InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Valcea

Contract de asigurare.Plata prima de asigurare

(Sentinta comerciala nr. 986 din data de 20.04.2011 pronuntata de Tribunalul Valcea)

Domeniu Contracte | Dosare Tribunalul Valcea | Jurisprudenta Tribunalul Valcea



Contract de asigurare.Plata prima de asigurare Cererea a fost formulata in temeiul dispozitiilor art.20 raportate la cele ale art.32 din Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, dispozitii conform carora "In cazul producerii riscului asigurat, asiguratorul va plati indemnizatia de asigurare in conditiile prevazute de contractul de asigurare.", indemnizatie ce se plateste  beneficiarului desemnat de acesta, in cazul asigurarilor de persoane.
Pentru a putea beneficia insa de plata despagubirilor, in baza politei de asigurare incheiate de fiul sau, reclamantul trebuia sa faca dovada achitarii primei de asigurare aferenta perioadei 4.09-4.10.2009, in conditiile prevazute de partile contractante, asa cum arata dispozitiile art.15 din Legea nr.136/1995, dispozitii conform carora "Asiguratul este obligat sa plateasca primele de asigurare la termenele stabilite in conditiile de asigurare.Plata primelor de asigurare se face integral sau in rate platibile la termenele scadente prevazute in contract, conform negocierii partilor(_)"
Reclamantul nu a facut aceasta dovada.
Astfel, din actele dosarului rezulta ca, la data 4.09.2009, titularul politei de asigurare, RBANK SA, nu a reusit sa debiteze automat, la data scadentei, prima de asigurare din contul  curent al asiguratului principal, CA si sa o transfere catre societatea de asigurari, potrivit clauzelor cuprinse in "Conditiile generale", aspect care reiese din actul depus la dosar.
In aceste conditii, intrucat asiguratul principal nu a asigurat disponibilitatile necesare care sa permita plata primei de asigurare la data scadentei, a intervenit sanctiunea prevazuta in contract, in sensul ca acoperirea individuala a incetat pentru luna de asigurare urmatoare, si anume pentru luna octombrie.

