InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Tulcea

reintegrarea in familia mamei a minorului

(Sentinta civila nr. 3836 din data de 06.11.2011 pronuntata de Tribunalul Tulcea)

Domeniu Minori | Dosare Tribunalul Tulcea | Jurisprudenta Tribunalul Tulcea

R O M A N I A
TRIBUNALUL TULCEA
SECTIA CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL
SENTINTA CIVILA NR. 3836
Sedinta publica de la 06 octombrie  2011 . V.

Ministerul Public reprezentat prin
Procuror : D. B.   S-a luat in examinare cererea formulata in temeiul Legii nr. 272/2004 de catre reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI, cu sediul in Tulcea, avand ca obiect reintegrarea in familia mamei a minorului P F-M. nascut la data de 23.07.2000, in Tulcea, fiica lui P.S. si a lui P.I.,  in contradictoriu cu parata P.I., cu domiciliul legal in com. M.
La apelul nominal, facut in sedinta publica, s-a prezentat reclamanta, prin consilier juridic I.E.E, parata P.I. si minorul P F M.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza ca, actiunea este scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar.
In baza art. 24 din Legea nr. 272/2004 s-a procedat la audierea minorului, cele declarate de acesta fiind consemnate in procesul-verbal atasat la dosarul cauzei.
Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat pentru completarea cercetarii judecatoresti, instanta constata dosarul in stare de judecata si acorda cuvantul partii prezente in  fond pentru dezbateri.
Reprezentantul reclamantei, avand cuvantul pe fond pentru dezbateri, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata in sensul reintegrarii minorului P. F. M. in familia mamei.
Parata avand cuvantul in fond pentru dezbateri solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, in sensul reintegrarii minorului  in familia sa.
Reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul in fond, fata de cele precizate in cerere si de actele depuse la dosar, pune concluzii de admitere a actiunii asa cum a fost formulata, cu toate consecintele ce decurg din aceasta.
Vazand ca nu mai sunt motive de amanare a cauzei instanta in temeiul art.150 Cod procedura civila declara dezbaterile inchise si lasa cauza in pronuntare.

