevazute de art.194-197 NCPRC si prin rezolutie scrisa i s-au comunicat reclamantei lipsurile cererii de chemare in judecata, sub sanctiunea anularii, ca in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii, sa faca dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art.151 NCPC, la care se va alatura cererii, respectiv: avocatul sau consilierul juridic vor depune imputernicirea lor potrivit legii; organul de conducere, sau dupa caz, reprezentantul desemnat al unei asociatii, societati sau altei entitati fara personalitate juridica, infiintata potrivit legii, va anexa, in copie legalizata, extrasul din actul care atesta dreptul sau de reprezentare in justitie, astfel ca instanta la data de 5 iunie  2013 in conditiile art.200 alin.3 NCPC a acordat termen in camera de consiliu, fara citarea partilor, la data de 11 iunie 2013.
Conform dispozitiilor art.200 NCPC instanta este obligata sa procedeze la verificarea cererii si regularizarea acesteia: "(1) Completul caruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifica, de indata, daca cererea de chemare in judecata indeplineste cerintele prevazute la art. 194 - 197. (2) Cand cererea nu indeplineste aceste cerinte, reclamantului i se vor comunica in scris lipsurile, cu mentiunea ca, in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii, trebuie sa faca completarile sau modificarile dispuse, sub sanctiunea anularii cererii. Se excepteaza de la aceasta sanctiune obligatia de a se desemna un reprezentant comun, caz in care sunt aplicabile dispozitiile art. 202 alin. (3). (3) Daca obligatiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt indeplinite in termenul prevazut la alin. (2), prin incheiere, data in camera de consiliu, se dispune anularea cererii. (4) Impotriva incheierii de anulare, reclamantul va putea face numai cerere de reexaminare, solicitand motivat sa se revina asupra masurii anularii. (5) Cererea de reexaminare se face in termen de 15 zile de la data comunicarii incheierii. (6) Cererea se solutioneaza prin incheiere definitiva data in camera de consiliu, cu citarea reclamantului, de catre un alt complet al instantei respective, desemnat prin repartizare aleatorie, care va putea reveni asupra masurii anularii daca aceasta a fost dispusa eronat sau daca neregularitatile au fost inlaturate in termenul acordat potrivit alin. (2). (7) In caz de admitere, cauza se retrimite completului initial investit.".
Din continutul art.200 se desprinde concluzia ca aceasta procedura reprezinta o etapa prealabila fixarii primului termen de judecata, etapa ce are ca obiect verificarea de catre completul caruia i s-a repartizat cauza a indeplinirii cerintelor legale privind continutul si timbrarea cererii introductive, fara a se urmari stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana, respectiv fata de paratii din cauza de fata. Astfel, potrivit noului cod, cererea nu va fi automat comunicata paratului ci, la primirea acesteia, presedintele completului de judecata, unul din membrii acestuia sau judecatorul care ii inlocuieste, va verifica daca aceasta indeplineste cerintele prevazute de lege.
Cand cererea nu indeplineste cerintele legale, reclamantei i se vor comunica in scris lipsurile, cu mentiunea ca in  termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii, trebuie sa faca modificarile sau completarile dispuse, sub sanctiunea anularii cererii. In cazul neindeplinirii acestor lipsuri in termenul de 10 zile, instanta prin incheiere, data in camera de consiliu, va dispune anularea cererii in conformitate cu dispozitiile art.200 alin.3 NCPC.
Prin urmare, daca potrivit codului anterior, neindeplinirea obligatiilor privind completarea sau modificarea cererii de chemare in judecata se sanctiona cu decaderea in procedura contencioasa, in reglementarea actuala, neindeplinirea acestor obligatii in termenul prevazut va atrage anularea cererii de chemare in judecata in procedura prealabila si necontencioasa.
Din actele si lucrarile dosarului rezulta ca in conditiile art.151 alin.3 NCPC reprezentantul reclamantei ___ avea obligatia de a depune, in numele reclamantei, o copie legalizata de pe extrasul din actul care atesta dreptul sau de reprezentare in justitie, conform dispozitiilor art.28 alin.2 din legea nr.62/2011.
 In conditiile art.151 alin.2 NCPC aparatorul ales, pentru reclamanta, avea obligatia de a depune imputernicirea potrivit legii, intrucat imputernicirea de la fila 12 din dosar nu este in forma originala prevazuta de art.131 si art.127 alin.4 din Statutul avocatilor, reprezentand doar un formular xeroxat de pe formularul original si completat de catre aparatorul ales, pe care s-a aplicat stampila si semnatura acestuia.
