InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Antrenare raspundere materiala

(Sentinta comerciala nr. 892 din data de 24.06.2009 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Nr. Operator: 2443

ROMANIA
Dosar nr. 4405/95/2008

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA COMERCIALA

SENTINTA Nr. 892
Sedinta publica de la 24 Iunie 2009
Completul compus din:
JUDECATOR SINDIC
Grefier      Pe rol judecarea cererii privind antrenarea raspunderii materiale a fostului administrator social al debitoarei, D. A. formulata de lichidatorul judiciar   C. IPURL, desemnat sa administreze procedura falimentului debitoarei SC A. C. SRL TG.JIU.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reprezentantul lichidatorului judiciar , consilier juridic D. I. ,lipsa administratorul social al debitoarei.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier , dupa care constatand cererea in stare de judecata, s-a acordat cuvantul.
Reprezentantul lichidatorului judiciar a solicitat admiterea cererii si antrenarea raspunderii fostului administrator social.
     
JUDECATORUL SINDIC

Asupra cererii de fata ;
Prin cererea inregistrata la data de 16.06.2008 ,  lichidatorul judiciar  SP  C.  IPURL Tg-Jiu, numit  sa administreze  procedura  simplificata a  falimentului debitorului  SC  A. C.   SRL  Tg-Jiu , a solicitat  ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna   antrenarea  raspunderii  patrimoniale a  administratorului  social al  debitorului respectiv D. A.  pentru  intreg  pasivul   cunoscut  al  acesteia   respectiv  28741  lei .
In motivarea cererii s-a aratat ca , dupa  deschiderea  procedurii  simplificate  impotriva  debitorului  ,  administratorul   social  a  fost  notificat  cu  sentinta de deschidere  si  in vederea  depunerii   documentelor  prev.  de art.  28   din L 85/2006 ,  dar   fara  nicio  justificare  acesta  nu  si-au  indeplinit   obligatia  legala  ceea  ce  creeaza  prezumtia  ca  nu au  tinut  o   contabilitate  in  conformitate  cu  legea  in  sensul  art. 138   lit. d  din L 85/2006.
Administratorul  social   a   fost  citat  cu  copie  de  pe  cererea  de   antrenare  dar  nu  s-a prezentat  in  fata   judecatorului  sindic  pentru a   formula aparari  si  nici  nu  a  depus  la  dosar  intampinare   scrisa  ceea  ce  conduce  la  concluzia  ca in  mod  tacit  achieseaza  la  cererea  lichidatorului   cuprinsa  in  raportul   depus  la  dosar.
Analizand  cererea  lichidatorului  judiciar,   judecatorul  sindic   a admis cererea lichidatorului prin sentinta nr.1352/22. 09 .2008.
Judecatorul   sindic   constata  ca  debitorul  nu are in  patrimoniu  bunuri  mobile sau imobile care sa poata fi valorificate in vederea acoperirii creantelor  creditorilor  si a cheltuielilor de procedura , astfel ca a apreciat ca sunt indeplinite si conditiile art.131  din Legea  85/2006.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs fostul administrator social D.A., criticand-o ca netemeinica si nelegala, intrucat pricina a fost solutionata fiind lipsa de procedura cu acesta, nefiind citat la domiciliul sau din com. T., jud. Gorj si nici in termenul prevazut de art.89 C.pr.civ., cu 5 zile inaintea solutionarii pricinii, iar pe fond sentinta este neintemeiata, intrucat lichidatorul nu s-a deplasat la sediul debitoarei pentru a ridica intreaga documentatie si nici nu a primit vreo notificare pentru a depune documentele  din care sa rezulte evidenta contabila.
Prin intampinare, lichidatorul a solicitat respingerea recursului ca nefondat intrucat citarea administratorului s-a facut cu respectarea regulilor de procedura, si in mod corect s-a retinut ca nu  a tinut evidenta contabila in conformitate cu Legea contabilitatii, 82/1991.
Prin decizia nr.53/14.01.2009, Curtea de Apel Craiova a admis recursul ca fiind fondat, pentru urmatoarele considerente:
 Din extrasul CI rezulta ca din 24.11.2000 recurentul locuieste in sat T., comuna T., jud. Gorj, iar citarea acestuia pentru termenul la care s-a solutionat pricina s-a facut la sediul societatii din Tg. Jiu, str. 9 Mai , bl.14, sc.1, ap.6, jud. Gorj.
 Fata de cele aratate mai sus, pricina fiind solutionata cu incalcarea dispozitiilor art. 105 alin.2 C.pr.civ., recursul a fost admis, casata sentinta in totalitate si cauza trimisa spre rejudecarea aceleiasi instante.
Judecatorul sindic care a solutionat initial cauza a formulat cerere de abtinere, care a fost admisa, cauza fiind repartizata in conformitate cu dispozitiile Regulamentului de ordine interioara al instantelor de judecata.
