InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Teleorman

PENSIE INTRETINERE

(Decizie nr. 235 din data de 05.04.2013 pronuntata de Tribunalul Teleorman)

Domeniu | Dosare Tribunalul Teleorman | Jurisprudenta Tribunalul Teleorman

Prin decizia civila nr. 235/05.04.2013, tribunalul a admis recursul declarat de recurentul-parat MLI, in contradictoriu cu  intimata-reclamanta RV si a modificat in parte sentinta, in sensul ca a obligat pe parat sa plateasca in favoarea minorului MDA, suma de 50 lei lunar, cu titlu de pensie de intretinere.
A mentinut celelalte dispozitii ale sentintei recurate.
Pentru a pronunta aceasta hotarare tribunalul a retinut ca, prin actiunea civila inregistrata sub nr. 1758/323/2012 din 5 iulie 2012, reclamanta RV,  in numele si ca reprezentanta legala a minorului MDA, a chemat in judecata personal si la interogatoriu pe paratul MLI, solicitand instantei prin hotararea ce va pronunta sa fie obligat paratul sa contribuie lunar la cheltuielile de intretinere (crestere, invatatura, educare si pregatire profesionala) pentru minorul MDA.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca,   prin sentinta civila nr. 795 de la 29 septembrie 2013 pronuntata de Judecatoria Zimnicea, minorul MDA i-a fost incredintat spre crestere si educare, si ca, in cadrul acestui proces nu a solicitat pensie de intretinere in favoarea minorului.
A mai aratat ca  minorul se afla in ingrijirea sa si pentru ca in prezent paratul refuza sa-i acorde de bunavoie intretinere, a solicitat  obligarea acestuia la plata pensiei de intretinere, in raport cu posibilitatile materiale ale acestuia, avandu-se in vedere cuantumul venitului minim pe economie.
A mentionat ca nevoile sale au crescut odata cu varsta si, avand in vedere ca paratul nu inregistreaza venituri din munca, solicita ca aceasta pensie sa fie majorata conform venitului  minim pe economie.
In sustinerea actiunii reclamanta a depus la dosar in copie   sentinta civila nr. 795 de la 29 septembrie 2013 pronuntata de Judecatoria Zimnicea,  copie C.I. reclamanta, copie C.N. minor.
Paratul, legal citat, nu s-a prezentat si nu a depus intampinare.
Prin sentinta civila nr. 1752/13/09/2012 Judecatoria Zimnicea a admis actiunea formulata de reclamantul RV,  in contradictoriu cu paratul MLI si  a obligat  paratul sa plateasca reclamantei suma de 90 lei cu titlul de pensie de intretinere in favoarea minorului MDA, nascut la 14 iulie 2003 - si pana la majoratul minorului.
Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta de fond a retinut in esenta ca nevoile materiale de crestere si educare ale minorului MDA sunt sporite  in raport cu  varsta de 9 ani a acestuia, ca paratul desi nu realizeaza venituri salariale este apt de munca, nefacand dovada ca nerealizarea veniturilor s-ar datora vreunei incapacitati de munca, asa incat a stabilit cuantumul pensiei de intretinere la nivelul venitului minim net pe economie care este de 563 lei , potrivit art.1 din HG nr.1193/2010.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs in  termenul legal prev. de art. 301 C. proc. civ. recurentul - parat MLI solicitand admiterea recursului, modificarea  sentintei civile nr. 1752/13/09/2012 a Judecatoriei  Zimnicea , apreciind ca pensia  de intretinere stabilita de instanta de fond se impune a fi recalculata in raport de imprejurarea ca mai are in intretinere doi copii
In dezvoltarea motivelor de recurs, recurentul - parat a aratat ca instanta de fond l-a obligat la plata unei pensii de intretinere ce depaseste posibilitatile sale materiale, fara sa tina cont ca in prezent mai are doi  copii in intretinere si sotia sa nu realizeaza nici un venit.
A mai aratat recurentul - parat ca in prezent nu realizeaza nici un venit sigur primind numai ajutor social in suma de 306 lei lunar.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 299 - 316 Cod de procedura civila.
In cursul cercetarii judecatoresti a recursului  a fost administrata proba cu inscrisuri.
