InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Antrenare raspundere patrimoniala

(Sentinta comerciala nr. 1543 din data de 15.10.2012 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Cod Operator 2443
Antrenare raspundere materiala
Dosar nr. ______
R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA A II-A CIVILA

Sentinta nr. 1543____..
Sedinta publica de la 15 Octombrie 2012
Completul compus din:
Judecator sindic ______.
Grefier _______

     
Pe rol fiind judecarea cererii de antrenare raspundere patrimoniala a administratorului societar D.A, formulata de lichidatorul judiciar ___.TG-JIU, desemnat sa administreze procedura insolventei debitoarei SC ____. SRL .
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns consilier juridic L.C, pentru lichidatorul judiciar, lipsa fiind paratul.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care constatandu-se cauza in stare de judecata, s-a acordat cuvantul.
 Consilier juridic LI, din partea lichidatorului judiciar pentru debitoare a solicitat admiterea cererii asa cum a fost precizata, in speta fiind dovedita cererea sub toate aspectele.

JUDECATORUL SINDIC,

Asupra cererii de fata, constata si retine urmatoarele;
Prin cererea depusa la data de 14.05.2012 si inregistrata sub nr. _____., lichidatorul judiciar ___..IPURL TG-JIU, desemnat sa administreze procedura insolventei debitoarei SC __.. SRL, a solicitat antrenarea raspunderii patrimoniale a administratorului D.A pentru suma de 9.879,78lei, reprezentand intreaga masa pasiva.
In motivarea cererii, lichidatorul judiciar a aratat ca prin rezolutia nr.3491 din 8.06.20122 emisa de ORC __. a fost admisa cererea __.TG-JIU de dizolvare a societatii, iar prin incheierea nr__../30.08.2012, s-a dispus deschiderea procedurii simplificate a falimentului impotriva  S.C. ___.. S.R.L.
Prin sentinta nr. 330 din 5 martie 2012, in baza art. 59 alin. 1) si alin. 6)  din Legea nr. 85/2006, judecatorul sindic a aprobat raportul nr. _./23.01.2012 asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la aparitia starii de insolventa  intocmit si depus de lichidator  judiciar ___ IPURL, desemnat sa administreze procedura insolventei debitoarei SC __. SRL, cu sediul in Tg Jiu, str. ___., Judetul Gorj, CUI ___., numar de ordine in registrul comertului J18/_/_., raport in care se apreciaza ca exista premise in sensul incidentei art., 138 din Legea nr. 85/200, referitor la angajarea  raspunderii personale a organelor de conducere ale debitoarei.
A mai aratat lichidatorul judiciar ca, debitoarea figureaza in evidentele fiscale cu un bun mobil, respectiv autoutilitara  marca Renault, iar administratorul societatii nu a depus actele contabile, nu a prezentat o situatie a bunurilor societatii, nu a transmis lista creditorilor si nici a debitorilor, astfel ca prin nedepunerea documentelor solicitate a tinut o contabilitate fictiva sau a facut sa dispara documentele contabile, fapta prevazuta la art.138 alin.1 lit.d.
 In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 138 alin. 1 lit. a,b,c,d si f din Legea nr.85/2006. 
La data de 17 septembrie 2012, lichidatorul judiciar a depus la dosar precizari la cererea de antrenare, ca urmare a solicitarii judecatorului sindic fata de formularea cererii initiale, constatandu-se ca aceasta nu a fost motivata pentru fiecare din literele invocate de lichidatorul judiciar ca temei de drept.
Astfel, lichidatorul judiciar solicita antrenarea raspunderii materiale a fostului administrator societar in temeiul disp.art.138 alin.1 lit. a si d din Legea 85/2006,  sustinand ca a notificat  paratul  sa depuna actele prevazute de art. 28 din Legea nr. 85/2006 insa acesta desi a primit notificare, nu a dat curs solicitarii, documentele nefiind depuse nici la data solutionarii cererii pe fond.
Lichidatorul judiciar a aratat ca societatea a fost infiintata in anul 2008, nu a avut activitate decat un singur an, iar ultima declaratie a fost depusa la data de 14.10.2009, societatea nu si-a indeplinit obligatiile de a depune declaratiile privind obligatiile datorate la bugetul de stat, deconturi de TVA, declaratiile privind impozitul pe profit, privind livrarile si achizitiile efectuate, de unde rezulta ca debitoarea a folosit bunurile sau creditele in folosul propriu sau in cel al altei persoane, a tinut o contabilitate fictiva, a facut sa dispara unele documente contabile  sau nu a tinut contabilitatea in conformitate cu legea, fapte prevazute la art.138 alin.1 lit. a si d din Legea 85/2006. 
