InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Teleorman

Executare silita . Partajul bunurilor comune in cadrul executarii. Nemotivarea apararilor invocate de parti.

(Decizie nr. 138R din data de 19.02.2010 pronuntata de Tribunalul Teleorman)

Domeniu Executarea silita | Dosare Tribunalul Teleorman | Jurisprudenta Tribunalul Teleorman

Prin  cererea inregistrata sub nr.308/5.02.2009 la Judecatoria Zimnicea, reclamantul B. Ghe. M. F. a solicitat in contradictoriu cu intimatii R. V. si B.E.J. N. V., partajarea imobilului casa de locuit si teren aferent apartinand debitorului intimat R V si R A.
In motivarea cererii, reclamantul a  aratat ca a inceput executarea silita impotriva intimatului R. V. in dosarul de executare nr.187/2008 al BEJ N. V., fiind identificat un bun comun al debitorului si al sotiei sale.
Judecatoria Zimnicea, prin sentinta civila nr.847 din 23.10.2009 a admis actiunea  formulata de reclamantul  creditor B. Ghe. M. F.,  in contradictoriu cu paratul debitor R. F.V.,  si BEJ N.V.
 Omologheaza raportul de expertiza intocmit in cauza de expert C. I. S.
 A dispus iesirea din indiviziune a copartasilor R. V. si R. A., asupra imobilului compus din casa de locuit avand 4 camere,hol si anexa gospodareasca si teren aferent in suprafata de 546,03 mp situat in com. P., jud. T.CF57/N/P. Atribuie paratului debitor R. V. imobilul suspus partajului si il obliga la plata unei sulte in suma de 10.750 lei catre R. A.,reprezentand 1/2 din valoarea imobilului.
Obliga paratul R. V. la plata sumei de 720 lei cheltuieli de judecata catre reclamant si la suma de 2000 lei cheltuieli de judecata catre BEJ N. V.
Pentru a hotari astfel instanta a retinut ca in conformitate cu art.493, al.1 C.pr.civ. " creditorii personali ai unui debitor coproprietar  sau codevalmas nu vor putea sa urmareasca  partea acestuia din imobilele aflate in proprietatea comuna, ci vor trebui sa  ceara mai intai  imparteala acestora."
In cauza s-a efectuat o expertiza tehnica de evaluare si lotizare a bunului supus partajului si urmaririi silite, expertul judiciar C. I. S.  stabilind  ca bunul imobil nu poate fi partajat in natura, fiind evaluat la suma de 21.500 lei.
Avand in vedere aceasta imprejurare, instanta a atribuit bunul debitorului intimat R. V. pentru a nu prejudicia interesele reclamantului creditor, in cazul atribuirii acestui un sotiei debitorului, nemaifiind posibila continuarea urmarii silite,  urmand sa oblige debitorul R. V. la plata unei sulte de 1 din valoarea bunului catre coproprietarul R. A., 10.750 lei.
In baza art.274 C.pr.civ., avand in vedere culpa procesuala a intimatului debitor R. V., care era obligat conform art.3711 C.pr.civ. sa-si execute obligatia de buna voie, instanta l-a obliga pe acesta la plata cheltuielilor de judecata efectuate de celelalte parti, 720 lei catre reclamant, respectiv 2000 lei catre BEJ N. V.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs BEJ N. V., care arata ca sentinta este nelegala si netemeinica,fiind de neconceput ca BEJ N. V. sa figureze in calitate de pirit intr-un proces de partajare a bunurilor comune. Legal era ca in proces reclamantul sa cheme in judecata pe R. V.,debitorul sau, si pe sotia acestuia, R.  A. acestia fiind proprietari in codevalmasie a imobilelor a caror partajare se solicita.
BEJ N. V. nu este codevalmas cu debitorul si nu poate figura in calitate de pirit in acest proces, intre el si codevalmasi nu exista nici un raport juridic vizind impartirea bunurilor comune.
Analizind actele si lucrarile dosarului, tribunalul constata ca recursul este fondat, atat pentru motivele invocate de recurent cit si pentru cele ce se vor arata din oficiu:
In conformitate cu dispozitiile art.129 al.5 din codul de procedura civila, judecatorii au indatorirea sa staruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greseala privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor si prin aplicarea corecta a legii, in scopul pronuntarii unei hotarari temeinice si legale.
Acest text legal, care instituie principiul rolului activ al judecatorului, impune acestuia sa urmareasca , printre altele, stabilirea cadrului procesual al cauzei deduse judecati functie de raportul juridic ce formeaza obiectul cauzei si de dispozitiile codului de procedura vizind partile. De asemenea, instanta are obligatia de a arata, conform art.261pct.5 cod pr. civ.motivele de fapt si de drept ce iau format convingerea sau pentru care s-au inlaturat cererile partilor, sub aspectul cadrului procesual.
In cauza, prin incheierea de sedinta din 6.07.2009 instanta a respins exceptia lipsei calitati procesuale pasive invocate de BEJ N. V. motivind ca acesta nu are interes in cauza insa a fost citat pentru ca hotarirea sa-i fie opozabila. Desi executorul judecatoresc, prin cererea de la fila 46 isi motiveaza in fapt si in drept exceptia, instanta nu face nici o referire la argumentele acestuia in incheiere. Or,neanalizarea si neinlaturarea motivata a apararilor partilor echivaleaza cu necercetarea exceptiei in fond, ceea ce atrage incidenta prevederilor art.312 al5 cod pr.civ. Argumentul retinut de instanta, respectiv opozabilitatea hotariri nu poate fi considerat drept motivare, cu atit mai mult cu cit o astfel de pozitie procesuala nu are o acoperire legala in prevederile codului de procedura civila.
Mai mult , instanta a solutionat cauza impartind bunurile comune fara ca sotia codevalmasa sa fie parte in proces . Formularea actiuni de partaj in temeiul art.493 cod pr. civ.de catre creditor nu justifica judecarea cauzei fara ca unul dintre codevalmasi sa fie parte. Instanta nu poate sa dispuna cu privire la dreptul de proprietate al acestuia intr-un proces in care nu este parte .Prezenta in acest proces a creditorului nu este in masura sa asigure contradictorialitatea in ceea ce priveste partajul, aceasta asigurandu-se numai cu celalalt codevalmas. Refuzul creditorului de a chema in judecata pe unul dintre codevalmasi atrage respingerea cereri si nu judecarea acesteia intr-un cadru procesual incomplet. Caci  aceasta ar insemna ca instanta sa dispuna cu privire la dreptul de proprietate al codevalmasului privindu-l de dreptul la un proces echitabil, in care sa poata sa se apere si sa beneficieze de contradictorialitate. Avind cunostinta de existenta celuilalt codevalmas instanta in virtutea rolului activ ,trebuia sa stabileasca cadrul procesual corect si sa nu treaca la judecata in lipsa acestuia .
Fata de cele ce preced ,tribunalul ,in temeiul art.312 ai 5 cod pr. civ. Va admite recursul si va trimite cauza spre rejudecare la aceeasi instanta, urmand ca instanta sa analizeze exceptia ridicata de BEJ N. V. prin prisma motivelor de fapt si de drept invocate si sa stabileasca cadrul procesual in concordanta cu dispozitiile legale vizand drepturile sotiei codevalmase.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Executarea silita

