InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Vaslui

Stabilire program vizitare minor

(Decizie nr. 122/A din data de 03.11.2009 pronuntata de Tribunalul Vaslui)

Domeniu Minori | Dosare Tribunalul Vaslui | Jurisprudenta Tribunalul Vaslui

Dosar nr. 5840/333/2008
Stabilire program vizitare minor

R O M A N I A

TRIBUNALUL VASLUI
SECTIA CIVILA

DECIZIE CIVILA Nr. 122/A
Sedinta publica de la 03 Noiembrie 2009
Instanta constituita din:
PRESEDINTE MIRELA-CRISTINA TARLEA
Judecator DIANA ELENA SIRGHI
Grefier CAMELIA APOSTOL

     
Pe rol fiind judecarea apelului civil minori si familie declarat de apelanta A M O in contradictoriu cu intimat A P si intimat PRIMARIA MUN VASLUI - Serviciul De  Autoritate  Tutelara, impotriva sentintei civile nr.1728 din 11.05.2009 pronuntata de Judecatoria Vaslui.
Obiectul cauzei-stabilire program vizitare minor incuviintare legaturi parintesti
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 27 octombrie 2009, ce s-au consemnat in incheierea de sedinta din acea zi ce face parte integranta din prezenta decizie insa din lipsa de timp pentru deliberare s-a amanat pronuntarea pentru astazi, cand, deliberand; TRIBUNALUL

Asupra apelului civil de fata;