Sentinta nr. 986 din  20 Aprilie 2011 Tribunalul Valcea-Sectia comerciala

La data de 5.03.2010 reclamantul C I.N a chemat in judecata pe parata AL ASIGURARI ROMANIA SA pentru a fi obligata la plata sumei de 100.000 lei ce reprezinta contravaloarea despagubirilor ce trebuiau platite in baza certificatului de asigurare de viata din4.10.2007, ca urmare a decesului fiului reclamantului C AN, plus dobanda legala de 7.850 lei.
In motivare s-a aratat ca in data de 4.10.2007 fiul reclamantului a incheiat cu societatea parata polita de asigurare de viata nr.409125, alegand varianta SILVER INDIVIDUAL, pentru care se achita lunar prima de asigurare in valoare de 14,6 lei.
Reclamantul a mentionat ca la data de 2.10.2009, ca urmare a unui accident de circulatie, fiul reclamantului a decedat, asa cum rezulta din raportul medico-legal din data de 3.10.2009.
Cu privire la plata primei de asigurare s-a aratat ca  parata a refuzat plata asigurarii solicitate de reclamant, intrucat aceasta a pretins ca prima de asigurare aferenta lunii octombrie nu a fost platita.
Reclamantul a precizat ca pentru luna octombrie 2009 ultima zi de scadenta a fost chiar ziua accidentului, decesul fiului avand loc in jurul orelor 11,00, astfel ca refuzul paratei a fost calificat de acesta ca neintemeiat.
In drept au fost invocate dispozitiile art.945,969,970,1073 Cod civil.
Au fost atasate cererii Certificatul de asigurare, certificatul de deces, adresa emisa de parata nr.366705/10.12.2009, raportul de constatare medico-legala, buletinul de analiza.
Au mai fost depuse in sustinerea cererii Rezolutia de scoatere de sub urmarire penala, raportul de expertiza tehnica, copie de pe Cardul de cumparaturi RBANK-Raport de activitate 22.08.2009-22.09.2009.
Prin intampinare, parata a mentionat ca asiguratul nu si-a indeplinit obligatia de plata a primei de asigurare, nefiind efectuata plata la data scadentei, care a fost 4.09.2009, conditii in care s-a decis neacordarea despagubirilor solicitate de catre reclamant.
S-a precizat ca in conditiile generale s-a stabilit ca modalitate de plata a primei de asigurare"debitarea automata lunara, la data scadentei primei (_) a conturilor curente in RON deschise la titularul politei, care la data de 6.11.2006 era R BANK pe numele asiguratilor principali."
Prin urmare, s-a aratat ca asiguratul avea obligatia sa mentina in contul curent deschis la titularul politei disponibilitatile necesare care sa permita plata primei de asigurare la data scadentei.
Astfel, s-a precizat ca daca la data scadentei, soldul contului curent din care se efectueaza plata primei de asigurare, nu permite plata integrala a primei de asigurare, acoperirea individuala inceteaza pentru luna urmatoare.
Parata a mentionat in continuare ca la data de 4.09.2009 contul curent al asiguratului nu a putut fi debitat din cauza lipsei de disponibil si astfel reclamantul nu a beneficiat de protectia politei de asigurare in perioada 4.09.-4.10.2009.
Au fost depuse in sustinerea apararilor Conditiile generale ale asigurarii, adresa nr.47329/3.03.2010 si inscris cu privire la data de inrolare telefonica a asiguratului.
Fata de actul depus de reclamant cu privire la raportul de activitate  referitor la Cardul de cumparaturi R BANK, instanta a emis  mai multe adrese cu privire la plata ce apare inregistrata in acest inscris, societatea prezentand extrasele de cont in perioada 8.01.2009-9.08.2009.
Referitor la continutul acestor extrase, societatea a comunicat instantei ca ultima rata platita titularului primei de asigurare a fost in cuantum de 25 lei, suma achitata la data de 13.03.2009.
De asemenea, societatea parata a depus la dosar  adresa prin care comunica instantei ca ultima rata achitata de catre asigurat a fost inregistrata la data de 4.08.2009, prima aferenta perioadei 4.08.2009-4.09.2009.
Analizand actele dosarului, instanta a retinut urmatoarele:
La data de 2.10.2009 fiul reclamantului, CAN, a decedat,  moartea acestuia survenind in urma unui accident de circulatie, provocat de un impact cu un alt autoturism, impact ce nu a mai putut fi evitat de catre CA.
Anterior survenirii decesului, fiul reclamantului incheiase cu societatea parata un contract de asigurare, conform Politei de asigurare  din 6.11.2006 si Certificatului de asigurare incheiat la data de 4.10.2007, certificat in care sunt mentionate urmatoarele date: titularul politei, RBANK, asiguratul principal, CA-N, varianta aleasa de asigurare,SILVER INDIVIDUAL, prima de asigurare de 14,6 lei si data scadenta a platii primei, 4.12.2007.
Cu privire la data scadentei s-a mentionat ca aceasta reprezinta  data fiecarei luni corespunzatoare datei de inrolare telefonica  a asiguratului principal sau ziua lucratoare anterioara datei scadentei, daca aceasta este o zi nelucratoare in luna respectiva.