In ceea ce priveste imputernicirea scrisa data de reclamanta sindicatului, aflata la fila nr.13, aceasta nu poate fi asimilata cu o procura in original sau cu o copie legalizata, conform dispozitiilor art.151 alin.1 c.pr.civ. si art.91 din legea nr.36/1995.
Avand in vedere toate aceste considerente de fapt si de drept, tribunalul urmeaza sa anuleze cererea de chemare in judecata, intrucat reclamanta nu si-a indeplinit integral obligatia impusa de instanta privind  complinirea lipsurilor cererii de chemare in judecata, si anume, cu privire la dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art.151 NCPC, la care se va alatura cererii, respectiv: avocatul sau consilierul juridic vor depune imputernicirea lor potrivit legii; organul de conducere, sau dupa caz, reprezentantul desemnat al unei asociatii, societati sau altei entitati fara personalitate juridica, infiintata potrivit legii, va anexa, in copie legalizata, extrasul din actul care atesta dreptul sau de reprezentare in justitie, raportat la dispozitiile art.200 alin.3 NCPC. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
DISPUNE Anuleaza cererea de chemare in judecata formulata de reprezentantul  reclamantei __., cu domiciliul in localitatea ___in contradictoriu cu___.
, in conditiile art.200 alin.3 NCPRC.
Cu drept de reexaminare in termen de 15 zile de la comunicare.
    Pronuntata in sedinta publica din 22 octombrie  2013,  la Tribunalul Gorj

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri); Revocare

Fond funciar.Actiune intemeiata pe art.III din Legea nr.169/1997 - Decizie nr. 192/2015 din data de 08.05.2015
Anulare sentinta cu retinere spre rejudecare. Incalcarea principiului disponibilitatii si al contradictorialitatii. - Decizie nr. 691/2015 din data de 28.05.2015
Fond funciar.Exceptia lipsei interesului reclamantilor. - Decizie nr. 230/2015 din data de 09.06.2015
Punere in executare a sentintei in granituire.Posibilitatea de a fi pusa in executare de catre oricare dintre parti - Decizie nr. 780/2015 din data de 11.06.2015
Timbraj. Examinarea cu prioritate a exceptiei netimbrarii apelului. - Decizie nr. 1052/2014 din data de 15.10.2014
Recurs tardiv. Formularea cererii de recurs in termenul indicat in hotarare - Decizie nr. 198/2015 din data de 13.05.2015
Contestatie la executare. Apel tardiv. - Decizie nr. 600/2015 din data de 12.05.2015
Art.453 si urm.c.p.civ.Cheltuieli de judecata. Punere in intarziere. - Decizie nr. 508/2015 din data de 22.04.2015
Suspendare apel pentru lipsa partilor - Decizie nr. Incheiere din data de 24.06.2015
Admiterea contestatiei si a cererii de liberare conditionata - Sentinta penala nr. 193/2015 din data de 19.05.2015
Admiterea contestatiei si a cererii de liberare conditionata - Sentinta penala nr. 194/2015 din data de 19.05.2015
Actiune in constatare - Sentinta comerciala nr. 279/2015 din data de 21.04.2015
Constatare nulitate act - Decizie nr. 209/2015 din data de 18.05.2015
Temeiul prevazut de art. 16 lit. a C.pr.pen. Fapta nu exista. - Sentinta penala nr. 27/2015 din data de 31.03.2015
Retragerea cererii de liberare conditionata. - Sentinta penala nr. 102/2015 din data de 17.03.2015
Calea de atac poate fi exercitata doar de par?ile din dosar, mandatarul uneia dintre par?i nu poate formula apel in nume propriu ci doar in numele ?i pentru mandantul sau - Decizie nr. 431/2015 din data de 03.04.2015
Respectarea principiului disponibilita?ii . solu?ionarea cauzei in limitele investirii - art 22 alin 6 Cproc.civ. - Decizie nr. 309/2015 din data de 12.03.2015
Lipsa semnaturii pe cererea de apel atrage nulitatea caii de atac declarata - art 470 C.proc.civ. - Decizie nr. 405/2015 din data de 01.04.2015
Obligativitatea instan?ei de a solu?iona cu prioritate excep?iile de procedura sau de fond care fac inutila administrarea de probe sau cercetarea in fond a cauzei - Decizie nr. 421/2015 din data de 02.04.2015
Reconstituirea dreptului de proprietate legea 18/1991 - Decizie nr. 307/2015 din data de 11.03.2015