InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Ilfov

recalcularea drepturilor de pensie, prin valorificarea veniturilor suplimentare la retributia tarifara de incadrare

(Sentinta civila nr. 3677 din data de 11.12.2014 pronuntata de Tribunalul Ilfov)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Tribunalul Ilfov | Jurisprudenta Tribunalul Ilfov

Dosar nr. 2645/93/2014
R O M A N I A

TRIBUNALUL ILFOV
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA NR. 3677
Sedinta publica de la 11 Decembrie 2014
Tribunalul constituit din:
PRESEDINTE N.G.
Asistent Judiciar M.M.
Asistent Judiciar P.R.L.
Grefier M.M.P.
Pe rol judecarea cauzei Asigurari sociale privind pe reclamantul I.C. in  contradictoriu cu parata C.J.P.I., avand ca obiect recalculare pensie.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamantul personal si parata prin consilier juridic A.M., care depune la dosar delegatia de reprezentare.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta  care invedereaza tribunalului ca prin serviciul registratura parata a depus la dosar inscrisurile aflate la dosarul de pensionare al reclamantului, si concluzii scrise.
Tribunalul procedeaza la legitimarea reclamantului  Ilie Constantin prezentand CI seria IF nr. .../31.03.2005, avand CNP - ....
Tribunalul, in aplicarea dispoz. art. 131 alin. 1 Noul Cod proc. civila, constata competenta generala, materiala si teritoriala  de solutionare a  prezentul litigiu, prin raportare la  dispoz. art. 153 si 154 alin. 1 din Legea nr. 263/2010.
Tribunalul, in aplicarea dispoz. art. 238  alin. 1 Noul Cod proc. civila pune in discutia partilor estimarea duratei cercetarii procesului.
Reclamantul personal apreciaza ca dosarul poate fi solutionat in termen de o lunp.
Parata prin consilier juridic, apreciaza ca dosarul poate fi solutionat in termen de o luna.
Tribunalul, dupa deliberare, estimeaza ca durata de cercetare a procesului este de o luna.
La interpelarea tribunalului, reclamantul personal si parata prin consilier juridic invedereaza ca nu are cereri prealabile de formulat.
Tribunalul acorda cuvantul pe probe.
Reclamantul personal  solicita proba cu inscrisurile aflate la dosar.
Parata prin  consilier juridic solicita proba cu inscrisurile aflate la dosar.
Tribunalul in temeiul art. 255 rap. la art. 258 Noul Cod proc. civila incuviinteaza pentru ambele parti proba cu inscrisuri, apreciind-o admisibila, concludenta si utila solutionarii cauzei.
La interpelarea tribunalului, reclamantul personal  si parata prin consilier juridic invedereaza ca nu solicita termen pentru dezbaterea fondului
Tribunalul, in temeiul art. 244 Cod proc. civila declara cercetarea procesului incheiata si  in temeiul art. 392 Noul Cod de procedura civila, constata deschise dezbaterile, sens in care acorda cuvantul pe fondul cauzei.
Reclamantul personal solicita admiterea actiunii, obligarea paratei la recalcularea pensiei, obligarea paratei la plata diferentelor dintre pensia incasata si cea cuvenita.
Parata prin consilier juridic solicita respingerea actiunii ca neintemeiata in fapt si in drept, pentru neindeplinirea conditiilor prev. de art. 165 din Legea nr. 263/2010 rap. la  art. 127 alin. 1 din HG nr. 257/2011, cu cenzurarea cheltuielilor de judecata.
Tribunalul, in temeiul art. 394 Cod proc. civila constata inchise dezbaterile in fond, sens in care retine cauza spre solutionare.

TRIBUNALUL

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Ilfov la data de 21.08.2014, reclamantul I.C. a chemat in judecata pe parata C.J.P.I. solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea paratei la recalcularea drepturilor de pensie, prin valorificarea veniturilor suplimentare la retributia tarifara de incadrare realizate in perioada 01.12.1972 - 31.03.2001, care nu au fost trecute in cartea de munca si pentru ca s-au platit contributii de asigurari sociale, conform adeverintelor nr. ...2013 si .../2013, obligarea paratei la plata diferentelor de bani reprezentand prejudiciul pe care aceasta i la produs prin nevalorificarea veniturilor suplimentare, incepand cu luna octombrie 2013, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea in fapt a cererii, reclamantul a aratat ca in urma deciziei nr. .../2013 a depus contestatie in termen legal prin care solicita recalcularea drepturilor de pensie prin valorificarea veniturilor suplimentare la retributia tarifara de incadrare, care nu a fost trecuta in cartea de munca, conform adeverintelor nr. .../2013 si .../2013.
Cererea este intemeiata in drept pe dispoz.  Legii nr. 263/2010.
In dovedirea cererii au fost depuse la dosar inscrisuri, respectiv: contestatia nr. ..../2013,  decizia nr. ..../2014,  decizia nr. .../2013, anexa la decizie, adeverintele nr. .../2013, .../2013, act de identitate.
Legal citata, parata  C.P.I. nu a formulat intampinare, insa a depus la dosar inscrisurile aflate la dosarul de pensionare al reclamantului si concluziile scrise, exprimandu-si pozitia procesuala in sensul respingerii cererii de chemare in judecata, ca neintemeiata.
In cauza a fost incuviintata si administrata proba cu inscrisuri.

