InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Brasov

Actiune in anularea hotararii A.G.A..Necesitatea stabilirii prin convocator a unei date de referinta ulterioara convocarii. Obligatia notificarii asociatilor ca situatiile financiare anulare sunt disponibile gratuit, la cerere. Nulitatea votului admi...

(Decizie nr. 167/Ap din data de 03.11.2005 pronuntata de Curtea de Apel Brasov)

Domeniu Autoritatii (infractiuni contra) | Dosare Curtea de Apel Brasov | Jurisprudenta Curtea de Apel Brasov

Actiune in anularea hotararii A.G.A..Necesitatea stabilirii prin convocator a unei date de referinta ulterioara convocarii. Obligatia notificarii asociatilor ca situatiile financiare anulare sunt disponibile gratuit, la cerere. Nulitatea votului administratorului asupra propriei descarcari de gestiune.

      Prin sentinta civila nr.21/30.03.2003, Tribunalul Brasov - Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ a admis in parte cererea formulata de reclamanta Broadhurst Investments Limited Nicosia in contradictoriu cu parata S.C. I.C.I.M. S.A: Brasov si in consecinta a dispus anularea punctului 2 al Hotararii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor a S.C. I.C.I.M. S.A. din 22.04.2004, privind descarcarea de gestiune a administratorilor. A respins pretentiile privind anularea celorlalte puncte din hotarare.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut urmatoarele :
Potrivit Convocatorului publicat in M.O., partea a IV-a nr.1016/6.04.2004 a Consiliului de Administratie al Societatii Comerciale I.C.I.M. S.A. a convocat adunarea generala ordinara a actionarilor inregistrati in Registrul actionarilor la sfarsitul zilei de 13.03.2004 pentru data de 22.04.20004 cu urmatoarea ordine de zi :
1. - aprobarea situatiei financiare pe anul 2003, pe baza rapoartelor depuse de administratori si cenzori; 2. - descarcarea de gestiune a administratorilor; 3. - realegerea membrilor Consiliului de administratie, revocarea cenzorilor si numirea unei societati de audit; 4. - stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli.
S-a constatat ca, in continutul convocatorului este cuprinsa data de referinta, convocarea fiind efectuata cu respectarea prevederilor art.117 si 122 din Legea societatilor comerciale.
Referitor la incalcarea dreptului de informare si nerespectarea dispozitiilor art.9,1 din Reglementarile contabile din 29 ianuarie 2001 armonizate cu Directiva a IV-a a C.E.E., precum si ale art. 120 din O.U.G. 28/2002, instanta a  retinut ca acest drept a fost incalcat avand in vedere prevederile art.179(1) si (2) din L.S.C. si faptul ca in  cauza nu s-a facut proba prezentarii la sediul societatii parate si a unui eventual refuz privind consultarea sau  eliberarea contra cost a situatiilor financiare solicitate.
Cu privire la ultimul motiv de nulitate invocat, instanta a apreciat ca acesta este intemeiat fata de  incalcarea dispozitiilor imperative ale art.125(1) din  L.S.C. potrivit carora : “Administratorii nu pot vota, in baza  actiunilor pe care le poseda, nici personal nici prin mandatar, descarcarea gestiunii sau o problema in care  persoana sau administratia lor ar fi in discutie".
Impotriva sentintei au declarat apel ambele parti.
Reclamanta, prin apelul sau, solicita schimbarea in parte a sentintei, in sensul admiterii in intregime a actiunii si anularii in tot a adunarii generale ordinare a actionarilor S.C. I.C.I.M. S.A. din 22 aprilie 2004.
In motivarea apelului se sustine ca in mod gresit a retinut prima instanta ca intimata a respectat dispozitiile legii referitoare la stabilirea datei de referinta.
Initial, convocarea s-a publicat in Monitorul Oficial, partea a IV-a, nr.929/14.III.2004 si nu includea data de referinta. Intimata a publicat inca o convocare in  Monitorul Oficial, Partea a IV-a nr.1016/6.IV.2994, care contine si data de referinta (13.03.2004). Chiar daca s-ar  lua in considerare aceasta a doua publicare, dispozitiile imperative ale legii privind stabilirea datei de referinta sunt incalcate, pentru ca plata de referinta a fost anterioara datei de publicare a convocarii.
Se mai sustine ca in mod gresit a retinut prima instanta ca dreptul la informare al actionarilor intimatei ar fi fost respectat, ignorandu-se incalcarea dispozitiilor  art.9.1 din Reglementarile contabile armonizate, art.120 alin.1 din O.U.G. nr.28/2002 si art.179 alin. 1 din Legea nr.31/1990 (actualul art.184 alin.1).
In apelul sau, parata critica solutia de anulare a  punctului 2 al hotararii.
In dezvoltarea motivelor de apel se sustine ca, de  la regula stabilita prin art.125 alin. 1 din Legea nr.31/1990 exista o exceptie prevazuta de  alin. 2 al aceluiasi articol, aceea ca administratorii pot vota in baza actiunilor pe care le poseda, descarcarea gestiunii daca detin cel putin jumatate din participarea la capitalul social si fara votul sau nu se poate forma majoritatea legala.
In speta, fara votul actionarului majoritar al societatii nu s-ar forma majoritatea legala, intrucat acesta detine 63,88% din capitalul social.
In probatiune, ambele parti au depus inscrisuri.
      Examinand sentinta atacata, prin prisma motivelor de apel, in raport de probele administrate si de dispozitiile legale in materie, curtea a retinut urmatoarele :
Cu privire la apelul reclamantei :
Instanta de fond a retinut ca in continutul convocatorului este cuprinsa data de referinta, convocarea fiind efectuata cu respectarea prevederilor art.117 si 122 din Legea nr.31/1990.
Dar, in conformitate cu art.2 alin. 1 pct. 9 din O.U.G. nr.28/13.03.2002, data de referinta trebuie sa fie ulterioara publicarii convocarii adunarii generale a actionarilor.
In speta, publicarea convocarii s-a facut in  Monitorul Oficial nr.1016/6.04.2004, iar data de referinta stabilita este 13.03.2004, deci anterioara, incalcandu-se dispozitiile legale mai sus amintite.
Apararea paratei, ca art.123 alin. 2 din Legea nr.31/1990 republicata, care prevede obligativitatea stabilirii unei date de referinta pentru identificarea  actiunilor care participa la adunarea generala aplicata numai pentru actionarii nominalizati la alin.1 respectiv cei care poseda actiuni la purtator, nu are nici un temei, acest text de lege nefacand distinctie intre actionarii care poseda actiuni la purtator si cei care detin actiuni nominale.
Din probele administrate rezulta ca parata a  incalcat si obligatia stabilita prin art.9.1 din Reglementarile contabile din 29 ianuarie 2001 armonizate cu  Directiva a IV-a a C.E.E., in conformitate cu care : "Cu minimum 15 zile inaintea adunarii generale a asociatilor sau actionarilor, la care se discuta si se aproba situatiile financiare anuale, intreprinderea are obligatia :
a) sa trimita copie de pe situatiile financiare anuale ale intreprinderii, aprobate de consiliul de administratie, impreuna cu raportul administratorilor  si raportul auditorilor asupra situatiilor financiare respectiv denumite generic raport anual, tuturor asociatilor sau actionarilor sau
b) sa notifice tuturor asociatilor sau actionarilor ca raportul anual este disponibil la intreprindere, gratuit, la cerere".
Daca trimiterea unei copii de pe situatiile financiare anulare tuturor asociatilor ar fi fost prea costisitoare pentru societatea parata, notificarea ca raportul anual este disponibilizat la intreprindere se putea face prin convocator, insa acesta nu ccuprinde o astfel de  mentiune.
Avand in vedere ca atat dispozitiile referitoare la convocarea adunarii generale a actionarilor cat si cele referitoare la dreptul  actionarilor la informare au un caracter imperativ, ele protejand un interes de ordine publica si anume dreptul actionarului unei societati deschise la protectie impotriva practicilor neloiale, fraudelor si  abuzurilor, se constata ca hotararea luata in conditiile nerespectarii acestor dispozitii este lovita de nulitate absoluta.
Nulitatea absoluta putand fi invocata de orice persoana interesata, actionarul reclamant nu este tinut sa dovedeasca vreun prejudiciu, astfel cum in mod nejustificat pretinde parata.
Rezulta ca apelul reclamantei este intemeiat, instanta de fond ar fi trebuit  sa constate nulitatea  intregii hotarari a adunarii generale ordinare a actionarilor S.C. I.C.I.M. S.A. din 22.04.2004.
In raport de anularea hotararii pentru motivele mai sus amintite, apelul paratei devine lipsit de obiect, chiar daca s-ar analiza pe fond, ca motivele de apel ale paratei sunt neintemeiate.
Este adevarat ca alin. 2 al art.126 din legea nr.31/1990 republicata instituie o exceptie de la regula stabilita prin alin. 1 ca administratorii nu pot vota descarcarea gestiunii lor sau o problema in care persoana sau administratia lor ar fi in discutie. Aceasta exceptie se  refera insa numai la situatia financiara anuala.
In speta nu a fost contestat votul  administratorului - actionar asupra situatiei financiare anuale, ci doar votul asupra propriei descarcari de gestiune, care a fost un punct distinct pe ordinea de zi.
Cum exceptia nu poate fi decat de stricta interpretare, rezulta ca prima instanta a retinut in mod corect incalcarea dispozitiilor art. 126 alin.1 din Legea nr.31/1990, republicata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Autoritatii (infractiuni contra)

Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016
Cerere de restituire formulata in temeiul art. II (1) din Legea nr. 368/2013. Distinctie intre unitate detinatoare si unitate investita cu solutionarea notificarii. Stabilirea valorii imobilelor pentru care se solicita compensarea. - Decizie nr. 647/Ap din data de 03.05.2016
Pierderea calitatii de asociat urmare a executarii silite a partilor sociale. Nulitatea absoluta a hotararilor AGA adoptate dupa transmiterea partilor sociale catre o terta persoana. - Decizie nr. 433/R din data de 25.10.2016
Interpretarea art. 155 din Legea nr. 31/1990. Reprezentarea in instanta a societatii pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Excludere din societate. - Hotarare nr. 882/Ap din data de 21.06.2016
Autoritate de lucru judecat in materie civila invocata in raport de sentinta penala. Nulitate absoluta pentru frauda la lege. - Decizie nr. 1873/Ap din data de 13.12.2016
Inadmisibiliatatea recursului pentru ipoteza retinuta de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia nr. 19/2016 RIL. Exceptarea de la calea de atac a recursului art. 483 alin. 2 Noul Cod de procedura civila. - Decizie nr. 455/R din data de 08.11.2016
Modalitatea in care instanta de fond a interpretat proba intitulata „social report” intocmita de Adoption Center of Illinois al Family Resource Center la cererea D.G.A.S.P.C. B. este corecta. - Decizie nr. 1013/Ap din data de 08.07.2016
Litigii cu profesionisti - necompetenta functionala a sectiei civile - art. 286 si art. 28716 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006 - Decizie nr. 984/Ap din data de 30.06.2016