Incheiere - Investire cu formula executorie - Hotarare nr. IIII din data de 22.02.2010
Obligatia de a face - Decizie nr. 816 din data de 27.11.2017
Titlul de creanta si titlul executoriu potrivit codului de procedura fiscala - acte distincte. - Decizie nr. speta 6 din data de 08.01.2008
CHELTUIELI JUDICIARE - Decizie nr. 66/A din data de 05.02.2004
Incuviintarea executarii silite a unei creante prescrise - Decizie nr. 64/A/CC/ din data de 11.07.2005
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017
Titlu suspendarea executarii - Sentinta comerciala nr. 212/CA din data de 15.04.2010
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita. - Decizie nr. 154 din data de 04.03.2010
Executare silita - Decizie nr. 155 din data de 04.03.2010
Validarea popririi. Termenul de 3 luni prev. de art.460 c.pr.civ. - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Validarea popririi - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Competenta de solutionare a litigiului purtand asupra executarii silite a unei hotarari pronuntate in contencios administrativ. - Sentinta civila nr. 7/F din data de 31.08.2005
Executarea silita - Sentinta civila nr. 1119/C din data de 26.05.2012
Executare silita prin poprire. Obligatiile tertului poprit in cazul in care executarea silita este suspendata. - Decizie nr. 288 din data de 18.04.2013
Executarea silita a creantelor fiscale stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate de instanta de contencios administrativ. - Hotarare nr. 477 din data de 23.01.2013
Titlu executoriu emanand de la o instanta straina. Incuviintarea executarii silite. Limitele investirii. Dispozitii aplicabile. - Decizie nr. 389 din data de 28.06.2012
Executarea silita a titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare - Decizie nr. 401 din data de 04.05.2006
Executare silita imobiliara. Anulare licitatie - Decizie nr. 309 din data de 07.04.2006
Incuviintarea executarii silite - Decizie nr. 164 din data de 24.02.2006
Cererea de incuviintare a executarii silite. - Decizie nr. 1070 din data de 17.11.2005