Analizand intregul material probator administrat in cauza, Tribunalul retine urmatoarele :
Reclamantului  i-au fost stabilite drepturile de  pensie anticipata partial  la data de 02.09.2013 in baza Legii nr.263/20100, astfel cum rezulta din copia Deciziei nr. 146889/10.10.2013. ( fila 7)
La data de 24.10.2013 reclamantul  a  solicitat C.J. P.I. recalcularea drepturilor de pensie prin valorificarea  veniturilor suplimentare atestate de adeverinta cu nr..../30.09.2013 eliberata de catre S.C.ISPE S.A.
In solutionarea acestei cereri parata  a emis Decizia nr..../23.07.2014 (fila 6) prin care a respins solicitarea reclamantului, motivat de faptul ca veniturile suplimentare  nu reprezinta sporuri cu caracter permanent prevazute in Anexa nr. 15 din  Normele de aplicare ale prevederilor Legii nr. 263/2010, aprobate prin H.G. nr. 257/2011.
Tribunalul apreciaza ca veniturile suplimentare solicitate de catre reclamant  prin cererea de chemare in judecata spre a fi valorificate si  mentionate in adeverinta cu nr..../30.09.2013, trebuie  luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual avand in vedere urmatoarele:
Potrivit  dispozitiilor art. 107 alin 3 si alin. 4 din Legea nr. 263/2010 in vigoare la data depunerii cererii de recalculare:
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
Prin adeverinta mai sus mentionata, reclamantul dovedeste ca in perioada  dec.1972-martie 2001 a realizat venituri suplimentare. Totodata, in cuprinsul inscrisului cu nr..../30.09.2013., ce completeaza  mentiunile din adeverinta cu nr. .../30.09.2013, angajatorul S.C.ISPE S.A  precizeaza ca aceste venituri au fost incluse in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, temeiul in baza caruia au fost acordate aceste venituri, respectiv Legea nr. 57/1974, precum si faptul ca   pentru aceste sume a platit si virat la zi contributia de asigurari sociale.
 In ceea ce priveste sumele realizate pentru munca in acord global, Tribunalul retine ca aceasta forma de retribuire presupunea salarizarea angajatilor in functie de realizarile profesionale, ceea ce inseamna ca lunar acestia puteau obtine venituri mai mici sau mai mari decat salariile tarifare inscrise in carnetul de munca.
Tribunalul are in vedere si dispozitiile Legii nr. 27/1966 care prevedea ca plata contributiei de asigurari sociale era datorata de angajator si se calcula prin raportare la venitul brut realizat de angajat, precum si prevederile art. 1 din  Decretul nr.389/1972 cu privire la contributia de asigurari sociale de stat prin care de dispunea ca angajatorii sa verse la bugetul asigurarilor sociale de stat o contributie de 15%, asupra castigului  brut realizat de personalul salariat. Se observa, asadar, ca pentru toate aceste sume angajatorii calculau si virau contributii de asigurari sociale, aspect confirmat si de catre unitatea emitenta a adeverintei, prin inscrisul  cu nr. 1160/30.09.2013.
Odata retinut acest aspect se cuvin a fi mentionate prevederile art. 2 lit.c din Legea nr. 263/2010 care statornicesc principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.
In anexa 15, pct. VI la Normele de aplicare a Legii 263/2010 se mentioneaza ca nu vor fi luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, pentru ca nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
           - formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
 _
- formele de retribuire pentru orele suplimentare realizate peste programul de lucru;
           - alte sporuri care nu au avut caracter permanent.
Apreciem ca in speta au prioritate dispozitiile legale cu valoare de principiu, adica cele de la art.2 lit.c din Legea nr.263/2010, fata de cele care decurg din acesta dar nu-l respecta, pentru ca solutia contrara presupune incalcarea principiului contributivitatii, cu consecinta nerealizarii scopului avut in vederea de legiuitor la edictarea acestuia.
De altfel principiul contributivitatii este preluat din vechea reglementare respectiv din Legea nr. 19/2000 si se rezuma in esenta la faptul ca orice element salarial efectiv incasat pe parcursul intregului stagiu de cotizare, pentru care salariatul si/sau angajatorul (in functie de reglementarea in vigoare) au achitat statului contributii de asigurari sociale, trebuie sa se reflecte in cuantumul pensiei.