In ceea ce priveste notiunea de "asigurat principal" in "Conditiile generale" s-a retinut ca acesta este titularul unui cont curent deschis la RBANK SA, persoana ce a autorizat telefonic titularul politei sa debiteze la data scadentei primele de asigurare din contul sau curent si sa le transfere catre societatea de asigurari.
Despre plata primei s-a aratat ca aceasta trebuia realizata in baza mandatului dat de titularul politei de catre asiguratul principal in scopul debitarii de catre titularul politei, la data scadentei primei, a contului curent cu valoarea primei de asigurare.
In cadrul acestor conditii generale, s-a mentionat ca asiguratul principal avea obligatia  sa asigure si sa mentina in contul sau curent deschis la titularul politei din care se facea plata primei de asigurare, disponibilitatile necesare care sa permita plata primei de asigurare la data scadentei.
S-a stipulat ca daca la data scadentei, soldul contului curent din care se face plata primei nu permite plata integrala a primei de asigurare, acoperirea individuala inceteaza pentru luna de asigurare urmatoare, iar ea va reincepe pentru urmatoarele luni, daca prima de asigurare corespunzatoare acestora a fost platita integral.
La dosar, reclamantul a depus copie de pe raportul de activitate Card cumparaturi RBANK, prin care intelege sa faca dovada achitarii primei de asigurare, la data de 22.09.2009 in cuantum de 7,05 lei, iar parata a depus la dosar extras de pe documentul REJF0709.TXT, continand lista persoanelor pentru care nu s-a putut efectua plata, la numarul 1860216385571 fiind mentionat si numele lui CA, cu mentiunea "Refuz plata".
Cu privire la platile efectuate de R BANK in contul societatii parate, banca a transmis extrasele de cont pe perioada 8.01.2009-9.08.2009.
Fata de cele expuse mai sus, instanta a constatat ca actiunea reclamantului este neintemeiata, pentru cele ce vor fi aratate in continuare:
Prin prezenta cerere, reclamantul, in calitate de beneficiar al politei de asigurare de persoane, a solicitat asiguratorului, societatea parata, plata indemnizatiei de asigurare, ca urmare a decesului fiului sau, la data de 2.10.2009, acesta din urma fiind asiguratul principal al Politei de asigurare 2006/15 din 6.11.2006.
Cererea a fost formulata in temeiul dispozitiilor art.20 raportate la cele ale art.32 din Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, dispozitii conform carora "In cazul producerii riscului asigurat, asiguratorul va plati indemnizatia de asigurare in conditiile prevazute de contractul de asigurare.", indemnizatie ce se plateste  beneficiarului desemnat de acesta, in cazul asigurarilor de persoane.
Pentru a putea beneficia insa de plata despagubirilor, in baza politei de asigurare incheiate de fiul sau, reclamantul trebuia sa faca dovada achitarii primei de asigurare aferenta perioadei 4.09-4.10.2009, in conditiile prevazute de partile contractante, asa cum arata dispozitiile art.15 din Legea nr.136/1995, dispozitii conform carora "Asiguratul este obligat sa plateasca primele de asigurare la termenele stabilite in conditiile de asigurare.Plata primelor de asigurare se face integral sau in rate platibile la termenele scadente prevazute in contract, conform negocierii partilor(_)"
Reclamantul nu a facut aceasta dovada.
Astfel, din actele dosarului rezulta ca, la data 4.09.2009, titularul politei de asigurare, RBANK SA, nu a reusit sa debiteze automat, la data scadentei, prima de asigurare din contul  curent al asiguratului principal, CA si sa o transfere catre societatea de asigurari, potrivit clauzelor cuprinse in "Conditiile generale", aspect care reiese din actul depus la  dosar.
In aceste conditii, intrucat asiguratul principal nu a asigurat disponibilitatile necesare care sa permita plata primei de asigurare la data scadentei, a intervenit sanctiunea prevazuta in contract, in sensul ca acoperirea individuala a incetat pentru luna de asigurare urmatoare, si anume pentru luna octombrie.
Neplata primei de asigurare la data scadentei, adica la data de 4.09.2009, este confirmata chiar de catre RBANK, care a trimis extrasele de cont pana la data de 9.08.2009,  data la care CA a efectuat ultimele operatiuni bancare, Raportul de activitate Card cumparaturi depus de reclamant neavand relevanta juridica.
Astfel, aceasta plata nu a fost transferata la societatea parata, iar in plus se observa ca ea este efectuata la data de 22.09.2009, dupa data scadentei,  cuantumul de 7,05 lei nereprezentand nivelul primei lunare de asigurare, care era de 14,6 lei.
Fata de cele retinute mai sus, actiunea reclamantului a fost respinsa ca neintemeiata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011