In ceea ce priveste recursul declarat, tribunalul constata in virtutea rolului sau activ impus de art. 306 alin. 3 Cod de procedura civila si art. 129 alin. 5 Cod de procedura civila, ca motivele concrete formulate de recurentul parat, se subsumeaza motivului de recurs prevazut de art. 304 pct. 9 Cod de procedura civila, relativ gresitei aplicari in cauza, a prevederilor art. 529 alin 1 si alin 2 NCC , conform caruia:
"Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotari incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care adopta, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate  pentru trei sau mai multi copii".
Potrivit art. 499 alin. 1 N.C.civ., tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala, iar conform art. 525 alin. 1 N.C.civ. minorul care cere intretinere de la parintii sai se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri.
Potrivit disp. art. 531 alin.2 N.C.civ. "pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei".
In considerarea textelor de lege mentionate , plata pensiei de intretinere in folosul minorului, fiind o obligatie care incumba parintelui sau in temeiul legii, este independenta de existenta unor cheltuieli pe care parintele le-ar avea de efectuat in urmatoarea perioada de timp sau imprejurarea ca parintele are sau nu legaturi personale cu minorul. Cuantumul pensiei de intretinere se raporteaza la veniturile realizate de parat, oricat de modeste ar fi acestea, astfel incat nivelul scazut nu poate constitui o cauza de exonerarea a debitorului de executarea obligatiei de intretinere.
Conform art. 529 NCC , intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijlocele celui care urmeaza a o plati, dar cand este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru fiecare copil. Nevoile beneficiarului si posibilitatile de plata ale debitorului pensiei sunt criterii legale care trebuie folosite cumulativ, cu ocazia fixarii cuantumului ei, dar copiii au dreptul sa se bucure de conditii materiale corespunzatoare nu numai nevoilor lor, ci si posibilitatilor materiale ale parintilor, indiferent daca acestia convietuiesc sau nu.
In situatia in care debitorul obligatiei de intretinere nu detine proprietati imobiliare si nu are nici un loc de munca, pensia de intretinere datorata descendentului minor va fi stabilita luand ca baza de calcul venitul minim pe economie nationala si avand in vedere nevoile de crestere si educare ale minorului.
In lipsa inscrisurilor care sa ateste realizarea de debitor a unor venituri mai mari decat venitul minim pe economia nationala, cuantumul pensiei de intretinere va fi stabilit luand in calcul interesele minorului, venitul minim pe economie si faptul ca debitorul datoreaza intretinere pentru mai multi copii.
Plecand de la aceste consideratii teoretice, tribunalul constata prin prisma si a inscrisurilor noi depuse in recurs, conform art. 305 Cod de procedura civila, ca pensia de intretinere nu a fost stabilita in mod legal in prezenta cauza.
Astfel, potrivit certificatului de nastere seria NX nr. 906680, emis de Primaria Zimnicea , la data de 03/04/2000 , recurentului parat mai are doi copii in intretinere - MLF si MCI. 
In ceea ce priveste veniturile realizate de recurentul parat, tribunalul  constata ca acesta nu realizeaza venituri, nu mai are un loc de munca, astfel incat potrivit argumentelor teoretice enuntate anterior,  va avea in vedere ca venit al recurentului parat, venitul minim pe economia nationala  de 563 lei, conform art. 1 din HG nr. 1193/2010 .
Raportandu-se totodata la plafoanele maxime prevazute de art. 529 NCC, pentru ca minorii sa se poata bucura de conditii materiale corespunzatoare potrivit argumentatiei teoretice expuse,  in baza art. 312 Cod de procedura civila, tribunalul  va admite recursul; va modifica in parte sentinta, in sensul ca va obliga pe reclamantul - parat la plata unei pensii lunare de intretinere, de 50 lei, pentru minorul MDA;  va mentine celelalte dispozitii ale sentintei
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016