In dovedirea cererii, lichidatorul judiciar a depus la dosar: extras de pe site-ul Ministerului Finantelor privind indicatorii din bilantul pe anul 2009 si cu data inregistrarii ultimei declaratii,  tabel definitiv consolidat al creantelor, extras informatii ONRC privind asociati si administratori ai debitoarei si adresa nr.1430 din 2.12.2011 emisa de Consiliul Local Tg-Jiu- Directia Publica de Venituri.
Judecatorul sindic, in raport de cererea introductiva si inscrisurile depuse, prin prisma dispozitiilor art. 138 alin. 1 lit. a si d  din Legea nr. 85/2006, constata si retine ca cererea formulata de lichidatorul judiciar este intemeiata si dovedita astfel incat urmeaza a fi admisa,  in sensul antrenarii raspunderii materiale a administratorului social al debitoarei, DAA, catre debitoare pentru suma de 9.879,78 ei, cu urmatoarea motivare;
Potrivit art. 138 alin. 1 lit. a) si d) din Legea nr. 85/2006, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitoarei ajunse in insolventa sa fie suportat de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitoarei prin  folosirea bunurilor sau creditelor persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane, respectiv,  au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea.
Pentru admisibilitatea  actiunii in antrenare raspundere, trebuie dovedita savarsirea uneia (unora) din faptele  prevazute de art. 138 din lege, cu vinovatie, ajungerea societatii comerciale in insolventa si legatura de cauzalitate intre fapte si insolventa.
In speta, din probatoriul administrat la dosarul cauzei rezulta ca administratorul social cu vinovatie, a prejudiciat debitoarea si implicit creditorii prin modul de administrare a societatii, concretizat in savarsirea unora din faptele la care se refera expres dispozitiile art. 138 alin. 1 lit. lit. a)  din Legea nr. 85/2006, folosind bunurile sau creditele persoanei juridice in interes propriu, existand legatura de cauzalitate intre fapte si starea de insolventa a debitoarei.
Referitor la art. 138 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 85/2006, coroborat cu aspectul ca paratul legal citat nu a inteles sa isi formuleze apararile necesare, constata si retine ca cererea este intemeiata si va fi admisa ca atare cu urmatoarea motivare;
  In speta, este evident ca nu s-a tinut contabilitatea potrivit legii - fapta prevazuta de art. 138 lit. d) - atata timp cat la solicitarea  lichidatorului judiciar, paratul nu a depus nici unul din actele expres prevazute de art. 28 din Legea nr. 85/2006, fapta este savarsita cu vinovatie de parat care in exercitarea  atributiilor ce ii reveneau ca administrator societar trebuia sa intreprinda toate masurile legale pentru tinerea contabilitatii potrivit legii, intre lipsa oricarei contabilitati si starea de insolventa este legatura de cauzalitate.
Debitoarea a figurat cu bunuri care nu au fost predate lichidatorului judiciar, acesta  retinand aceste aspecte din datele aflate pe site-ul MF.
 Astfel,  conform adresei nr.1430 din 2.12.2011 emisa de Consiliul Local __..- Directia Publica de Venituri, debitoarea figureaza in evidentele fiscale cu un bun mobil, respectiv autoutilitara  marca Renault, care nu a fost pus la dispozitia lichidatorului judiciar pentru valorificarea lui in cursul procedurii, astfel incat se impune  admiterea cererii formulata de lichidatorul judiciar ___ IPURL TG-JIU si antrenarea raspunderii  materiale a paratului DAA  pentru  suma de 9.879,78 lei, reprezentand pasivul cunoscut, cererea fiind pe deplin dovedita. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE Admite cererea formulata de lichidatorul judiciar ___. IPURL,cu sediul in Tg-Jiu, str. __.., bl_., sc__.. ap__.., judetul Gorj, desemnat sa administreze procedura insolventei debitoarei SC ___. SRL, cu sediul in Tg Jiu, str. ___., nr. , Judetul Gorj, CUI ____., numar de ordine in registrul comertului J18/_/_., impotriva paratului DAA, domiciliat in Tg-Jiu, strada ___, nr___, judetul Gorj, asa cum a fost precizata.
 In temeiul art. 138 alin 1, lit. a) si d) din Legea nr. 85/2006, antreneaza raspunderea materiala a paratului DAA, catre debitoarea SC ___.SRL, pana la acoperirea pasivului cunoscut  de 9.879,78 lei.
Ataseaza prezentul dosar  la dosarul nr. ___.. - in care se solutioneaza procedura de insolventa a debitoarei.
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica de la 15 octombrie 2012 la Tribunalul Gorj.

Judecator sindic,
_________.

Grefier,
________

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006