Prin sentinta civila nr. 1728 din 11.05.2009 Judecatoria Vaslui a admis  actiunea civila formulata de reclamantul A P,  domiciliat in contradictoriu cu parata A M-O, domiciliata
A incuviintat ca reclamantul sa aiba legaturi parintesti cu minorul A D-T, nascut la data de 27.02.2006 si stabileste urmatorul program de vizitare: in prima si a treia saptamana din luna, de vineri orele 16 pana duminica orele 18, o saptamana din vacanta de iarna incepand cu data de 25.12-31.12, o luna vara in perioada 01.07-31.07; o saptamana inaintea sarbatorilor de Paste, in toate aceste perioade cu posibilitatea luarii minorului la domiciliul reclamantului.
Pentru a pronunta aceasta sentinta prima instanta a retinut urmatoarele:
Din casatoria partilor a rezultat minorul A D T, nascut la data de.
Din declaratia martorilor audiati in cauza rezulta ca partile sunt despartite in fapt de aproximativ un an, minorul a ramas in grija paratei si aceasta nu-i permite reclamantului sa tina legatura cu el. Reclamantul locuieste la parintii sai unde are conditii corespunzatoare pentru a fi vizitat de minor, iar relatia dintre el si copil este buna. De asemenea, copilul este atasat si de bunicii paterni cu care locuieste reclamantul. Martora audiata la solicitarea paratei a relatat unele aspecte negative privind comportamentul reclamantului cum ar fi faptul ca acesta a luat copilul de la bunicii materni fara acordul acestora, ca a amenintat-o pe parata cu violente fizice daca nu-i permita  sa ia copilul si  chiar a agresat-o tot datorita neintelegerilor privitoare la programul de vizita al minorului. Aceste relatari nu au fost confirmate de administrarea altor probatorii si nici nu conduc la concluzia ca reclamantul a avut sau ar putea avea o atitudine necorespunzatoare fata de minor.
Din referatul de ancheta sociala rezulta ca reclamantul locuieste impreuna cu parintii  sai intr-un apartament proprietate parintilor, compus din trei camere, bucatarie si baie, bine mobilate si utilate unde minorului ii pot fi asigurate conditii materiale si morale bune pe perioada in care acestea isi viziteaza tatal.   
Conform  art.  43  al. 3  Codul familiei parintele divortat caruia nu i s-a incredintat copilul pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta si conform art. 14 pct. 1 din Lg. 272/2004 copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, motiv pentru care instanta considera actiunea intemeiata, o va admite si va incuviinta ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minorul conform programului solicitat, cu posibilitate luarii minorului la domiciliul reclamantului.
Instanta apreciaza ca acest program este in interesul minorului deoarece un program de vizitare numai la domiciliul lui sau numai in prezenta mamei, cum a solicitat parata, nu este de natura sa asigure pastrarea legaturilor parintesti in sensul si scopul urmarit de prevederile legale, ci dimpotriva la indepartarea lor cu posibile efecte negative pentru dezvoltarea psihica, morala, sociala a copilului, avand in vedere atitudinea negativa a mamei relativ la relatia dintre minor si reclamant. Vizitarea minorului numai la domiciliul acestuia nu este suficienta pentru dezvoltarea unor legaturi normale intre tata si fiu, cu atat mai mult cu cat nu sunt reale sustinerile paratei ca reclamantul nu ar avea conditii corespunzatoare de locuit ci dimpotriva s-a facut dovada ca locuieste intr-un apartament bine utilat si mobilat unde minorului i-ar fi asigurate toate conditiile pe perioada in care acestea si-ar vizita tatal.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel in termen legal parata pe care o considera nelegala si netemeinica din urmatoarele motive:
-instanta de fond a acordat reclamantului mai multe drepturi in privinta vizitei minorului raportat la criteriul timp, fara a se avea in vedere faptul ca nu s-a facut  o ancheta sociala la domiciliul acestuia din care ar fi rezultat ca in apartamentul acestuia locuiesc sase persoane;
-nu s-au avut in vedere probele administrate in cauza , in special declaratia martorei N E din care a rezultat ca reclamantul este consumator de droguri, acesta a rapit copilul cu violenta, este plecat in Cipru, iar intre acesta si minor nu exista o relatie de atasament.
Solicita modificarea programului de vizita dupa cum urmeaza:
-o data la doua saptamani, de vineri orele 16 si pana duminica la orele 12;
-doua saptamani in vacanta de vara in perioada 01.08-14.08;
-o saptamana in vacanta de iarna in perioada 1.12-07.12.
Apelul este intemeiat, insa nu sub aspectul tuturor criticilor formulate.
In mod legal si in concordanta cu probele administrate a apreciat prima instanta ca stabilirea unui program de vizitare complex, cu posibilitatea luarii minorei la domiciliul intimatului, este in interesul superior al minorului si respecta si dreptul intimatului de a avea legaturi personale cu minora, de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acesteia.
Dispozitiile Legii nr. 272/2004 privind promovarea si protectia drepturilor copilului, care au un caracter special, promoveaza ideea mentinerii relatiilor personale ale copilului cu parintii si rudele, prin intalniri si vizite. Dreptul acesta se mentine pentru copil, potrivit art. 14 si art. 15 din Legea nr. 272/2004 si cand este separat de un parinte. Articolul 16 alin. 2 din aceeasi lege prevede ca, luand in considerare cu prioritate interesul superior al copilului, se poate limita exercitarea acestui drept de catre parinte, cand exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, morala a copilului.
Ori, din probele administrate atat in fata primei instante nu rezulta ca prin luarea minorului de la domiciliul apelantei de catre intimat s-a periclita dezvoltarea normala a acesteia, aceasta nedovedind  ca  intimatul este un consumator de droguri, iar potrivit anchetei sociale de la fila 22 dosar fond rezulta ca tatal care locuieste impreuna cu parintii sai au conditii materiale pentru gazduirea copilului, iar intre cei doi exista o relatie de atasament .
Cu toate acestea, continutul concret al programului de vizita trebuie sa tina cont de varsta copilului, de programul scolar si sa asigure o proportie de egalitate intre parinti in ceea ce priveste exercitarea drepturilor parintesti in perioada sarbatorilor legale si in timpul vacantelor scolare, or, programul incuviintat de prima instanta nu respecta in totalitate aceste criterii, fiind stabilit in detrimentul reclamantei care este lipsita de dreptul de a petrece impreuna cu minorul o parte din sarbatoarea de craciun,iar inapoierea copilului duminica la ora 18,00 nu este potrivita in raport de varsta acestuia.
Pentru aceste motive, tribunalul in baza art.296 Cod proc.civ. va admite apelul declarat de A M-O impotriva sentintei civile nr. 1728 din 11.05.2009 Judecatoria Vaslui pe care o va schimba in parte conform dispozitivului prezentei decizii PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII

DECIDE
Admite apelul declarat de A M O impotriva sentintei civile nr. 1728 din 11.5.1009 a Judecatoriei Vaslui, pe care o schimba in parte, numai cu privire la programul de vizitare, in sensul ca:
Incuviinteaza ca reclamantul sa aiba legaturi parintesti cu minorul si stabileste urmatorul program de vizitare: in prima  si a treia saptamana din luna, de vineri ora 16.00 pana duminica ora 12.00; trei zile din vacanta de iarna incepand cu data de 26.12, o luna vara in perioada 01.07-31.07; o saptamana inaintea sarbatorilor de Paste, in toate aceste perioade cu posibilitatea  luarii minorului la domiciliul reclamantului.
Pastreaza celelalte dispozitii ale sentintei civile nr. 1728 din 11.05.2009 a Judecatoriei Vaslui care nu sunt contrare prezentei decizii.
Definitiva.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 03 noiembrie 2009.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010