S-a procedat in continuare la citarea administratorului social la toate adresele cunoscute, respectiv la adresa din Tg.Jiu, str.9 Mai nr.53, bl.14, sc.1, ap.6, jud. Gorj, aceasta fiind si adresa pe care a recomandat-o paratul in cererea de amanare adresata la data de 19.02.2099 pentru angajarea unui aparator, dar si la adresele din comuna T., sat T. si Tg.Jiu, str. S. ( 9 Mai) bl.14 sc.1ap.6, jud. Gorj ( aceasta din urma fiind de fapt tot prima adresa, denumirea strazii fiind schimbata).
Procedura de citare s-a realizat prin afisare, la domiciliul indicat nefiind gasita nicio persoana.
Judecatorul sindic, analizand actele aflate la dosar si cererea formulata de lichidatorul judiciar, o apreciaza ca fiind intemeiata, urmand sa o admita, pentru urmatoarele considerente.
Antrenarea raspunderii materiale a fostului administrator al debitoarei in temeiul art. 138 din Legea nr.85/2006 presupune indeplinirea unei cerinte esentiale de admisibilitate a cererii, respectiv existenta unui raport de cauzalitate intre fapta administratorului si prejudiciul creat.
Potrivit art.138 alin.1 din legea insolventei, la cererea administratorului sau a lichidatorului judiciar , judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de supraveghere din cadrul societatii sau de conducere, precum si de orice persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una din faptele descrise la literele a-g.
Conform art.138 alin.1 lit.d din lege,antrenarea raspunderii administratorului social intervine in situatia in care acesta a tinut o contabilitate fictiva, a facut sa dispara unele documente contabile sau nu a tinut contabilitatea in conformitate cu legea.
Natura juridica a raspunderii administratorului imprumuta cele mai multe din caracteristicile raspunderii delictuale, fiind o raspundere speciala.
Fiind vorba de o raspundere delictuala pentru a fi antrenata este necesar a se indeplini conditiile generale ale raspunderii civile delictuale (conform art.998 si 999 Cod Civil ), fapta ilicita, prejudiciul, legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu.
Netinerea contabilitatii este o fapta negativa constand in neindeplinirea unei obligatii legale si evident are caracter ilicit, fiind sanctionata atat de Legea nr. 31/1990 cat si de legea contabilitatii. Ea  poate fi probata doar prin faptul pozitiv contrar. In conditiile in care administratorul social nu a predat documentele in termenul fixat, se naste prezumtia simpla ca nu s-a tinut contabilitatea ori, aceasta prezumtie putea fi rasturnata de administrator prin predarea documentelor catre lichidator.
Prejudiciul creditorilor reprezinta partea din masa pasiva, ce rezulta din tabelul definitiv al creantelor, care nu poate fi acoperita din averea debitoarei.
Legatura de cauzalitate intre netinerea contabilitatii conform legii si prejudiciul creditorilor exista, fiind evidentiata prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru a se asigura plata datoriilor exigibile acumulate.
Este evident ca lipsa evidentelor societatii a cauzat starea de insolventa deoarece  este logic ca atata timp cat administratorul  nu cunoaste  care  este activul, nu poate cunoaste care este gradul de indatorare pe care societatea il poate suporta. Numai tinerea unei evidente corecte poate asigura functionarea normala a unei afaceri.
 Vinovatia administratorului exista deoarece lui ii incumba obligatia legala a tinerii contabilitatii, si este raspunzator fata de societate pentru existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere, potrivit art. 73 din Legea nr.31/1990  iar netinerea contabilitatii ii este imputabila.
Cum pana in prezent niciun reprezentant al societatii debitoare nu s-a prezentat cu documentele prevazute la art.28 din legea nr.85/2006 naste prezumtia ca nu s-a tinut contabilitatea in conformitate cu legea.
Asa fiind, se apreciaza ca in cauza sunt incidente dispozitiile art.138 alin.1 lit. d din Legea nr.85/2006, urmand a se dispune  antrenarea  raspunderii  administratorului  social, D.A. pentru intregul pasiv al debitoarei, de 28.741 lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite cererea formulata de lichidatorul judiciar   C.IPURL, desemnat sa administreze procedura falimentului debitoarei SC A. COM SRL TG.JIU, pentru antrenarea raspunderii materiale a fostului administrator social al debitoarei, D.A..
Dispune antrenare raspunderii patrimoniale  fostului administrator social al debitoarei, D.A. pentru intregul pasiv inclus in tabelul definitiv al creantelor, in suma de 28.741 lei.
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica din  24 Iunie 2009 la Tribunalul Gorj

Judecator sindic                                              Grefier

M.L. 01 Iulie 2009

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006