T R I B U N A L U L,Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante si inregistrata sub nr.3682/88/2011 reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Tulcea a solicitat reintegrarea in familia mamei a minorului P. F. - M., nascuta la data de 23.07.2000, in mun., fiica lui P.S., cu domiciliul legal in com. D.,   si a lui P.I., cu domiciliul legal in com. M., jud. Tulcea.
In motivare, reclamanta a aratat ca, minorul provine dintr-o familie legal constituita, avand ca tata biologic pe numitul C. C., cu care mama sa a avut o relatie de concubinaj dinainte de a se naste M. 
S-a mai aratat ca la data de 07.11.2000 mama s-a prezentat la sediul D.G.A.S.P.C. Tulcea, impreuna cu minorul, pentru a solicita o masura de protectie deoarece nu este primita in familie cu copilul traind din mila unei doamne care a ajutat-o material si financiar o perioada de timp.
Astfel, potrivit Dispozitiei nr. 237/06.11.2000 minorul a fost internat la Centrul de Copii Distrofici si Probleme Neuromotorii Tulcea.
Mai precizeaza reclamanta ca, la solicitarea mamei s-a incercat reintegrarea minorului in familia naturala, insa nu fost posibil datorita problemelor create de concubinul acesteia  si in cele din urma copilul a fost din nou institutionalizat  - plasament in regim de urgenta la Complexul de Servicii Sociale  Tulcea - Centrul de plasament " Cocori ", conform Dispozitiei nr. 256/30.04.2004, iar prin HC nr. 910/30.08.2004, minorul este externat din Centrul de Plasament " Cocorii "  si plasat la asistent maternal profesionist O. V - F, unde se afla si in prezent cu sora sa  P. B. - I. si beneficiaza de un climat corespunzator, de atentie si ingrijire corespunzatoare varstei.
De asemenea, mai precizeaza reclamanta ca in luna iulie 2010 mama minorei s-a stabilit in com. M, localitatea de domiciliu a asistentului maternal O. V. - F. si a copiilor, petrecandu-si cea mai mare parte a timpului la familia O. ajutand la treburile gospodaresti, astfel fiind mai aproape de copii sai, stabilindu-se relatii afective cu acestia, motiv pentru care a si solicitat reintegrarea copiilor in familie.
  In drept, reclamanta si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art.30 alin. 1, art. 68 si art. 69 din legea nr. 272/2004.
In dovedire reclamanta a depus la dosar o serie de inscrisuri reprezentand raport referitor la ancheta psihosociala a copilului, plan individualizat de protectie, ancheta sociala D.G.A.SP.C. Tulcea, raport dupa discutii, ancheta sociala com. M, jud. Tulcea, caracterizare, recomandare, cererea solicitantului, adeverinta medicala, cazier judiciar, raport dupa vizita, raport de evaluare trimestriala a nevoilor si SC nr. 1279/11.07.2005.
Examinand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca, minorul provine dintr-o familie legal constituita, avand ca tata biologic pe numitul C. C., cu care mama sa a avut o relatie de concubinaj dinainte de a se naste M. De retinut ca la data de 07.11.2000 mama s-a prezentat la sediul D.G.A.S.P.C. Tulcea, impreuna cu minorul, pentru a solicita o masura de protectie deoarece nu este primita in familie cu copilul traind din mila unei doamne care a ajutat-o material si financiar o perioada de timp.
Astfel, potrivit Dispozitiei nr. 237/06.11.2000 minorul a fost internat la Centrul de Copii Distrofici si Probleme Neuromotorii Tulcea.
Potrivit celor precizate de reclamanta, s-a retinut ca la solicitarea mamei s-a incercat reintegrarea minorului in familia naturala, insa nu a fost posibil datorita problemelor create de concubinul acesteia  si in cele din urma copilul a fost din nou institutionalizat  - plasament in regim de urgenta la Complexul de Servicii Sociale  Tulcea - Centrul de plasament " Cocori ", conform Dispozitiei nr. 256/30.04.2004, iar prin HC nr. 910/30.08.2004, minorul este externat din Centrul de Plasament " Cocorii "  si plasat la asistent maternal profesionist O. V. - F., unde se afla si in prezent cu sora sa  P.B. - I. si beneficiaza de un climat corespunzator, de atentie si ingrijire corespunzatoare varstei.
Despre mama minorului de retine  ca in luna iulie 2010, aceasta s-a stabilit in com. M., localitatea de domiciliu a asistentului maternal O.V.F. si a copiilor, petrecandu-si cea mai mare parte a timpului la familia O ajutand la treburile gospodaresti, astfel fiind mai aproape de copii sai, stabilindu-se relatii afective cu acestia, motiv pentru care a si solicitat reintegrarea copiilor in familie.
Astfel, potrivit art. 30 alin. 1 din Legea nr. 272/2004, copilul are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai.
  Vazand si dispozitiile art. 68 si art. 69 din Legea nr.272/2004, potrivit carora imprejurarile care au stat la baza stabilirii masurilor de protectie speciala, dispuse de comisia pentru protectia copilului sau de instanta judecatoreasca, trebuie verificate trimestrial de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului.  In cazul in care imprejurarile prevazute la alin. (1) s-au modificat, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului este obligata sa sesizeze de indata comisia pentru protectia copilului sau, dupa caz, instanta judecatoreasca, in vederea modificarii sau, dupa caz, a incetarii masurii.
In situatia in care se constata, pe baza acestui raport, necesitatea modificarii sau, dupa caz, a incetarii masurii, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului sa sesizeze de indata comisia pentru protectia copilului sau, dupa caz, instanta judecatoreasca.
Avand in vederea situatia prezentata, instanta urmeaza a dispune reintegrarea in familia mamei a minorului P F-M.  nascut la data de 23.07.2000, in Tulcea, fiul lui P.S., cu domiciliul legal in com. D, jud. Tulcea  si a lui P.I. cu domiciliul legal in com. M., jud. Tulcea.
In temeiul art. 66 alin. 2 din Legea nr. 272/2004, va dispune ca drepturile si indeplinirea obligatiilor parintesti, delegate catre presedintele Consiliului judetean Tulcea, sa revina mamei. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:Admite cererea formulata de reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI, cu sediul in Tulcea, avand ca obiect reintegrarea in familia mamei a minorului P F-M. nascut la data de 23.07.2000, in Tulcea, fiica lui P.S. si a lui P.I.,  in contradictoriu cu parata P.I., cu domiciliul legal in com. M.,  jud. Tulcea.
In temeiul art. 30 alin. 1, art. 68 si art. 69  din Legea nr.272/2004
Dispune reintegrarea in familia mamei a minorului P F-M.  nascut la data de 23.07.2000, in Tulcea, fiul lui P.S., cu domiciliul legal in com. Daieni, jud. Tulcea si a lui P.I., cu domiciliul legal in com. M., jud. Tulcea.
In temeiul art. 66 alin. 2 din Legea nr. 272/2004,
Dispune ca drepturile si indeplinirea obligatiilor parintesti, delegate catre presedintele Consiliului judetean Tulcea, sa revina mamei.
Definitiva si executorie.
Cu recurs in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din data de 06 octombrie  2011.

 Presedinte, Grefier,
     V.A.        B. F. V.
Red. Jud. VA./14.10.2011
Tehnored.Gref. BFV./14.10.2011/5 ex.
Com. 3 ex.
Dosar nr. 3682/88/2011R O M A N I A
TRIBUNALUL TULCEA
PROCES - VERBAL
Intocmit azi  06 octombrie 2011          Noi, completul de judecata compus din : Presedinte - V.A. - judecator si grefier B. F. V., in sedinta camerei de consiliu din 06 octombrie 2011, am procedat la audierea minorului P F-M. nascut la 23.07.2000, in Tulcea.
Fiind intrebat, minorul precizeaza ca doreste sa revina in familia mamei, pentru a fi  alaturi de aceasta precum si de sora sa.
Drept pentru care am incheiat prezentul proces-verbal, intr-un singur exemplar, care se ataseaza la dosarul cauzei nr. 3682/88/2011, ce are ca obiect reintegrare in familie.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010