Prin Decizia nr.19/17.10.2011 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost admis Recursul in interesul legii cu privire la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, prin luarea in considerare a formelor de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin.1 lit. a din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/1974. Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca :formele de retribuire obtinute in acord global prevazute de art. 12 alin 1 lit. a din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si, pentru acestea, s-a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Raportand situatia de fapt retinuta la dispozitiile legale mai sus expuse, instanta retine ca veniturile  suplimentare atestate de adeverinta cu nr.1159 /30.09.2013 trebuie luate in considerare la determinarea punctajului mediu anual si a pensiei ca prestatie de asigurari sociale, deoarece pentru  aceste sume, s-au achitat contributiile de asigurari sociale astfel cum este specificat in cuprinsul inscrisului cu nr. 1160/30.09.2013 , de catre emitenta.
Pentru motivele de fapt si de drept anterior expuse , in baza art. 2 lit. c rap. la art. 96 precum si in temeiul art. 107 alin. 3 din Legea nr. 263/2010,  tribunalul va admite  cererea si va dispune recalcularea drepturilor de pensie cuvenite reclamantului retroactiv, cu luarea in considerare  si a venituri suplimentare  realizate de acesta in perioada dec.1972-martie 2001 si  atestate de adeverinta nr..../30.09.2013 completata  cu adeverinta nr..../30.09.2013 ambele  eliberate  de catre  SC. ISPE S.A.
In ceea ce priveste data de la care parata va efectua recalcularea cu valorificarea veniturilor mentionate anterior, se vor avea in vedere dispozitiile art. 107 alin. 5 din Legea nr. 263/2010, conform carora " sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea".
 Observand ca reclamantul  a  depus adeverintele la C.J.P.I  la data de 24.10.2013, Tribunalul urmeaza a dispune ca recalcularea sa se realizeze incepand cu data de 01.11.2013.
Avand in vedere dreptul beneficiarului prestatiei de asigurari sociale de a incasa pensia in cuantumul legal cuvenit, tinand cont de obligatia paratei de a face plata acestor drepturi, de faptul ca prin plata unei pensii cu o valoare mai mica decat cea cuvenita, in patrimoniul reclamantului s-a cauzat un prejudiciu constand in diferenta dintre pensia cuvenita si cea efectiv incasata, tribunalul va dispune  obligarea paratei  la plata catre reclamant a sumelor reprezentand diferenta dintre pensia cuvenita  potrivit prezentei sentinte si cea efectiv incasata in perioada de la 01.11.2013 si pana la emiterea noii decizii de recalculare.
Cu privire la cererea reclamantului de obligare a paratei la plata cheltuielilor de judecata, Tribunalul observa ca  nu s-a facut dovada efectuarii acestora si in consecinta urmeaza a respinge cheltuielile de judecata solicitate, ca neintemeiate.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite cererea formulata de reclamantul I.C., CNP - .... domiciliat in P., str. .... nr. ...., judet Ilfov in  contradictoriu cu parata C.J.P.I. cu sediul in B., Bd. .... nr. ...
   Obliga parata sa recalculeze drepturile de pensie cuvenite reclamantului  si sa emita o noua decizie in acest sens  retroactiv  incepand cu data de 01.11.2013 cu luarea in considerare si a veniturilor suplimentare atestate de adeverinta nr..../30.09.2013 completata cu adeverinta nr..../30.09.2013 ambele  eliberate  de catre  SC. ISPE S.A.
Obliga parata la plata catre reclamant a sumelor reprezentand diferenta dintre pensia cuvenita potrivit prezentei sentinte si cea efectiv incasata in perioada de la 01.11.2013 si pana la emiterea noii decizii de recalculare.
Respinge cheltuielile de judecata solicitate de catre reclamant,ca neintemeiate.
           Executorie.
Cu apel   in termen de 30 zile de la comunicare, cererea de apel urmand a fi depusa la Tribunalul Ilfov.
  Pronuntata in sedinta publica de la 11 Decembrie 2014.

PRESEDINTE,               ASISTENT JUDICIAR,   ASISTENT JUDICIAR,  GREFIER, 

M.M. 16 Decembrie 2014
Redactat  NG - 18.12.2014 - 4 ex.
Com. 19.12.2014 - 2 ex.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011